9 τρόποι για να απαλλαγείτε από την ημικρανία

Category: Υγεία

Αν είχατε ποτέ ημικρανία, γνωρίζετε το συναίσθημα του να θέλετε να βάλετε ένα τρυπάνι στο κεφάλι σας για να απαλλαγείτε με κάποιο τρόπο από τον πόνο, την πίεση και το σφύριγμα. Οι ημικρανίες καταστρέφουν τη μέρα σας, αναγκάζοντάς σας να αναζητήσετε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο για ώρες ολόκληρες.

Δυστυχώς, πρόκειται για ένα σχετικά συχνό πρόβλημα: Σχεδόν το 11% των ανδρών αναφέρουν ότι βιώνουν ημικρανίες ή άλλους σοβαρούς πονοκεφάλους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Headache. Και μπορεί να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι εκεί έξω.

“Η ημικρανία υποθεραπεύεται και υποδιαγιγνώσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών”, λέει ο Sait Ashina, M.D., επίκουρος καθηγητής νευρολογίας και αναισθησίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής του Comprehensive Headache Center στο Beth Israel Deaconess Medical Center. “Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι κυκλοφορούν χωρίς να έχουν πραγματική διάγνωση και χωρίς να λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία για τους πονοκεφάλους τους”.

Κατά μέσο όρο, οι άνδρες με ημικρανίες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους στην ηλικία των 24 ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cephalalgia. “Συνήθως επηρεάζει τους άνδρες στις δεκαετίες των 20, 30 και 40, όταν έχουμε την ενεργή ζωή μας και κατά τη διάρκεια των πιο παραγωγικών μας χρόνων”, λέει ο Δρ Ashina.

Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για τις ημικρανίες, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισής τους. Αλλά για να τις αντιμετωπίσετε, πρέπει να καταλάβετε τι τις προκαλεί. Εδώ είναι ο οδηγός μας για το πώς να ανακουφιστείτε από την κόλαση που είναι οι ημικρανίες.

Τι είναι οι ημικρανίες;

Η ημικρανία μπορεί να περιγραφεί καλύτερα ως ένας πονοκέφαλος με στεροειδή.

“Τις περισσότερες φορές, πρόκειται για έναν μέτριο έως σοβαρό πονοκέφαλο”, λέει ο Δρ Ασίνα. “Συνήθως είναι η μία πλευρά που πραγματικά πάλλεται ή πάλλεται”.

Οι ημικρανίες επιδεινώνονται από τη σωματική δραστηριότητα, τα έντονα συναισθήματα, το φως, τον ήχο, ακόμη και τις οσμές. Μπορεί επίσης να νιώσετε ναυτία ή εμετό, ζάλη ή αίσθημα εγκεφαλικής ομίχλης ή δυσκολία συγκέντρωσης, λέει ο Δρ Ashina.

Περίπου το ένα τρίτο των πασχόντων από ημικρανία βιώνει επίσης αύρες, λέει ο Dr. Ashina.

Πρόκειται για οπτικές, ή αισθητηριακές, ή γλωσσικές διαταραχές που εμφανίζονται οπουδήποτε από πέντε λεπτά έως 60 λεπτά πριν από την έναρξη του πονοκεφάλου”, λέει. “Και συνήθως, αυτοί οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με τις αύρες είναι πολύ άσχημοι έως σοβαροί και πολύ πιο αναπηρικοί”.

Τι προκαλεί ημικρανίες;

Δεν υπάρχει απλή απάντηση.

“Η ημικρανία είναι μια πολύ σύνθετη νευρολογική διαταραχή ή νευρολογική ασθένεια και έχει πολλαπλές αιτιολογίες ή αιτίες”, λέει ο Δρ Ασίνα.

Αν και δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για το τι προκαλεί ημικρανίες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, αν ένας από τους γονείς σας έχει ημικρανίες, έχετε 50 έως 75 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να τις έχετε κι εσείς.

Εκτός από τη γενετική, οι ημικρανίες συχνά προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ορμονικές διακυμάνσεις και παράγοντες του τρόπου ζωής. Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cephalalgia, οι άνδρες ανέφεραν το άγχος, τα έντονα φώτα και τη στέρηση ύπνου ως τις πιο συχνές αιτίες ημικρανίας. Το άγχος, η πείνα, η αφυδάτωση, ακόμη και ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν πόνο σε μερικούς άντρες, λέει ο Dr. Ashina.

Πώς να απαλλαγείτε από τις ημικρανίες

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει θεραπεία για τις ημικρανίες – αλλά υπάρχουν πολλές στρατηγικές για τη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητάς τους.
“Μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο και οι άνθρωποι μπορούν να έχουν ξανά την κανονική τους ζωή όταν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά για τις ημικρανίες τους”, λέει ο Dr. Ashina.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισής τους:

1. Να γνωρίζετε (και να αποφεύγετε) τους εκλυτικούς παράγοντες της ημικρανίας σας. Όταν ο Dr. Ashina βλέπει έναν ασθενή με ημικρανία για πρώτη φορά, συζητούν πάντα για τα εναύσματα της ημικρανίας του ασθενούς, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ορισμένοι εκλυτικοί παράγοντες μπορεί να είναι προφανείς, όπως αν σας πιάνει πονοκέφαλος κάθε φορά που είστε κουρασμένοι. Άλλες φορές, είναι πιο ανεπαίσθητες.

“Ένας από τους καλύτερους τρόπους εντοπισμού των εκλυτικών παραγόντων είναι η τήρηση ημερολογίου πονοκεφάλου”, λέει ο Δρ Ashina. Είτε χρησιμοποιείτε στυλό και χαρτί είτε μια εφαρμογή για τον πονοκέφαλο, καταγράψτε τι κάνατε και πώς νιώθατε πριν ξεκινήσει ο πονοκέφαλος. Συζητήστε τα αποτελέσματα με το γιατρό σας και δείτε τι μοτίβα μπορείτε να εντοπίσετε. Όσο περισσότερα εναύσματα μπορείτε να αποφύγετε, τόσο καλύτερα μπορεί να αισθάνεστε.

2. Κρατήστε το ρεζερβουάρ σας γεμάτο. Η αφυδάτωση είναι ένας κοινός αλλά εύκολα αποτρέψιμος εκλυτικός παράγοντας της ημικρανίας, λέει ο Δρ Ashina. Οι άνδρες πρέπει να πίνουν περίπου ένα γαλόνι νερό την ημέρα, το οποίο ακούγεται πολύ, αλλά είναι εφικτό αν πίνετε σταθερά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

“Αυτό που συνιστώ στους ασθενείς μου είναι να βεβαιώνεστε ότι έχετε μπουκάλια, ειδικά όταν είστε σε ταξίδι”, λέει. Διατηρεί επίσης δύο ή τρία μπουκάλια νερό στο γραφείο του κάθε μέρα. Δεδομένου ότι η πείνα είναι ένα άλλο συνηθισμένο έναυσμα, κρατήστε μαζί σας και μικρά σνακ, όπως μπάρες πρωτεΐνης.

3. Ελαχιστοποίηση του στρες. Το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανίες, γι’ αυτό πρέπει να βρείτε στρατηγικές ηρεμίας που σας ηρεμούν. Ο διαλογισμός Mindfulness, ο βελονισμός και οι ασκήσεις όπως η γιόγκα και το Pilates είναι συχνά αποτελεσματικές, λέει ο Δρ Ashina. “Ή απλά κλείστε τα μάτια σας και κάντε μερικές ασκήσεις βαθιάς αναπνοής στη δουλειά”, λέει. “Θα σας βοηθήσει”.

4. Προμηθευτείτε μια συνταγή για φάρμακα. Αν δεν έχετε μιλήσει σε γιατρό για τις ημικρανίες σας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σας περιμένει μια έκπληξη: Ο γιατρός σας έχει μεγαλύτερο οπλοστάσιο συνταγογραφούμενων φαρμάκων για να σας συστήσει από ποτέ, τα οποία θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε σοβαρή ανακούφιση.

Τα φάρμακα για την ημικρανία χωρίζονται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες: τα κατασταλτικά και τα προληπτικά. Λαμβάνετε ανασταλτικά φάρμακα όταν αρχίζει η ημικρανία σας, ώστε να τη σταματήσετε εν τη γενέσει της, ιδανικά μέσα σε 15 έως 20 λεπτά. Ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα είναι τα λεγόμενα τριπτάνια, τα οποία λειτουργούν διεγείροντας τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τη φλεγμονή για να μειώσει τον πόνο.

Υπάρχουν μερικές επιλογές όσον αφορά τα προληπτικά φάρμακα. Τα παλαιότερα φάρμακα για τον σκοπό αυτό περιλαμβάνουν τους β-αποκλειστές, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, και τα φάρμακα κατά των σπασμών, όπως το ντιβαλπροεξ νατρίου (Depakote), το βαλπροϊκό νάτριο (Depacon) και η τοπιραμάτη (Topamax).

Από το 2018, έχουν εγκριθεί από τον FDA νέα φάρμακα που στοχεύουν σε ένα μόριο που ονομάζεται πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP), το οποίο είναι αυξημένο σε ασθενείς που έχουν ημικρανίες. Τα ενέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν το CGRP για την πρόληψη της ημικρανίας περιλαμβάνουν την erenumab (Aimovig®), την fremanezumab (Ajovy®), την galcanezumab-gnlm (Emgality®) και την eptinezumab (Vyepti®). Τα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα που εμποδίζουν την CGRP τόσο για την πρόληψη όσο και για την ανακούφιση από την ημικρανία περιλαμβάνουν την ουμπρογεπάντη (Ubrelvy®), τη θειική ριμεγεπάντη (Nurtec ODT®) και την ατογεπάντη (Qulipta®).

Το να πάρετε ένα Rx για ένα φάρμακο κατά της ημικρανίας μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα καλύτερο από το να το υπομένετε με αναλγητικά που δεν χορηγούνται χωρίς συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη. Ένας λόγος είναι ότι η υπερβολική χρήση παυσίπονων OTC για 10 ή περισσότερες ημέρες το μήνα έχει συσχετιστεί με ένα φαινόμενο που ονομάζεται πονοκέφαλος rebound, όπου ο πόνος στο κεφάλι μπορεί παραδόξως να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

“Είναι πολύ σημαντικό να εδραιωθεί η σχέση με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης από νωρίς, διότι, κάποια στιγμή, η ημικρανία μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει πιο χρόνια και σοβαρή”, λέει ο Δρ Ashina. “Και προκειμένου να το προλάβουμε αυτό, προκειμένου να έχουμε πιο αποτελεσματικές θεραπείες, είναι προτιμότερο να το κάνουμε νωρίς”.

5. Περιορίστε τις επεξεργασμένες τροφές. Η συνήθειά σας να τρώτε πρόχειρο φαγητό μπορεί να επιδεινώνει τις ημικρανίες σας. “Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν πολλά συστατικά που μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν ημικρανίες”, λέει η Δρ Ασίνα. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δίνουμε έμφαση στην υγιεινή διατροφή όσο το δυνατόν περισσότερο στους ασθενείς μας”.

Για παράδειγμα, τα χοτ ντογκ και άλλα επεξεργασμένα κρέατα θεωρείται ότι προκαλούν πονοκεφάλους επειδή περιέχουν νιτρώδη συντηρητικά, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τη ροή του αίματος με τρόπο που να κάνει το κεφάλι σας να χτυπάει δυνατά. Και ορισμένα συστατικά της σοκολάτας μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Φρούτα και λαχανικά για τη νίκη!

6. Προσέξτε το ποτό σας. Οι ενώσεις στο κόκκινο κρασί έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους και οι συγγενείς ουσίες – ένα υποπροϊόν στα αλκοολούχα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση και απόσταξη, όπως το κρασί, η μπύρα και το ουίσκι έχουν επίσης. Από την άλλη πλευρά, τα διαυγή ποτά όπως η βότκα, μπορεί να μην έχουν τα ίδια αποτελέσματα – αν και η υπερβολική ποσότητα οποιουδήποτε αλκοόλ μπορεί να σας αφήσει με σφυροκοπημένο πονοκέφαλο.

7. Πάρτε Botox. Δεν είναι μόνο για τις ρυτίδες: Από τότε που ο FDA ενέκρινε τη χρήση του για τις ημικρανίες το 2010, το Botox έχει γίνει μια δημοφιλής θεραπεία ημικρανίας. Ενώ η θεραπεία αυτή προορίζεται για άτομα με χρόνιες ημικρανίες (που ορίζονται ως 15 ημέρες το μήνα ή περισσότερες με συμπτώματα ημικρανίας), όσοι έλαβαν μόνο δύο θεραπείες ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων κατά 50%. “Πολλοί ασθενείς ανακουφίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον πόνο με αυτή τη θεραπεία και είναι επίσης πολύ καλά ανεκτή”, λέει ο Δρ Ashina. Λειτουργεί με την έγχυση της βοτουλινικής τοξίνης σε νευρικές απολήξεις που παίρνει το δρόμο προς τον εγκέφαλο και μπλοκάρει τις χημικές ουσίες που στέλνουν σήματα πόνου. Κάθε θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως 31 ενέσεις σε όλο το κεφάλι και τον αυχένα σας.

8. Επενδύστε στις συνήθειες του ύπνου σας. Μια νύχτα κακού ύπνου μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Και με την πάροδο του χρόνου, οι διαταραχές του ύπνου, όπως η υπνική άπνοια, όπου περνάτε μέρος της νύχτας αγκομαχώντας για αέρα, μπορεί να κάνουν τις ημικρανίες σας πιο σοβαρές, λέει ο Δρ Ashina. “Αν έχετε προβλήματα ύπνου, αντιμετωπίστε τα και μιλήστε με έναν γιατρό”, λέει.

9. Εξετάστε ένα συμπλήρωμα διατροφής. Οι πάσχοντες από ημικρανία που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D μείωσαν τους πονοκεφάλους τους κατά δύο έως τρεις ημέρες ανά μήνα, σύμφωνα με ανασκόπηση μελέτης που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Emergency Medicine. Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει καταστέλλοντας τη νευροφλεγμονή ή ακόμη και μειώνοντας την CGRP. Μελέτες έχουν επίσης υποδείξει ότι η ριβοφλαβίνη και το μαγνήσιο μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, ενώ οι αναδυόμενες έρευνες υποδεικνύουν το συνένζυμο Q10 και τον ψευδάργυρο ως πιθανά χρήσιμα συμπληρώματα. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα, φυσικά.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή