Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο Peyronie

Category: Υγεία
Peyronie

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Alphonse Williams, κοντινός συγγενής των τενιστριών Venus και Serena Williams πέθανε από αυτοκτονία σε ηλικία 21 ετών, ανέφερε η The Sun. Ο Γουίλιαμς είχε διαγνωστεί με διάφορες ασθένειες, όπως διπολική διαταραχή και πρόσφατη διάγνωση της σπάνιας ασθένειας Peyronie, η οποία προκαλεί την καμπυλότητα του πέους.

Περίπου οι μισοί από τους πάσχοντες από τη νόσο Peyronie έχουν κατάθλιψη, αναφέρει μελέτη του 2013 στο American Journal of Managed Care.

“Δεν είχε ιδέα ότι αυτό το πράγμα τον έκανε πιο καταθλιπτικό”, δήλωσε στη Sun η Sabrina Williams, εν διαστάσει ετεροθαλής αδελφή της Venus και της Serena και μητέρα του Alphonse. “Όταν έμαθε τα νέα, δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να το διαχειριστεί, πόσοι από εμάς θα μπορούσαν να το διαχειριστούν σε αυτή την τόσο κρίσιμη ηλικία;”

Για τους άνδρες με τη νόσο Peyronie, μια πάθηση που προκαλεί στο πέος μια ακανόνιστη καμπυλότητα στον άξονα, η διατήρηση μιας καλής σεξουαλικής ζωής είναι σχεδόν αδύνατη.

Η νόσος Peyronie προσβάλλει έως και το 0,5% των ενήλικων ανδρών και το 8 έως 10% των ανδρών γύρω στην ηλικία των 40 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η τυπική ηλικία εμφάνισης είναι στις αρχές της δεκαετίας των 50, λέει ο Culley C. Carson III, M.D., ερευνητής της δοκιμής και καθηγητής ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

“Συχνά βλέπω ασθενείς που νομίζουν ότι έχουν κάποιο είδος καρκίνου, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για μια αδιάγνωστη περίπτωση νόσου του Peyronie”, λέει ο Δρ Carson.

Και επιπλέον, μεταξύ 65.000 και 120.000 άνδρες διαγιγνώσκονται με τη νόσο Peyronie κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια έκθεση της Auxilium, του κατασκευαστή του Xiaflex.

Αλλά μην ανησυχείτε ακόμα. Ακολουθούν όλα τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για την πάθηση.

Τι προκαλεί τη νόσο Peyronie

Η νόσος Peyronie εμφανίζεται λόγω μιας πλάκας που συσσωρεύεται στο πέος σας, λέει ο Δρ Carson. Συνήθως ξεκινά ως τοπική φλεγμονή, η οποία στη συνέχεια εξελίσσεται σε σκληρυμένο ουλώδη ιστό που μειώνει την ευελιξία και προκαλεί κάμψη του πέους σας κατά τη διάρκεια της στύσης.

“Η νόσος Peyronie μπορεί συχνά να προκύψει από τραυματισμό κατά τη διάρκεια του σεξ”, λέει ο Δρ Carson. Αλλά ρεαλιστικά, οτιδήποτε προκαλεί αγγειακό τραύμα ή τραυματισμό στο πέος, όπως αθλητική δραστηριότητα ή ατύχημα, μπορεί να λάβει την ευθύνη, λέει.

Πώς επηρεάζει το Peyronie το πέος σας

Μόλις ο ουλώδης ιστός αρχίσει να σκληραίνει σε πλάκα, ο ιστός δένει τον άξονα σε καμπύλη θέση, επειδή το τμήμα αυτό δεν είναι πλέον τόσο ελαστικό όσο το υπόλοιπο πέος. “Η καμπύλη μπορεί να είναι από ελάχιστη έως σχεδόν 90 μοίρες”, λέει ο Δρ Κάρσον. “Τα μόρια που συνήθως χρειάζονται θεραπεία έχουν καμπυλότητα 30 μοιρών ή και περισσότερο”.

Τι κάνει η νόσος Peyronie στη σεξουαλική σας ζωή

Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επώδυνα όταν το πέος σας γίνεται σε στύση, καθιστώντας το σεξ πιο δύσκολο για εσάς και τον σύντροφό σας, λέει ο Δρ Carson. Αλλά ο πόνος που σχετίζεται με τη στύση συνήθως διαρκεί μόνο για τους πρώτους 4 έως 6 μήνες. Έτσι, οι περισσότεροι άνδρες μπορούν να συνεχίσουν το σεξ, αλλά απλά δεν είναι τόσο ευχάριστο, λέει ο Δρ Carson.

Πώς να θεραπεύσετε τη νόσο του Peyronie

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα από του στόματος φάρμακα που να λειτουργούν πραγματικά, λέει ο Δρ Carson. Οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν το Potaba, ένα φάρμακο που έφτασε στην αγορά πριν ο FDA απαιτήσει την απόδειξη της αποτελεσματικότητας.

“Όταν οι από του στόματος θεραπείες δεν αποδίδουν, (που συνήθως δεν αποδίδουν), οι γιατροί συστήνουν την ιντερφερόνη, μια άλλη ενέσιμη θεραπεία”, λέει ο Δρ Carson. Αλλά και πάλι, η ιντερφερόνη δεν μπορεί να εγγυηθεί τη θεραπεία.

Ενδεικτική περίπτωση: Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Urology, διαπίστωσε ότι μετά τη θεραπεία 25 ασθενών με σύνδρομο Peyronie με ενέσεις για πέντε εβδομάδες, οι ερευνητές είδαν μείωση του μεγέθους της πλάκας κατά 28%. Ωστόσο, όταν οι ίδιοι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη 2 χρόνια αργότερα σε μια ομάδα 30 ανδρών, δεν αναφέρθηκε μείωση του μεγέθους της πλάκας.

Εάν οι γιατροί εξαντλήσουν κάθε άλλη επιλογή (και η περίπτωση είναι αρκετά ακραία), η χειρουργική επέμβαση είναι η έσχατη λύση. “Υπάρχουν τρεις βασικές επεμβάσεις που κάνουμε: Οι δύο βασίζονται στην απλή ευθυγράμμιση του πέους και η τρίτη είναι ένα εμφύτευμα πέους”, λέει ο Δρ Κάρσον. Αλλά και πάλι, ο ίδιος τοποθετεί το ποσοστό επιτυχίας της χειρουργικής επέμβασης στο 75% και κάθε επιλογή μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία και μείωση του πέους.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή