Προτείνουμε τέσσερις εγχώριους προορισμούς για την 28η Οκτωβρίου

Category: Best Life

Η επόμενη άδειά σου είναι τα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα σε φάει δύο μήνες η πόλη. H ευχή «καλό χειμώνα» δεν φέρνει το τέλος του κόσμου. Μόνο το τέλος της ζέστης. Προτείνουμε τέσσερις εγχώριους προορισμούς για την 28η και άλλα «τεχνητά» τριήμερα του Νοεμβρίου.

Μονεμβασιά. Το καλωσόρισμα του Γιάννη Ρίτσου στην είσοδο του κάστρου, με το σπίτι του από πάνω να δεσπόζει, σε βάζει στο τριπ. Πιο μέσα, ατμόσφαιρα μεσαιωνική, εξίσου ποιητική, ρομαντική, θα σε λατρέψει. Και θα τη λατρέψεις κι εσύ – όχι την γκόμενα, τη Μονεμβασιά.

Τι να αγοράσεις: Από το Κελάρι διάφορα βιολογικά προϊόντα και κρασιά. Πού θα φας: Τοπικά κι έθνικ πιάτα στο «Βυθό» με θέα το Κάστρο. Πού θα μείνεις: «Ξενώνες Αρδάμης» (τηλ.: 27320.61886-7). Πώς θα πας: Από Κόρινθο κατευθύνεσαι προς Τρίπολη και από εκεί για Σπάρτη. Βγαίνοντας στο δρόμο προς Γύθειο, ταμπέλες στα Χάνια θα σε στείλουν προς Μονεμβασιά.

Σπερχειός. Ενα εκρηκτικό μείγμα Αρη Βελουχιώτη, δάσους οξιάς και ρουμελιώτικης κουζίνας, σου εξασφαλίζει ότι δεν θα βαρεθείς. Τα ορεινά της Σπερχειάδας φιλοξενούν πανέμορφα χωριά, ωραιότερο όλων το Γαρδίκι και τα γειτονικά Νικολίτσι, Κυριακοχώρι και Πλάτανος. Πήγαινε βόλτα στην Καλύβα Στεφανή, απ’ όπου ξεκίνησε τον αγώνα του ο Αρης Βελουχιώτης το ’42.

Τι να αγοράσεις: Κουραμπιέδες από τον «Χατζή» και παραδοσιακές πίτες από το «Σπερχειό». Πού θα φας: Στον «Θέο» στο Γαρδίκι. Πού θα μείνεις: «Γόργιαννη» (τηλ.: 22360.44800). Πώς θα πας: Από Λαμία ακολουθείς το δρόμο προς Καρπενήσι. Στη διασταύρωση της Μακρακώμης, στρίβεις αριστερά για Σπερχειάδα.

Νυμφαίο. Ψάχνεις για τη Neverland και φτάνεις μέχρι τη Βοημία ή τη Βαυαρία για να τη βρεις. Είσαι ικανός να πας και στο Βόρειο Πόλο. Και το μόνο που χρειάζεται είναι να πας στη Βόρεια Ελλάδα. Στο Νυμφαίο, στις κορυφογραμμές του Βίτσι, σε υψόμετρο 1.350 μ. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας.

Τι να αγοράσεις: Βότανα από το Συνεταιρισμό Γυναικών. Πού θα φας: Στον ξενώνα «Νέβεσκα». Πού θα μείνεις: «Ξενώνας Αθηνά» (τηλ.: 23860.31141). Πώς θα πας: Η πιο άμεση διαδρομή από την Αθήνα είναι μέσω της Λάρισας και της Κοζάνης. Από τη Θεσσαλονίκη θα πας δυτικά μέσω των Γιαννιτσών και της Εδεσσας.

Ορεινή Ναυπακτία. Διακόσια δεκαέξι χιλιόμετρα από την Αθήνα, η Ναύπακτος και οι γύρω περιοχές της κρύβουν πράγματα για κάθε επισκέπτη. Αν δεν πας στα χωριά Ανω Χώρα, Κάτω Χώρα, Αμπελακιώτισσα και Πλάτανο, μην πεις ότι επισκέφτηκες εκείνα τα μέρη – δεν θα σε πιστέψει κανείς. Επίσης, αν γουστάρεις το ράφτινγκ και το καγιάκ, γνωρίζεις ήδη το Χάνι του Μπανιά στον Εύηνο.

Τι να αγοράσεις: Τσάι του βουνού από το χωριό Κοζίτσα. Πού θα φας: Στο στέκι του Βασίλη στην Ανω Χώρα (είναι η μόνη ταβέρνα χωρίς επιγραφή). Πού θα μείνεις: «Crystal Mountain» (τηλ.: 26340.41555) στην Ανω Χώρα. Πώς θα πας: Από Κόρινθο κατευθύνεσαι προς Ρίο, περνάς απέναντι στο Αντίρριο και είσαι 8 χλμ. από τη Ναύπακτο.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού