Τροφές που ρίχνουν το ουρικό οξύ

Category: Υγεία, Διατροφή

Ορισμένες καταστάσεις υγείας, η διατροφή και η γενετική μπορούν να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Η αποφυγή του αλκοόλ και ο περιορισμός ορισμένων τροφίμων και ποτών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του.

Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσικό προϊόν αποβλήτων που προκαλείται από την πέψη των τροφών που περιέχουν πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε ορισμένα τρόφιμα και σχηματίζονται και διασπώνται στο σώμα σας.

Συνήθως, το σώμα σας φιλτράρει το ουρικό οξύ μέσω των νεφρών και των ούρων σας. Εάν καταναλώνετε πάρα πολλές πουρίνες ή εάν το σώμα σας δεν είναι σε θέση να απομακρύνει αυτό το υποπροϊόν αρκετά γρήγορα, το ουρικό οξύ μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα σας.

Ένα τυπικό επίπεδο ουρικού οξέος είναι κάτω από 6,8 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dl). Ένα υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος (πάνω από 6,8 mg/dL) θεωρείται υπερουριχαιμία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα και να κάνει το αίμα και τα ούρα σας πολύ όξινα.

Τρόποι να διατηρήσετε τα επιπέδα του ουρικού οξέως

Περιορίστε τρόφιμα πλούσια σε πουρίνη

Μπορείτε να περιορίσετε την πηγή του ουρικού οξέος. Τα τρόφιμα πλούσια σε πουρίνη περιλαμβάνουν ορισμένα κρέατα, θαλασσινά και λαχανικά. Όλες αυτές οι τροφές συμβάλλουν στην παραγωγή ουρικού οξέος κατά την πέψη.

Αποφύγετε ή μειώστε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε πουρίνη, όπως:

 • κόκκινο κρέας
 • κρέατα οργάνων
 • ψάρια
 • οστρακοειδή
 • πουλερικά

Μελέτη του 2020 υποδεικνύει ότι η μείωση της πρόσληψης λαχανικών πλούσιων σε πουρίνες μπορεί να μην επηρεάζει τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Αποφύγετε τη ζάχαρη

Η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο στα φρούτα και το μέλι. Καθώς το σώμα σας διασπά τη φρουκτόζη, απελευθερώνει πουρίνες και αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Σημειώστε ότι η φρουκτόζη στα ποτά απορροφάται ταχύτερα από τα σάκχαρα σε ολόκληρα τρόφιμα, επειδή τα ποτά δεν περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες ή άλλα θρεπτικά συστατικά.

Άλλα σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα είναι η επιτραπέζια ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Έρευνα από το 2020 δείχνει ότι αυτή η ταχύτερη απορρόφηση των επεξεργασμένων σακχάρων ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και οδηγεί σε υψηλότερες ποσότητες ουρικού οξέος.

Ακολουθούν μερικά βήματα για να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε:

 • Τρώτε περισσότερες τροφές ολικής άλεσης.
 • Περιορίστε τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα τρόφιμα.
 • Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για πρόσθετα σάκχαρα.
 • Καταπνίξτε την επιθυμία για ζάχαρη με φρέσκα φρούτα.
 • Αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ποτά με νερό, μη ζαχαρούχα ποτά ή καφέ χωρίς ζάχαρη.

Πίνετε περισσότερο νερό

Η κατανάλωση άφθονων υγρών βοηθά τα νεφρά σας να αποβάλλουν το ουρικό οξύ γρηγορότερα. Τα νεφρά φιλτράρουν περίπου το 70% του ουρικού οξέος στο σώμα σας.

Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των νεφρών σας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά από ουρικό οξύ.

Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι κάθε ώρα για να σας υπενθυμίζει να πίνετε μερικές γουλιές.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας αφυδατώσει περισσότερο. Έρευνα από το 2021 δείχνει ότι μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος.

Ορισμένα είδη αλκοόλ, όπως η μπύρα, περιέχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες από άλλα. Ωστόσο, ακόμη και το αλκοόλ με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες μπορεί να αυξήσει την παραγωγή πουρινών.

Το αλκοόλ αυξάνει τον μεταβολισμό των νουκλεοτιδίων, μια άλλη πηγή πουρινών που μπορεί να μετατραπεί σε ουρικό οξύ. Επηρεάζει επίσης τον ρυθμό με τον οποίο εκκρίνεται το ουρικό οξύ, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα.

Πιείτε καφέ

Έρευνα από το 2016 δείχνει ότι ο καφές μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στον ορό με δύο κύριους τρόπους:

 1. Ανταγωνίζεται το ένζυμο που διασπά τις πουρίνες στο σώμα, μειώνοντας το ρυθμό παραγωγής ουρικού οξέος.
 2. Αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας αποβάλλει το ουρικό οξύ.

Άλλες έρευνες από το 2016 δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποστηρίζουν την ικανότητα της καφεΐνης να μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε επίσης ότι η συχνή κατανάλωση καφέ δεν σχετίζεται σημαντικά με τον κίνδυνο υπερουριχαιμίας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διευκρινιστεί κατά πόσο ο καφές μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Διαχείριση βάρους

Το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος. Περισσότερο βάρος μπορεί να προκαλέσει τη λιγότερο αποτελεσματική λειτουργία των νεφρών σας.

Μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή ουρικού οξέος και να μειώσει την απέκκριση του ουρικού οξέος μέσω των ούρων.

Εάν υποψιάζεστε ότι το βάρος μπορεί να συμβάλλει στα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα απώλειας βάρους ή διαχείρισης βάρους.

Μπορεί να σας παραπέμψει σε διαιτολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα θρεπτικό, ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, μπορεί να είναι σε θέση να σας συστήσει ένα πρόγραμμα άσκησης ή να προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Διαχειριστείτε το σάκχαρο στο αίμα

Έρευνα από την 2019 δείχνει ότι η υπερουριχαιμία συνδέεται με την ανάπτυξη διαβήτη και των σχετικών επιπλοκών.

Τα άτομα με υψηλό σάκχαρο στο αίμα, όπως όσοι ζουν με προδιαβήτη ή διαβήτη, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για τις ανεπιθύμητες ενέργειες της υπερουριχαιμίας. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τη διερεύνηση αυτής της σχέσης.

Φροντίστε να ζητήσετε από το γιατρό σας να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας στο επόμενο ραντεβού σας, ακόμη και αν δεν έχετε διαβήτη. Μπορεί επίσης να θελήσει να ελέγξει τα επίπεδα ινσουλίνης στον ορό σας, εάν υποπτεύεται ότι έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη.

Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.

Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα σας. Τείνουν να αυξάνουν τον κορεσμό, διατηρώντας σας χορτάτους για περισσότερο χρόνο.

Οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε 22-34 γραμμάριαφυτικών ινών στη διατροφή τους μέσω τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυξήστε αργά την πρόσληψη φυτικών ινών για να αποφύγετε τις πεπτικές ενοχλήσεις.

Ενισχύστε την πρόσληψη βιταμίνης C

Έρευνα από το 2021 διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί ακριβώς πώς η βιταμίνη C επηρεάζει τα επίπεδα ουρικού οξέος.

Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης C είναι 75-120 χιλιοστόγραμμα (mg) για τους περισσότερους ενήλικες, αν και τα ανώτατα ημερήσια όρια φτάνουν τα 2.000 mg.

Μπορείτε επίσης να λαμβάνετε μεγαλύτερη ποσότητα τρώγοντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ιδίως φρούτα και λαχανικά. Διατίθενται επίσης συμπληρώματα βιταμίνης C που χορηγούνται χωρίς συνταγή.

Ελέγξτε τα φάρμακα και τα συμπληρώματά σας

Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση ουρικού οξέος. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • ασπιρίνη
 • διουρητικά
 • βιταμίνη Β-3 (νιασίνη)
 • φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η κυκλοσπορίνη και η τακρόλιμους
 • πυραζιναμίδη, ένα φάρμακο που θεραπεύει τη φυματίωση
 • λεβοντόπα, ένα φάρμακο που θεραπεύει τη νόσο του Πάρκινσον
 • β-αναστολείς, αναστολείς ΜΕΑ και άλλα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Εάν λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα και έχετε υπερουριχαιμία, συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να καθορίσετε μια εναλλακτική φαρμακευτική αγωγή.

6 τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ουρικού οξέος με φυσικό τρόπο

1. Μπανάνες

Εάν έχετε αναπτύξει ουρική αρθρίτιδα λόγω υψηλού ουρικού οξέος, η μπανάνα είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα για τη μείωση του ουρικού οξέος στο αίμα σας. Αυτό συμβάλλει επίσης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.

Οι μπανάνες είναι φυσικά πολύ χαμηλές σε πουρίνη, μια φυσική ένωση που διασπάται σε ουρικό οξύ, καθιστώντας την καλή επιλογή για τη θεραπεία του ουρικού οξέος σας.

2. Μήλα

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτό σας βοηθά να μειώσετε τα επίπεδα ουρικού οξέος. Οι φυτικές ίνες απορροφούν το ουρικό οξύ από την κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλουν την περίσσεια ουρικού οξέος από το σώμα σας.

Επιπλέον, τα μήλα είναι επίσης πλούσια σε μηλικό οξύ, το οποίο τείνει να εξουδετερώνει τις επιδράσεις του ουρικού οξέος στο σώμα.

3. Κεράσια

Αν θέλετε να διαλέξετε μόνο ένα τρόφιμο από αυτή τη λίστα για να μειώσετε το ουρικό οξύ, επιλέξτε τα κεράσια.

Αν αναρωτιέστε πώς να μειώσετε το ουρικό οξύ με τα κεράσια, τότε είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι τα κεράσια έχουν ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες συστατικό που ονομάζεται ανθοκυανίνες. το οποίο ελέγχει τα επίπεδα του ουρικού οξέος.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν κεράσια παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης κρίσης ουρικής αρθρίτιδας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν.

Μειώνοντας τη φλεγμονή, τα κεράσια εμποδίζουν επίσης το ουρικό οξύ να κρυσταλλωθεί και να εναποτεθεί στις αρθρώσεις σας, το οποίο είναι η κύρια αιτία πίσω από την ουρική αρθρίτιδα.

4. Καφές

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας μειώθηκε όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καφέ. Ωστόσο, αν έχετε και άλλες παθήσεις τότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν εντάξετε τον καφέ στη διατροφή σας.

5. Εσπεριδοειδή

Φρούτα όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και κιτρικού οξέος. Η συμπερίληψη αυτών των τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιή επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα, καθώς μπορούν να αποβάλλουν αποτελεσματικά την περίσσεια.

6. Πράσινο τσάι

Ποιος είπε ότι το πράσινο τσάι είναι καλό μόνο για την απώλεια βάρους; Αρκετές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού μπορούν να μειώσουν την παραγωγή ουρικού οξέος στο σώμα, καθιστώντας το έτσι ένα καλό ρόφημα για όσους υποφέρουν από ουρική αρθρίτιδα ή έχουν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα τους.

Συμπέρασμα

Η διατροφή, η άσκηση και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ουρικής αρθρίτιδας και άλλων καταστάσεων υγείας που προκαλούνται από υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Παρόλα αυτά, δεν μπορούν πάντα να αντικαταστήσουν τις ιατρικές θεραπείες.

Λαμβάνετε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Ο σωστός συνδυασμός διατροφής, άσκησης και φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος και να κρατήσει τα συμπτώματα σε απόσταση.

Μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές τροφές που πρέπει να αποφύγετε για να βοηθήσετε στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε αυτές τις τροφές είναι να κάνετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων. Μιλήστε με έναν διαιτολόγο για το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής για εσάς.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή