Μπορούμε όλοι να αδυνατίσουμε!!!!

Category: Διατροφή
apoleia varous

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για απώλεια βάρους;

Το υπερβολικό βάρος σώματος είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς, τόσο για λόγους που έχουν σχέση με την υγεία όσο και για λόγους εμφάνισης. Οι προσπάθειες που γίνονται για απώλεια των περιττών κιλών, μπορούν να πάρουν πολλές μορφές.

Επιστρατεύονται διάφορα μέσα, από εξειδικευμένα προγράμματα δίαιτας που προτείνονται από κάθε μορφής ειδικούς ή οργανισμούς μέχρι ειδικά σκευάσματα διατροφής, που προωθούνται με τον ισχυρισμό ότι μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη απώλεια βάρους. Το ερώτημα που τίθεται πολύ συχνά είναι, ποια μέθοδος και ποια δίαιτα αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για απαλλαγή μας από τα περιττά κιλά;

Η απάντηση είναι πολύ σημαντική, αν λάβει κανείς υπ’ όψη την πληθώρα των προτάσεων που υπάρχουν, την μεγάλη ποικιλία προϊόντων που προσφέρονται και σίγουρα το σοβαρό οικονομικό κόστος που συνοδεύει τέτοιες αποφάσεις. Ακόμη ένα ουσιώδες στοιχείο πού δεν πρέπει να μας διαφεύγει για την τελική απόφαση, είναι κατά πόσο ο τρόπος που θα διαλέξουμε να εφαρμόσουμε, θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε μακροχρόνια, το νέο μειωμένο βάρος σώματος που με κόπους στερήσεις και έξοδα θα καταφέρουμε να πετύχουμε.

Μια σοβαρή έρευνα που έγινε σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων που έκαναν δίαιτα στη Νέα Υόρκη, επέτρεψε πρόσφατα την εξαγωγή κάποιων χρήσιμων συμπερασμάτων. Ο ανεξάρτητος οργανισμός που αξιολογεί προϊόντα και υπηρεσίες για τους καταναλωτές, γνωστός με την ονομασία Consumer Reports, μελέτησε σε 32.000 άτομα που έκαναν δίαιτα, τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν όπως επίσης και τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των προσπαθειών τους.

Οι διαπιστώσεις ήσαν οι ακόλουθες: Οι δίαιτες που φάνηκαν να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα ήσαν αυτές που ανταποκρίνονταν και ταίριαζαν στις προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις του κάθε ατόμου.

Η συμμετοχή σε ακριβά προγράμματα που προτείνονταν από διάφορους οργανισμούς, η κατανάλωση ειδικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής που διαφημίζονται ότι προκαλούν απώλεια βάρους δεν ήταν αποτελεσματικές. Στην πραγματικότητα πολύ λίγα άτομα μεταξύ αυτών που έχασαν βάρος και διατήρησαν το νέο μειωμένο βάρος τους, είχαν λάβει μέρος σε εμπορικά προγράμματα δίαιτας ή είχαν πάρει ειδικά συμπληρώματα διατροφής. Από το σύνολο των 32.000 συμμετεχόντων στην έρευνα, το 25% ανέφερε ότι είχε καλά αποτελέσματα με τη δίαιτα που είχε εφαρμόσει.

Μεταξύ αυτών, 8.000 άτομα έχασαν 10% του αρχικού βάρους και διατήρησαν το μειωμένο βάρος για ένα χρόνο. Ακόμη 4.000 κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους για 5 χρόνια. Το 83% των ατόμων που είχαν χάσει μεγάλο αριθμό κιλών, το πέτυχαν χάρις σε προσωπικές προσπάθειες χωρίς τη βοήθεια κάποιου άλλου. Μόνο 14% αυτών που έχασαν πολύ βάρος, συμμετείχαν σε ειδικά προγράμματα που προσφέρονται από εταιρείες για αδυνάτισμα.

Μόνο 6% αυτών που έχασαν βάρος, είχαν πάρει ειδικά σκευάσματα διατροφής που φημίζονται ότι προκαλούν απώλεια βάρους. Το 88% αυτών που είχαν πετύχει αξιόλογο αδυνάτισμα δεν είχαν πάρει ποτέ οποιασδήποτε μορφής ειδική διατροφή που πωλείται με τη διαφήμιση ότι οδηγεί σε απώλεια βάρους. Ο σημαντικότερος κοινός παράγοντας που βρέθηκε ότι συντελούσε στην απώλεια περιττών κιλών και στη διατήρηση του μειωμένου βάρους, ήταν η σωματική εξάσκηση.

Η σωματική εξάσκηση, 3 φορές την εβδομάδα, η χρήση της σκάλας παρά του ασανσέρ και το περπάτημα με κάθε ευκαιρία στην εργασία, αποτελούσαν τους σημαντικότερους παράγοντες απώλειας βάρους μεταξύ αυτών που κατάφεραν να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν τα μειωμένα κιλά. Είναι λοιπόν σαφές με βάση τα ευρήματα της έρευνας αυτής, ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την απώλεια βάρους είναι η προσωπική θέληση και η τακτική σωματική εξάσκηση.

Κάποιες βασικές αρχές που αφορούν την υγιεινή διατροφή, είναι καλό να χρησιμοποιούνται τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και όταν αποφασίσουμε να διώξουμε το ανεπιθύμητο και νοσηρό βάρος: Το φαγητό θα πρέπει να περιέχει πολλές φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και λιγότερο άσπρο ψωμί, ζάχαρη και ζυμαρικά. Πρέπει να τρωμε αρκετές πρωτεΐνες διότι αυτές μειώνουν την πείνα. Τα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε νερό, δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας που μας αποτρέπει από του να τρωμε πολύ. Δεν πρέπει να αφαιρέσουμε όλες τις λιπαρές ουσίες από τη διατροφή μας.

Οι λιπαρές ουσίες που περιέχονται μέσα στους ξηρούς καρπούς, στις ελιές, στα αβοκάντο, στο ψάρι είναι ωφέλιμες, βοηθούν την καρδία, τα αγγεία και τον εγκέφαλο. Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία οποιασδήποτε προσπάθειας απώλειας περιττού βάρους, να υπάρχει συνέπεια, μέτρο, υπομονή και επιμονή.

AΞΊΖΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΆΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΝΟΜΊΖΕΤΕ?

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού