Χημική Δίαιτα για να χάσετε 10 κιλά

Category: Διατροφή

Ανεπίσημες πηγές λένε ότι η χημική δίαιτα είναι ένας εύκολος τρόπος για να χάσετε έως και 10 κιλά σε 1 εβδομάδα. Είναι δημοφιλής μεταξύ ορισμένων διαιτολόγων που αναζητούν γρήγορα αποτελέσματα.

Ωστόσο, κάποιοι λένε ότι είναι ανθυγιεινή, μη βιώσιμη και αναποτελεσματική. Παρακάτω αναλύουμε κι αξιολογούμε τη χημική δίαιτα για να διαπιστώσουμε αν είναι ασφαλής και αποτελεσματική για την απώλεια βάρους.

Τι είναι η χημική δίαιτα

Η χημική δίαιτα είναι μια δίαιτα που οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι βοηθά στην έναρξη της απώλειας βάρους.

Υποτίθεται ότι η δίαιτα βασίζεται στα χημικά συστατικά συγκεκριμένων συνδυασμών τροφίμων, τα οποία πιστεύεται ότι ενισχύουν τα αποτελέσματα και ενισχύουν την καύση  λίπους.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της δίαιτας αυτής, οι διαιτώμενοι μπορούν να περιμένουν να χάσουν έως και 10 κιλά ακολουθώντας τη δίαιτα για μόλις 1 εβδομάδα. Οι υποστηρικτές λένε επίσης ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και υποστηρίζει τον καλύτερο μακροπρόθεσμο έλεγχο του.

Ενώ υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση ή την ιστορία της δίαιτας, εμφανίζεται συχνά σε blogs και φόρουμ απώλειας βάρους. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία έρευνα σχετικά με τη δίαιτα και ελάχιστα έως καθόλου διαθέσιμα στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της.

Φυτικές Κάψουλες Keto Diet

Τα χάπια Keto Diet ξεκινούν την διαδικασία της κέτωσης, επιταχύνουν τον μεταβολισμό, μειώνουν την όρεξη και επιτίθονται άμεσα στο αποθηκευμένο λίπος!

Πώς να την ακολουθήσετε

Η χημική δίαιτα είναι ένα 7ήμερο πρόγραμμα γευμάτων που οι υποστηρικτές της προτείνουν να επαναλαμβάνετε μία φορά το μήνα.

Περιλαμβάνει την τήρηση ενός αυστηρού σχήματος που αποτελείται από τρία γεύματα την ημέρα. Δεν επιτρέπει το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων.

Αν και υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της δίαιτας με μικρές διαφορές, γενικά ενθαρρύνει την κατανάλωση μιας πολύ περιορισμένης επιλογής τροφίμων, όπως φρούτα, τοστ ολικής άλεσης, αυγά και ντομάτες.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα του μενού:

1η Ημέρα

Πρωινό: 1 φέτα τοστ ολικής άλεσης με 1 ψητή ντομάτα ή ντομάτα σε κονσέρβα
Μεσημεριανό: φρέσκα φρούτα
Δείπνο: 2 αυγά βραστά, 1 γκρέιπφρουτ και σαλάτα με μαρούλι, ντομάτες και αγγούρι

Ημέρα 2

Πρωινό: 1 αυγό βραστό και 1 γκρέιπφρουτ
Μεσημεριανό: κοτόπουλο σχάρας ή ψητό με 2 μεγάλες ντομάτες
Δείπνο: 1 φέτα τοστ ολικής άλεσης, ψητή μπριζόλα και σαλάτα με μαρούλι, ντομάτες, αγγούρι και σέλινο

Ημέρα 3

Πρωινό: 1 αυγό βραστό και 1 γκρέιπφρουτ
Μεσημεριανό: φρέσκα φρούτα
Δείπνο: 2 αρνίσια παϊδάκια σχάρας, 1 γκρέιπφρουτ και σαλάτα με μαρούλι, ντομάτες, αγγούρι και σέλινο

Ημέρα 4

Πρωινό: 1 φέτα τοστ ολικής άλεσης
Μεσημεριανό: φρέσκα φρούτα
Δείπνο: 2 αυγά βραστά και σαλάτα με μαρούλι, ντομάτες και αγγούρι

Ημέρα 5

Πρωινό: 1 φέτα τοστ ολικής άλεσης με 1 ψητή ντομάτα ή ντομάτα σε κονσέρβα
Μεσημεριανό: φρέσκα φρούτα
Δείπνο: ψάρι και σαλάτα με μαρούλι, ντομάτες και αγγούρι

Ημέρα 6η

Πρωινό: 1 ποτήρι φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ
Μεσημεριανό: φρέσκα φρούτα
Δείπνο: κοτόπουλο σχάρας, 1 γκρέιπφρουτ και καρότα

Ημέρα 7

Πρωινό: 2 αυγά ομελέτα με 1 ψητή ντομάτα
Μεσημεριανό: 2 αυγά ποσέ με σπανάκι
Δείπνο: μπριζόλα στα κάρβουνα και σαλάτα με μαρούλι, ντομάτες και αγγούρι

Σημειώστε ότι το πρόγραμμα διατροφής επιτρέπει μόνο τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω. Δεν επιτρέπει σνακ ή υποκατάστατα.

Αν και δεν υπάρχουν οδηγίες για το ποια τρόφιμα πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια των 3 εβδομάδων που δεν ακολουθείτε τη δίαιτα, οι υποστηρικτές συνιστούν να τρώτε μια υγιεινή, ολοκληρωμένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά πλήρη τρόφιμα.

Συμπλήρωμα για Απώλεια Βάρους

Keto Matcha και πείτε αντίο στo περιττό λίπος. Το Keto Matcha Blue σας επιτρέπει να χάσετε βάρος από 7 έως 15 κιλά σε ένα μήνα. Το χαμένο βάρος δεν θα επιστρέψει και θα διατηρήσετε το αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί.

Δίαiτα Νάσα η πιο γνωστή χημική δίαιτα

Η χημική δίαιτα είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή της γνωστής δίατα νάσα, η αλλιώς δίαιτα των αστροναυτών, όπου υποσχοτάν απώλεια 10 κιλών σε 2 εβδομάδες.

Η δίαιτα Νάσα έγινε γνωστή την δεκαετία του 80′ και αρκετοί διατροφολόγοι την πρότεινουν σε πελάτες τους μέχρι σήμερα.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η δίαιτα Νάσα είναι αυτή που άνοιξε τον δρόμο στις σύγχρονες χημικές δίαιτες.

Ποια τρόφιμα πρέπει να τρώτε και ποια να αποφεύγετε

Η χημική δίαιτα θέτει αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε και να αποφεύγετε.

Τρόφιμα που πρέπει να τρώτε

Τα συστατικά που αναφέρονται στο πρόγραμμα γευμάτων είναι τα μόνα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώνετε ενώ ακολουθείτε τη χημική δίαιτα.

Αυτό περιλαμβάνει τα φρέσκα φρούτα, τα αυγά και ορισμένα είδη λαχανικών, δημητριακών και κρέατος.

Ακολουθούν μερικά από τα τρόφιμα που περιλαμβάνει η δίαιτα:

 • Φρούτα: γκρέιπφρουτ, μήλα, μπανάνες, πορτοκάλια, αχλάδια, ροδάκινα, δαμάσκηνα
 • Λαχανικά: ντομάτες, σπανάκι, καρότα, αγγούρια, σέλινο, μαρούλι
 • Δημητριακά: φρυγανιές ολικής άλεσης
 • Κρέας: μπριζόλα, αρνίσια παϊδάκια, κοτόπουλο, ψάρι
 • Αυγά: βραστά, ποσέ και ομελέτα
 • Ποτά: νερό, καφές, τσάι χωρίς ζάχαρη, χυμός γκρέιπφρουτ

Τρόφιμα προς αποφυγή

Όλα τα άλλα τρόφιμα απαγορεύονται, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, των δημητριακών, των οσπρίων, των σνακ και των λαχανικών εκτός από αυτά που αναφέρονται παραπάνω.

Ακολουθούν μερικά από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη δίαιτα:

 • Λαχανικά: γλυκοπατάτες, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπαράγγια και όλα τα άλλα λαχανικά που δεν αναφέρονται παραπάνω
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα: γάλα, γιαούρτι, τυρί, βούτυρο
 • Δημητριακά: κινόα, κουσκούς, κριθάρι, ρύζι, βρώμη,
 • Όσπρια: φασόλια, ρεβίθια, φακές
 • Ξηροί καρποί: αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια, καρύδια, κάσιους
 • Σπόροι: σπόροι chia, λιναρόσποροι, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι
 • Σνακ: τσιπς, κουλούρια, καραμέλες, ποπ κορν, κράκερς
 • Έλαια: ελαιόλαδο, φυτικά έλαια, λάδι καρύδας
 • Γλυκαντικά: ζάχαρη, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, στέβια
 • Ποτά: αλκοόλ, σόδα, αθλητικά ποτά, χυμοί φρούτων, γλυκό τσάι

Λειτουργεί για την απώλεια βάρους

Η χημική δίαιτα είναι ένα πρόγραμμα γευμάτων με πολύ χαμηλές θερμίδες που απαιτεί να μειώσετε δραστικά την πρόσληψη τροφής.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες ημέρες της δίαιτας περιλαμβάνουν κατανάλωση λιγότερων από 1.000 θερμίδων και ορισμένες ημέρες παρέχουν μόνο 400-500 θερμίδες συνολικά.

Επομένως, η δίαιτα είναι πιθανό να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους μέσω της μείωσης της κατανάλωσης θερμίδων.

Παρόλο που οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων μπορεί να είναι αρχικά αποτελεσματικές, μελέτες δείχνουν ότι είναι πιθανό να προκαλέσουν επαναπρόσληψη βάρους μόλις επανέλθετε σε μια τυπική διατροφή.

Οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων μπορεί επίσης να αυξήσουν την όρεξή σας, να μειώσουν την άλιπη σωματική μάζα και τον αριθμό των θερμίδων που καίτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη τη διατήρηση της απώλειας βάρους μακροπρόθεσμα.

Πλεονεκτήματα

Σε αντίθεση με πολλές άλλες δίαιτες, η χημική δίαιτα είναι απλή και δεν έχει περίπλοκους κανόνες ή κανονισμούς.

Η χημική δίαιτα παρέχει λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το ποια τρόφιμα πρέπει να τρώτε και να αποφεύγετε, και ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να το προτιμούν αυτό επειδή είναι ιδιαίτερα δομημένη και απλή στην τήρηση.

Επιπλέον, η δίαιτα απαιτεί να ακολουθήσετε το αυστηρό διατροφικό πλάνο μόνο για 1 εβδομάδα κάθε φορά και σας επιτρέπει να τρώτε ό,τι θέλετε κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου μήνα.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ελκυστικό για άτομα που θέλουν να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους φαγητά χωρίς διατροφικούς περιορισμούς ή δεσμεύσεις τις περισσότερες φορές.

Μειονεκτήματα

Η χημική δίαιτα έχει πολλά σημαντικά μειονεκτήματα.

Υπερβολικά περιοριστική

Οι περισσότερες ημέρες στο πρόγραμμα γευμάτων της χημικής δίαιτας παρέχουν μόνο μερικές εκατοντάδες θερμίδες. Αυτό είναι σημαντικά λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζονται οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες και μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Παρόλο που οι θερμιδικές σας ανάγκες για απώλεια βάρους μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και το βάρος σας, η πρόσληψη θερμίδων της χημικής δίαιτας εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από αυτό που συνιστούν οι ειδικοί.

Για μακροπρόθεσμη, βιώσιμη απώλεια βάρους, οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν στους άνδρες να καταναλώνουν περίπου 2.000 θερμίδες την ημέρα και στις γυναίκες περίπου 1.500 θερμίδες την ημέρα.

Η κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων την ημέρα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πείνα, αδυναμία, κόπωση, πονοκεφάλους, ζάλη και ναυτία.

Η δίαιτα αυτή μπορεί επίσης να συμβάλει σε διάφορους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων και μπορεί να προκαλέσει ασταθή επίπεδα σακχάρου στο αίμα .

Έχει έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών

Η χημική δίαιτα εξαλείφει πολλές υγιεινές ομάδες τροφίμων και σας επιτρέπει να απολαμβάνετε μόνο λίγα συγκεκριμένα τρόφιμα την ημέρα.

Αυτό μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την κάλυψη των διατροφικών σας αναγκών και μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών.

Οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως αναιμία, κόπωση, εξασθενημένη μνήμη και μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εν τω μεταξύ, οι δίαιτες που στερούνται σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως η πρωτεΐνη, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως καχεκτική ανάπτυξη, αδυναμία και κατακράτηση υγρών.

Μη βιώσιμη και δύσκολο να ακολουθηθεί

Η χημική δίαιτα είναι πολύ περιοριστική και θέτει αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώνετε κάθε μέρα.

Παρόλο που η δίαιτα προορίζεται για να την ακολουθήσετε μόνο για 1 εβδομάδα κάθε φορά, δεν προσφέρει καμία ευελιξία κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Για παράδειγμα, δεν σας επιτρέπει να απολαμβάνετε σνακ μεταξύ των γευμάτων ή να κάνετε αντικαταστάσεις.

Αυτό μπορεί να την κάνει πολύ δύσκολη να την ακολουθήσετε, ειδικά για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Η δίαιτα μπορεί επίσης να μην είναι κατάλληλη για όσους έχουν διατροφικούς περιορισμούς, τροφικές αλλεργίες ή ορισμένες διατροφικές προτιμήσεις.

Keto Light

To Keto Light επιταχύνει την απώλεια βάρους χωρίς μείωση της μάζας μυών, συμβάλλει στην ενίσχυση της καύσης του λίπους και αναπληρώνει τις αποθήκες γλυκογόνου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των μυών.

Συμπέρασμα

Η χημική δίαιτα είναι μια δίαιτα στην οποία ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα γευμάτων για 1 εβδομάδα το μήνα.

Αν και η δίαιτα είναι απλή και μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, είναι πιθανό να οδηγήσει σε επαναπρόσληψη βάρους και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μακροπρόθεσμα.

Είναι επίσης υπερβολικά περιοριστική, μη βιώσιμη και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων με την πάροδο του χρόνου.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού