Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κονδυλώματα

Category: Sex

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι σαρκώδεις όγκοι που αναπτύσσονται γύρω από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό. Προκύπτουν από μία από τις πιο συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) στην Ευρώπη.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από μόλυνση με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη μόλυνση αυτή, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι αφαίρεσης των κονδυλωμάτων. Οι περισσότερες μέθοδοι απαιτούν να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τα συμπτώματα, τις αιτίες και τις θεραπείες των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Τι είναι τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων;

Τα γεννητικά κονδυλώματα είναι μικρές αναπτύξεις που αναπτύσσονται γύρω από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό. Είναι επίσης γνωστά ως αφροδίσια κονδυλώματα ή condylomata acuminata.

Τα κονδυλώματα σχηματίζονται μεμονωμένα ή σε ομάδες. Μπορεί να είναι μικρά, στα 5 χιλιοστά ή λιγότερο, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις αναπτύσσονται σε μεγάλες μάζες. Τα κονδυλώματα είναι συνήθως χρώματος δέρματος ή κάπως πιο σκούρα.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων αναπτύσσονται στο δέρμα και τους βλεννογόνους στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού.

Στους άνδρες, αυτό περιλαμβάνει το πέος, το όσχεο και τον πρωκτό.

Στις γυναίκες, αυτό περιλαμβάνει το αιδοίο, την εσωτερική επιφάνεια του κόλπου, τον τράχηλο της μήτρας και τον πρωκτό.
Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων δεν είναι συνήθως επώδυνα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, ερυθρότητα ή δυσφορία και μπορεί να αιμορραγήσουν. Μάθετε σχετικά με τη διάρκεια των κρουσμάτων εδώ.

Η λοίμωξη από τον ιό HPV δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα, ορισμένοι άνθρωποι έχουν τη λοίμωξη χωρίς να αναπτύξουν κονδυλώματα. Για το λόγο αυτό, μπορεί να είναι αδύνατο να διαπιστωθεί αν ένα άτομο έχει HPV.

Εάν τα κονδυλώματα εμφανιστούν, μπορεί να είναι 3 εβδομάδες, αρκετούς μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά την ανάπτυξη της λοίμωξης από το άτομο.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι καλοήθη ή μη καρκινικά.

Πόσο συχνά είναι τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι η λοίμωξη από τον HPV, τον ιό που προκαλεί τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, είναι το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική.

Τούτου λεχθέντος, μόνο το 10% των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με τον HPV αναπτύσσουν κονδυλώματα γεννητικών οργάνων και πολλοί άνθρωποι έχουν μόλυνση από τον HPV αλλά δεν έχουν συμπτώματα.

Το CDC εκτιμά ότι 1 στους 100 σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες στις ΗΠΑ έχει κονδυλώματα γεννητικών οργάνων ανά πάσα στιγμή.

Θεραπεία

Οι θεραπείες μπορούν να αφαιρέσουν τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, αλλά μπορεί να επιστρέψουν.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη λοίμωξη που τα προκαλεί, αλλά ο οργανισμός μπορεί να καθαρίσει τη λοίμωξη με την πάροδο του χρόνου.

Οι κρέμες και οι λοσιόν μπορούν να εξαλείψουν τα κονδυλώματα με την πάροδο του χρόνου και υπάρχουν διάφορες διαδικασίες για την αφαίρεσή τους.

Οι εστίες κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων συνήθως υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κονδυλώματα αναπτύσσονται ή πολλαπλασιάζονται χωρίς παρέμβαση. Επίσης, η θεραπεία των κρουσμάτων αυτών των κονδυλωμάτων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης.

Οι άνθρωποι δεν πρέπει να εφαρμόζουν στα γεννητικά τους όργανα θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί για την εξάλειψη των κονδυλωμάτων στα χέρια ή τα πόδια.

Οι θεραπείες για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων περιλαμβάνουν:

 • Τοπική φαρμακευτική αγωγή: Το άτομο εφαρμόζει μια κρέμα ή ένα υγρό απευθείας στα κονδυλώματα για αρκετές ημέρες κάθε εβδομάδα για αρκετές εβδομάδες.
 • Κρυοθεραπεία: Ένας επαγγελματίας υγείας εφαρμόζει υγρό άζωτο στην περιοχή, προκαλώντας τη δημιουργία φουσκαλών γύρω από τα κονδυλώματα, οι οποίες τελικά πέφτουν, μερικές φορές μετά από αρκετές συνεδρίες.
 • Ηλεκτροκαυτηρίαση: Αφού χορηγήσει ένα τοπικό αναισθητικό, ένας επαγγελματίας υγείας χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να αφαιρέσει το κονδυλωμάτων.
 • Θεραπεία με λέιζερ: Ένας δερματολόγος αφαιρεί τα κονδυλώματα με μια έντονη δέσμη φωτός.
 • Χειρουργική επέμβαση: Το άτομο λαμβάνει ένα τοπικό αναισθητικό πριν ένας χειρουργός αφαιρέσει τα κονδυλώματα.

Οι θεραπείες δεν είναι επώδυνες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή ερεθισμό για λίγες ημέρες, και τα φάρμακα ανακούφισης από τον πόνο που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή μπορούν να βοηθήσουν.

Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να λειτουργήσουν οι θεραπείες. Για ορισμένους ανθρώπους, οι θεραπείες δεν αποδίδουν. Άλλοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα κονδυλώματα επιστρέφουν.

Επίσης, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερες από μία θεραπείες κάθε φορά.

Μπορεί να προειδοποιήσει κατά της χρήσης σαπουνιών, κρεμών ή λοσιόν που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

Πρόληψη

Τα σεξουαλικά ενεργά άτομα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων με διάφορους τρόπους.

Η χρήση προστατευτικών φραγμών, όπως τα προφυλακτικά, μειώνει αλλά δεν εξαλείφει εντελώς τον κίνδυνο.

Η λήψη του εμβολίου κατά του ιού HPV μπορεί να αποτρέψει ένα άτομο από το να προσβληθεί από ορισμένους τύπους του ιού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή καρκίνο. Οι αρχές έχουν εγκρίνει αυτό το εμβόλιο για χρήση σε άτομα ηλικίας έως 45 ετών.

Είναι σημαντικό για τα σεξουαλικά ενεργά άτομα να έχουν κατά νου ότι ένα άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό HPV χωρίς να γνωρίζει ότι τον έχει  χωρίς την παρουσία κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα.

Η τακτική διενέργεια εξετάσεων για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι το κλειδί, ιδίως πριν από την επαφή με έναν νέο σύντροφο.

Αιτίες

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, όπως και άλλα κονδυλώματα, προκαλούνται από ορισμένους τύπους του ιού HPV. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι του ιού, αλλά μόνο οι τύποι 6 και 11 Εμπιστευτική πηγήπροκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μεταδίδονται σεξουαλικά.

Ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί ή να μεταδώσει μια λοίμωξη από τον ιό HPV μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα στα γεννητικά όργανα, όπως κατά τη διάρκεια του κολπικού, πρωκτικού ή στοματικού σεξ. Μερικοί άνθρωποι έχουν τη μόλυνση αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα και δεν παρουσιάζουν σημεία.

Τα ακόλουθα αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων:

 • Σεξουαλική επαφή χωρίς τη χρήση προστασίας φραγμού
 • Η ύπαρξη άλλων ιογενών λοιμώξεων, όπως ο HIV ή ο έρπης
 • Η εμφάνιση στρες

Διάγνωση

Ένας γιατρός μπορεί συνήθως να αναγνωρίσει τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εξέταση στο εσωτερικό του κόλπου ή του πρωκτού.

Σπάνια, ο γιατρός μπορεί να πάρει βιοψία, ένα μικρό δείγμα δέρματος, από ένα κονδυλωμάτων για περαιτέρω εξετάσεις.

Επειδή τα κονδυλώματα συχνά χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν μετά τη μόλυνση που προσλαμβάνει το άτομο, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει από το άτομο να επιστρέψει για έλεγχο παρακολούθησης.

Ορισμένα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι τόσο μικρά που οι γιατροί μπορούν να τα εντοπίσουν μόνο με ένα εργαλείο που ονομάζεται κολποσκόπιο. Μια κολποσκοπική εξέταση του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου ή ένα επίχρισμα Παπανικολάου μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν αυτά τα κονδυλώματα.

Ένα άτομο πρέπει να πάει για έλεγχο σεξουαλικής υγείας εάν:

 • Είχε σεξουαλική επαφή με νέο σύντροφο
 • Υποψιάζεται ότι έχει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων
 • Πιστεύει ότι έχει οποιοδήποτε άλλο ΣΜΝ

Συνοψίζοντας

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων συνήθως υποχωρούν μόνα τους, αλλά μπορεί να επανέλθουν, ακόμη και μετά από θεραπεία.

Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό που προκαλεί αυτά τα κονδυλώματα, ο οργανισμός μπορεί να καθαρίσει τον ιό με την πάροδο του χρόνου.

Η αφαίρεση των κονδυλωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης, αλλά οι τεχνικές αυτές δεν είναι πάντα αποτελεσματικές. Ένας γιατρός μπορεί να προσπαθήσει να τα αφαιρέσει με διάφορους τρόπους ή εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες κρέμες στο σπίτι.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού