Η αποχή από το νερό είναι μια πολύ κακή ιδέα

Category: Υγεία

Από όλες τις διατροφικές τάσεις που έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια, η νηστεία με νερό ίσως συγκαταλέγεται στις πιο βασανιστικές. Για πολλές ημέρες, δεν τρώτε, πίνοντας νερό ως μόνη σας τροφή.

Αν και αυτή η δίαιτα ακούγεται σαν τακτική ανάκρισης που σχεδιάστηκε από υπηρεσία κατασκοπείας, η νηστεία του νερού διαφημίζεται από ορισμένους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως στρατηγική για την απώλεια βάρους και τη βελτίωση της υγείας.

Η νηστεία με νερό όντως λειτουργεί και είναι ασφαλής;

Ίσως και ίσως όχι. “Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες, ειλικρινά, πίσω από τη νηστεία με νερό”, λέει η Krista Varady, Ph.D., καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο.

Οι περιορισμένες έρευνες που υπάρχουν δείχνουν ότι οι άνθρωποι χάνουν συχνά βάρος με τη νηστεία με νερό, αλλά αυτές οι δύσκολες δίαιτες σας θέτουν σε κίνδυνο για δυνητικά επιβλαβείς παρενέργειες. Η Varady δεν συνιστά να κάνετε το δικό σας πείραμα νηστείας με νερό, επειδή μια τόσο περιοριστική δίαιτα θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη όταν γίνεται χωρίς ιατρική επίβλεψη.

Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς σχετικά με τη νηστεία του νερού περιστρέφονται ειδικά γύρω από την ιδέα ότι η νηστεία μπορεί να προκαλέσει αυτοφαγία, τη φυσική διαδικασία του σώματός σας για τον κυτταρικό καθαρισμό και την απομάκρυνση των κατεστραμμένων κυττάρων. Υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις, συχνά από μελέτες σε ζώα, ότι η βραχυπρόθεσμη νηστεία μπορεί να αυξήσει την αυτοφαγία, αλλά δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη έρευνα σε ανθρώπους που να αποδεικνύει ότι η νηστεία με νερό είναι ένας ασφαλής ή αποτελεσματικός τρόπος για την πρόκλησή της.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νηστεία με νερό και γιατί δεν είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε μόνοι σας. Αν θέλετε να εξετάσετε μια νέα δίαιτα, ειδικά μια ακραία όπως η νηστεία με νερό, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγείας σας εκ των προτέρων (και κατά τη διάρκεια της δίαιτας) για να βεβαιωθείτε ότι χάνετε βάρος με ασφαλή τρόπο.

Τι είναι η νηστεία με νερό;

Με απλά λόγια, η νηστεία με νερό είναι μια δίαιτα μόνο με νερό που διαρκεί δύο ή περισσότερες ημέρες.

Η ίδια η νηστεία δεν είναι καθόλου καινούργια ιδέα. Οι άνθρωποι έχουν ενσωματώσει τις νηστείες στη ζωή τους εδώ και χιλιάδες χρόνια, συχνά ως μέρος θρησκευτικών παραδόσεων. Στα μέσα της δεκαετίας του 1800, μερικοί περιθωριακοί γιατροί άρχισαν να πειραματίζονται με νηστείες για λόγους υγείας, και αυτό συνεχίστηκε μέχρι τον 20ό αιώνα, με μια μικρή αναβίωση τη δεκαετία του 1960.

Σήμερα, στο TikTok, μπορείτε να βρείτε όλα τα είδη των ψευδο-εμπειρογνωμόνων που διαφημίζουν τα οφέλη της νηστείας με νερό. Συχνά ο στόχος είναι η απώλεια βάρους ή κάποιο άλλο όφελος για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρκίνου ή η βελτίωση του διαβήτη τύπου δύο ή της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο, αν έχετε κάποια πάθηση της υγείας σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον πάροχο υγείας σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε νέα δίαιτα. Συναγερμός: Πιθανότατα δεν θα σας συστήσει νηστεία με νερό.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η νηστεία με νερό δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη δίαιτα με υγρά.

Πώς κάνετε δίαιτα με νερό;

Δεν υπάρχουν αυστηροί και γρήγοροι κανόνες για τη νηστεία με νερό, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες για να καθοριστούν κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας.

“Δεν υπάρχει πολλή δημοσιευμένη επιστήμη σχετικά με αυτό”, λέει ο Varady. Στις ερευνητικές μελέτες που υπάρχουν σχετικά με τη νηστεία με νερό, οι συμμετέχοντες στη μελέτη (συνήθως ένας μικρός αριθμός) παρακολουθούνται στενά και συνεχώς από επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια της νηστείας και στη συνέχεια παρακολουθούνται και καθοδηγούνται καθώς επανέρχονται στην κανονική διατροφή.

Οι νηστείες κυμαίνονται από δύο έως 41 ημέρες με μέσο όρο περίπου επτά ημέρες. Σε ορισμένες εκδοχές της νηστείας, οι συμμετέχοντες επιτρέπεται μια μικρή ποσότητα υγρής τροφής, όπως χυμοί φρούτων και σούπα λαχανικών, κάθε μέρα.

Στο πλαίσιο της θεραπείας τους, οι συμμετέχοντες στη μελέτη μπορεί επίσης να λαμβάνουν συμπληρωματική φροντίδα, όπως κλύσματα για να καθαρίσουν τα έντερά τους, καθώς η νηστεία ανατρέπει το συνηθισμένο πρόγραμμα των περιττωμάτων τους. Μερικές φορές μένουν σε ένα σπα και ενθαρρύνονται να κάνουν μασάζ. Με άλλα λόγια, αυτοί οι τύποι δεν είναι συνήθως στο σπίτι τους και δεν τα βγάζουν πέρα μόνοι τους, και αυτό δεν είναι κάτι που ο μέσος άντρας θα έπρεπε να δοκιμάσει μόνος του.

Είναι ασφαλής η νηστεία με νερό;

Αν δεν είστε μέρος μιας ερευνητικής μελέτης που έχει σχεδιαστεί προσεκτικά και παρακολουθείται από επαγγελματίες υγείας, όχι.

“Θα έλεγα ότι δεν είναι μια ασφαλής επιλογή – σίγουρα όχι – για να την κάνουν οι άνθρωποι μόνοι τους”, λέει ο Varady.

Αν θέλατε να δοκιμάσετε να πίνετε μόνο νερό για μία ημέρα, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως εναλλασσόμενη νηστεία με μηδενικές θερμίδες, αυτό είναι μια δυνατότητα, λέει ο Varady. (Ακόμα, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.) Αλλά δεν συνιστά νηστεία νερού πολλών ημερών.

Ένας λόγος: Αν και μπορεί να χάσετε βάρος σε μια νηστεία με νερό, πιθανότατα θα χάσετε περισσότερο από το λίπος. Η νηστεία με νερό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα τη σπατάλη άλιπης μυϊκής μάζας ή την απώλεια μυϊκής μάζας που συμβαίνει όταν δεν λαμβάνετε πρωτεΐνες, λέει η ίδια.

Για να το αντισταθμίσει, το σώμα σας αρχίζει να διασπά τους μυς. Μπορεί να αναπτύξετε και άλλες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Και πάλι, αν συμμετέχετε σε μια μελέτη όπου κάποιος ελέγχει τακτικά τις εξετάσεις αίματος για σημάδια ελλείψεων θρεπτικών συστατικών, ίσως μπορέσετε να προλάβετε αυτά τα πράγματα προτού γίνουν επικίνδυνα. Από μόνοι σας, θα μπορούσατε να καταλήξετε σε μπελάδες.

Ένα άλλο πρόβλημα: “Θα ανησυχούσα για την τάση διατροφικών διαταραχών”, λέει η Varady. “Αυτό μου φαίνεται λίγο ανησυχητικό, αν δεν τρώτε, μπορεί να αλλάξει η ψυχολογία σας γύρω από το φαγητό, αν δεν έχετε φάει τίποτα για 30 ημέρες”.

Και δεν είναι μόνο η νηστεία που είναι δυνητικά επικίνδυνη  είναι και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τελειώνει η νηστεία και είστε έτοιμοι να φάτε ό,τι βρείτε μπροστά σας.

“Όταν ταΐζετε ξανά το άτομο μετά από 20 ημέρες νηστείας με νερό, αυτό μπορεί να είναι κάπως επικίνδυνο, επειδή το σώμα του ατόμου δεν ξέρει πώς να χειριστεί τη γλυκόζη και το λίπος και όλα αυτά τα πράγματα”, λέει ο Varady.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επικίνδυνο αν έχετε ήδη ένα μεταβολικό πρόβλημα όπως ο διαβήτης τύπου 2.

“Αν κάποιος έχει διαβήτη τύπου δύο, δεν θα έκανα σε καμία περίπτωση πλήρη νηστεία με νερό για μέρες, εκτός αν είναι υπό την προσεκτική επίβλεψη ενός γιατρού”, λέει ο Varady.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της νηστείας με νερό;

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Complementary Medicine Therapies έδειξε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη νηστεία με νερό περιλαμβάνουν:

 • Προβλήματα ποιότητας ζωής, όπως η κόπωση
 • Καρδιακά προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Μυοσκελετικά προβλήματα όπως η αρθρίτιδα
 • Γαστρεντερικά προβλήματα όπως κολίτιδα, γαστρίτιδα και δυσκοιλιότητα
 • Ενδοκρινικά προβλήματα όπως προβλήματα θυρεοειδούς ή διαβήτη
 • Νευρολογικά προβλήματα όπως πονοκέφαλος, νευροπάθεια και ζάλη
 • Ουρολογικά και νεφρικά προβλήματα
 • Ψυχιατρικά προβλήματα όπως κατάθλιψη και άγχος
 • Πνευμονολογικά προβλήματα όπως φλεγμονή, δυσκολία στην αναπνοή και λοίμωξη
  Δύο άτομα στις μελέτες που αναλύθηκαν χρειάστηκαν νοσηλεία, το ένα με σοβαρή αφυδάτωση και το άλλο με επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα νατρίου.

Σε μια πρόσφατη μελέτη με μεσήλικες άνδρες από την Πολωνία που έκαναν οκταήμερη νηστεία με νερό, οι ασθενείς έχασαν βάρος και αντιλήφθηκαν μείωση του στρες, αλλά ο οργανισμός τους αντιμετώπισε κάποιες αρνητικές συνέπειες, όπως αφυδάτωση, χαμηλά επίπεδα νατρίου, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα τους.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα: “Ως εκ τούτου, για την ασφάλεια των μεσήλικων ατόμων που υποβάλλονται σε [οκταήμερη] νηστεία με νερό, συνιστάται η διακοπή αυτής της παρέμβασης, καθώς πρόκειται για μια δραστική μορφή νηστείας που ήδη αρχίζει να δημιουργεί δυσμενή συμπτώματα για ένα υγιές άτομο”.

Υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος νηστείας;

Ναι. Η διαλείπουσα νηστεία, όπου τρώτε κανονικά κατά τη διάρκεια ενός οκτάωρου παραθύρου της ημέρας και στη συνέχεια πίνετε νερό για το υπόλοιπο της ημέρας, είναι πολύ πιο ασφαλής.

Η διαλείπουσα νηστεία έχει μελετηθεί εδώ και δεκαετίες και σας επιτρέπει να τρώτε πραγματικό φαγητό. Το να πίνετε μόνο νερό για τα δύο τρίτα της ημέρας (και αυτό περιλαμβάνει και το διάστημα που κοιμάστε) είναι πολύ πιο ασφαλές από το να πίνετε μόνο νερό για μέρες.

“Αν κάποιος θέλει να μειώσει τη λιπώδη μάζα του, διατηρώντας παράλληλα μεγάλο μέρος της μυϊκής του μάζας, ξέρετε, είναι πιο λογικό να κάνει απλή διαλείπουσα νηστεία”, λέει ο Varady.

Κατά τη διάρκεια της διαλείπουσας νηστείας, οι άνθρωποι τείνουν να μειώνουν φυσικά την ενεργειακή τους πρόσληψη κατά περίπου 500 θερμίδες, οπότε χάνουν περίπου ένα ή δύο κιλά την εβδομάδα, λέει.

Στις ερευνητικές μελέτες της για τη διαλείπουσα νηστεία, η δυσκοιλιότητα είναι μια συχνή παρενέργεια, αλλά συνήθως υποχωρεί σε μερικές εβδομάδες – δεν χρειάζονται καθημερινά κλύσματα. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν ήπιοι πονοκέφαλοι και αφυδάτωση, αλλά συνήθως υποχωρούν με την αυξημένη πρόσληψη νερού.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού