Πόσο νερό πρέπει να πίνω την ημέρα

Category: Υγεία

Το νερό είναι απαραίτητο για την καλή υγεία.  Μελέτες έχουν δώσει ποικίλες συστάσεις με την πάροδο των ετών αλλά οι ατομικές σας ανάγκες σε νερό εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η υγεία σας, το πόσο δραστήριοι είστε και το πού ζείτε.

Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός τύπος που να ταιριάζει σε όλους. Γνωρίζοντας περισσότερα για τις ανάγκες του σώματός σας σε υγρά θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνετε κάθε μέρα.

Ποια είναι τα οφέλη του νερού για την υγεία

Το νερό είναι το κύριο χημικό συστατικό του σώματός σας και αποτελεί περίπου το 50% έως 70% του σωματικού σας βάρους. Το σώμα σας εξαρτάται από το νερό για να επιβιώσει.

Κάθε κύτταρο, ιστός και όργανο του σώματός σας χρειάζεται νερό για να λειτουργεί σωστά. Για παράδειγμα, το νερό:

 • Αποβάλει τα απόβλητα μέσω της ούρησης, της εφίδρωσης και των κινήσεων του εντέρου
 • Διατηρεί τη θερμοκρασία σας σε φυσιολογικά επίπεδα
 • Λιπαίνει και μαλακώνει τις αρθρώσεις
 • Προστατεύει τους ευαίσθητους ιστούς

Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν δεν έχετε αρκετό νερό στο σώμα σας για να εκτελείτε τις φυσιολογικές λειτουργίες. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να σας εξαντλήσει την ενέργεια και να σας κουράσει.

Πόσο νερό χρειάζεστε

Κάθε μέρα χάνετε νερό μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα, των ούρων και των κενώσεων. Για να λειτουργεί σωστά το σώμα σας, πρέπει να αναπληρώνετε τα αποθέματα νερού καταναλώνοντας ροφήματα και τρόφιμα που περιέχουν νερό.

Η επαρκής ημερήσια πρόσληψη υγρών που χρειάζεται ο μέσος, υγιής ενήλικας που ζει σε εύκρατο κλίμα είναι:

 • Περίπου 3,7 λίτρα υγρών την ημέρα για τους άνδρες
 • Περίπου 2,7 λίτρα υγρών την ημέρα για τις γυναίκες.

Αυτές οι συστάσεις καλύπτουν τα υγρά από νερό, άλλα ποτά και τρόφιμα. Περίπου το 20% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών προέρχεται συνήθως από τα τρόφιμα και το υπόλοιπο από τα ποτά.

Τι γίνεται με τη συμβουλή να πίνουμε 8 ποτήρια την ημέρα

Πιθανώς έχετε ακούσει τη συμβουλή να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Αυτό είναι εύκολο να το θυμάστε και είναι ένας λογικός στόχος.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να παραμένουν ενυδατωμένοι πίνοντας νερό και άλλα υγρά όποτε νιώθουν δίψα. Για μερικούς ανθρώπους, λιγότερα από οκτώ ποτήρια την ημέρα μπορεί να είναι αρκετά. Αλλά άλλοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερα.

Μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε τη συνολική πρόσληψη υγρών με βάση διάφορους παράγοντες:

 • Άσκηση. Αν κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σας κάνει να ιδρώνετε, πρέπει να πίνετε επιπλέον νερό για να καλύψετε την απώλεια υγρών. Είναι σημαντικό να πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση.
 • Περιβάλλον. Ο ζεστός ή υγρός καιρός μπορεί να σας κάνει να ιδρώσετε και απαιτεί πρόσθετα υγρά. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε μεγάλα υψόμετρα.
 • Γενική υγεία. Το σώμα σας χάνει υγρά όταν έχετε πυρετό, εμετό ή διάρροια. Πίνετε περισσότερο νερό ή ακολουθήστε τη σύσταση του γιατρού σας να πίνετε διαλύματα επανυδάτωσης από το στόμα. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να απαιτούν αυξημένη πρόσληψη υγρών περιλαμβάνουν λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα.
 • Εγκυμοσύνη και θηλασμός. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, μπορεί να χρειάζεστε επιπλέον υγρά για να παραμείνετε ενυδατωμένη.

Είναι το νερό η μόνη επιλογή για να παραμείνετε ενυδατωμένοι

Δεν χρειάζεται να βασίζεστε μόνο στο νερό για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε υγρά. Οι τροφές παρέχουν επίσης μια σημαντική μερίδα υγρών. Για παράδειγμα, πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως το καρπούζι και το σπανάκι, αποτελούνται σχεδόν κατά 100% από νερό κατά βάρος.

Επιπλέον, ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί και το τσάι από βότανα αποτελούνται κυρίως από νερό. Ακόμη και τα καφεϊνούχα ποτά μπορούν να συμβάλουν στην καθημερινή πρόσληψη νερού.

Προσέξτε τα ροφήματα με ζάχαρη και γλυκαντικά. Τα κανονικά αναψυκτικά, τα ενεργειακά ή αθλητικά ποτά και άλλα γλυκά ποτά περιέχουν συνήθως πολλή πρόσθετη ζάχαρη, τα οποία μπορεί να παρέχουν περισσότερες θερμίδες από ό,τι χρειάζεται.

Πώς ξέρω αν πίνω αρκετά

Η πρόσληψη υγρών σας είναι πιθανώς επαρκής εάν:

 • Σπάνια αισθάνεστε δίψα
 • Τα ούρα σας είναι άχρωμα ή ανοιχτοκίτρινα.

Ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την ποσότητα νερού που είναι κατάλληλη για εσάς κάθε μέρα.

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση και να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας έχει τα υγρά που χρειάζεται, κάντε το νερό το ποτό της επιλογής σας. Είναι καλή ιδέα να πίνετε ένα ποτήρι νερό:

 • Με κάθε γεύμα και μεταξύ των γευμάτων
 • Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση
 • Εάν αισθάνεστε δίψα.

Πρέπει να ανησυχώ για το αν πίνω πολύ νερό

Η υπερβολική κατανάλωση νερού σπάνια αποτελεί πρόβλημα για τους υγιείς, καλά θρεπτόμενους ενήλικες. Οι αθλητές μπορεί περιστασιακά να πίνουν πολύ νερό σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την αφυδάτωση κατά τη διάρκεια μακράς ή έντονης άσκησης.

Όταν πίνετε πάρα πολύ νερό, τα νεφρά σας δεν μπορούν να απαλλαγούν από την περίσσεια νερού. Η περιεκτικότητα του αίματός σας σε νάτριο αραιώνεται. Αυτό ονομάζεται υπονατριαιμία και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού