Ποιος πρέπει να είναι πραγματικά ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας σας

Category: Fitness, Best Life, Υγεία

Στην εποχή των fitness trackers, έχουμε πλέον εύκολη πρόσβαση στους καρδιακούς μας παλμούς ανά πάσα στιγμή.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η καρδιά σας χτυπάει σχεδόν μία φορά το δευτερόλεπτο, αυτά είναι πολλά δεδομένα που πρέπει να συλλέξουμε, αλλά, τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί για την υγεία σας;

Παραδόξως, ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας σας (ή, ο αριθμός των χτύπων της καρδιάς σας ανά λεπτό ενώ το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση «ηρεμίας», δηλαδή όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε, χωρίς να έχετε κάνει έντονη σωματική δραστηριότητα για λίγα λεπτά) μπορεί να σας πει πολλά για την κατάσταση της υγείας σας.

Είναι μια εξαιρετικά εύκολη μέτρηση, με ή χωρίς έξυπνο ρολόι.

Όλα τα άλλα όργανά του σώματος βασίζονται στο οξυγόνο του αίματος που αντλείται από την καρδιά.

Ποιος είναι λοιπόν ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας και τι μπορεί να μας πει για την υγεία μας;

Ποιος είναι ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας

Ο κανονικός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας κυμαίνεται μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό.

Το να έχετε έναν καρδιακό ρυθμό σε αυτό το εύρος είναι σημαντικό επειδή μειώνει την επιβάρυνση στον καρδιακό σας μυ. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δουλέψει τόσο σκληρά όσο θα δούλευε αν βρισκόταν εκτός αυτής της ζώνης.

Σκεφτείτε την καρδιά σας ως αυτοκίνητο και το οξυγόνο του αίματός σας ως βενζίνη. Όσο πιο γρήγορα οδηγείτε, τόσο περισσότερη βενζίνη χρησιμοποιείτε [τόσο περισσότερο αίμα πρέπει να αντληθεί].

Περισσότερη βενζίνη σημαίνει περισσότερη δουλειά για την καρδιά, η οποία μπορεί να τη βάλει σε συνεχή υπερδιέγερση.

Τι θεωρείται αργός ή γρήγορος καρδιακός ρυθμός

Γρήγοροι καρδιακοί παλμοί ηρεμίας

Ένας καρδιακός ρυθμός που υπερβαίνει κατά μέσο όρο τους 100 παλμούς ανά λεπτό ονομάζεται ταχυκαρδία.

Μπορεί να αναπτύξετε υψηλό καρδιακό ρυθμό εξαιτίας πραγμάτων όπως ο πυρετός, η αναιμία, η αφυδάτωση ή το σωματικό ή συναισθηματικό στρες, το οποίο πυροδοτεί την απελευθέρωση της ορμόνης μάχης ή φυγής, της αδρεναλίνης.

Η αδρεναλίνη είναι σαν βενζίνη στη φωτιά για τον καρδιακό ρυθμό. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα, από λιποθυμίες μέχρι πιο σοβαρά ζητήματα όπως θρόμβοι αίματος που οδηγούν σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή ενδεχόμενη καρδιακή ανεπάρκεια.

Ορισμένες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με καρδιακό ρυθμό ηρεμίας στους 84 παλμούς ανά λεπτό ή πάνω από 84 παλμούς ανά λεπτό σε διάστημα πέντε ετών είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις από ό,τι εκείνοι με χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς ηρεμίας.

Αργός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας

Από την άλλη πλευρά, ένας καρδιακός ρυθμός ηρεμίας κάτω από 60 παλμούς ανά λεπτό ονομάζεται βραδυκαρδία και μπορεί να προκαλέσει ανεπαρκή ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Ένας ασυνήθιστα χαμηλός καρδιακός ρυθμός μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης ή ζαλάδας και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απώλεια συνείδησης.

Υπάρχουν ορισμένες παθήσεις, όπως η νόσος του θυρεοειδούς, που μπορεί να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά σας.

  • Για τα άτομα με υπερδραστήριο θυρεοειδή, που ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός, η υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό.
  • Αντίθετα, τα άτομα με υπολειτουργία του θυρεοειδούς, που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός, μπορεί να έχουν πιο αργούς καρδιακούς παλμούς.

Ορισμένα φάρμακα είναι επίσης γνωστό ότι επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό.

  • Διεγερτικά όπως η ψευδοεφεδρίνη, ένα κοινό συστατικό που βρίσκεται στα αποσυμφορητικά, μπορεί να τον ανεβάσει.
  • Οι βήτα-αναστολείς, τα οποία είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του υπερθυρεοειδισμού, μπορούν επίσης να δράσουν στον καρδιακό ρυθμό και να τον κάνουν πιο αργό.

Οι ηλεκτρικές ανωμαλίες στις οδούς της καρδιάς μπορούν επίσης να μειώσουν τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας σας.

Ένας χαμηλός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, όμως, δεν είναι πάντα κάτι κακό. Οι αθλητές αντοχής, όπως είναι οι ποδηλάτες ή οι δρομείς, μπορούν να έχουν ρυθμούς κάτω από 40 παλμούς ανά λεπτό.

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι σε θέση να συμβαδίζουν με τις βασικές μεταβολικές τους απαιτήσεις χωρίς να χρειάζεται η καρδιά να αντλεί τόσο πολύ όσο ο μέσος άνθρωπος.

Η καρδιά μαθαίνει να αντλεί αίμα πιο αποτελεσματικά όταν γυμναζόμαστε, γι’ αυτό και συνιστούμε την καρδιαγγειακή άσκηση.

Χωρίς να το παρακάνετε, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε έναν υγιή καρδιακό ρυθμό ηρεμίας είναι η άσκηση.

Θα πρέπει να ενσωματώνετε στην καθημερινότητα σας τόσο cardio όσο και βάρη, για συνολικά 150 λεπτά την εβδομάδα.

Πώς μπορείτε να μάθετε τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας σας

Οι συσκευές παρακολούθησης φυσικής κατάστασης μπορούν να είναι εκπληκτικά ακριβείς για τον προσδιορισμό του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας, αλλά δεν χρειάζεται να βασίζεστε στην τεχνολογία για να λάβετε τις μετρήσεις σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας σας είναι να μάθετε να μετράτε τον σφυγμό σας. Αυτός μπορεί να ληφθεί με την ψηλάφηση του σφυγμού στον καρπό ή στο λαιμό σας.

Δείτε πώς να το κάνετε:

  • Καθίστε ή ξαπλώστε για περίπου 5 λεπτά για να επιτρέψετε στο σώμα σας να έρθει σε κατάσταση χαλάρωσης.
  • Τοποθετήστε το δείκτη και το τρίτο δάχτυλό σας στο λαιμό σας στο πλάι της τραχείας σας. Αν θέλετε να το ελέγξετε στον καρπό σας, τοποθετήστε δύο δάχτυλα μεταξύ του οστού και του τένοντα, αναζητώντας την κερκιδική αρτηρία, η οποία βρίσκεται στην πλευρά του αντίχειρα του καρπού σας.
  • Μόλις βρείτε τον σφυγμό σας, μετρήστε τον αριθμό των παλμών σε 15 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, πολλαπλασιάστε τον αριθμό αυτό επί 4 για να υπολογίσετε τους παλμούς σας ανά λεπτό.

Ενώ ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να ποικίλλει, είναι σημαντικό να διατηρείτε έναν υγιή βασικό ρυθμό. Μόλις μάθετε ποιος είναι αυτός ο ρυθμός για το σώμα σας, σημειώστε τον.

Αν αρχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές με τον καρδιακό σας ρυθμό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ειδικά αν παρατηρείτε ότι πέφτει σταθερά πολύ κάτω από τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό ηρεμίας ή έχετε συχνά επεισόδια ανεξήγητων γρήγορων χτύπων.

Αν ασκείστε τακτικά, αλλά αρχίζετε να παρατηρείτε ότι η ρουτίνα σας απαιτεί περισσότερη προσπάθεια ή αν έχετε δύσπνοια ή είστε πιο κουρασμένοι από το κανονικό κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας, ήρθε η ώρα να δείτε έναν γιατρό.

Όποιος έχει ανησυχίες σχετικά με πιθανά προβλήματα με τον καρδιακό του ρυθμό θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Ένας γρήγορος καρδιακός ρυθμός θα παρουσιαστεί γενικά ως αίσθηση χτυπήματος ή ταχυκαρδίας, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε γενικά αδιαθεσία.

Οι αργοί καρδιακοί παλμοί δεν δημιουργούν συμπτώματα μέσα στο στήθος, αλλά αντίθετα, προκαλούν στους ανθρώπους αδυναμία και ζάλη.

Σε ακραία κατάσταση, ένας χαμηλός καρδιακός ρυθμός θα οδηγήσει σε λιποθυμίες ή σε καταστάσεις σχεδόν λιποθυμίας.

Το συμπέρασμα: Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές, πηγαίνετε να εξεταστείτε.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας

Επίπεδο φυσικής κατάστασης

Όσο πιο γυμνασμένοι είστε, τόσο πιο γυμνασμένη γίνεται η καρδιά σας. Όσοι βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση εκπαιδεύουν την καρδιά τους να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όταν ασκούνται.

Με τη σειρά της, η καρδιά μαθαίνει να αντλεί περισσότερο αίμα με μεγαλύτερη δύναμη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο αντλεί.

Μέγεθος σώματος

Όταν έχετε επιπλέον κιλά, η καρδιά σας πρέπει να εργάζεται περισσότερο για να ωθήσει τη ροή του αίματος σε όλες τις περιοχές. Έτσι, η παχυσαρκία μπορεί να είναι αιτία αυξημένου καρδιακού ρυθμού ηρεμίας.

Το ύψος σας μπορεί επίσης να αποτελεί παράγοντα, όσοι είναι ψηλότεροι έχουν χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό ηρεμίας από εκείνους που είναι κοντοί.

Σωματική/ψυχική κατάσταση

Ανάλογα με το πού βρίσκεστε και πώς είστε, ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας σας μπορεί να αλλάξει.

Αν είστε καθιστοί, η καρδιά σας θα αντλεί λίγο πιο γρήγορα από ό,τι αν ήσασταν ξαπλωμένοι.

Όταν είστε κάθετα, το σώμα σας πρέπει να παλέψει με τη δύναμη της βαρύτητας για να μεταφέρει αίμα στον εγκέφαλό σας. Θα το κάνει αυτό αυξάνοντας τον καρδιακό σας ρυθμό, ακόμη και αν δεν κινείστε.

Η εξωτερική θερμοκρασία επηρεάζει επίσης τους καρδιακούς σας παλμούς, όσο πιο ζεστή είναι η εξωτερική θερμοκρασία, τόσο πιο ζεστή θα είναι και η θερμοκρασία του σώματός σας. Όταν η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται, η καρδιά μας αρχίζει να επιταχύνει.

Ο καρδιακός σας ρυθμός θα εξαρτηθεί επίσης από την ψυχική σας κατάσταση. Τα συναισθήματα είναι ένας μεγάλος προγνωστικός παράγοντας για τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας σας.

Αν είστε ιδιαίτερα ανήσυχοι ή αναστατωμένοι, ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να αντανακλά αυτά τα συναισθήματα.

Συνοψίζοντας

Δεδομένου ότι ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας είναι ατομικός και ο φυσιολογικός ρυθμός είναι ένα εύρος και όχι ένας αριθμός, αξίζει να γνωρίσετε τον δικό σας, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε τα πράγματα αν αρχίσει να αλλάζει με ασυνήθιστους τρόπους.

Πηγή: menshealth.com

Share:

Δείτε Επίσης:

Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή