Yδρική διαιτα

Category: Διατροφή

Η νηστεία με νερό μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων χρόνιων παθήσεων. Ωστόσο, συνδέεται επίσης με διάφορους κινδύνους και μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους.

Η νηστεία, μια μέθοδος περιορισμού της πρόσληψης τροφής, εφαρμόζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι ένας τύπος νηστείας που περιορίζει τα πάντα εκτός από το νερό. Έχει γίνει πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια ως ένας γρήγορος τρόπος απώλειας βάρους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η νηστεία με νερό μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών και να διεγείρει την αυτοφαγία, μια διαδικασία που βοηθά το σώμα σας να διασπάσει και να ανακυκλώσει τα παλιά μέρη των κυττάρων σας.

Οι μελέτες σε ανθρώπους σχετικά με τη νηστεία με νερό είναι πολύ περιορισμένες. Επιπλέον, συνοδεύεται από πολλούς κινδύνους για την υγεία και δεν είναι κατάλληλη για όλους.

Τι είναι η νηστεία με νερό

Η νηστεία με νερό είναι ένα είδος νηστείας κατά τη διάρκεια της οποίας δεν μπορείτε να καταναλώσετε τίποτα άλλο εκτός από νερό.

Οι περισσότερες νηστείες νερού διαρκούν 24-72 ώρες. Δεν πρέπει να ακολουθείτε νηστεία νερού για περισσότερο χρόνο από αυτό χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δοκιμάζουν τη νηστεία με νερό:

 • θρησκευτικοί ή πνευματικοί λόγοι
 • για να χάσουν βάρος
 • για “αποτοξίνωση
 • για τα οφέλη της στην υγεία
 • προετοιμασία για μια ιατρική διαδικασία

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δοκιμάζουν τη νηστεία με νερό είναι για να βελτιώσουν την υγεία τους.

Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τη νηστεία του νερού με ορισμένα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου ορισμένων καρκίνων, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Η νηστεία με νερό μπορεί επίσης να προάγει την αυτοφαγία, μια διαδικασία κατά την οποία το σώμα σας διασπά και ανακυκλώνει παλιά, δυνητικά επικίνδυνα μέρη των κυττάρων σας.

Δημοφιλείς δίαιτες, όπως η αποτοξίνωση με λεμόνι, έχουν ως πρότυπο τη νηστεία με νερό. Η δίαιτα αποτοξίνωσης λεμονιού σας επιτρέπει μόνο να πίνετε ένα μείγμα από χυμό λεμονιού, νερό, σιρόπι σφενδάμου και πιπέρι καγιέν αρκετές φορές την ημέρα για έως και 7 ημέρες.

Ωστόσο, η νηστεία με νερό έχει πολλούς κινδύνους και μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη αν ακολουθηθεί για πολύ καιρό.

Πώς νηστεύετε με νερό

Δεν υπάρχουν επιστημονικές οδηγίες για το πώς να ξεκινήσετε τη νηστεία με νερό. Ωστόσο, αρκετές ομάδες ανθρώπων δεν πρέπει να νηστεύουν με νερό χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Αυτό περιλαμβάνει άτομα με ουρική αρθρίτιδα, διαβήτη (τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2) και διατροφικές διαταραχές, ηλικιωμένους, έγκυες και παιδιά.

Αν δεν έχετε ξανακάνει ποτέ νηστεία νερού, είναι καλή ιδέα να περάσετε 3-4 ημέρες προετοιμάζοντας το σώμα σας για να είναι χωρίς φαγητό.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό τρώγοντας μικρότερες μερίδες σε κάθε γεύμα ή νηστεύοντας για ένα μέρος της ημέρας.

Γρήγορη κατανάλωση νερού (24-72 ώρες)

Κατά τη διάρκεια της νηστείας με νερό, δεν επιτρέπεται να φάτε ή να πιείτε τίποτα άλλο εκτός από νερό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν δύο έως τρία λίτρα νερού την ημέρα κατά τη διάρκεια μιας νηστείας με νερό.

Διαρκεί 24-72 ώρες. Δεν πρέπει να νηστεύετε με νερό για περισσότερο χρόνο από αυτό χωρίς ιατρική παρακολούθηση λόγω των κινδύνων για την υγεία.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται αδυναμία ή ζάλη κατά τη διάρκεια της υδατοφαγίας και συνιστάται να αποφεύγεται ο χειρισμός βαρέων μηχανημάτων και η οδήγηση για να την αποφυγή ατυχημάτων.

Μετά τη νηστεία (1-3 ημέρες)

Μετά τη νηστεία νερού, θα πρέπει να αντισταθείτε στην επιθυμία να φάτε ένα μεγάλο γεύμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος μετά από μια νηστεία μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα.

Αντ’ αυτού, διακόψτε τη νηστεία σας με ένα smoothie ή μικρότερα γεύματα. Μπορείτε να αρχίσετε να εισάγετε μεγαλύτερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αισθάνεστε πιο άνετα.

Η φάση μετά τη νηστεία είναι ιδιαίτερα σημαντική μετά από μεγαλύτερες νηστείες. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να κινδυνεύετε από το σύνδρομο επανασίτισηςΕμπιστευμένη πηγή, μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση κατά την οποία το σώμα υφίσταται ταχείες αλλαγές στα επίπεδα υγρών και ηλεκτρολυτών.

Αυτή η φάση διαρκεί κανονικά μία ημέρα, αλλά οι άνθρωποι που νηστεύουν για 3 ή περισσότερες ημέρες μπορεί να χρειαστούν έως και 3 ημέρες πριν νιώσουν άνετα να τρώνε μεγαλύτερα γεύματα.

Πιθανά οφέλη της νηστείας με νερό

Μελέτες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα έχουν συνδέσει τη νηστεία του νερού με ποικίλα οφέλη για την υγεία.

Ακολουθούν μερικά από τα οφέλη της νηστείας με νερό για την υγεία.

Μπορεί να προάγει την αυτοφαγία

Η αυτοφαγία είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα παλιά μέρη των κυττάρων σας διασπώνται και ανακυκλώνονται.

Αρκετές μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η αυτοφαγία μπορεί να συμβάλει στην προστασία από ασθένειες όπως ο καρκίνος, η νόσος Αλτσχάιμερ και οι καρδιακές παθήσεις.

Για παράδειγμα, η αυτοφαγία μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση κατεστραμμένων τμημάτων των κυττάρων σας, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλούς καρκίνους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει σταθερά ότι η νηστεία με νερό βοηθά στην προώθηση της αυτοφαγίας και μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας ζωής.

Υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες σε ανθρώπους σχετικά με τη νηστεία με νερό, την αυτοφαγία και την πρόληψη ασθενειών. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν τη συστήσουμε για την προώθηση της αυτοφαγίας.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η έρευνα δείχνει ότι η μεγαλύτερης διάρκειας, υπό ιατρική επίβλεψη, νηστεία με νερό μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση.

Μια μελέτη σε 48 άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία διαπίστωσε ότι η νηστεία με νερό για 17 ημέρες κατά μέσο όρο υπό ιατρική επίβλεψη οδήγησε σε μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Συνδέθηκε επίσης με βελτιώσεις στα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και της φλεγμονής.

Ομοίως, μια άλλη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η νηστεία με νερό μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και το σωματικό βάρος σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ακόμα, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αξιολογηθεί η σχέση μεταξύ της βραχυπρόθεσμης νηστείας με νερό (24-72 ώρες) και της αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη λεπτίνη

Η ινσουλίνη και η λεπτίνη είναι σημαντικές ορμόνες που επηρεάζουν το μεταβολισμό του σώματος. Η ινσουλίνη βοηθά το σώμα να αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά από την κυκλοφορία του αίματος, ενώ η λεπτίνη βοηθά το σώμα να αισθάνεται χορτάτο.

Η έρευνα δείχνει ότι η νηστεία με νερό θα μπορούσε να κάνει το σώμα σας πιο ευαίσθητο στη λεπτίνη και την ινσουλίνη. Η μεγαλύτερη ευαισθησία καθιστά αυτές τις ορμόνες πιο αποτελεσματικές.

Για παράδειγμα, το να είστε πιο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη σημαίνει ότι το σώμα σας είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εν τω μεταξύ, το να είστε πιο ευαίσθητοι στη λεπτίνη θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα σας να επεξεργαστεί πιο αποτελεσματικά τα σήματα πείνας και, με τη σειρά του, να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων χρόνιων ασθενειών

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η νηστεία με νερό μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Σε μια μελέτη του 2013, 30 υγιείς ενήλικες ακολούθησαν νηστεία με νερό για 24 ώρες. Μετά τη νηστεία, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν επίσης ότι η νηστεία με νερό μπορεί να προστατεύει την καρδιά από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τμήματα των κυττάρων. Είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο σε πολλές χρόνιες ασθένειες.

Επιπλέον, μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν διαπιστώσει ότι η νηστεία με νερό μπορεί να καταστείλει γονίδια που βοηθούν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας.

Λάβετε υπόψη σας ότι λίγες μελέτες έχουν αναλύσει τις επιδράσεις της νηστείας με νερό σε ανθρώπους. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους πριν από τη διατύπωση συστάσεων.

Κίνδυνοι και ρίσκα της νηστείας με νερό

Αν και η νηστεία με νερό μπορεί να έχει κάποια οφέλη, ενέχει κινδύνους για την υγεία.

Ακολουθούν μερικοί κίνδυνοι και ρίσκα της νηστείας με νερό.

Μπορεί να χάσετε το λάθος είδος βάρους

Επειδή η νηστεία με νερό περιορίζει τις θερμίδες, είναι πιθανό να χάσετε πολύ βάρος γρήγορα.

Δυστυχώς, μεγάλο μέρος του βάρους που χάνετε στην αρχή μπορεί να προέρχεται από νερό, υδατάνθρακες και ακόμη και μια μικρή ποσότητα μυϊκής μάζας.

Μπορεί να αφυδατωθείτε

Αν και ακούγεται παράξενο, η νηστεία με νερό μπορεί να σας κάνει να αφυδατωθείτε. Αυτό συμβαίνει επειδή περίπου το 20-30% της ημερήσιας πρόσληψης νερού προέρχεται από τις τροφές που τρώτε.

Αν πίνετε την ίδια ποσότητα νερού αλλά δεν τρώτε τροφές, μπορεί να μην παίρνετε αρκετό νερό.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

 • ζάλη,
 • ναυτία,
 • πονοκεφάλους,
 • δυσκοιλιότητα,
 • χαμηλή αρτηριακή πίεση,
 • χαμηλή παραγωγικότητα.

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, μπορεί να χρειαστεί να πίνετε περισσότερο από το συνηθισμένο.

Μπορεί να παρουσιάσει ορθοστατική υπόταση

Η αφυδάτωση που προκαλείται από τη νηστεία με νερό μπορεί να οδηγήσει σε ορθοστατική υπόταση.

Η ορθοστατική υπόταση ορίζεται ως μια πτώση της αρτηριακής πίεσης που συμβαίνει όταν σηκώνεστε ξαφνικά όρθιοι και μπορεί να ζαλιστείτε και να κινδυνεύσετε να λιποθυμήσετε.

Εάν εμφανίσετε ορθοστατική υπόταση κατά τη διάρκεια της νηστείας, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε την οδήγηση ή το χειρισμό βαρέων μηχανημάτων. Η ζάλη και ο κίνδυνος λιποθυμίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ατύχημα.

Εάν εμφανίζετε αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας νηστείας με νερό, αυτός ο τύπος νηστείας μπορεί να μην είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Η νηστεία με νερό μπορεί να επιδεινώσει διάφορες ιατρικές καταστάσεις

Αν και η νηστεία με νερό είναι σχετικά σύντομη, υπάρχουν μερικές παθήσεις που μπορεί να επιδεινωθούν από τη νηστεία με νερό.

Τα άτομα με τις ακόλουθες ιατρικές παθήσεις δεν πρέπει να νηστεύουν με νερό χωρίς να ζητήσουν πρώτα τη συμβουλή ενός γιατρού:

 • Ουρική αρθρίτιδα: Η νηστεία με νερό μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ουρικού οξέος, ένας παράγοντας κινδύνου για κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας.
 • Διαταραχές πρόσληψης τροφής: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η νηστεία μπορεί να ενθαρρύνει διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές για ορισμένα άτομα.

Η νηστεία με νερό θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Όπως και άλλα είδη νηστείας, η νηστεία με νερό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ωστόσο, συνοδεύεται από πολλούς κινδύνους για την υγεία.

Αν θέλετε να αποκομίσετε τα οφέλη της νηστείας αλλά και να χάσετε βάρος, η διαλειμματική νηστεία και η νηστεία εναλλασσόμενων ημερών είναι πιθανώς πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις από τη νηστεία με νερό για 24-72 ώρες.

Αυτές οι νηστείες παρέχουν παρόμοια οφέλη για την υγεία, αλλά μπορούν να ακολουθηθούν για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, καθώς σας επιτρέπουν να τρώτε φαγητό, μειώνοντας τον κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών.

Συμπέρασμα

Η νηστεία με νερό είναι μια δημοφιλής μέθοδος νηστείας που μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, τα περισσότερα από τα οφέλη της νηστείας με νερό για την υγεία έχουν παρατηρηθεί σε μελέτες σε ζώα και τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν και για τους ανθρώπους.

Η νηστεία με νερό ενέχει επίσης αρκετούς κινδύνους, ειδικά αν νηστεύετε για περισσότερο από 3 ημέρες ή έχετε ιατρικές παθήσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα ή ο διαβήτης.

Αν θέλετε τα οφέλη της νηστείας για την υγεία σας, δοκιμάστε ασφαλέστερες μεθόδους όπως η διαλείπουσα νηστεία ή η νηστεία εναλλασσόμενων ημερών. Αυτές οι νηστείες σας επιτρέπουν να τρώτε κάποιο φαγητό, γεγονός που τις καθιστά ευκολότερο να τις ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή