Υπερκόπωση: Συμπτώματα και σημάδια ότι έχεις λιώσει στην δουλεια

Category: Υγεία

Η υπερκόπωση μπορεί να περιγραφεί ως εργασία πέραν των δυνατοτήτων σας και πέραν των κανονικών ωρών εργασίας σας.

Έχουμε την τάση να υπερβάλλουμε για διάφορους λόγους:

  • Έχουμε πολλά στο μυαλό μας αυτή τη στιγμή,
  • Έχουμε μια προθεσμία που πλησιάζει σύντομα,
  • Θέλουμε να επιδείξουμε τον ενθουσιασμό μας.

Ανεξάρτητα από τους λόγους, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε την υπερκόπωση και να βεβαιωθούμε ότι δεν επηρεάζει υπερβολικά την ποιότητα της ζωής και της εργασίας μας.

Τι είναι η υπερκόπωση; Τι σημαίνει να είσαι καταπονημένος;

Σύμφωνα με μια μελέτη, η υπερκόπωση ορίζεται ως μια κατάσταση κατά την οποία οι εργαζόμενοι διαθέτουν πολλές ώρες εργασίας, γεγονός που οδηγεί σε επιζήμιες επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Αν επιδιώκουμε την αριστεία στον εργασιακό χώρο, είτε πρόκειται για προαγωγή, είτε για καλύτερη φήμη, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, είναι φυσικό να πρέπει να υπερβάλλουμε και να δεσμευόμαστε για υπερωρίες κατά καιρούς.

Μπορεί μερικές φορές να μένετε μέχρι αργά για να τελειώσετε ένα σημαντικό έργο, αλλά μόλις το κάνετε συνήθεια, έχετε ήδη γίνει όμηρος της υπερκόπωσης.

Πόσες ώρες θεωρούνται υπερεργασία

Σύμφωνα με μια μελέτη σχετικά με τις πολλές ώρες εργασίας και τις συνέπειές της, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ 745.000 περιπτώσεων ασθενειών και θανάτων που σχετίζονται άμεσα με την υπερεργασία.

Στην ίδια μελέτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι εργάζονταν τουλάχιστον 55 ώρες την εβδομάδα, το οποίο αντιστοιχεί σε 11 ώρες την ημέρα εάν η εβδομάδα εργασίας αποτελείται από 5 εργάσιμες ημέρες ή 9,16 ώρες την ημέρα εάν η εβδομάδα εργασίας αποτελείται από 6 εργάσιμες ημέρες.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι 55 ώρες την εβδομάδα έχουν γίνει κάτι που πλησιάζει το πρότυπο, ενώ τα άτομα που εργάζονται σε θέσεις υψηλού κινδύνου έχουν αρχίσει να καταγράφουν ακόμη και 60+ ώρες την εβδομάδα, κατανεμημένες σε κάθε ημέρα της εβδομάδας.

Επιπλέον, η εργασία 55 ή περισσότερων ωρών την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και ότι οι εργοδότες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά τα συμπτώματα των υπερωριών.

Η διαφορά μεταξύ υπερκόπωσης και επαγγελματικής εξουθένωσης

Παρόλο που μοιάζουν, η υπερκόπωση και η επαγγελματική εξουθένωση δεν είναι το ίδιο.

Η υπερκόπωση αναφέρεται στην πράξη του να εργάζεστε πολύ σκληρά ή πάρα πολύ, αλλά η επαγγελματική εξουθένωση πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα.

Η επαγγελματική εξουθένωση ορίζεται ως η σωματική ή ψυχική κατάρρευση που προκαλείται από την υπερβολική εργασία ή το άγχος.

Το 2000, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε την επαγγελματική εξουθένωση και την κατέταξε ως μία από τις αιτίες των προβλημάτων ψυχικής υγείας στον εργασιακό χώρο.

Τι προκαλεί την υπερκόπωση

Παρόλο που η αιτία της υπερκόπωσης μπορεί να είναι εντελώς ατομική, έχει βρεθεί κοινός τόπος σε ορισμένες αιτίες υπερκόπωσης που αναφέρουν πολλοί εργαζόμενοι και εργοδότες, όπως:

1. Τελειομανία

Πολλές πηγές δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της τελειομανίας και του φόβου της αποτυχίας/βαθιά ριζωμένων ανασφαλειών.

Δηλαδή, τα άτομα που επιδιώκουν την τελειότητα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα της ζωής βρίσκουν άνεση στο να φροντίζουν την κάθε λεπτομέρεια. Σε αντάλλαγμα, “ικανοποιούν” τις ανασφάλειές τους, παρόμοια με τους ασθενείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Ο εμμονικός χαρακτήρας του να εργάζεσαι μέχρι αργά αντανακλάται σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, όπως:

  • Να ελέγχουν την εργασία τους πολλές φορές,
  • Το ξήλωμα των έργων και το ξεκίνημα από την αρχή,
  • Το άγχος για μικρά λάθη.

Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί ισχυρισμό ότι οι τελειομανείς έχουν ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αλλά οι τάσεις και στις δύο περιπτώσεις είναι παρόμοιες και δεν πρέπει να αγνοούνται.

2. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Από το ένα άκρο του φάσματος στο άλλο, πολλοί εργαζόμενοι έχουν σημειώσει ότι οι εξωπραγματικές προσδοκίες από τους εργοδότες και τους διευθυντές τους έχουν κάνει να μένουν μέχρι αργά και πολύ πέρα από το ωράριο εργασίας τους για την ημέρα.

Αυτό, πάλι, οδηγεί σε άγχος και φόβο μήπως χάσουν τους μισθούς ή ακόμα και τη δουλειά τους, που με τη σειρά του μπορεί συχνά να οδηγήσει στην ανάπτυξη σωματικών συμπτωμάτων, όπως:

  • Πονοκέφαλοι από άγχος,
  • Ναυτία,
  • Κόπωση,
  • Άγχος,
  • Αϋπνία.

3. Εθισμός στην εργασία

Τέλος, ο εργασιακός εθισμός είναι ένας όρος που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Είτε πρόκειται για πάθος, είτε για οικονομικά κίνητρα, είτε για επαγγελματική εξέλιξη, πολλοί βιώνουν πραγματικά ψυχικά και σωματικά συμπτώματα εργασιακού εθισμού.

Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι με έντονες εργασιακές απαιτήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εργασιακού εθισμού. Συγκεκριμένα, έδειξε ότι υπήρχαν 5 φορές περισσότεροι εργαζόμενοι με υψηλό κίνδυνο εργασιακού εθισμού που απασχολούνταν σε θέσεις εργασίας με ισχυρές απαιτήσεις σε σχέση με εκείνους με θέσεις χαμηλών απαιτήσεων.

Συνολικά, θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι δεν αξίζει πάντα να κυνηγάτε θέσεις εργασίας με υψηλές απαιτήσεις, αν αυτό ενέχει κίνδυνο για την ψυχική και σωματική σας υγεία.

Ποια είναι τα σημάδια της υπερκόπωσης

Οι πρόσθετες ώρες εργασίας και το να περνάτε πολύ χρόνο στο γραφείο μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε καταβεβλημένοι. Εκτός από την κούραση, θα νιώσετε επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική σας υγεία όταν εργάζεστε υπερωριακά.

Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις υπερκόπωσης, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Κόπωση

Η κόπωση αναφέρεται σε ένα γενικό αίσθημα κόπωσης ή έλλειψης ενέργειας.

Όταν λέμε κόπωση, δεν αναφερόμαστε στο αίσθημα κούρασης ή υπνηλίας. Η κόπωση, εξ ορισμού, περιλαμβάνει έλλειψη κινήτρων και ενέργειας, σας εμποδίζει να κάνετε ποιοτική δουλειά και να είστε παραγωγικοί, μεταξύ άλλων.

Η εργασία επιπλέον ωρών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας συχνά σας αφήνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι.

2. Έλλειψη ύπνου

Είναι αργά το βράδυ και προσπαθείτε να ολοκληρώσετε το τελευταίο μέρος της εργασίας σας. Παρόλο που είστε κουρασμένοι, επιλέγετε να μην κοιμηθείτε καιαι να φτιάχνετε άλλο ένα φλιτζάνι καφέ για να σας κρατήσει ξύπνιους.

Σας θυμίζει κάτι;

Αν ναι, μπορεί να έχετε πρόβλημα με τη στέρηση ύπνου. Στην πραγματικότητα, περίπου το 35% όλων των ενηλίκων στην Ελλάδα αναφέρουν ότι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα.

Η υπερκόπωση είναι ένας διαβόητος διαταράκτης του ύπνου, αλλά υπάρχουν τρόποι να την περιορίσετε.

3. Αίσθημα διάσπασης της προσοχής

Όταν αισθάνεστε καταπονημένοι, δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και αρχίζετε να ξεχνάτε ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα, όπως ονόματα και ημερομηνίες.

Αυτό συμβαίνει όταν έχετε πολλά στο κεφάλι σας σε καθημερινή βάση, οπότε ο εγκέφαλός σας πρέπει να επεξεργαστεί περισσότερα δεδομένα. Ως αποτέλεσμα, αισθάνεστε αφηρημένοι και δεν είστε σε θέση να συγκεντρωθείτε.

4. Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Άγχος, πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος, στομαχικά προβλήματα – όλα μπορούν να συνδεθούν με έναν αγχωτικό, καταβεβλημένο τρόπο ζωής.

Το άγχος μπορεί επίσης να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την ασθένεια.

5. Κακή διάθεση

Εάν εργάζεστε συχνά μέχρι αργά, θα νιώθετε επίσης περισσότερο πιεσμένοι και αγχωμένοι. Η υπερκόπωση μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τη διάθεσή σας, και όχι με καλό τρόπο.

6. Διακυμάνσεις βάρους

Μήπως παραλείψατε το γεύμα σας επειδή δεν είχατε χρόνο να φάτε;

Ή μήπως παραγγείλατε κάποιο πρόχειρο φαγητό για πέμπτη φορά αυτή την εβδομάδα; Όποια και αν είναι η περίπτωση, αυτές οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν σίγουρα να επηρεάσουν το βάρος και τη συνολική σας υγεία.

7. Κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Δουλεύετε μέχρι αργά σχεδόν κάθε μέρα και η κοινωνική σας ζωή έχει αρχίσει να ξεθωριάζει. Το να περάσετε λίγο χρόνο με τους αγαπημένους σας φαίνεται αδύνατο λόγω της δουλειάς σας.

Πώς να σταματήσετε την υπερκόπωση

Αν βρείτε τον τρόπο να αντιμετωπίσετε το άγχος και την εξουθένωση, είναι πιο πιθανό να αποφύγετε την εμφάνιση των προαναφερθέντων ιατρικών καταστάσεων.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

1. Φτιάξτε ένα ακριβές πρόγραμμα

Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να ωφεληθείτε από το να εργάζεστε πολλές ώρες, μια από τις καλύτερες μεθόδους για να αποφύγετε την υπερκόπωση και την εξουθένωση είναι να φτιάξετε ένα ακριβές πρόγραμμα.

2. Άσκηση

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι αν γυμνάζεστε τακτικά, θα είστε πιο ανθεκτικοί στο στρες. Σύμφωνα με μια έρευνα, η σωματική δραστηριότητα ενισχύει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας διαχειρίζεται το στρες.

Επίσης, η άσκηση επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ευτυχία μας. Πηγαίνοντας στο γυμναστήριο, τρέχοντας ή απλά κάνοντας έναν περίπατο μετά τη δουλειά σίγουρα θα σας βοηθήσει να έχετε μια ζωή χωρίς άγχος.

3. Πάρτε έναν υπνάκο

Δεν κοιμηθήκατε καλά χθες το βράδυ; Ή μήπως κοιμηθήκατε μόνο 4-5 ώρες; Φαίνεται ότι η δουλειά σας έχει καταστρέψει για άλλη μια φορά τη ρουτίνα του ύπνου σας.

Κάθε φορά που νιώθετε κουρασμένοι το απόγευμα, πάρτε έναν υπνάκο. Για παράδειγμα, ο ύπνος από 10 έως 20 λεπτά, γνωστός ως power nap, αποτελεί εξαιρετικό ενισχυτικό ενέργειας. Θα αυξήσει επίσης τα επίπεδα ενέργειάς σας και θα βοηθήσει στη δημιουργικότητά σας.

4. Επενδύστε στον “εαυτό σας”

Η υπερωριακή εργασία σας αφήνει σχεδόν καθόλου χρόνο να σκεφτείτε τη συνολική ψυχική σας υγεία. Η φροντίδα του σώματος, του μυαλού και της ψυχής σας είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης.

5. Κοινωνικοποιηθείτε

Οι στιγμές που περνάμε με την οικογένεια και τους φίλους μας είναι πολύτιμες. Αυτό είναι σημαντικό, ειδικά όταν προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις επιπλέον ώρες εργασίας.

6. Παρακολουθήστε τις ώρες εργασίας σας

Αν έχετε τη συνήθεια να γλιστράτε κατά λάθος σε υπερωρίες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παρακολουθείτε τις ώρες υπερωριακής εργασίας σας.

Τη στιγμή που θα φτάσετε αυτές τις 8 ώρες για την ημέρα, ξεκινήστε να εργάζεστε υπερωρίες (αν σας επιτρέπεται ή σας επιβάλλεται) με μια προσεκτική στάση. Και συνεχίστε να παρακολουθείτε τον χρόνο για μια πληθώρα λόγων.

Σημειώνοντας ποιες εργασίες κάνατε κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, πόση ώρα διήρκεσαν οι υπερωρίες σας και πότε κάνατε ωρομέτρηση, ο εργοδότης σας θα καταλάβει καλύτερα πού πηγαίνει ο χρόνος σας.

Επιπλέον, μπορείτε από κοινού να βρείτε τρόπους να μετριάσετε το ποσό των υπερωριών ή των ωρών εκτός εργασίας, ώστε να μην υπάρχει νομικό ζήτημα για κανέναν από τους δύο.

Πώς επηρεάζει η υπερκόπωση τη σωματική και ψυχική υγεία

Διάφορες επιστημονικές μελέτες απαριθμούν τα ζητήματα σωματικής και ψυχικής υγείας ως τις πιο συνηθισμένες συνέπειες της υπερεργασίας:

  • Στέρηση ύπνου,
  • Στεφανιαία νόσος,
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Κατάθλιψη και άγχος.

Επιπτώσεις της υπερκόπωσης στην ψυχική υγεία

Ακολουθούν οι δύο πιο συνηθισμένες επιπτώσεις της υπερκόπωσης στην ψυχική σας υγεία.

  • Στέρηση ύπνου,
  • Κατάθλιψη και άγχος.

Επιπτώσεις της υπερκόπωσης στη σωματική υγεία

Ακολουθούν οι δύο πιο συνηθισμένες επιπτώσεις της υπερκόπωσης στη σωματική σας υγεία.

  • Στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις,
  • Διαβήτη τύπου 2.

Συμβουλές για τη μείωση της υπερκόπωσης

Για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε την υπερκόπωση προτείνουμε να:

  • Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας
  • Ορίσετε σαφή όρια.

Συμπέρασμα

Μπορείτε να δουλέψετε σκληρά χωρίς να καταπονηθείτε. Δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε τα σημάδια της υπερκόπωσης. Η έλλειψη ενέργειας, η αϋπνία και το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι μόνο μερικά από τα πιο συνηθισμένα σημάδια της υπερκόπωσης.

Η υπερκόπωση δεν είναι μόνο κακή για τη γενική σας υγεία, αλλά έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην επιχείρησή σας και στην καθημερινή σας ζωή. Οι άνθρωποι που δεν βλέπετε ποτέ επειδή εργάζεστε πάρα πολύ μπορεί να αρχίσουν να σας βλέπουν ως εργασιομανή.

Μόλις η παραγωγικότητά σας σας εγκαταλείψει και οι άνθρωποί σας σας ξεχάσουν, η υγεία σας είναι η επόμενη στη λίστα.

Μην περιμένετε να συμβεί αυτό, αν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον φόρτο εργασίας σας, μη διστάσετε να ενημερώσετε τον εργοδότη σας και να αναπροσαρμόσετε τις προτεραιότητές σας.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού