Νέα ελπίδα για τον καρκίνο του προστάτη

Category: Υγεία

Η θεραπεία στέρησης ανδρογόνων (ADT) αποτελεί βασικό πυλώνα της θεραπείας του καρκίνου του προστάτη από τη δεκαετία του 1950. Όμως, μια προειδοποίηση πέρυσι από τον FDA με βάση πρόσφατες μελέτες που έδειξαν ότι η ADT μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες καρδιακές προσβολές, έβαλε πραγματικά ταφόπλακα στη θεραπεία αυτή για ορισμένους γιατρούς.

Ενώ οι περισσότεροι γιατροί πίστευαν ότι ο κίνδυνος άξιζε το όφελος για τους πιο σοβαρούς ασθενείς, αυτούς με μεταστατική νόσο ή όγκους που εξαπλώνονται, δεν ήταν σαφές αν η ADT άξιζε για τους ασθενείς των οποίων η νόσος ήταν επιθετική αλλά δεν είχε εξαπλωθεί.

Οι ερευνητές της μελέτης εξέτασαν περισσότερες από 1.000 μελέτες για ασθενείς που έλαβαν ADT. Περιόρισαν την προσοχή τους σε οκτώ προοπτικές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, που θεωρούνται το χρυσό πρότυπο για την ιατρική έρευνα. Οι μελέτες αυτές ξεκίνησαν όταν οι ασθενείς άρχισαν να λαμβάνουν ADT και τους συνέκριναν με παρόμοιους ασθενείς που έλαβαν όλες τις ίδιες θεραπείες χωρίς ADT.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μεταξύ των ασθενών που έλαβαν ADT και εκείνων που δεν έλαβαν, το ποσοστό καρδιακού θανάτου ήταν σχεδόν πανομοιότυπο, περίπου 11%. Ο αριθμός αυτός δεν άλλαξε ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν άλλες μεταβλητές, όπως το πόσο καιρό οι ασθενείς έλαβαν ADT, αν ήταν ηλικιωμένοι ή αν έλαβαν άλλες θεραπείες, όπως ακτινοβολία.

Όταν συνέκριναν πόσοι ασθενείς πέθαναν από καρκίνο του προστάτη, μόνο το 13% στην ομάδα ADT πέθανε, έναντι 22% στην ομάδα χωρίς ADT, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ADT έχει πραγματικό όφελος στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, λένε οι ερευνητές της μελέτης Toni Choueiri, M.D., και Paul Nguyen, M.D., του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber του Νοσοκομείου Brigham and Women’s.

Γιατί λοιπόν ο FDA εξέδωσε προειδοποίηση κατά της ADT; Βασίστηκε κυρίως σε μελέτες που σάρωσαν βάσεις δεδομένων αναζητώντας ασθενείς που έλαβαν ADT και πέθαναν από λόγους που σχετίζονται με την καρδιά, ένας σχεδιασμός μελέτης που θα μπορούσε να είναι γεμάτος λάθη.

“Για την πλειονότητα των ανδρών με επιθετικό καρκίνο του προστάτη, η ορμονική θεραπεία σχετίζεται με καλύτερη επιβίωση χωρίς προφανή αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών”, λέει ο Choueiri. “Αυτό θα πρέπει να είναι καθησυχαστικό για τη συντριπτική πλειονότητα των ανδρών που χρειάζονται αυτή τη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη τους”.

Αλλά προτού ζητήσετε ADT, να έχετε υπόψη σας μερικά πράγματα: Nguyen λέει ότι η μελέτη δεν εξέτασε αν οι άνδρες που διατρέχουν ήδη υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής μπορεί να έχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο με αυτή τη θεραπεία, αυτό είναι κάτι που σχεδιάζουν να μελετήσουν στο μέλλον.

Και η ADT έχει και άλλες παρενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, πρόδρομο του διαβήτη. Πριν ξεκινήσετε την ADT, συζητήστε όλα τα υπέρ και τα κατά με το γιατρό σας.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού