Περπάτα σαν άντρας, αλλά δούλευε σαν γυναίκα

Category: Best Life
business-competition-4179939

Τι μπορεί να σου διδάξει το αδύναμο φύλο για την πραγματική δύναμή σου. 10 μαθήματα που δίνουν οι γυναίκες.

Απ’ ό,τι φαίνεται, οι διαφορές ανάμεσα στα φύλα δεν είναι και τόσο τραγικές. Οι άντρες δεν είναι από τον Αρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη, σύμφωνα με την Janet Hyde, ψυχολόγο από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. Μάλλον οι άντρες είναι από τα Πατήσια και οι γυναίκες από το Γαλάτσι ή κάτι παρόμοιο. Οι διαφορές, λέει, είναι μικρές κι εμφανίζονται μόνο όταν ερευνώνται μεγάλα δείγματα ανθρώπων. Εχουν ένα μικρό πλεονέκτημα στην αποκωδικοποίηση μη λεκτικών σημάτων, όπως είναι οι εκφράσεις του προσώπου και η γλώσσα του σώματος. «Αλλά υπάρχει και μεγάλη αλληλεπικάλυψη» σημειώνει η Hyde. «Δεν μπορείς να υποθέσεις ότι κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται καλά τα μη λεκτικά σήματα ή ότι κάθε άντρας είναι άχρηστος σε αυτό». Καμία δεξιότητα δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία του ενός ή του άλλου φύλου.

Οι διαφορές είναι συνήθως θέμα εξάσκησης. Για παράδειγμα, τα αγόρια μαθαίνουν νωρίς ότι πρέπει να παίζουν σκληρά, να τους διαλέγουν για την ομάδα, να δίνουν και να λαμβάνουν εντολές, να υπακούν στην ιεραρχία και να κρατάνε το σκορ – όλα αυτά είναι χρήσιμα στο χώρο της δουλειάς. Συχνά, όμως, δεν είναι και τόσο συνηθισμένοι στο να λαμβάνουν τα συναισθήματα των άλλων υπόψη τους. Πηγαίνουν σε μια δουλειά, σου λέει η Whitney Johnson, χρηματίστρια, και βρίσκουν ότι χρειάζονται τις δεξιότητες που αγνοούσαν εδώ και χρόνια – π.χ. το να δουλεύεις συνεργιστικά και όχι ανταγωνιστικά και να βοηθάς όποιον κατώτερο χρειάζεται βοήθεια.

Οι γυναίκες είναι καλά παραδείγματα για να μάθεις αυτές τις παραμελημένες κοινωνικές δεξιότητες, λόγω μίας διαφοράς μεταξύ των φύλων, που είναι πραγματική άμεσα παρατηρήσιμη: οι γυναίκες είναι κατά μέσο όρο 8% πιο κοντές από τους άντρες. Ετσι έχουν αποκτήσει ένα πλεονέκτημα σε εργασιακούς χώρους, όπου η ωμή δύναμη δεν είναι πια σημαντική. Οι γυναίκες έχουν αναγκαστεί να βασιστούν σε πιο έξυπνους και πιο κοινωνικούς τρόπους για να αποκτήσουν δύναμη. Πώς μπορούμε λοιπόν εμείς οι άντρες να εκμεταλλευτούμε αυτήν τη γνώση για να σώσουμε την καριέρα μας, την αυτοπεποίθησή μας και την ισορροπία των σχέσεων στο σπίτι;

1 | Ενα χαμόγελο δεν θα πείραζε
Οι γυναίκες χαμογελούν καλύτερα από τους άντρες. Εχουν πιο γερούς μείζονες ζυγωματικούς, τους μυς που σου επιτρέπουν να χαμογελάς, που ξεκινούν από τα μάτια και φτάνουν μέχρι το στόμα. Το πλεονέκτημα μπορεί να είναι γενετικό, γιατί αυτές έχουν εξελιχθεί με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να διατηρούν την ειρήνη μέσα σε οικογενειακές ομάδες. Ή μπορεί να συμβαίνει γιατί οι γυναίκες περνούν το μεγαλύτερο μέρος χαμογελώντας σε άντρες για να τους κάνουν να συνεργαστούν και να ηρεμήσουν. Η ειδικότητα των αντρών, από την άλλη, σχεδόν το χόμπι τους, είναι οι εκρήξεις οργής. Είναι το default μας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε πια στη σαβάνα. Δεν υπερασπιζόμαστε με ακόντια τη φυλή. Προσπάθησε λοιπόν να χαμογελάς πού και πού στους συναδέλφους σου στο διάδρομο. Δεν είναι αδυναμία, είναι αυτοπεποίθηση.

Οπως και με άλλα μαθήματα του αντίθετου φύλου, πρόσεχε τους κανόνες συμπεριφοράς του φύλου σου. Αν ένας άντρας χαμογελάσει πολύ ή στον λάθος χρόνο -π.χ. στη μέση μιας αναμέτρησης- ρισκάρει να φανεί αδύναμος. Στις αμερικανικές εκλογές, ένας πολιτικός αναλυτής κριτικάρισε τον Ομπάμα για το χαμόγελο και τον χαλαρό τρόπο του. Η συμβουλή του ήταν να δανειστεί αντρισμό (δεν ήταν αυτά ακριβώς τα λόγια του, αλλά αναφέρονταν σε συγκεκριμένα τμήματα της αντρικής ανατομίας). Με τη χαρακτηριστική μεγαλοσύνη του (την οποία δεν έχει επιδείξει κι αλλού, π.χ. στον τομέα των υποσχέσεων) ο Ομπάμα τον αγνόησε κι επικεντρώθηκε στο στόχο του. Αναγνώρισε ότι το να είναι προσιτός και φιλικός δεν τον έκανε λιγότερο άντρα ούτε λιγότερο επιτυχημένο, αφού κέρδισε τις εκλογές.

2 | Βάλε τα ένστικτά σου στο ψυγείο
Μερικές φορές έχει πλάκα να είσαι τρομερά ανταγωνιστικός ακόμα κι όταν πουλάς βρακάκια. Αλλά αν κάνεις τα πάντα να μοιάζουν με μάχη, η στρεσογόνος ορμόνη κορτιζόλη θα κουρελιάσει και σένα, και το προσωπικό σου. Τα χρόνια υψηλά επίπεδα κορτιζόλης προκαλούν πολλές βλάβες και μπορεί να οδηγήσουν σε κυτταρικό θάνατο τμήματα του ιππόκαμπου, μία περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη.

Οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα από τους άντρες να ρίχνουν τα επίπεδα κορτιζόλης μέσω των «προστατευτικών και στοργικών εκδηλώσεων» που διαθέτουν. Μετά από κάθε στρεσογόνο γεγονός εκκρίνεται η ορμόνη της αγάπης, η οξυτοκίνη, που τις στέλνει να βρουν φίλους και φίλες για να τις παρηγορήσουν. Τα οιστρογόνα ενισχύουν αυτήν την ηρεμιστική επίδραση. Εν τω μεταξύ, ακριβώς οι ίδιες συνθήκες προκαλούν στους άντρες κι άλλη έκκριση κορτιζόλης. Χάος, δηλαδή.

Αρα πώς υποτίθεται ότι πρέπει να ηρεμήσει ένας άντρας με την ελαττωματική καλωδίωση που διαθέτει, δεδομένου ότι έχει χαμηλότερα επίπεδα οξυτοκίνης;

Η Erina McGeorge, μία αναπληρώτρια καθηγήτρια επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο Purdue, επιχειρηματολογεί ότι οι αντρικές βραδιές επιτελούν τον ίδιο σκοπό. «Οι ιστορίες που λένε οι άντρες φαίνεται να είναι επιτυχημένη στρατηγική, ακόμα κι αν οι άντρες δεν αισθάνονται άνετα να μοιραστούν τα συναισθήματά τους». Οι κανόνες λένε ότι δεν παρηγορείς ευθέως τον άλλο, αλλά του λες «το έχω πάθει κι εγώ αυτό». Αν αυτό που θες είναι πλήρες πακέτο προστατευτικές και στοργικές εκδηλώσεις, βρες γυναίκα. «Και τα δύο φύλα τις θεωρούν τους εξπέρ της παρηγοριάς» σου λέει η McGeorge.

Προσθέτει ότι οι άντρες μπορούν να τα καταφέρουν στο να προσφέρουν ανακούφιση. Τείνουμε, όμως, να έχουμε απαντήσεις, όπως «Δεν τρέχει τίποτα, θα τα καταφέρεις», «Νομίζω ότι πρέπει να ξεκολλήσεις», «Μόνος σου δεν μπήκες σε αυτήν τη φάση. Τι γκρινιάζεις τώρα;». Αυτό που πραγματικά θέλει ο φίλος σου να ακούσει είναι «Αυτό είναι τρομερό. Λυπάμαι πολύ» ή ακόμα και «Πω, πω, πώς την πάτησες έτσι;».

3 | Γίνε έξυπνος σαν κι αυτή
Οι περισσότεροι απόφοιτοι πανεπιστημίων είναι γυναίκες κάθε χρόνο, από το 1981 και μετά, και η ψαλίδα συνεχίζει να ανοίγει. Υπολογίζεται ότι για την ακαδημαϊκή χρονιά 2008-2009, για κάθε 100 άντρες με πτυχίο, θα υπάρχουν 142 γυναίκες με πτυχίο. Τα πλεονεκτήματα δεν είναι μόνο οικονομικά, αφού σίγουρα θα βρεις δουλειά πιο εύκολα με πτυχίο παρά χωρίς. Οι ερευνητές των δημογραφικών της υγείας έχουν βρει ότι η μόρφωση είναι ο καλύτερος προβλεπτικός παράγοντας της υγιεινής ζωής, πέρα από πλούτο, φυλή ή οποιονδήποτε άλλο. Η παιδεία σου δίνει κριτικά εργαλεία για το μέλλον, έτσι ώστε τελικά να έχεις ένα μέλλον. Αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σε στείλει στο πανεπιστήμιο, σκέψου το σαν έναν τρόπο να βρεις κοπέλα. «Πολλές γυναίκες» σου λέει ο Guy Garcia, συγγραφέας του βιβλίου The Decline of Men «μου λένε ότι δυσκολεύονται να βρουν άντρες που είναι αρκετά μορφωμένοι, έξυπνοι ή δραστήριοι».

4 | Σταμάτα να γαβγίζεις
Πέρα από το στρατό και λίγα ακόμα επαγγέλματα που κυριαρχούνται από άντρες, το δικτατορικό στυλ διοίκησης δεν είναι πια της μόδας. Οι σύγχρονοι προϊστάμενοι συμβουλεύουν και δίνουν κίνητρα στους υφισταμένους τους αντί να δίνουν διαταγές. Αυτό γενικά θεωρείται γυναικεία προσέγγιση στο management, αλλά οι άντρες μπορούν να το κάνουν το ίδιο καλά.

Ο Θανάσης Κ. ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος σε μία επενδυτική εταιρεία. Συνήθως ήταν, όπως λέει ο ίδιος, ανυπόμονος με τους υφισταμένους του. Σε ένα πρότζεκτ «κάτι που έπρεπε να γίνει έγινε με πολύ αργούς ρυθμούς και όχι και πολύ καλά. Τηλεφώνησα στη γυναίκα που ήταν υπεύθυνη κι άρχισα να της βάζω γκάζια. Της τα είπα γερά κι αυτή άρχισε να κλαίει». Ο Θανάσης δεν μπόρεσε να αντέξει το κλάμα. Της είπε ένα αστείο που του ήρθε στο μυαλό και γέλασαν και οι δύο. «Μετά έπρεπε να ζητήσω συγγνώμη για την εγωιστική συμπεριφορά μου. Δεν είχα καταλάβει ότι χρειαζόταν βοήθεια κι αυτή φοβόταν να έρθει να μου το πει».

Βρήκαν λοιπόν έναν καλύτερο τρόπο για να δουλεύουν: τη συνεργασία. Αυτό έκανε καλό στην καριέρα και των δύο. Αυτή είναι ακόμη στην εταιρεία, ενώ όταν αυτός έφυγε για να κάνει τη δική του συμβουλευτική εταιρεία, αυτή του έδωσε project. «Και κέρδισα και μία πολύ καλή φίλη» σου λέει.

5 | Αναγνώρισε την πραγματική ζωή τους
Είμαστε τόσο επικεντρωμένοι στα κέρδη και τους στόχους, που πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε την αληθινή ζωή των συναδέλφων μας σαν μία κακή καρτποστάλ: επίπεδη, χάρτινη και ψεύτικη. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσουν τι συμβαίνει έξω από το χώρο εργασίας. Η διευθύνων σύμβουλος της PepsiCo, Indra Nooyi, για παράδειγμα, είναι επικεφαλής ενός ομίλου, που πέρυσι είχε έσοδα, της τάξης των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνεχίζει να στέλνει ιδιόχειρα σημειώματα στις συζύγους των τοπ συνεργατών της – ακόμα και στους γονείς τους. Είναι λίγο υπερβολικό για τις περισσότερες γυναίκες, πόσω μάλλον για τους άντρες. Δεν θες όμως να γίνεις το κλισέ-κακό αφεντικό, που συναντά το έτερον ήμισυ του υπαλλήλου του και δεν μπορεί να θυμηθεί ότι σας έχουν ξανασυστήσει. Κανείς δεν περιμένει να γίνεις σαν τη Nooyi. Για αρχή, κράτα σημειώσεις για τα ονόματα των συντρόφων και των παιδιών των συναδέλφων και υφισταμένων σου και χρησιμοποίησέ τα για αρχή συζήτησης.

6 | Κουτσομπολιό
Οι άντρες συχνά χάνουν το όφελος του κουτσομπολιού, γιατί το θεωρούν, λανθασμένα, γυναικείο χόμπι,  με άλλα λόγια, χάσιμο χρόνου και πιθανόν κακιασμένο. Ερευνες όμως έχουν δείξει ότι το κουτσομπολιό μπορεί να είναι αληθές, ακόμα και θετικό, και είναι κρίσιμο στην επιτυχία σου στη δουλειά. Επιπλέον, οι άντρες κουτσομπολεύουν όσο και οι γυναίκες. Απλώς, δεν το κάνουν το ίδιο καλά. Οι γυναίκες κουτσομπολεύουν για συναδέλφους, φίλους και μέλη της οικογένειάς τους. Οι άντρες, από την άλλη, «οργανώνονται ιεραρχικά σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, και «προσανατολίζονται σε μία πλατύτερη κοινωνική και πολιτιστική σφαίρα». Ωραίο δεν ακούγεται;

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το κουτσομπολιό συχνά επικεντρώνεται σε αθλητές και celebrities. «Ακουσες ότι οι συμπαίκτες του Χ τον φωνάζουν Στήθος Κοτόπουλου;». Αυτό το κουτσομπολιό μπορεί μερικές φορές να συνοδεύει ένα χρήσιμο μάθημα. «Χμ, τελικά, τα στεροειδή δεν είναι και πολύ καλή ιδέα». Η Βρετανός γλωσσολόγος Sally Johnson σημειώνει ότι η πραγματική ζωή σου μπαίνει στο περιθώριο, για να κάνει χώρο για έναν τεχνητό κόσμο χαρακτήρων και γεγονότων «άσχετων με τις ζωές αυτών που μιλάνε». Με άλλα λόγια, κουτσομπολεύουμε τους διάσημους για να ξεφύγουμε από αυτά που μας συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή μας.

Πού είναι το κακό σε αυτό, σε ακούω να ρωτάς. Το πιο προσωπικό στυλ κουτσομπολιού μπορεί να δώσει άμεσα θετικά αποτελέσματα, όπως το να ξέρεις αν μπορείς να πιεις μία μπυρίτσα με το μεσημεριανό σου στην εταιρεία ή γιατί δεν πρέπει να αναφέρεις καταρράκτες μπροστά στο διευθυντή σου (τον στέλνουν κατευθείαν τουαλέτα). Κάνουν συνδέσεις και βρίσκουν ποιανού οι μετοχές είναι στην άνοδο και ποιανού κάνουν λίμιτ ντάουν στο δρόμο για το λογιστήριο. Με άλλα λόγια, συλλέγουν πληροφορίες. Και ζεις στην εποχή της πληροφορίας, έτσι δεν είναι;

7 | Φέρσου καλά στους κατωτέρους σου
Σε μία εταιρεία, το διευθυντικό συμβούλιο έβαλε έναν σεκιουριτά να κρυφακούει τι γινόταν στα μίτινγκ και στις ανακοινώσεις των απολύσεων, μήπως και κάποιος από τους αναρίθμητους 55άρηδες που απολύθηκαν πάθει καρδιακή προσβολή. Ο σεκιουριτάς σε μία εταιρεία δεν είναι τίποτε ή τουλάχιστον σαν τέτοιον του φέρονταν οι άντρες-μάνατζερ. Μία γυναίκα-μάνατζερ, όμως, του φερόταν με ευγένεια και ρωτούσε πώς είχε περάσει το Σαββατοκύριακό του. Δεν είχε τίποτε να κερδίσει από αυτόν. Ξεπλήρωσε την ευγένειά της όταν της έδωσε κάποια νέα, τα οποία της έσωσαν τη δουλειά. Οι άντρες έχασαν, γιατί επικεντρώνονταν στην ιεραρχία.

Οι άντρες είναι τόσο επικεντρωμένοι στην ιεραρχία, γιατί η εξέλιξή μας βασίστηκε στο κυνήγι και τη μάχη, όπου η ξεκάθαρη θέση του καθενός μετράει. Οι γυναίκες προτιμούν μία πιο επίπεδη, πιο ανοιχτή ιεραρχία, μάλλον επειδή εξελίχθηκαν για πιο χαλαρά συντονισμένες ενέργειες, όπως η ανατροφή των παιδιών και το μάζεμα των καρπών. Αρα τείνουμε να προσέχουμε πολύ αυτούς που είναι πιο ψηλά στην ιεραρχία και να αγνοούμε παντελώς τους κατωτέρους. Οι γυναίκες συνάπτουν φιλικές σχέσεις με τις καθαρίστριες και τις γραμματείς, που πολύ συχνά ξέρουν πολλά για τη μυστική ζωή μιας εταιρείας. Οι κατώτεροι βλέπουν πράγματα που οι ανώτεροι συχνά αγνοούν. Οταν η γραμματέας σου λοιπόν ψιθυρίζει «δεν νομίζω ότι αυτό είναι καλή ιδέα», οι έξυπνοι άντρες την ακούν.

Οι κουτοί άντρες, από την άλλη, κακομεταχειρίζονται τους υπαλλήλους τους. Σε κάποιες εταιρείες είναι μέρος της κουλτούρας. Πήζεις όταν είσαι νέος και μετά πήζεις εσύ τους καινούργιους όταν βρεθείς σε ανώτερες θέσεις. Σαν στο στρατό. «Το πρόβλημα είναι ότι μπορούν να σε σαμποτάρουν», σου λέει μια γυναίκα που δουλεύει στη Wall Street, και δεν χρειάζεται να είναι ξεκάθαρο. «Ενα λάθος δεκαδικό ψηφίο στο Excel μπορεί να σημαίνει πολλά λεφτά σε κάποιες εταιρείες».

8 | Μη σκέφτεσαι μόνο την εταιρεία
Οι άντρες τείνουν να χτίζουν το δίκτυό τους στην εταιρεία και περνούν όλο το χρόνο τους φροντίζοντάς το. Επίσης, καταφέρνουν να αγνοούν τη σημασία των επαφών έξω από το δικό τους μαγαζί. «Είναι ένα τυπικό σφάλμα» σου λέει ο Boris Groysberg, αναπληρωτής καθηγητής οργανωσιακής συμπεριφοράς στο Harvard Business School. «Εχω κάνει καλή δουλειά. Εγώ. Εγώ. Τα πήγα καλά σε ένα περιβάλλον. Θα τα πάω καλά και σε ένα άλλο». Οταν ο Groysberg ερεύνησε τους κορυφαίους χρηματιστές της Wall Street, αφού άλλαξαν εταιρείες, βρήκε ότι οι άντρες τα πήγαιναν μάλλον άσχημα στα νέα περιβάλλοντά τους. Ανακάλυπταν πόσο τους έλειπε το δίκτυό τους στην παλιά εταιρεία μόνο όταν το είχαν χάσει για πάντα.

Οι χρηματίστριες, από την άλλη, συνέχιζαν την ανοδική τους πορεία. Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά; Οι γυναίκες, σου λέει ο Groysberg, συχνά αισθάνονται παραμελημένες από τη δομή εξουσίας της εταιρείας – για παράδειγμα, κανείς δεν τις καλεί να δουν τον τελικό του Κυπέλλου στο σπίτι του Νίκου ή για μπύρες την Πέμπτη το βράδυ μετά τη δουλειά. Αρα δουλεύουν σκληρά για να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό δίκτυο, που φτάνει πέρα από τα όρια της εταιρείας. Πολύ συχνά αυτό το δίκτυο αποδεικνύεται κερδοφόρο. Οταν η Whitney Johnson πήγε από τη Salomon Smith Barney στη Merrill Lynch «της φάνηκε πολύ εύκολο, γιατί το γήπεδό μου ήταν όλη η Wall Street». Σε συμβουλεύει να γνωρίζεις δύο ή τρεις καινούργιους ανθρώπους το μήνα και να κάνεις σχέσεις που να αντέχουν και πέρα από τη συγκεκριμένη συμφωνία.

9 | Δεν είναι μόνο τα λεφτά Η τάση τους να κοιτούν μόνο το κέρδος βάζει τους άντρες σε μειονέκτημα όταν αλλάξουν εταιρεία, σου λέει ο Groysberg. «Οι περισσότεροι άντρες έχουν μια νοοτροπία “το θέμα είναι τα λεφτά: δώσε μου 30% παραπάνω και μπορείς να με στείλεις σε γκουλάγκ στη Σιβηρία να δουλεύω 19 ώρες το 24ωρο”». Ακριβώς επειδή οι γυναίκες συναντούν περισσότερα εμπόδια ελέγχουν και περισσότερο τους μελλοντικούς εργοδότες τους. Κάνουν δύσκολες ερωτήσεις: «Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της εταιρείας, που θα μου επιτρέψουν να είμαι πιο επιτυχημένη στη δουλειά μου;». Οταν λοιπόν αποφασίζουν να κάνουν τη μετάβαση, συνήθως προσγειώνονται στα μαλακά. «Αυτή η στρατηγική δεν έχει μειονεκτήματα» σου λέει ο Groysberg. «Οι άντρες θα μπορούσαν να μάθουν πολλά από αυτήν».

Η Johnson προσθέτει ότι η τάση του άντρα να συγχέει την ταυτότητά του με το μέγεθος του μισθού του μπορεί να τον κάνει ακόμα πιο συντηρητικό στις επιλογές του από μια γυναίκα. Γι’ αυτό, όταν η Johnson άφησε πίσω της μια δουλειά που της έδινε επταψήφιες ετήσιες αποδοχές, πολλοί άντρες της είπαν «μακάρι να είχα το θάρρος σου».

10 | Αναγνώρισε αυτά που δεν ξέρεις Οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς στην υπερβολική αυτοπεποίθηση απ’ ό,τι είναι οι γυναίκες. Με άλλα λόγια, πιστεύουμε ότι ξέρουμε περισσότερα απ’ όσα ξέρουμε – και το χειρότερο είναι ότι έτσι παίρνουμε αποφάσεις, ειδικά σε τομείς όπου οι άντρες κυριαρχούν, όπως τα σπορ, η επισκευή του υπολογιστή της ή οι επενδύσεις. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση οδηγεί σε λάθη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας βρήκαν, για παράδειγμα, ότι οι επενδυτές αλλάζουν τις μετοχές στα χαρτοφυλάκιά τους πολύ πιο συχνά από τις επενδύτριες, άρα χάνουν περισσότερα μόνο και μόνο από την προμήθεια που δίνουν στο χρηματιστή τους. Επίσης, τείνουν να έχουν και μετοχές υψηλότερου κινδύνου. Η εξήγηση που δίνουν οι ψυχολόγοι είναι ότι οι γυναίκες νιώθουν πιο άνετα να εκφράσουν φόβο και αβεβαιότητα. Αρα προχωρούν πιο προσεκτικά. Οι άντρες, από την άλλη, νιώθουν πιο άνετα με συμπεριφορές θυμού κι επιθετικών αποφάσεων.

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση δεν είναι απαραιτήτως κακό πράγμα. Οι θετικές ψευδαισθήσεις βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις, να εξερευνήσουν άγνωστες περιοχές, να κινητοποιήσουν συμμάχους και να μπλοφάρουν. Δυστυχώς, τέτοιες συμπεριφορές, μερικές φορές αποδεικνύονται μοιραίες. Πώς θα γίνει λοιπόν ένας άντρας να έχει τα πλεονεκτήματα της αντρικής αισιοδοξίας χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματα; Οι ψυχολόγοι σού δίνουν τις ακόλουθες συμβουλές. Οταν έχεις μία καλή ιδέα, άσε τη να ωριμάσει για λίγες ημέρες. Βρες κάποιον (π.χ. μια γυναίκα) να κάνει το δικηγόρο του διαβόλου και να σου δείξει τα αδύναμα σημεία της ιδέας σου. Διαχώρισε την υπερβολική αυτοπεποίθηση στη λήψη αποφάσεων, όπου συνήθως οδηγεί σε καταστροφή, από την πράξη, όπου συνήθως βοηθάει. Οταν χρειαστεί, κάλεσε τους ειδικούς, ειδικά όταν ένα πρόβλημα είναι περίπλοκο και η ανατροφοδότηση που έχεις είναι μικρή κι ασυνεχής. Εκεί είναι που η αυτοπεποίθησή σου μπορεί να σε οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Τέλος, σκέψου ότι σε ορισμένους τομείς -όπως στο πώς μπορούν να λύσουν μία διαφορά- οι γυναίκες είναι οι ειδικοί. Οι άντρες τείνουν να βλέπουν τις συγκρούσεις μέσα από το φίλτρο της ιεραρχίας και της κοινωνικής κυριαρχίας. Μία απλή διαφωνία μπορεί να τους φανεί σαν μία πράξη επίθεσης, ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης. Οπότε πολλές φορές απλώς αγνοούμε το πρόβλημα ελπίζοντας ότι θα φύγει από μόνο του. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να το θέσουν επί τάπητος, πολύ ευγενικά, και να το λύσουν συνεργατικά.

Σε μία εταιρεία, ένας αντιπρόεδρος ήταν πολύ καλός, αλλά είχε πολύ μικρό εύρος προσοχής. Επίσης, το επίκεντρό του ήταν να μπορέσει να έχει λίγους high-profile πελάτες. Δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι οι μικρότερου μεγέθους -και πολύ περισσότεροι- πελάτες ήταν το πραγματικό προσόν της εταιρείας. Τι έπρεπε να γίνει;

Μία άλλη αντιπρόεδρος τον ρώτησε τελικά αν μπορούσε να κάνει κάτι στο επόμενο μίτινγκ. Αυτός συμφώνησε κι έτσι στο επόμενο μίτινγκ, πάνω στο τραπέζι, υπήρχε ένα όμορφο τυλιγμένο δώρο. Κάθε φορά που άρχιζε να λέει για τους μεγάλους πελάτες, η γυναίκα απομάκρυνε το δώρο. Κάθε φορά που επικεντρωνόταν στους μικρούς πελάτες, το δώρο πλησίαζε κοντά του. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησε ότι οι μικροί πελάτες είναι αυτοί που φέρνουν τα χρήματα. Κανείς δεν θύμωσε, κανείς δεν θίχτηκε και ο αντιπρόεδρος πήρε δώρο κι ένα hi-end ραδιόφωνο, επειδή άκουσε επιτέλους τι είχαν να του πουν οι κατώτεροί του.

Αυτή δεν είναι μία μέθοδος που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας άντρας απέναντι σε έναν άντρα. Αλλά δείχνει πως, το να σκέφτεσαι σαν γυναίκα, καμιά φορά μπορεί να σε βοηθήσει πολύ.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή