Πριγκίπισσα C

Category: Διατροφή

Η άρχουσα τάξη των βιταμινών υποκλίνεται, σου κλείνει το μάτι και σου προσφέρει έναν πιο υγιεινό χειμώνα!

H βιταμίνη C είναι από τις ελάχιστες βιταμίνες  που έχουν επηρεάσει την ιστορία. Η έλλειψή της έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα. Πώς; Με τη μορφή της ασθένειας σκορβούτο, η οποία πήρε διαστάσεις επιδημίας από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο άνθρωπος στη Γη. Το σκορβούτο είναι το αποτέλεσμα έλλειψης βιταμίνης C. Παρουσιαζόταν πιο συχνά σε ναύτες που δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το 18ο αιώνα, ο γιατρός του βρετανικού ναυτικού Τζέιμς Λιντ διαπίστωσε ότι 2 κουταλιές χυμός λεμονιού μπορούσε να προλάβει αυτήν τη θανατηφόρα ασθένεια κι έτσι μπόρεσε να προστατέψει τους ναυτικούς του. Σιγά σιγά διαπιστώθηκε ότι ο λόγος που αυτός ο θεραπευτικός χυμός έσωζε κόσμο ήταν η παρουσία μίας ουσίας: της βιταμίνης C.

Τα cυν της
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σκύλος σου ο Μαξ παράγει τη δική του βιταμίνη C – όπως και τα περισσότερα ζώα. Εσύ όμως πρέπει να τη λάβεις από τη διατροφή σου. Μάλιστα την αποβάλλεις κάθε μέρα, που σημαίνει ότι πρέπει να τη λαμβάνεις κάθε μέρα.

Για να καταλάβεις τι κάνει η βιταμίνη C, πρέπει πρώτα να καταλάβεις τι κάνουν οι βιταμίνες γενικώς. Βασικά είναι μόρια, τα οποία δρουν ως καταλύτες κι επιτρέπουν να λάβει μέρος μια αντίδραση. Αν δεν υπάρχει αυτή η βιταμίνη, τότε δεν μπορεί να λειτουργήσει ο οργανισμός κι αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Η βιταμίνης C είναι αναγκαία για την παραγωγή κολλαγόνου, ιστός που είναι απαραίτητος για το δέρμα, τα οστά, τα δόντια και τα αγγεία. Επιπλέον είναι ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία και ουδετεροποιεί τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό.

Ξεκαθάρισε το τοπίο
Πολλά έχουν ακουστεί για τη δράση της. Καιρός να ξεκαθαρίσουμε την αλήθεια γι’ αυτήν.

Μπορεί να προλάβει το κρυολόγημα; Και ναι, και όχι

Πολλοί πιστεύουν ότι αν πάρεις μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, μπορείς να μειώσεις τα συμπτώματα και να προλάβεις πιθανό κρυολόγημα. Στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από 30 έρευνες δεν έχουν βγάλει θετικό συμπέρασμα ότι όντως συμβαίνει αυτό. Η βιταμίνη κάνει το κρύο λιγότερο έντονο για σένα, αλλά δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι σε άτομα που είχαν ήδη χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης παρατηρήθηκε 30% μείωση εμφάνισης του κρυολογήματος, ενώ σε άτομα που βρίσκονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες (σκιέρ, μαραθωνοδρόμοι, φαντάροι) έχει παρατηρηθεί έως και 50% μείωση των συμπτωμάτων.

Μπορεί να σε αδυνατίσει;  Κάτω από ορισμένες συνθήκες

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι, άτομα που λαμβάνουν 500 mg βιταμίνης C την ημέρα, καίνε 39% περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια άσκησης σε σχέση με άτομα με λιγότερη λήψη. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Κάρολ Τζόνστον, Ph.D., χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα μπορεί να εμποδίσουν τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος σε ενέργεια.

Μπορεί να σου πλύνει τα δόντια; Ισως

Είναι αντιοξειδωτική ουσία, γι’ αυτόν το λόγο μπορεί να γίνει και οδοντόβουρτσα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Oral Science, άτομα που μάσαγαν τσίχλα εμπλουτισμένη με 60 mg βιταμίνης C είχαν 33% λιγότερο δημιουργία οδοντικής πλάκας σε σχέση με άτομα που δεν λάμβαναν τη συγκεκριμένη τσίχλα.

Μπορεί να σε σώσει από το έλκος; Ναι

Βάλε λίγη επιπλέον ντομάτα στη διατροφή σου ή φάε ένα πορτοκάλι. Και τα δύο είναι άριστες πηγές βιταμίνης C και μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες παρουσίας έλκους. Η αμερικανική έρευνα που έγινε σε 7.000 άτομα έδειξε ότι, αυτοί που είχαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C στον οργανισμό, είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από το βακτήριο που προκαλεί το έλκος.

Μπορεί να προστατέψει την καρδιά σου;  ΝαιΕίναι γνωστό ότι άτομα που καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά μπορεί να προστατευτούν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν αυτό οφείλεται στη βιταμίνη C ή στην παρουσία άλλων ουσιών. Πρόσφατη έρευνα όμως έδειξε ότι άτομα που έπαιρναν επιπλέον 700 mg βιταμίνης C σε μορφή συμπληρώματος φαίνεται ότι μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 25% σε σχέση με άτομα που δεν έπαιρναν το συμπλήρωμα. Αλλη έρευνα έδειξε ότι η βιταμίνη C μειώνει τα επίπεδα μίας ουσίας, η οποία είναι δείκτης φλεγμονής στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Πόσο χρειάζεσαι;

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συνιστά 60 mg την ημέρα, ενώ το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) συνιστά 90 mg για τους άντρες κι επιπλέον 35 mg για τους καπνιστές.

Δόσεις προστασίας

Μέχρι στιγμής, οι παρακάτω δόσεις έχουν χρησιμοποιηθεί σε έρευνες:Πρόληψη κρυολογήματος: 200 mgΑδυνάτισμα: 500 mgΟδοντική υγεία: 300-600 mgΕλκος: 50 mg

Προστασία καρδιάς: 300-1.000 mg

Αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα τα στοιχεία για το ποιες δόσεις είναι αποτελεσματικές, τα πράγματα αρχίζουν να δείχνουν ότι ποσότητα των 200-300 mg την ημέρα είναι καλός στόχος.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού