Τι δεν τρώμε όταν πονάει το στομάχι

Category: Υγεία, Διατροφή

Μπορεί να νιώσετε κάποια στιγμή στομαχικές διαταραχές. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να μην έχετε όρεξη να φάτε ή να πιείτε πολύ.

Ωστόσο, όταν αισθάνεστε έτοιμοι να φάτε ή να πιείτε κάτι, ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε χειρότερα.

Μερικές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε με στομαχικές διαταραχές είναι τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ τα αυγά, η ζελατίνη και το τοστ μπορούν να βοηθήσουν να ηρεμήσει το στομάχι σας.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις τροφές που πρέπει και δεν πρέπει να τρώτε και πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

1. Γαλακτοκομικά

Μέχρι να νιώσετε καλύτερα, είναι καλό να αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για λίγες ημέρες ή να επιλέξετε γάλα χωρίς λακτόζη. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λακτόζη, τρόφιμα όπως το γάλα και το τυρί μπορεί να είναι δύσπεπτα.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι το 70% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν ανεπάρκεια λακτάσης, του ενζύμου που απαιτείται για την πέψη της λακτόζης.

Ακόμη και αν συνήθως δεν έχετε δυσκολία στην πέψη της λακτόζης, ένας ιός του στομάχου μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ανεπάρκεια της λακτάσης. Μπορεί να έχετε δυσκολία στην πέψη της λακτόζης μέχρι και ένα μήνα μετά την ανάρρωσή σας.

2. Ανθρακούχα ποτά

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν στομαχικές ενοχλήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν τα αναψυκτικά και να επιλέγουν αντ’ αυτών νερό ή αθλητικά ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά μπορεί να οδηγήσουν σε περίσσεια αέρα στο στομάχι σας όταν καταναλώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρέψιμο, αέρια ή φούσκωμα, κάνοντας ένα αναστατωμένο στομάχι να αισθάνεται χειρότερα.

Πολλά ανθρακούχα ποτά είναι επίσης όξινα. Μπορούν να μεταβάλλουν την οξύτητα του γαστρεντερικού σας συστήματος, οδηγώντας σε κακή πέψη, καούρα και παλινδρόμηση.

3. Σοκολάτα και καφεΐνη

Η σοκολάτα γάλακτος, ειδικότερα, περιέχει λακτόζη. Μερικοί άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να διαπιστώσουν ότι η σοκολάτα που περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλεί αέρια, φούσκωμα και διάρροια.

Επιπλέον, η καφεΐνη που βρίσκεται στη σοκολάτα, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά μπορεί επίσης να αυξήσει την οξύτητα του στομάχου, προκαλώντας καούρα ή στομαχικές διαταραχές.

Μελέτες έχουν υποδείξει ότι συστατικά της σοκολάτας, όπως η καφεΐνη και το κακάο, μπορούν να χαλαρώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Αυτή είναι η μυϊκή βαλβίδα που εμποδίζει την τροφή και το οξύ του στομάχου να διεισδύσουν στον οισοφάγο σας.

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν τη σοκολάτα σε μέτριες ποσότητες, είναι καλύτερο να μην το ρισκάρετε ενώ ήδη αντιμετωπίζετε στομαχικές ενοχλήσεις.

4. Λιπαρά τρόφιμα

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι δύσκολο να χωνευτούν και μπορεί να είναι σκληρές για το στομάχι σας. Πιστεύεται ότι τα λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα στο στομάχι αυξάνοντας τα επίπεδα της ορμόνης του εντέρου, της χολοκυστοκινίνης (CCK).

Η χολοκυστοκινίνη επηρεάζει το αίσθημα κορεσμού και το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι σας.

Σε περιόδους φουσκώματος, το λίπος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ναυτίας, φουσκώματος και πληρότητας. Η αύξηση των επιπέδων της χολοκυστοκινίνης συνδέεται επίσης με τη σοβαρότητα της ναυτίας.

5. Μπαχαρικά

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στο στομάχι ή ναυτία, είναι προτιμότερο να επιμείνετε σε άνοστα τρόφιμα. Τα τρόφιμα σε μια άνοστη δίαιτα δεν πρέπει να είναι πολύ πικάντικα ή πολύ καρυκευμένα, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη, ένα συστατικό της πιπεριάς, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές σε άτομα με επαναλαμβανόμενη δυσπεψία.

Αν και τα πικάντικα τρόφιμα δεν προκαλούν έλκος στομάχου, όπως πίστευαν κάποτε πολλοί ειδικοί, μπορούν να ερεθίσουν τα υπάρχοντα έλκη.

6. Αλκοόλ

Αν και είναι απίθανο να έχετε διάθεση για κοκτέιλ ενώ παλεύετε με ένα στομαχικό έλκος, θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ.

Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει το στομάχι σας.  Λειτουργεί επίσης ως διουρητικό, δηλαδή προκαλεί συχνή ούρηση και αφυδάτωση.

7. Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα, λιπαρά, λακτόζη και ζάχαρη, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Η κατανάλωση άνω των τεσσάρων μερίδων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης IBS, καρκίνου, παχυσαρκίας και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγετε εντελώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα, προσπαθήστε να επιμείνετε σε ολόκληρα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

8. Όξινες τροφές

Τα όξινα τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή, η σάλτσα ντομάτας και το τσίλι, μπορούν να οδηγήσουν σε παλινδρόμηση οξέος. Αυτό περιλαμβάνει τους χυμούς φρούτων, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, και ο χυμός ανανά.

Αντί για τα εσπεριδοειδή, επιλέξτε ενυδατικά φρούτα όπως το καρπούζι ή το πεπόνι με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε οξέα.

Τρόφιμα για να φάτε με στομαχικές διαταραχές

Όταν το στομάχι σας είναι αναστατωμένο ή αν έχετε δυσπεψία, θέλετε να καταναλώνετε άπαχες, εύπεπτες τροφές μέχρι να ανακάμψετε. Οι καλύτερες τροφές που μπορείτε να φάτε περιλαμβάνουν:

  • Μηλόπιτα
  • Μπανάνες
  • Καθαρός ζωμός
  • Μαγειρεμένα καρότα
  • Αυγά
  • Ζελατίνη
  • Τοστ
  • Κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς καρύκευμα
  • Λευκό ρύζι

Τρόφιμα προς αποφυγή με στομαχικές διαταραχές ανά σύμπτωμα

  • Δυσκοιλιότητα : Πατατάκια, γρήγορο φαγητό, κρέας, παρασκευασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Κράμπες/πόνος : Τρόφιμα που παράγουν αέρια.
  • Διάρροια : Αλκοόλ, καφεΐνη, ανθρακούχα ποτά, τηγανητά φαγητά, φρούτα και λαχανικά που παράγουν αέρια, λιπαρά φαγητά, γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Δυσπεψία : Οξέα τρόφιμα, αλκοόλ, καφεΐνη, ανθρακούχα ποτά, λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα.
  • Ναυτία/Έμετος : Αλκοόλ, καφεΐνη, ανθρακούχα ποτά, γαλακτοκομικά προϊόντα, τρόφιμα με έντονες μυρωδιές, λιπαρά τρόφιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα, αλμυρά και πολύ πικάντικα τρόφιμα.

Άλλοι τρόποι για να καταπραΰνετε το στομάχι σας

Εάν έχετε ίωση στομάχου, επικεντρωθείτε στην πρόληψη της αφυδάτωσης, πίνοντας πολλά υγρά. Η επαρκής ξεκούραση μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωσή σας.

Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα φάρμακα χωρίς συνταγή για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας. Αυτά περιλαμβάνουν αντιδιαρροϊκά φάρμακα, αντιεμετικά (για την ανακούφιση της ναυτίας) και παυσίπονα.

Διατίθενται επίσης συνταγογραφούμενα φάρμακα για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα σοβαρά συμπτώματα.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Αν και η στομαχική διαταραχή μπορεί να υποχωρήσει μόνη της, υπάρχουν φορές που θα χρειαστεί να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα. Επικοινωνήστε με έναν γιατρό εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Αιματηρές ή σκουρόχρωμες, πηχτές κενώσεις εντέρου
  • Δυσκολία ή πόνο στην κατάποση
  • Απώλεια της όρεξης
  • Αδιάκοπος εμετός
  • Ακούσια απώλεια βάρους
  • Εμετός με αίμα.

Μια γρήγορη ανασκόπηση

Είτε πρόκειται για ναυτία, διάρροια, εμετό ή άλλα συμπτώματα στομαχικών διαταραχών, η γνώση των τροφίμων που δεν πρέπει να τρώτε με αναστατωμένο στομάχι μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση.

Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα όξινα ή λιπαρά τρόφιμα και τα μπαχαρικά, μπορούν να ενοχλήσουν το στομάχι σας ακόμη περισσότερο.

Άλλα τρόφιμα, όπως η μηλόπιτα ή το λευκό ρύζι, μπορεί να είναι καλύτερες επιλογές όταν είστε έτοιμοι να φάτε. Ωστόσο, επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν μετά την αποφυγή αυτών των τροφών ή εάν έχετε συμπτώματα όπως επίμονος εμετός ή ακούσια απώλεια βάρους.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού