Αντρας από τζάκι

Category: General
fireplace-4359772

Οι αριστοκρατικές καταβολές σου Δεν αρκούν για να τραβάει καλά το τζάκι σου. Διάβασε παρακάτω τι πρέπει να ξέρεις για να κάνεις καλές χειμερινές καύσεις.

Τα σκεπασμένα 
Το καλύτερο που μπορούσες να κάνεις είναι να διαλέξεις από νωρίς τα ξύλα σου – θα έπρεπε να τα έχεις προμηθευτεί, αν είναι εφικτό, πριν έρθει το φθινόπωρο. Το καλοκαίρι είναι πιο ξερά και πιο φτηνά, αλλά ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για τις χειμερινές σου προμήθειες. Διάλεξε ξύλα από σκεπασμένες αποθήκες με όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία πάνω τους. Απόφευγε του δρόμου, που είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. 

Δες τι καπνό φουμάρει 
Το τζάκι πρέπει να είναι καλοσχεδιασμένο για να «τραβάει» καλά τον καπνό. Τις πρώτες φορές που θα το λειτουργήσεις, τσέκαρε πόση φωτιά «σηκώνει» χωρίς να καπνίζει και πρόσεξε ιδιαίτερα μην το παραφορτώσεις. Η θερμότητα που θα δώσει εξαρτάται από την εστία. Αν είναι χτιστή με πυρότουβλα, η απόδοση κυμαίνεται στο 10%-15%, αν είναι μαντεμένια 15%-25%, ενώ μία ενεργειακή φτάνει το 85%. Η πόρτα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας για να απομονώνει τον αέρα. Αν δεις ότι το τζάκι σου «καπνίζει», φώναξε έναν ειδικό, γιατί συνήθως το πρόβλημα λύνεται με την προσθήκη ενός αντιανεμικού καπέλου στο τέλος της καμινάδας.  

Ασε τα να ωριμάσουν 
Προσοχή στην αποθήκευση, γιατί επηρεάζει την ευκολία, με την οποία θα τα ανάψεις. Ο κανόνας λέει ότι τα καλύτερα καυσόξυλα έχουν αποθηκευτεί περισσότερο από δύο χρόνια κι έχουν ξεραθεί εντελώς πριν βγουν στην αγορά. Σημαντικός, επίσης, είναι και ο τρόπος, με τον οποίο τα έχουν στοιβάξει. Εσύ βάλε τα σε έναν στεγασμένο και καλά αεριζόμενο χώρο, με υγρασία που δεν θα ξεπερνά το 15%.

Προσοχή στο μέγεθος 
Το μέγεθος των καυσόξυλων πάντα παίζει ρόλο στη φωτιά που θα φτιάξεις. Καλό είναι να συνδυάζονται τα μεγάλα με τα μικρά κομμάτια, όπως και το να αναμειγνύονται οι ποικιλίες μεταξύ τους. Επειδή οι προμηθευτές συνήθως δεν ασχολούνται ιδιαίτερα, φρόντισε να διαλέξεις είδος που να κόβεται εύκολα, οπότε, αν χρειαστεί, να κάνεις τη δουλειά μόνος σου.

Δώσε του οξυγόνο 
Ακόμα κι αν είσαι γεννημένος Ηφαιστος, μερικά ξύλα απλώς δεν ανάβουν εύκολα. Χρησιμοποίησε μαλακή ξυλεία -δηλαδή κωνοφόρα, όπως πεύκο, έλατο ή ερυθρελάτη- ως προσάναμμα και σκέπασέ τα στη συνέχεια με πιο σκληρά κομμάτια από δρυ, οξιά ή ελιά. Το μυστικό είναι να μην τα στριμώξεις μεταξύ τους. Ασε τον αέρα να κυκλοφορεί άνετα, για να τους δίνει οξυγόνο για καύσεις.

Χημικός πόλεμος  Πρόσεχε τα ξύλα που σκάνε (βλ. κωνοφόρα). Προτίμησε ένα τζάκι με κλειστή εστία και μην το αφήνεις ποτέ χωρίς προστατευτικό πλέγμα. Μη σκεφτείς να κάψεις παλιά έπιπλα ή διάφορα MDF, κόντρα πλακέ, που βρήκες στην αποθήκη. Τα χημικά που περιέχουν παράγουν τοξικές αναθυμιάσεις, που δεν τις θέλεις στο σαλόνι σου. Μπορείς, αντιθέτως, να επιλέξεις οικολογικά καυσόξυλα: καίγονται πολύ αργά, δεν σκάνε, δεν πετάνε σπίθες, δεν παράγουν πολύ καπνό και φυσικά δεν περιέχουν χημικά.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή