Η Μεσογειακή Διατροφή έχει ένα μεγάλο ελάττωμα για το οποίο κανείς δεν μιλάει

Category: Διατροφή

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι κάτι σαν τον βασιλιά της διατροφής.

Οι λίστες με τις “καλύτερες δίαιτες” λατρεύουν να την εξυμνούν και η ερευνητική κοινότητα την στεφανώνει συνεχώς με τον έναν υπερθετικό λόγο μετά τον άλλο:

  • Η καλύτερη δίαιτα για την υγεία της καρδιάς!
  • Θα μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου!
  • Η μεσογειακή διατροφή θα μειώσει την αρτηριακή σας πίεση!

Και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τρώτε σαν να ζείτε ανάμεσα στις ακτές της Ελλάδας, φρέσκα ψάρια, άφθονα λαχανικά, πολύ ελαιόλαδο και (φυσικά) καλό κρασί.

Ως διαιτολόγος που υπερασπίζεται τα οφέλη όλων αυτών των πραγμάτων, έχω επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα με τη μεσογειακή διατροφή: είναι αποκλειστική.

Ή τουλάχιστον η αντίληψη για τη Μεσογειακή Διατροφή είναι αποκλειστική, μια αντίληψη που επικεντρώνεται κυρίως στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Αλλά και αυτό είναι ένα μεγάλο αλλά υπάρχουν και άλλες 18 χώρες στη Μεσόγειο. Ωστόσο, τα τρόφιμα, οι γεύσεις και οι πολιτισμοί τους σπάνια περιλαμβάνονται στην αγαπημένη “δίαιτα” που συζητείται ως “η καλύτερη”.

Στη Βόρεια Αφρική υπάρχουν πολλές χώρες κατά μήκος της Μεσογείου, όπως το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία, η Λιβύη και η Αίγυπτος. Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, η Συρία και ο Λίβανος. Ναι, υπάρχει κάποια επικάλυψη μεταξύ πολλών από αυτούς τους πολιτισμούς όσον αφορά το φαγητό, ωστόσο συχνά οι συνδυασμοί, οι μέθοδοι παρασκευής, οι γεύσεις και τα καρυκεύματα από τις περισσότερες από αυτές τις άλλες χώρες σπάνια συζητούνται όταν η Μεσογειακή Διατροφή λαμβάνει το χρυσό της μετάλλιο.

Η Μεσογειακή Διατροφή έχει ρομαντικοποιηθεί και απέχει πολύ από το να είναι περιεκτική.

Η διαιτολόγος με έδρα το Μπρούκλιν, Maya Feller, M.S., R.D.N., C.D.N., συμφωνεί μαζί μου.

“Η Μεσογειακή Διατροφή που περιλαμβάνει πραγματικά τις 22 χώρες γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα έχει μοναδικά γευστικά προφίλ, καρυκεύματα, βότανα, τρόφιμα με πολλά μπαχαρικά και καυτερή γεύση, αλλά στη συνέχεια αναμειγνύει επίσης γλυκά και μπαχαρικά”, λέει ο Feller. “Δεν υπάρχει μια ενιαία “δίαιτα” που να περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, τα γεμάτα μπαχαρικά πιάτα του Μαρόκου δεν έχουν μεγάλη ομοιότητα με την κουζίνα της νότιας Ιταλίας με λεμόνι και κάπαρη.

Αντίθετα, η μεσογειακή κουζίνα έχει να κάνει με αυτό που έχουν κοινό αυτές οι κουζίνες: καθημερινή έμφαση στα λαχανικά και τα φρούτα, τα φασόλια και τις φακές, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, περισσότερα θαλασσινά παρά κρέας και πουλερικά, και το υγιεινό για την καρδιά ελαιόλαδο. Τα φρέσκα, υψηλής ποιότητας υλικά και οι απλές τεχνικές προετοιμασίας αφήνουν τις εξαιρετικές γεύσεις να λάμψουν”.

Όλα αυτά μου θύμισαν μια συζήτηση που είχα κάποτε με συναδέλφους μου στην Τουρκία, πίνοντας το ένα φλιτζάνι μετά το άλλο το λεγόμενο Cay, ή τουρκικό τσάι, “το οποίο σερβίρεται από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, σε γάμους, κηδείες, εργασιακές συναντήσεις”, λέει η Merve Doran, ιδρύτρια της Oleamea Olive Oil, μιας τουρκικής εταιρείας.

Και αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα -στην Ιταλία και την Ισπανία, ο εσπρέσο είναι το ζητούμενο, ενώ στην Τυνησία, το τσάι μέντας. Και στην Τουρκία, είναι το Cay. Τα τρόφιμα, τα ποτά, οι συνδυασμοί γεύσεων, όλα αυτά, διαφέρουν μεταξύ των περιοχών. Και καθένα από αυτά τα τρόφιμα και τα ποτά έχουν το καθένα τα μοναδικά οφέλη για την υγεία τους.

Δυστυχώς, πολλά από αυτά χάνονται όταν τα συνδυάζουμε με αυτό που ταιριάζει στον αμερικανικό φακό της Μεσογειακής Διατροφής. Και σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα κακό με τα τυπικά τρόφιμα που συνήθως τονίζονται – τα λαχανικά, τα θαλασσινά, το ελαιόλαδο, τα ζυμαρικά – είναι όλα καταπληκτικά, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το χωνευτήρι που είναι η Αμερική, μερικές από αυτές τις άλλες γεύσεις και συνδυασμούς θα πρέπει επίσης να γιορτάζονται, να εξερευνώνται και να απολαμβάνονται.

“Νομίζω ότι η πιο σημαντική πτυχή που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι είναι ότι κάθε πολιτισμός έχει πιάτα, αλλά μαγειρεύονται με διαφορετικό τρόπο ή μπορεί να φαίνονται διαφορετικά”, λέει η Shana Spence, M.S., R.D.N., C.D.N. του The Nutrition Tea. “Εκτιμώ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται σε μεγάλο ποσοστό, τα ψητά λαχανικά, που είναι ωραία και νόστιμα, αλλά οι σάλτσες, οι σάλτσες, οι σούπες, τα βραστά κ.λπ. είναι όλα πιάτα με λαχανικά που προσφέρουν επίσης θρεπτικά συστατικά”.

Αγκαλιάστε την πραγματική μεσογειακή διατροφή στο σύνολό της. Αν σας αρέσει να μαγειρεύετε, σκεφτείτε ένα βιβλίο μαγειρικής που να αναδεικνύει κάποιες συνταγές από χώρες της Βόρειας Αφρικής ή ίσως κάποια άλλη της Μέσης Ανατολής. Ίσως τρώτε τακτικά έξω, αν αυτό ισχύει, υπέροχα, σκεφτείτε μερικά διαφορετικά εστιατόρια που προσφέρουν μοναδικά φαγητά, γεύσεις και επιρροές από διάφορους πολιτισμούς.

Εξερευνήστε νέα μπαχαρικά, γεύσεις και μεθόδους παρασκευής για να τα κάνετε δικά σας και να αποκομίσετε τα οφέλη της γεύσης και της υγείας σας. Και, ναι, όλα αυτά μπορείτε να τα απολαύσετε πίνοντας λίγο ιταλικό κόκκινο κρασί με μια πλευρά από ισραηλινή καμένη μελιτζάνα και συριακή πίτα και χούμους, όλα περιχυμένα με τουρκικό ελαιόλαδο.

Ή δοκιμάστε μια συνταγή από τον Ισραηλινής καταγωγής executive chef Noam Blitzer, του Red Hog Restaurant & Butcher Shop στο Louisville, KY.

Ο σεφ Blitzer λέει ότι ενσωματώνει πολλές από αυτές τις πολιτιστικές γεύσεις στα φαγητά που παρουσιάζονται στο εβδομαδιαίο, εναλλασσόμενο μενού με την ομάδα του. “Μετακόμισα από το Ισραήλ όταν ήμουν 6 ετών. Το Ισραήλ είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών. Από τα διαφορετικά τοπικά φαγητά των χωρών της Λεβαντίνης, όλα συγχωνευμένα μαζί με γεύσεις από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί πολιτισμοί συναντήθηκαν και αναδημιούργησαν τοπικά πιάτα με νέες γεύσεις και τεχνικές. “Οι γεύσεις με τις οποίες μεγάλωσα είναι συχνά στα πιάτα μου, όπως η ‘Καμένη Μελιτζάνα’, που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στο μενού μας”.

Ισραηλινή καμένη μελιτζάνα

Τι θα χρειαστείτε:
2 ιταλικές μωβ μελιτζάνες, 2 το καθένα
4 σκελίδες σκόρδο
Χυμό από 2 λεμόνια
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι πάστα ταχίνι
1/2 φλιτζάνι παγωμένο νερό
1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι Urfa
1 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού ζα’ατάρ
1/4 φλιτζάνι σπόρους ροδιού
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι καβουρδισμένους ηλιόσπορους
1/4 φλιτζάνι φύλλα δυόσμου
1/4 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού

Πώς να το φτιάξετε:

1. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να ανοίξετε τρύπες σε όλη τη μελιτζάνα. Ψήνετε τις μελιτζάνες στο γκριλ σε δυνατή φωτιά ή κάτω από το γκριλ μέχρι να μαυρίσουν και να μαλακώσουν πολύ, περίπου 20 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφήστε τις στην άκρη για να κρυώσουν.

2. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατέψτε το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Χτυπήστε με το σύρμα το ταχίνι και το νερό μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.

3. Μόλις οι μελιτζάνες κρυώσουν στην αφή, κόψτε την κάθε μία στη μέση κατά μήκος. Πάρτε ένα πιρούνι και ξύστε απαλά τη μαλακή σάρκα από τη μελιτζάνα και πάνω σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Τοποθετήστε από πάνω αλάτι, σάλτσα ταχινιού, σπόρους, μυρωδικά και ελαιόλαδο.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού