Γιατι νυστάζω συνέχεια και είμαι κουρασμένος

Category: Uncategorized

Η έλλειψη επαρκούς ύπνου είναι ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι. Άλλοι πιθανοί λόγοι είναι οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, το άγχος, μια υποκείμενη κατάσταση υγείας και οι παρενέργειες των φαρμάκων.

Εάν έχετε χρόνια κόπωση, επισκεφθείτε έναν γιατρό για διάγνωση.

Αν αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι ή έχετε λίγη ενέργεια, δεν είστε οι μόνοι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κόπωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή στη διατροφή, με τη διόρθωση μιας ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών ή με τη θεραπεία μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης.

Παρόλα αυτά, για να βελτιώσετε την κόπωση, πρέπει να φτάσετε στην ουσία του τι την προκαλεί.

12 πιθανοί λόγοι για τους οποίους είστε πάντα κουρασμένοι

1. Δεν έχετε αρκετό ύπνο υψηλής ποιότητας

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τη συνολική υγεία. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς δεν κοιμόμαστε αρκετά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα εκτελεί μια σειρά από κρίσιμες διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης σημαντικών αυξητικών ορμονών και της επιδιόρθωσης και αναγέννησης των κυττάρων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν αισθανόμενοι ανανεωμένοι, σε εγρήγορση και γεμάτοι ενέργεια μετά από μια νύχτα ύπνου υψηλής ποιότητας.

Παρόλο που ο χρόνος ύπνου πρέπει να εξατομικεύεται οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες τη νύχτα για βέλτιστη υγεία.

Η αϋπνία είναι ένας όρος για οποιαδήποτε κατάσταση που προκαλεί δυσκολία να πραγματοποιήσει ή να παραμείνει στον ύπνο. Μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, όπως η εμμηνόπαυση, οι ιατρικές παθήσεις, το ψυχολογικό στρες, το κακό περιβάλλον ύπνου και η υπερβολική πνευματική διέγερση.

Εάν αντιμετωπίζετε αϋπνία, θεραπείες όπως φυσικά συμπληρώματα, φάρμακα και η διαχείριση των υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων μπορεί να σας βοηθήσουν. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για να λάβετε την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία.

2. Ελλείψεις

Οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε εξαντλημένοι σε καθημερινή βάση, ακόμη και αν κοιμάστε πάνω από 7 ώρες.

Οι ελλείψεις των ακόλουθων θρεπτικών συστατικών έχουν συνδεθεί με την κόπωση:

 • σίδηρος
 • ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2)
 • νιασίνη (βιταμίνη Β3)
 • παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5)
 • πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6)
 • φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9)
 • βιταμίνη Β12
 • βιταμίνη D
 • βιταμίνη C
 • μαγνήσιο

Εάν αντιμετωπίζετε κόπωση, συζητήστε με τον γιατρό σας εάν είναι απαραίτητο να εξεταστείτε για ελλείψεις. Συνήθως, η κόπωση που σχετίζεται με έλλειψη σε ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά βελτιώνεται μόλις ομαλοποιηθούν τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών σας.

3. Στρες

Αν και κάποιο άγχος είναι φυσιολογικό, το χρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση. Στην πραγματικότητα, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή εξάντλησης που σχετίζεται με το στρες (ED), μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα εξάντλησης.

Επιπλέον, το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει δομικές και λειτουργικές αλλαγές στον εγκέφαλό σας και να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, συμβάλλοντας σε συμπτώματα όπως η κόπωση.

Ένας θεραπευτής μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αναπτύξετε στρατηγικές για τη μείωση του στρες. Πολλά προγράμματα ασφάλισης υγείας καλύπτουν τη συμβουλευτική ψυχικής υγείας, ενώ η εικονική θεραπεία είναι επίσης μια επιλογή.

4. Υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις

Εάν αντιμετωπίζετε ανεξήγητη, χρόνια κόπωση, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας και να συζητήσετε τα συμπτώματά σας.

Μπορεί να σας συστήσει εξετάσεις για τον αποκλεισμό ορισμένων παθήσεων υγείας που προκαλούν κόπωση, όπως:

 • άπνοια ύπνου
 • υποθυρεοειδισμός
 • καρκίνος
 • σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
 • σκλήρυνση κατά πλάκας
 • αγχώδεις διαταραχές
 • νεφρική νόσος
 • κατάθλιψη
 • διαβήτης
 • ινομυαλγία

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι αφύσικο να αισθάνεστε συνεχώς εξαντλημένοι. Εάν αντιμετωπίζετε συχνή κόπωση, είναι πιθανό να υπάρχουν μία ή περισσότερες αιτίες.

Η κατάλληλη θεραπεία μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα και να βελτιώσετε και άλλους τομείς της υγείας σας.

5. Κακή διατροφή

Η διατροφή σας επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεστε.

Για να διατηρήσετε την ενέργειά σας και να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να εκτελεί κρίσιμες διεργασίες, είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Όταν δεν λαμβάνετε αρκετές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη, το σώμα σας διασπά το λίπος και τους μυς για να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις. Αυτό οδηγεί στην απώλεια σωματικού λίπους και μυϊκής μάζας, η οποία μπορεί να προκαλέσει κόπωση.

Επιπλέον, οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας. Για παράδειγμα, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να βλάψει τον ύπνο και να οδηγήσει σε χρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα την κόπωση.

Ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλή σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και πρόσθετη ζάχαρη αλλά πλούσια σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και υγιεινές πηγές πρωτεϊνών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης και να υποστηρίξει τον υγιή ύπνο, παρέχοντας παράλληλα στον οργανισμό σας τη βέλτιστη διατροφή.

6. Κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης

Παρόλο που τα ροφήματα με καφεΐνη, όπως ο καφές και τα ενεργειακά ποτά, ενισχύουν την ενέργεια, η υπερβολική εξάρτηση από αυτά μπορεί να σας κάνει πιο κουρασμένους την επόμενη μέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να βλάψει τον ύπνο, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει κόπωση.

Έρευνες δείχνουν ότι το αίσθημα κούρασης το πρωί οδηγεί τους ανθρώπους στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης, γεγονός που επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου τους.

Με τη σειρά σας, μπορεί να κάνετε υπερβολική χρήση καφέ ή άλλων καφεϊνούχων ποτών για ενέργεια, γεγονός που συνεχίζει τον κύκλο του κακού ύπνου που ακολουθείται από υπερβολική καφεΐνη.

Ενώ ο καφές και τα ροφήματα με καφεΐνη, όπως το πράσινο τσάι, μπορεί να ωφελήσουν την υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο, τα ενεργειακά ποτά έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε διεγερτικά και πρόσθετη ζάχαρη. Συνεπώς, θα πρέπει να τα αποφεύγετε όποτε είναι δυνατόν.

Αν αντιμετωπίζετε σήμερα προβλήματα ύπνου και πίνετε συχνά ροφήματα με καφεΐνη, δοκιμάστε να τα μειώσετε για να δείτε αν αυτό βοηθάει στη βελτίωση του ύπνου και των επιπέδων ενέργειάς σας.

7. Ανεπαρκής ενυδάτωση

Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι σημαντική για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Οι πολλές βιοχημικές αντιδράσεις που συμβάινουν στο σώμα καθημερινά έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια νερού που πρέπει να αντικατασταθεί.

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν δεν πίνετε αρκετά υγρά για να αντικαταστήσετε το νερό που χάνεται με τα ούρα, τα κόπρανα, τον ιδρώτα και την αναπνοή σας. Η αφυδάτωση οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.

Αν και μπορεί να έχετε ακούσει ότι πρέπει να πίνετε οκτώ ποτήρια νερού των 8 ουγκιών (240 ml) καθημερινά, οι ανάγκες ενυδάτωσης εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το βάρος, η ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα δραστηριότητας.

Το κλειδί είναι να πίνετε αρκετά ώστε να διατηρείτε καλή ενυδάτωση. Τα συνήθη συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν δίψα, κόπωση, ζάλη και πονοκεφάλους.

8. Παχυσαρκία

Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία.

Η παχυσαρκία όχι μόνο συνδέεται σημαντικά με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας κόπωσης.

Η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο, η οποία αποτελεί κοινή αιτία ημερήσιας κόπωσης. Συνδέεται επίσης με αυξημένη ημερήσια υπνηλία ανεξάρτητα από την άπνοια ύπνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία επηρεάζει άμεσα τον κύκλο του ύπνου.

Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να υποστηρίξει τον καλό ύπνο και τα επίπεδα ενέργειας, ενώ ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους και στη μείωση της κόπωσης.

Άλλες αιτίες κόπωσης

Πολλές άλλες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην εξάντλησή σας.

Ακολουθούν μερικοί άλλοι συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι:

9. Εξάρτηση από ναρκωτικά και αλκοόλ: Τα άτομα που είναι εξαρτημένα από ναρκωτικά ή αλκοόλ είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κόπωση.
10. Εργασία σε βάρδιες: Η εκ περιτροπής εργασία προκαλεί διαταραχή του ύπνου και μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.
11. Ένας καθιστικός τρόπος ζωής: Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μειώσει τη συνολική κόπωση.
12. Ορισμένα φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών, των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και των αντικαταθλιπτικών, συνδέονται με παρενέργειες όπως η αϋπνία και η αυξημένη κούραση.

Συμπέρασμα

Παρόλο που όλοι έχουν μέρες που νιώθουν εξαντλημένοι, το να νιώθουν συνεχώς εξαντλημένοι και κουρασμένοι δεν είναι φυσιολογικό.

Πολλοί πιθανοί παράγοντες προκαλούν χρόνια κόπωση, όπως υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, διαταραχές του ύπνου, πρόσληψη καφεΐνης και χρόνιο στρες.

Εάν αντιμετωπίζετε ανεξήγητη κόπωση, πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για να βρείτε την αιτία.

Σε πολλές περιπτώσεις, η κόπωση θα βελτιωθεί μόλις εντοπίσετε την/τις υποκείμενη/ες αιτία/ες και κάνετε τις κατάλληλες προσαρμογές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή  ή λάβετε τη σωστή θεραπεία για τις ιατρικές παθήσεις.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή