Τι είναι τα Rose Hips και ποια τα οφέλη τους

Category: Διατροφή, Υγεία

Τα rose hips βρίσκονται κάτω από τα πέταλα της αγριοτριανταφυλλιάς και έχουν αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές ιδιότητες. Μπορείτε να φάτε τους σπόρους ή να τους προσθέσετε σε άλλα τρόφιμα, όπως σούπες και τσάι.

Από τα απαλά πέταλά τους μέχρι τα αγκάθια τους, τα τριαντάφυλλα αποτελούν σύμβολο ομορφιάς και υγείας. Ανήκουν στο γένος Rosa της οικογένειας Rosaceae, η οποία αριθμεί πάνω από 100 είδη.

Ωστόσο, ένα λιγότερο γνωστό μέρος του τριαντάφυλλου είναι οι στρογγυλοί, γεμάτοι σπόρους βολβοί που είναι γνωστοί ως rose hips, οι οποίες βρίσκονται κάτω από τα πέταλα του τριαντάφυλλου.

Eίναι συνήθως κόκκινοι-πορτοκαλί, αν και μπορούν επίσης να βρεθούν κίτρινες και μαύρες ποικιλίες.

Σε αντίθεση με τα άνθη των τριαντάφυλλων, τα οποία ανθίζουν κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, οι γοφοί τριαντάφυλλου αναπτύσσονται γενικά αφού τα πέταλα έχουν ανθίσει και αρχίσουν να πέφτουν, δηλαδή συνήθως στις αρχές έως τα μέσα του φθινοπώρου.

Μάλιστα, θεωρούνται πιο γλυκά όταν συλλέγονται μετά τον πρώτο παγετό της σεζόν.

Πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και ιδιότητες καταπολέμησης ασθενειών, οι καρποί τριαντάφυλλου έχουν κερδίσει την προσοχή για το ρόλο τους στην υγεία και την ομορφιά.

Διατροφική αξία

Στο εσωτερικό του τριανταφυλλιού υπάρχουν πολλοί μικροί, βρώσιμοι σπόροι, οι οποίοι αποτελούν καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών.

Μια μερίδα 2 κουταλιών της σούπας (16 γραμμαρίων) περιέχει:

  • Θερμίδες: 26
  • Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 4 γραμμάρια
  • Βιταμίνη Α: 4% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Βιταμίνη Β5: 3% της DV
  • Βιταμίνη C: 76% της DV
  • Βιταμίνη Ε: 6% της DV

Τα rose hips παίρνουν το κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα τους από καροτενοειδείς χρωστικές ουσίες γνωστές ως λυκοπένιο και β-καροτένιο. Αυτές οι χρωστικές ουσίες έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την υγεία του δέρματος και των ματιών.

Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες, όπως η βιταμίνη C, οι κατεχίνες, η κερκετίνη και το ελλαγικό οξύ. Μια διατροφή πλούσια σε αυτές τις ενώσεις μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στο σώμα σας.

Επιπλέον, η βιταμίνη C διαδραματίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου και στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, η περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το έδαφος και τις συνθήκες καλλιέργειας, τις τεχνικές επεξεργασίας και το συγκεκριμένο είδος.

Για παράδειγμα, πολλές ποικιλίες αγριοτριανταφυλλιάς υποβάλλονται σε επεξεργασία με θερμότητα και νερό, γεγονός που μειώνει σημαντικά τα επίπεδα βιταμίνης C.

Οφέλη

Τα rose hips χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή και λαϊκή ιατρική για τις αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές τους ιδιότητες.

Αντιγηραντικές ιδιότητες

Το έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς είναι μια δημοφιλής αντιγηραντική ουσία στην κοινότητα της ομορφιάς, αν και οι έρευνες που υποστηρίζουν τα οφέλη του είναι περιορισμένα. Παρασκευάζεται με την ψυχρή έκθλιψη των τριανταφυλλιών και την εξαγωγή των φυσικών ελαίων τους.

Τα rose hips έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία υποστηρίζουν μια υγιή μεμβράνη του δέρματος και προστατεύουν το δέρμα σας από φλεγμονώδεις ενώσεις, όπως οι υπεριώδεις (UV) ακτίνες, ο καπνός του τσιγάρου και η ρύπανση.

Σε μια μικρή μελέτη 8 εβδομάδων, η καθημερινή λήψη 3 mg σκόνης rose hips οδήγησε σε σημαντική μείωση των ρυτίδων του δέρματος και σε σημαντική αύξηση της περιεκτικότητας του δέρματος σε υγρασία και ελαστικότητα.

Οι ερευνητές απέδωσαν αυτά τα αποτελέσματα στα ισχυρά αντιοξειδωτικά, τη βιταμίνη C και το προφίλ λιπαρών οξέων του τριαντάφυλλου, τα οποία προστατεύουν και αναπληρώνουν το φράγμα του δέρματός σας.

Επιπλέον, η χρήση βιταμίνης C απευθείας στο δέρμα σας έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σημαντικά τη σύνθεση κολλαγόνου και τον κυτταρικό κύκλο εργασιών, τον ρυθμό με τον οποίο τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται.

Επομένως, τα προϊόντα που έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως το έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς, μπορεί να έχουν αντιγηραντικές επιδράσεις.

Μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι αρουραίοι που έλαβαν θεραπεία με αυτό το έλαιο είχαν σημαντικά ταχύτερη επούλωση πληγών και λιγότερη ανάπτυξη ουλών από την ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, απαιτείται έρευνα σε ανθρώπους.

Μπορεί να μειώσει τον πόνο της αρθρίτιδας

Τα rose hips έχουν μελετηθεί καλά για τις επιδράσεις τους στον πόνο της οστεοαρθρίτιδας.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους αρθρίτιδας, επηρεάζοντας το 10% και το 13% των ανδρών και των γυναικών άνω των 60 ετών, αντίστοιχα. Ορίζεται ως μια σταδιακή μείωση του χόνδρου στις αρθρώσεις σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τρομερό πόνο και φλεγμονή.

Μια πρόσφατη έρευνα 24 μελετών διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με τριαντάφυλλο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στις αρθρώσεις σας.

Επιπλέον, μια έρευνα τριών μελετών σημείωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν σκόνη αγριοτριανταφυλλιάς είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν βελτιώσεις στον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Παρόλα αυτά, μια σημαντική προειδοποίηση είναι ο περιορισμένος αριθμός μελετών.

Τέλος, μια πρόσφατη έρευνα παρατήρησε ότι το τριαντάφυλλο μείωσε τον πόνο και τη δυσκαμψία σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, αλλά δεν βελτίωσε το εύρος κίνησης.

Ενώ τα rose hips φαίνεται να βελτιώνουν τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση των κατάλληλων δοσολογιών.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια λίπους

Τα rose hips έχουν μελετηθεί ως πιθανό βοήθημα για την απώλεια λίπους.

Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 32 άτομα, η λήψη ενός δισκίου αγριοτριανταφυλλιάς των 100 mg κάθε μέρα μείωσε σημαντικά το κοιλιακό λίπος, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Οι συγγραφείς απέδωσαν αυτό το αποτέλεσμα στην τιλιοσίδη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό του λίπους.

Το αποτέλεσμα αυτό έχει επίσης αποδειχθεί σε διάφορες μελέτες σε τρωκτικά. Ωστόσο, απαιτείται εκτενέστερη έρευνα.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Η κατανάλωση rose hips μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

Σε μια μελέτη 6 εβδομάδων σε 31 άτομα, η κατανάλωση ενός ροφήματος από rose hips, που περιείχε 40 γραμμάρια σκόνης, καθημερινά οδήγησε σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, της ολικής χοληστερόλης και της LDL (κακής) χοληστερόλης, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Το ρόφημα περιείχε επίσης 31 γραμμάρια φυτικών ινών. Όχι μόνο η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς, αλλά τα υψηλά αντιοξειδωτικά επίπεδα των τριανταφυλλιών μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

Παρ’ όλα αυτά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Κοινές χρήσεις

Τα rose hips μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα και εμπορικά προϊόντα.

Πολλοί πολιτισμοί τα προσθέτουν σε σούπες, τσάι και επιδόρπια. Για παράδειγμα, το τσάι από αγριοτριανταφυλλιά είναι ένα δημοφιλές ευρωπαϊκό ρόφημα και η nyponsoppa είναι μια κλασική σουηδική σούπα από αγριοτριανταφυλλιά.

Τέλος, οι μαρμελάδες που παρασκευάζονται από αυτό το φρούτο είναι δημοφιλείς στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, αυτός ο καρπός μπορεί να αλεσθεί σε λεπτή σκόνη και να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για αντιγηραντικές επιδράσεις και υγεία των αρθρώσεων.

Το έλαιο τριαντάφυλλου είναι ευρέως διαθέσιμο σε αντιγηραντικά προϊόντα ομορφιάς που μπορείτε να αγοράσετε σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο.

Παρενέργειες

Τα rose hips θεωρούνται ευρέως ασφαλή. Ωστόσο, δεν είναι προς το παρόν γνωστό αν είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Αν και δεν υπάρχουν έρευνες σχετικά με τις παρενέργειες της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων τριαντάφυλλων, η κατανάλωση υψηλών δόσεων βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει ναυτία, στομαχικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα και καούρα.

Τέλος, λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν, η υπερβολική πρόσληψη τους μπορεί να βλάψει όσους έχουν υποτροπιάζουσες πέτρες στα νεφρά, δρεπανοκυτταρική αναιμία και αιμοχρωμάτωση, μια διαταραχή του σιδήρου.

Μιλάτε πάντα με γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο συμπλήρωμα.

Συμπέρασμα

Ιστορικά, τα rose hips έχουν χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία για πολλές ασθένειες και παθήσεις.

Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των σημείων γήρανσης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του πόνου της οστεοαρθρίτιδας.

Αν και τα rose hips είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε ενα γιατρό πριν δοκιμάσετε τα συμπληρώματα.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού