Δίαιτα αποτοξίνωσης

Category: Διατροφή

Το σώμα σας είναι ικανό να αυτοκαθαριστεί, χωρίς δίαιτες αποτοξίνωσης.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης (detox) είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ. Αυτές οι δίαιτες ισχυρίζονται ότι καθαρίζουν το αίμα σας και αποβάλλουν τις βλαβερές τοξίνες από το σώμα σας.

Ωστόσο, δεν είναι απολύτως σαφές πώς το κάνουν αυτό, ποιες συγκεκριμένες ενώσεις υποτίθεται ότι αποβάλλουν και αν όντως λειτουργούν.

Αυτή είναι μια λεπτομερής ανασκόπηση των διαιτών αποτοξίνωσης και των επιπτώσεών τους στην υγεία.

Τι είναι η αποτοξίνωση

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι γενικά βραχυπρόθεσμες διατροφικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην εξάλειψη των τοξινών από το σώμα σας.

Μια τυπική δίαιτα αποτοξίνωσης περιλαμβάνει μια περίοδο νηστείας, ακολουθούμενη από μια αυστηρή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, χυμούς φρούτων και νερό. Μερικές φορές μια αποτοξίνωση περιλαμβάνει επίσης βότανα, τσάι, συμπληρώματα και καθαρισμούς ή κλύσματα παχέος εντέρου.

Αυτό υποστηρίζει ότι:

 • Ξεκουράζετε τα όργανά σας με νηστεία
 • Διεγείρει το συκώτι σας και απαλλάσσεστε από τις τοξίνες
 • Προωθεί την αποβολή των τοξινών μέσω των κοπράνων, των ούρων και του ιδρώτα
 • Βελτιώνει την κυκλοφορία
 • Παρέχει στο σώμα σας υγιή θρεπτικά συστατικά

Οι θεραπείες αποτοξίνωσης συνιστώνται συχνότερα λόγω πιθανής έκθεσης σε τοξικές χημικές ουσίες στο περιβάλλον ή στη διατροφή σας. Αυτές περιλαμβάνουν ρύπους, συνθετικές χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και άλλες επιβλαβείς ενώσεις.

Αυτές οι δίαιτες υποστηρίζεται επίσης ότι βοηθούν σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, πεπτικά προβλήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, φλεγμονές, αλλεργίες, φούσκωμα και χρόνια κόπωση.

Ωστόσο, η έρευνα σε ανθρώπους σχετικά με τις δίαιτες αποτοξίνωσης είναι ελλιπής και οι λίγες μελέτες που υπάρχουν είναι σημαντικά ελλιπείς.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή για γράμμωση

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αποτοξίνωσης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης, που κυμαίνονται από νηστείες απόλυτης πείνας μέχρι απλούστερες τροποποιήσεις τροφίμων.

Οι περισσότερες δίαιτες αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν τουλάχιστον έναν από τους παρακάτω τρόπους:

 • Νηστεία για 1-3 ημέρες.
 • Πίνοντας φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών, smoothies, νερό και τσάι.
 • Πίνοντας μόνο συγκεκριμένα υγρά, όπως αλατισμένο νερό ή χυμό λεμονιού.
 • Αποκλείοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, μολυσματικές ουσίες και αλλεργιογόνα.
 • Λήψη συμπληρωμάτων ή βοτάνων.
 • Αποφυγή όλων των αλλεργιογόνων τροφών και στη συνέχεια αργή επανεισαγωγή τους.
 • Χρήση καθαρτικών, καθαρισμών του παχέος εντέρου ή κλύσματος.
 • Τακτική άσκηση.
 • Πλήρης εξάλειψη του αλκοόλ, του καφέ, του τσιγάρου και της ζάχαρης.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης ποικίλλουν σε ένταση και διάρκεια.

Ποιες τοξίνες εξαλείφονται

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης σπάνια προσδιορίζουν τις συγκεκριμένες τοξίνες που στοχεύουν να απομακρύνουν. Οι μηχανισμοί με τους οποίους λειτουργούν είναι επίσης ασαφείς.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης απομακρύνουν οποιεσδήποτε τοξίνες από το σώμα σας.

Επιπλέον, το σώμα σας είναι ικανό να αυτοκαθαρίζεται μέσω του ήπατος, των κοπράνων, των ούρων και του ιδρώτα. Το συκώτι σας καθιστά τις τοξικές ουσίες αβλαβείς και στη συνέχεια φροντίζει για την απελευθέρωσή τους από το σώμα σας.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές χημικές ουσίες που μπορεί να μην απομακρύνονται τόσο εύκολα από αυτές τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων οργανικών ρύπων (POPs), των φθαλικών ενώσεων, της δισφαινόλης Α (BPA) και των βαρέων μετάλλων.

Αυτά τείνουν να συσσωρεύονται στον λιπώδη ιστό ή στο αίμα και μπορεί να χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και χρόνια, για να τα αποβάλει ο οργανισμός σας.

Συνολικά, υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης βοηθούν στην εξάλειψη οποιασδήποτε από αυτές τις ενώσεις.

Πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι δίαιτες

Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο συγκεντρωμένοι και ενεργητικοί κατά τη διάρκεια και μετά από δίαιτες αποτοξίνωσης.

Ωστόσο, αυτή η βελτιωμένη ευεξία μπορεί να οφείλεται απλώς στην εξάλειψη των επεξεργασμένων τροφίμων, του αλκοόλ και άλλων ανθυγιεινών ουσιών από τη διατροφή σας.

Μπορεί επίσης να λαμβάνετε βιταμίνες και μέταλλα που σας έλειπαν πριν.

Επομένως, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης ότι αισθάνονται πολύ άσχημα κατά τη διάρκεια της περιόδου αποτοξίνωσης.

Επιπτώσεις στην απώλεια βάρους

Πολύ λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι δίαιτες αποτοξίνωσης επηρεάζουν την απώλεια βάρους.

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να χάσουν πολύ βάρος γρήγορα, αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται να οφείλεται στην απώλεια υγρών και αποθεμάτων υδατανθράκων και όχι λίπους. Αυτό το βάρος συνήθως επανέρχεται γρήγορα μόλις αποχωρήσετε από την δίαιτα αποτοξίνωσης.

Μια μελέτη σε υπέρβαρες γυναίκες εξέτασε τη δίαιτα αποτοξίνωσης με λεμόνι, η οποία σας περιορίζει σε ένα μείγμα βιολογικών σιροπιών σφενδάμου ή φοινίκων και χυμό λεμονιού για επτά ημέρες.

Αυτή η δίαιτα μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος, τον ΔΜΣ, το ποσοστό σωματικού λίπους, τους δείκτες φλεγμονής, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα της κυκλοφορούσας λεπτίνης.

Εάν μια δίαιτα αποτοξίνωσης περιλαμβάνει σοβαρό περιορισμό θερμίδων, σίγουρα θα προκαλέσει απώλεια βάρους και βελτίωση της μεταβολικής υγείας αλλά είναι απίθανο να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας μακροπρόθεσμα.

Δίαιτες αποτοξίνωσης, βραχυπρόθεσμη νηστεία και άγχος

Διάφορες παραλλαγές δίαιτας αποτοξίνωσης μπορεί να έχουν αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα της βραχυχρόνιας ή διαλείπουσας νηστείας.

Η βραχυπρόθεσμη νηστεία μπορεί να βελτιώσει διάφορους δείκτες ασθενειών σε ορισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της λεπτίνης και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα δεν ισχύουν για όλους. Μελέτες σε γυναίκες δείχνουν ότι τόσο μια νηστεία 48 ωρών όσο και μια περίοδος μειωμένης πρόσληψης θερμίδων διάρκειας 3 εβδομάδων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

Συν τοις άλλοις, οι δίαιτες έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία, καθώς περιλαμβάνουν αντίσταση στους πειρασμούς και αίσθημα ακραίας πείνας.

Πιθανά οφέλη

Ορισμένες πτυχές της δίαιτας αποτοξίνωσης μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία, όπως:

 • Αποφυγή διατροφικών πηγών βαρέων μετάλλων και POPs
 • Απώλεια υπερβολικού λίπους
 • Άσκηση και τακτική εφίδρωση
 • Η κατανάλωση ολόκληρων, θρεπτικών, υγιεινών τροφίμων
 • Αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων
 • Περιορισμός του στρες, χαλάρωση και καλός ύπνος

Η τήρηση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών συνδέεται γενικά με τη βελτίωση της υγείας, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε σε δίαιτα αποτοξίνωσης.

Ασφάλεια και παρενέργειες

Πριν κάνετε οποιοδήποτε είδος αποτοξίνωσης, είναι σημαντικό να εξετάσετε τις πιθανές παρενέργειες.

Σοβαρός περιορισμός θερμίδων

Αρκετές δίαιτες αποτοξίνωσης συνιστούν νηστεία ή αυστηρό περιορισμό θερμίδων. Η βραχυπρόθεσμη νηστεία και η περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ευερεθιστότητα και κακή αναπνοή.

Η μακροχρόνια νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ενέργειας, βιταμινών και μετάλλων, καθώς και σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών, ακόμη και σε θάνατο.

Επιπλέον, οι μέθοδοι καθαρισμού του παχέος εντέρου, οι οποίες μερικές φορές συνιστώνται κατά τη διάρκεια των αποτοξινώσεων, μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, κράμπες, φούσκωμα, ναυτία και εμετό.

Υπερδοσολογία

Ορισμένες δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να ενέχουν τον κίνδυνο υπερδοσολογίας σε συμπληρώματα, καθαρτικά, διουρητικά, ακόμη και νερό.

Υπάρχει έλλειψη ρύθμισης και παρακολούθησης στη βιομηχανία αποτοξίνωσης και πολλά τρόφιμα και συμπληρώματα αποτοξίνωσης μπορεί να μην έχουν καμία επιστημονική βάση.

Στις χειρότερες περιπτώσεις, οι ετικέτες των συστατικών των προϊόντων αποτοξίνωσης μπορεί να είναι ανακριβείς. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερδοσολογίας, με πιθανή συνέπεια σοβαρές – ακόμη και θανατηφόρες – επιπτώσεις.

Πληθυσμοί που διατρέχουν κίνδυνο

Ορισμένα άτομα δεν πρέπει να ξεκινήσουν οποιαδήποτε αποτοξίνωση ή πλάνο περιορισμού θερμίδων χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα έναν γιατρό.

Στους πληθυσμούς κινδύνου περιλαμβάνονται τα παιδιά, οι έφηβοι, οι ηλικιωμένοι, όσοι υποσιτίζονται, οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και τα άτομα που έχουν προβλήματα με το σάκχαρο στο αίμα, όπως διαβήτη ή διατροφική διαταραχή.

Δίαιτα αποτοξίνωσης 3 ημερών

Πρωί

Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια σύντομη ήπια προπόνηση γιόγκα (5-10 λεπτά) για να ρέει το αίμα και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια όλη την ημέρα. Ακολουθήστε το με ένα πρωινό smoothie, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για να σας χορτάσει.

Μεσημέρι

Αντί να πιείτε τον καφέ σας, δοκιμάστε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά οφέλη που υποστηρίζουν περαιτέρω τη διαδικασία καθαρισμού. Εάν δεν σας αρέσει η γεύση, προσθέστε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού για να το κάνετε πιο εύγευστο και πιείτε όσα φλιτζάνια χρειάζεται όλη την ημέρα.

Μεσημεριανό

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σας διαλείμματος είναι σημαντικό να σηκωθείτε και να απομακρυνθείτε από το γραφείο σας για λίγα λεπτά για να ανανεώσετε το σώμα σας. Ένα ελαφρύ μεσημεριανό smoothie είναι γεμάτο με υγιή λίπη και φυτικές ίνες για να σας βοηθήσει να αποφύγετε την απογευματινή πτώση της ενέργειας χωρίς να σας βαρύνει.

Σνακ

Ετοιμάστε φρέσκα σνακ εκ των προτέρων. Τα στικς από αγγούρι, καρότο και σέλινο μπορεί να σας φανούν χρήσιμα. Ένα ελαφρύ σνακ θα βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και θα ενισχύσει την ενέργεια και τη συγκέντρωση σας.

Βραδινό

Ένα smoothie για το δείπνο προσφέρει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και εξασφαλίζει ότι το σώμα σας παίρνει όλα όσα χρειάζεται.

Ώρα για ύπνο

Ο καλός ποιοτικός ύπνος μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει την αύξηση βάρους, τη μείωση των επιπέδων ενέργειας και το στρες. Αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό με ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ντους και αποφύγετε την τεχνολογία την ώρα πριν τον ύπνο.

Το χαμομήλι ή η βαλεριάνα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ηρεμία του σώματος και στην προετοιμασία για έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο. Δοκιμάστε αυτή τη δίαιτα αποτοξίνωσης 3 ημερών για να σας βοηθήσει να χαμογελάτε μέσα και έξω.

Συμπέρασμα

Το σώμα σας εκτίθεται συχνά σε τοξικές ουσίες. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, μπορεί να τις απομακρύνει χωρίς πρόσθετη βοήθεια.

Ενώ οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να φαίνονται δελεαστικές, τα οφέλη τους πιθανότατα δεν έχουν να κάνουν με την εξόντωση των τοξινών, αλλά μάλλον με την εξάλειψη διαφόρων ανθυγιεινών τροφών.

Μια πολύ πιο έξυπνη προσέγγιση είναι να τρώτε πιο υγιεινά και να βελτιώνετε τον τρόπο ζωής σας αντί να κάνετε μια δυνητικά επικίνδυνη δίαιτα καθαρισμού.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού