Φάε σωστά, Σώσε τα Μαλλιά

Category: General

guy17-5257159Η κακή διατροφή δεν έχει επιπτώσεις μόνο στη ζυγαριά σου αλλά και στις τρίχες σου. Όταν δεν τρως σωστά, τα μαλλιά σου μπορεί να γίνουν πιο αδύναμα, πιο θαμπά, ακόμα και να πέσουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιες τροφές και κάποια διατροφικά στοιχεία μπορούν να επιβραδύνουν την τριχόπτωση.

ΣΟΛΟΜΟΣ

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα. Διατροφή φτωχή σε λίπη και λιπαρά οξέα μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια τριχώματος. Επίσης, έλλειψη των απαραίτητων λιπαρών οξέων προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα του κεφαλιού. Είναι σημαντικό διατροφικό στοιχείο, απαραίτητο για την υγεία του θυλακίου του τριχώματος. Όταν οι θύλακες δεν είναι υγιείς, τότε μπορεί να υπάρχει εξασθένηση και απώλεια της τρίχας.

Άλλες πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων: καρύδια, σκουμπρί, ρέγκα, λιναρόσποροι.

ΦΥΣΤIΚΙΑ

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε βιοτίνη. Η βιοτίνη είναι μέρος του συμπλέγματος βιταμινών Β κι έχει σχετιστεί με την τριχόπτωση. Παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσική διαδικασία της παραγωγής του τριχώματος – όπως και στην υγεία του δέρματος και των νυχιών. Πολλές φορές γιατροί συστήνουν αυξημένη λήψη βιοτίνης σε άτομα που ακολουθούν φαρμακευτική θεραπεία για την απώλεια μαλλιών.

Αλλες πηγές βιοτίνης: αμύγδαλα, αυγά, φιστικοβούτυρο, γάλα, γιαούρτι, καρότα, αβοκάντο.

ΚΙΜΑΣ

Ο μοσχαρίσιος κιμάς εμπεριέχει γενναίες ποσότητες ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος σχετίζεται με την τριχόπτωση. Φαίνεται να παίζει ρόλο στην ανδρογενετική τριχόπτωση, αφού αναστέλλει ένα ένζυμο το οποίο επηρεάζει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε DHT (διϋδροτεστοστερόνη), προϊόν μεταβολισμού που -αν υπάρχει σε υψηλά επίπεδα- μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση.

Ωστόσο, καλό είναι να αποφύγεις τα συμπληρώματα ψευδαργύρου. Η αναλογία ψευδαργύρου-χαλκού παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού, οπότε αν αυξήσεις την ποσότητα ψευδαργύρου, θα πρέπει αναγκαστικά να αυξήσεις και το χαλκό (κι αυτό διότι μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη χαλκού).

Η έλλειψη χαλκού μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Επίσης, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι προοξειδωτικά, δηλαδή προωθούν τη δημιουργία των βλαβερών ελεύθερων ριζών.

Άλλες πηγές ψευδαργύρου: στρείδια, γαλοπούλα, γιαούρτι, αμύγδαλα, γαρίδες, φακές, ηλιόσποροι.

TONOΣ

Χωρίς τη βιταμίνη Β12, την οποία θα βρείτε άφθονη στον τόνο, η τρίχα δεν μπορεί να επιβιώσει. Συχνά η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη της Β12. Οταν καλυφθεί η έλλειψη, σταματά και η τριχόπτωση.

Άλλες πηγές της Β12: μύδια, καβούρι, γάλα, γιαούρτι, πέστροφα, αυγά, κοτόπουλο, χοιρινή μπριζόλα, τυρί.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ

Πιστεύεται ότι οι κατεχίνες (ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες), που περιέχει το τσάι, μπορούν επίσης να εμποδίσουν τη δράση του ένζυμου, που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DHT. Έτσι, λοιπόν, μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη της ανδρογενετικής τριχόπτωσης.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Η τριχόπτωση είναι παρενέργεια που παρατηρείται συχνά σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο Ατκινς παρατηρήθηκε ότι το 10% των ατόμων που ακολουθούσαν τη δίαιτά του παρουσίασαν τριχόπτωση.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο και σε άτομα που έχασαν ραγδαία βάρος, όπως επίσης και σε άτομα που ακολουθούν δίαιτες με πολύ λίγες θερμίδες.

Καλές πηγές: ολικής αλέσεως ψωμί, δημητριακά, καστανό ρύζι, φρούτα.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού