Είναι δυνατόν να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα με ασκήσεις;

Category: Best Life

Η κυτταρίτιδα είναι ένα φυσικό μέρος του ανθρώπινου σώματος και επηρεάζει έως και το 80-90% των ανθρώπων, ιδίως των γυναικών.

Ωστόσο, έχει χαρακτηριστεί ως «πρόβλημα» που μας έχουν συνηθίσει να πιστεύουμε ότι πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό, κυρίως χάρη στην ατελείωτη επεξεργασία φωτογραφιών που προβάλλουν λείο, αψεγάδιαστο δέρμα.

Δυστυχώς αυτό έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να επιθυμούν να απαλλαγούν από την κυτταρίτιδα τους. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δεν είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα μόνο με την άσκηση. Ακόμη και οι πιο αδύνατοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ορατή κυτταρίτιδα.

Επομένως, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο δέρμα σας.

Μπορεί η άσκηση να βοηθήσει στην κυτταρίτιδα

Ενώ η άσκηση μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας, δεν μπορεί να την εξαφανίσει εντελώς.

Αυτό που θα κάνει η άσκηση είναι να κάνει πιο δυνατούς τους μύες κάτω από την κυτταρίτιδα. Όσο πιο δυνατοί είναι οι μύες σας, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε. Και όσο καλύτερα αισθάνεστε, τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση θα έχετε, η οποία ελπίζουμε ότι θα σας βοηθήσει να κοιτάξετε πέρα από την κυτταρίτιδα και να επικεντρωθείτε στη δύναμή σας, αντί γι’ αυτό.

Η κυτταρίτιδα είναι ορατό υποδόριο λίπος που δημιουργεί μια εμφάνιση «λακκούβας» ή «φλοιού πορτοκαλιού». Βρίσκεται κυρίως στους γλουτούς και τους μηρούς.

Το δέρμα αποτελείται από τρία κύρια στρώματα:

  1. Επιδερμίδα
  2. Δέρμα
  3. Υποδερμίδα ή υποδόριο στρώμα

Το τρίτο στρώμα, γνωστό ως υποδερμίδα, αποτελείται από έναν λιπώδη ιστό (γνωστό ως υποδόριο λίπος), ο οποίος αποθηκεύει ενέργεια (δηλαδή λίπος), παρέχει προστασία και μόνωση και συνδέει τα ανώτερα στρώματα του δέρματος με τους μυς και τις περιτονίες.

Ακριβώς πάνω από το υποδόριο βρίσκεται ένα στρώμα συνδετικού ιστού, που αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το λίπος μπορεί να προεξέχει μέσα από αυτές τις ίνες κολλαγόνου και να προκαλεί μια λακουβώδη εμφάνιση.

Μερικές φορές η απώλεια σωματικού λίπους και η αύξηση της μυϊκής μάζας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, ακόμη και τα πολύ αδύνατα άτομα μπορεί να εξακολουθούν να έχουν ορατή κυτταρίτιδα.

Τι συμβάλλει στην κυτταρίτιδα

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Ανατομικές και ορμονικές διαφορές

Η κυτταρίτιδα επηρεάζει τις γυναίκες σημαντικά περισσότερο από τους άνδρες λόγω των υψηλότερων επιπέδων οιστρογόνων και των ανατομικών διαφορών.

Οι ίνες κολλαγόνου στους άνδρες συνήθως διατρέχουν μια γωνία 45 μοιρών, με αποτέλεσμα να έχουν μια σταυρωτή εμφάνιση. Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την προεξοχή του υποκείμενου λίπους.

Αντίθετα, οι ίνες κολλαγόνου στις γυναίκες τρέχουν κάθετα προς το δέρμα, αυξάνοντας την ορατότητα του λίπους.

Επιπλέον, οι γυναίκες με κυτταρίτιδα είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερες ποσότητες συνδετικού ιστού που τραβούν το δέρμα προς τα κάτω. Ως αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να αυξήσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Τέλος, τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στη σοβαρότητα της κυτταρίτιδας. Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων συνδέονται με την αποθήκευση λίπους στους μηρούς και τους γοφούς.

Η ανεπάρκεια ανδρογόνων και η θεραπεία με οιστρογόνα συνδέονται επίσης με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης κυτταρίτιδας.

Ηλικία

Αν και η ηλικία δεν θεωρείται πρωταρχική αιτία της κυτταρίτιδας, μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο.

Ο συνδετικός ιστός αποδυναμώνεται και γίνεται λεπτότερος με την ηλικία. Αυτό μπορεί να διευκολύνει το λίπος να προεξέχει μέσω του εξασθενημένου συνδετικού ιστού, επιδεινώνοντας έτσι την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Επομένως, η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συνήθως οποτεδήποτε μετά την εφηβεία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών.

Γενετική

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο γενετικό στοιχείο στην κυτταρίτιδα, που σημαίνει ότι είστε πιο επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα αν ένας γονέας ή άλλος στενός συγγενής την έχει ή την είχε.

Για πολλούς, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυτταρίτιδα είναι δύσκολο να απαλλαγεί ή να προληφθεί. Έτσι, θα πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε την κυτταρίτιδα ως ένα φυσικό μέρος του σώματος.

Σύνθεση σώματος

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να αυξήσει την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του πλεονάζοντος σωματικού λίπους που ωθείται μέσα από το ινώδες διάφραγμα (συνδετικός ιστός), ώστε η εμφάνιση να είναι ακόμη πιο έντονη.

Περαιτέρω, η δημιουργία περισσότερων άπαχων μυών μέσω της προπόνησης δύναμης μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Ενώ αυτό είναι ελπιδοφόρο, υπάρχει εκπληκτικά λίγη έρευνα για το θέμα αυτό.

Επομένως, το να έχετε κυτταρίτιδα δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχετε υπερβολικό σωματικό λίπος. Δεδομένου ότι η κυτταρίτιδα σχετίζεται κυρίως με την κατανομή του συνδετικού ιστού και οι άνθρωποι όλων των μεγεθών έχουν σωματικό λίπος, αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να έχει κυτταρίτιδα.

Τρόπος ζωής

Ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορεί να βελτιώσουν ή να επιδεινώσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Για παράδειγμα, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσουν την κυτταρίτιδα.

Είναι δυνατόν να στοχεύσετε σε μία μόνο περιοχή με ασκήσεις κυτταρίτιδας

Παρά τα όσα μπορεί να σας λένε πολλοί influencers της γυμναστικής, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα μόνο με την άσκηση. Επιπλέον, η προσπάθεια να αδυνατίσετε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος με επιπλέον ασκήσεις που στοχεύουν σε αυτή την περιοχή είναι επίσης αδύνατη.

Τεχνικά, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η «τόνωση» των μυών. Για να βοηθήσετε στο να γίνουν οι μύες πιο ορατοί, η διαδικασία απαιτεί απώλεια σωματικού λίπους (η οποία επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, όχι μόνο μια περιοχή) και αύξηση της μυϊκής μάζας.

Αν θέλετε να μειώσετε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, μπορεί να δείτε μικρές αλλαγές αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα και μειώνοντας το σωματικό λίπος. Αυτό απαιτεί μια δέσμευση στον τρόπο ζωής και όχι απλώς να κάνετε μερικές επιπλέον ασκήσεις για τα πόδια κάθε μέρα.

Αν και μπορεί να δείτε κάποια αποτελέσματα από την άσκηση, να θυμάστε ότι η κυτταρίτιδα δεν είναι κάτι που πρέπει να ξεφορτωθείτε. Αντίθετα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε την άσκηση ως εργαλείο για καλή υγεία και όχι ως τρόπο για να ικανοποιήσετε τα συνεχώς μεταβαλλόμενα πρότυπα ομορφιάς.

Συνοψίζοντας

Η κυτταρίτιδα είναι ένα φυσιολογικό μέρος του σώματος και όχι κάτι που πρέπει να διορθώσουμε ή να ξεφορτωθούμε.

Αν και η κοινωνία έχει μια ανθυγιεινή εμμονή με το καθαρό, αψεγάδιαστο δέρμα, η πραγματικότητα είναι ότι πάνω από το 90% των ανθρώπων έχουν ορατή κυτταρίτιδα. Συνήθως, είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες και σε όσους έχουν γενετική προδιάθεση γι’ αυτήν.

Αν θέλετε να μειώσετε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, η απώλεια σωματικού λίπους και η αύξηση της μυϊκής μάζας μπορεί να έχουν ένα μέτριο αποτέλεσμα. Να θυμάστε όμως ότι δεν είναι κάτι που μπορείτε να απαλλαγείτε εντελώς με την άσκηση και μόνο.

Αντί να εστιάζετε στο να απαλλαγείτε από ένα φυσικό μέρος του σώματός σας, είναι πολύ καλύτερο να εστιάσετε σε βιώσιμες συνήθειες του τρόπου ζωής που θα βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία σας.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή