Βουλιμία : Ποιους επηρεάζει, συμπτώματα και πως την αντιμετώπιζουμε

Category: Υγεία

Νευρική βουλιμία

Η νευρογενής βουλιμία είναι διατροφική διαταραχή που σας αναγκάζει να τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού ταυτόχρονα (αδηφαγία) και στη συνέχεια να τις ξεφορτώνεστε (κάθαρση). Τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα ποικίλλουν. Η ακριβής αιτία της ψυχογενής βουλιμίας είναι άγνωστη – μπορεί να είναι ένας συνδυασμός γενετικών παραγόντων και μαθημένων συμπεριφορών. Η πληροφόρηση και η συνειδητοποίηση των συμπτωμάτων μπορεί να αποτρέψει τη βουλιμία.

Τι είναι η νευρική βουλιμία;

Η νευρική βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή. Οι διατροφικές διαταραχές είναι καταστάσεις ψυχικής υγείας που μπορεί να είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή.

Εάν έχετε διατροφική διαταραχή, μπορεί να έχετε εμμονή με το φαγητό και το βάρος. Αυτή η εμμονή μπορεί να βλάψει τη σωματική και συναισθηματική σας ευεξία.

Η νευρική βουλιμία μπορεί να οριστεί ως ένα πρότυπο διατροφής που χαρακτηρίζεται από:

  • Κατανάλωση ασυνήθιστα μεγάλης ποσότητας τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα (αδηφαγία).
  • Απαλλαγή από το φαγητό (κάθαρση). Η κάθαρση μπορεί να περιλαμβάνει την πρόκληση εμετού (εμετός) ή τη λήψη καθαρτικών. Τα καθαρτικά είναι φάρμακα που επιταχύνουν τη μετακίνηση της τροφής μέσω του σώματός σας.

Άλλα χαρακτηριστικά της νευρικής βουλιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κατάχρηση διουρητικών χαπιών ή χαπιών διατροφής.
  • Τρώτε πολύ λίγο ή καθόλου (νηστεία).
  • Υπερβολική άσκηση.
  • Απόκρυψη τροφής για να ξεσπάσετε και να εξαγνίσετε αργότερα.

Τα άτομα με βουλιμία έχουν συνήθως φυσιολογικό, υγιές βάρος. Αλλά κρίνουν αυστηρά τον εαυτό τους με βάση την άποψή τους για το σχήμα του σώματός τους ή/και το βάρος τους. Συνήθως έχουν προβλήματα αυτοεκτίμησης που συνδέονται στενά με την εικόνα του σώματός τους.

Ποιον επηρεάζει η νευρογενής βουλιμία;

Η ψυχογενής βουλιμία επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες. Συνήθως αναπτύσσεται κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ενηλικίωση. Μπορεί όμως να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Μεταξύ 1% και 2% των ανθρώπων θα εμφανίσουν βουλιμία κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε έτους. Η βουλιμία μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα οποιουδήποτε φύλου, φύλου, ηλικίας, φυλής, εθνικότητας ή σωματότυπου.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της νευρικής βουλιμίας και της νευρικής ανορεξίας;

Τα άτομα με νευρική βουλιμία έχουν συνήθως φυσιολογικό βάρος. Εμπλέκονται σε έναν κύκλο αδηφαγίας και κάθαρσης. Τα άτομα με νευρική ανορεξία είναι συνήθως λιποβαρή. Επιδίδονται σε αυτολιμοκτονία, ακραίες δίαιτες και ακραία άσκηση για να χάσουν βάρος. Τα άτομα με νευρική ανορεξία πιστεύουν ότι είναι χοντρά, παρόλο που είναι πολύ αδύνατα. Μπορεί να αδυνατίσουν τόσο πολύ που να φαίνονται άρρωστοι.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της νευρικής βουλιμίας και της διαταραχής αδηφαγίας;

Τα άτομα με νευρική βουλιμία τρώνε αχόρταγα και στη συνέχεια κάνουν κάθαρση ή προσπαθούν να απαλλαγούν από το φαγητό ή το βάρος. Τα άτομα με διαταραχή αδηφαγίας τρώνε μεν αλλά δεν καθαρίζουν. Επίσης, τα άτομα με βουλιμία έχουν συνήθως ένα βάρος που είναι υγιές γι’ αυτούς. Τα άτομα με διαταραχή αδηφαγίας έχουν συνήθως υπέρβαρο/παχυσαρκία.

Συμπλήρωμα για Απώλεια Βάρους

Keto Matcha και πείτε αντίο στo περιττό λίπος. Το Keto Matcha Blue σας επιτρέπει να χάσετε βάρος από 7 έως 15 κιλά σε ένα μήνα. Το χαμένο βάρος δεν θα επιστρέψει και θα διατηρήσετε το αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί.

Συμπτώματα και αιτίες

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας;

Η νευρική βουλιμία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή την πάθηση συχνά τρώνε και καθαρίζουν ιδιαιτέρως. Αλλά τα άδεια περιτυλίγματα τροφίμων και οι συσκευασίες καθαρτικών μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια βουλιμίας.

Άλλα συμπεριφορικά και συναισθηματικά συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας περιλαμβάνουν:

  • Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, ιδιαίτερα μετά τα γεύματα.
  • Υπερβολική άσκηση.
  • Ενασχόληση με την εικόνα του σώματος.
  • Έντονος φόβος για την αύξηση του σωματικού βάρους.
  • Κατάθλιψη, άγχος ή κατάχρηση ουσιών.
  • Αίσθημα έλλειψης ελέγχου.
  • Αίσθημα ενοχής ή ντροπής για το φαγητό.
  • Κοινωνική απόσυρση από τους φίλους και την οικογένεια.

Τα σωματικά συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν οδοντικά προβλήματα. Ο αυτοπροκαλούμενος εμετός μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου των δοντιών σας από τα στομαχικά σας οξέα. Τα δόντια σας μπορεί επίσης να φαίνονται διάφανα αντί για λευκά και να είναι πιο ευαίσθητα.

Άλλα σωματικά συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πρησμένα μάγουλα ή σαγόνι.
  • Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα και παλινδρόμηση οξέων.
  • Σημάδια, εκδορές ή κάλους στις αρθρώσεις των αρθρώσεών σας (από αναγκαστικό εμετό).
  • Λιποθυμία.
  • ακανόνιστη έμμηνος ρύση.
  • Μυϊκή αδυναμία.
  • Ματωμένα μάτια.
  • Αφυδάτωση

Τι προκαλεί τη νευρική βουλιμία;

Η ακριβής αιτία της νευρικής βουλιμίας δεν είναι γνωστή. Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένας συνδυασμός γενετικής και μαθημένων συμπεριφορών. Εάν έχετε συγγενή που έχει ή είχε διατροφική διαταραχή, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε και εσείς μία.

Η λαϊκή κουλτούρα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ασκούν πίεση στους ανθρώπους να έχουν έναν συγκεκριμένο τύπο σώματος. Αυτές οι εξωτερικές επιρροές μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα του σώματός σας και την αυτοεκτίμησή σας. Επίσης, το να αισθάνεστε αγχωμένοι, αναστατωμένοι ή εκτός ελέγχου μπορεί να οδηγήσει σε βουλιμία.

Ποιες επιπλοκές σχετίζονται με τη νευρική βουλιμία;

Η βουλιμία μπορεί να εμποδίσει το σώμα σας να λάβει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Πολλές διαφορετικές επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν εξαιτίας της νευρικής βουλιμίας, όπως:

  • Έλκη στο λαιμό και στο στομάχι.
  • Φθορά των δοντιών και κοιλότητες.
  • Φλεγμονή του οισοφάγου (οισοφαγίτιδα) και δάκρυα.
  • Βλάβη στα έντερα και βλάβη στο στομάχι σας.
  • Διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών.
  • Ανώμαλος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία).
  • Καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας.

Διάγνωση και εξετάσεις

Για τη διάγνωση της νευρικής βουλιμίας, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση. Θα σας ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό και τα συμπτώματά σας. Δεν πειράζει να είστε νευρικοί όταν μιλάτε με τον γιατρό. Θέλουν να σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτερα. Επομένως, είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον γιατρό σχετικά με τις διατροφικές σας συνήθειες.

Ο γιατρός θα διαγνώσει τη νευρική βουλιμία εάν πληρείτε τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Έχετε επαναλαμβανόμενα επεισόδια αδηφαγίας;
  • Αισθάνεστε έλλειψη ελέγχου του φαγητού σας κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου;
  • Συμμετέχετε σε ακατάλληλες συμπεριφορές κάθαρσης;
  • Έχετε βιώσει αδηφαγία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα επί τρεις μήνες;
  • Το βάρος ή το σχήμα του σώματός σας επηρεάζει έντονα την αυτοεικόνα σας;

Δεν υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις για τη συγκεκριμένη διάγνωση της βουλιμίας. Ο γιατρός μπορεί να παραγγείλει εξετάσεις για να διαπιστώσει πώς η βουλιμία έχει επηρεάσει την υγεία σας.

Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • Εξέταση αίματος.
  • Ανάλυση ούρων.
  • Εξέταση νεφρικής λειτουργίας.
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ).

Διαχείριση και θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η νευρική βουλιμία;

Ο γιατρός μπορεί να θεραπεύσει τη νευρική βουλιμία χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές. Μπορεί να σας παραπέμψει σε μια ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένων διαιτολόγων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ψυχοθεραπεία

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία είναι ένα είδος ατομικής συμβουλευτικής. Επικεντρώνεται στην αλλαγή της σκέψης σας (γνωστική) και της συμπεριφοράς σας (συμπεριφορική).

Η θεραπεία περιλαμβάνει τεχνικές για την ανάπτυξη υγιών στάσεων απέναντι στο φαγητό και το βάρος. Περιλαμβάνει επίσης προσεγγίσεις για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιδράτε σε δύσκολες καταστάσεις.

Διατροφική καθοδήγηση

Η διατροφική καθοδήγηση περιλαμβάνει την εκμάθηση πιο υγιεινών τρόπων διατροφής. Θα συνεργαστείτε με έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο ή σύμβουλο για να επανέλθετε στο σωστό δρόμο.

Φαρμακευτική αγωγή

Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης είναι ένας τύπος αντικαταθλιπτικού. Μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα της αδηφαγίας και του εμετού. Αλλά η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων δεν είναι σαφής.

Είναι επίσης αποτελεσματικά στη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης. Αυτές οι καταστάσεις είναι συχνές μεταξύ των ατόμων με νευρική βουλιμία.

Ομάδες υποστήριξης

Οι ομάδες υποστήριξης μπορεί να είναι χρήσιμες όταν χρησιμοποιούνται με άλλες μορφές θεραπείας. Στις ομάδες υποστήριξης, τα άτομα και οι οικογένειές τους συναντώνται και μοιράζονται τις ιστορίες τους.

Πρόληψη

Πώς μπορώ να προλάβω τη νευρική βουλιμία;

Εάν η βουλιμία υπάρχει στην οικογένειά σας, να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε το πρόβλημα έγκαιρα. Η έγκαιρη θεραπεία της ψυχογενης βουλιμίας μπορεί να σπάσει τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες προτού γίνουν πιο δύσκολο να ξεπεραστούν.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης νευρικής βουλιμίας λαμβάνοντας θεραπεία για άλλες καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.

Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν επίσης να διδάξουν στους νέους ότι ο “ιδανικός” σωματότυπος που παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ρεαλιστικός. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ανθυγιεινός και ακόμη και επικίνδυνος.

Εκτίμηση / Πρόγνωση

Ποιες είναι οι προοπτικές για τα άτομα με νευρική βουλιμία;

Πολλά άτομα με βουλιμία βελτιώνονται με τη θεραπεία και συνεχίζουν να ζουν μια υγιή ζωή. Μερικοί άνθρωποι βελτιώνονται στην αρχή αλλά στη συνέχεια υποτροπιάζουν και χρειάζονται ξανά θεραπεία. Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου τα μισά άτομα με βουλιμία αναρρώνουν πλήρως με την κατάλληλη θεραπεία.

Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα άτομα με νευρική βουλιμία μπορεί να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές. Ορισμένα άτομα μπορεί να χρειαστούν πρόσθετη ιατρική φροντίδα σε νοσοκομείο ή κέντρο θεραπείας.

Keto Light

To Keto Light επιταχύνει την απώλεια βάρους χωρίς μείωση της μάζας μυών, συμβάλλει στην ενίσχυση της καύσης του λίπους και αναπληρώνει τις αποθήκες γλυκογόνου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των μυών.

Ζώντας με τη βουλιμία

Πότε πρέπει να αναζητήσω βοήθεια;

Εάν η σχέση σας με το φαγητό σας προκαλεί άγχος ή μπαίνει εμπόδιο στην καθημερινότητά σας, μπορεί να έχετε διατροφική διαταραχή. Θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση θεραπεία εάν έχετε επίσης κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πόνο στο στήθος.
  • Δύσπνοια (δύσπνοια).
  • Αίσθημα παλμών της καρδιάς.
  • Ζαλάδα.
  • Λιποθυμία.
  • Έντονος πονόλαιμος.
  • Παλινδρόμηση οξέος.

Συνοψίζοντας

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το βάρος τους. Αλλά τα άτομα με νευρική βουλιμία έχουν εμμονή με το φαγητό και το βάρος. Η νευρική βουλιμία είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική σας υγεία. Αν νομίζετε ότι πάσχετε από νευρική βουλιμία, μην ντρέπεστε να αναζητήσετε βοήθεια. Με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και τη συμβουλευτική ψυχικής υγείας, μπορείτε να γίνετε καλύτερα. Κάντε το πρώτο βήμα για την προστασία της ευημερίας σας, μιλώντας με τον γιατρό σας.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού