16 απλά tips για ένα σωστό βιογραφικό

Category: General
viografiko

Πώς να το συμπληρώσεις

Ο Steve Viscusi, συγγραφέας του βιβλίου «On the Job: How to make it in the real world of work», δίνει τις δικές του συμβουλές για να αποφύγεις κοινότυπα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν συμπληρώνουν ένα βιογραφικό.

1. Να φροντίσεις να έχεις ένα νορμάλ e-mail και όχι κάποιο του τύπου [email protected] ή [email protected]

2. Αν δεν σε λένε Sarah Jessica Parker ή Lara Flynn Boyle, ποιος ο λόγος να βάζεις το μεσαίο όνομά σου στο βιογραφικό; Δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν περιττό πλεονασμό. Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα μπορούν να είναι οι γυναίκες, που διαχωρίζουν το πατρικό με το συζυγικό τους επώνυμο.

3. Να έχεις πάντα περισσότερα από ένα βιογραφικά, ώστε να αλλάζεις την περιγραφή και τις ικανότητές σου, ανάλογα με τα προσόντα που απαιτούνται σε κάθε δουλειά που σε ενδιαφέρει.

4. Φρόντισε να είναι καθαρογραμμένο και ευανάγνωστο (και χωρίς περίεργες γραμματοσειρές), ώστε να μπορεί να το διαβάσει άνετα κάποιος άνω των 40. Να θυμάσαι: βιογραφικά που στέλνονται με fax δεν δίνουν και πολύ καλή εντύπωση.

5. Ασπρο χαρτί και μόνο. Τίποτα φανταχτερό.

6. Καλό είναι όταν στέλνεις ένα βιογραφικό με e-mail να το στέλνεις και ταχυδρομικά. Και να έχεις πάντα μαζί σου αντίγραφά του όταν δίνεις συνέντευξη.

7. Μην παραλείψεις και μην κρύψεις τίποτα στο βιογραφικό σου. Οι εταιρείες συνηθίζουν να εξακριβώνουν το background σου όταν ξεκινήσεις να εργάζεσαι γι’ αυτές. Καλό είναι λοιπόν να μη μείνουν με ανοιχτό το στόμα από αυτά που θα μάθουν.

8. Προσωπική άποψη, αλλά δεν είναι εκνευριστικές οι φωτογραφίες στα βιογραφικά;

9. Ποτέ μη στέλνεις βιογραφικό σε φάκελο της εταιρείας που δουλεύεις τώρα και ποτέ μη χρησιμοποιείς το e-mail του αφεντικού σου.

10. Να βεβαιωθείς ότι το βιογραφικό σου έχει φτάσει στον προορισμό του. Και τα κομπιούτερ κάνουν λάθη.

11. Είναι περιττό να αναγράφεις τα ονόματα και τα τηλέφωνα των ανθρώπων που χρησιμοποιείς για τις συστατικές επιστολές. Δεν προσθέτουν τίποτα. Αντιθέτως, καταλαμβάνουν χώρο. Μια φράση του τύπου «Ονόματα και τηλέφωνα είναι στη διάθεση σας» αρκεί.

12. Οταν ψάχνεις για δουλειά στείλε τουλάχιστον 100 βιογραφικά. Και μάλιστα σε εταιρείες που σε ενδιαφέρουν ακόμα και αν δεν ψάχνουν για προσλήψεις. Οπως σε κάθε εταιρεία υπάρχει πάντα κάποιος υπάλληλος που αντιπαθεί το αφεντικό, έτσι και κάθε αφεντικό έχει κάποιον υπάλληλο που πολύ θα χαιρόταν να ξεφορτωθεί.

13. Προτού πας για συνέντευξη καλό είναι να έχεις μπει στο site της εταιρείας.

14. Επίσης καλό είναι να στείλεις μια ευχαριστήρια επιστολή λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη, με την οποία θα υπενθυμίζεις την παρουσία σου, αλλά ταυτόχρονα θα δηλώνεις πόσο πολύ θέλεις αυτή τη δουλειά.

15. Αν έχεις κινητό συμπεριέλαβέ το, ώστε να είναι εύκολο για κάθε υποψήφιο εργοδότη να επικοινωνήσει μαζί σου.

16. Καλώς ή κακώς, η εμφάνιση μετράει. Φρόντισε λοιπόν… Α. Να είσαι καθαρός και περιποιημένος την ημέρα της συνέντευξης. Β. Να μη φοράς άρωμα. Ή αν φοράς να είναι όσο γίνεται πιο διακριτικό. Γ. Απόφυγε τα κοσμήματα.

Δ. Να κλείνεις το κινητό την ώρα της συνέντευξης.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού