Πελματιαία απονευρωσίτιδα ασκήσεις

Category: Fitness, Υγεία

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα (PLAN-tur fas-e-I-tis) είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες του πόνου στη φτέρνα. Πρόκειται για φλεγμονή του ιστού που διατρέχει το κάτω μέρος του ποδιού και συνδέει το οστό της φτέρνας με τα δάχτυλα των ποδιών, γνωστή ως πελματιαία περιτονία.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα προκαλεί συνήθως διαπεραστικό πόνο που εμφανίζεται συχνά με τα πρώτα σας βήματα το πρωί. Καθώς σηκώνεστε και κινείστε, ο πόνος συνήθως μειώνεται, αλλά μπορεί να επανέλθει μετά από μεγάλες περιόδους ορθοστασίας ή όταν σηκώνεστε μετά από καθιστή θέση.

Η αιτία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι ελάχιστα κατανοητή. Είναι πιο συχνή στους δρομείς και σε άτομα που είναι υπέρβαρα.

Συμπτώματα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα προκαλεί συνήθως έναν διαπεραστικό πόνο στο κάτω μέρος του ποδιού σας κοντά στη φτέρνα, κάτω από το πέλμα. Ο πόνος είναι συνήθως χειρότερος με τα πρώτα βήματα μετά το ξύπνημα, αν και μπορεί επίσης να προκληθεί από μεγάλες περιόδους ορθοστασίας ή όταν σηκώνεστε από το κάθισμα.

Αιτίες

Η πελματιαία περιτονία είναι ένας ιστός, ο οποίος συνδέει το οστό της φτέρνας σας με τη βάση των δακτύλων των ποδιών σας. Υποστηρίζει την καμάρα του ποδιού και απορροφά τους κραδασμούς κατά το περπάτημα.

Η ένταση και η καταπόνηση της περιτονίας μπορεί να προκαλέσει μικρές ρήξεις. Το επαναλαμβανόμενο τέντωμα και σχίσιμο της περιτονίας μπορεί να την ερεθίσει ή να προκαλέσει φλεγμονή, αν και η αιτία παραμένει ασαφής σε πολλές περιπτώσεις πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Παράγοντες κινδύνου

Παρόλο που η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς προφανή αιτία, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • Ηλικία. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών.
  • Ορισμένοι τύποι άσκησης. Δραστηριότητες που ασκούν μεγάλη πίεση στη φτέρνα σας και στους συνδεόμενους ιστούς, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ο χορός μπαλέτου και ο αερόβιος χορός, μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση πελματιαίας απονευρωσίτιδας.
  • Μηχανική του ποδιού. Τα πλατυποδία, η υψηλή καμάρα ή ακόμη και ένα άτυπο μοτίβο βαδίσματος μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο κατανομής του βάρους όταν στέκεστε όρθιοι και να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στην πελματιαία περιτονία.
  • Παχυσαρκία. Τα περιττά κιλά ασκούν επιπλέον πίεση στην πελματιαία περιτονία σας.
  • Επαγγέλματα που σας κρατούν όρθιους. Οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια, οι δάσκαλοι και άλλοι που περνούν το μεγαλύτερο μέρος των ωρών εργασίας τους περπατώντας ή όρθιοι σε σκληρές επιφάνειες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Επιπλοκές

Η αγνόηση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο στη φτέρνα που εμποδίζει τις συνήθεις δραστηριότητές σας. Είναι πιθανό να αλλάξετε το περπάτημά σας για να προσπαθήσετε να αποφύγετε τον πόνο της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο πόδι, το γόνατο, το ισχίο ή την πλάτη.

Πώς να κάνετε τις ασκήσεις

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ασκήσεων για να δοκιμάσετε. Οι ασκήσεις μπορεί να προτείνονται για μια πάθηση ή για αποκατάσταση. Ξεκινήστε κάθε άσκηση αργά. Σταματήστε τις ασκήσεις αν αρχίσετε να πονάτε.

Εκτάσεις με πετσέτα

  • Καθίστε με τα πόδια σας τεντωμένα και τα γόνατα ίσια.
  • Τοποθετήστε μια πετσέτα γύρω από το πόδι σας ακριβώς κάτω από τα δάχτυλα των ποδιών.
  • Κρατήστε κάθε άκρη της πετσέτας σε κάθε χέρι, με τα χέρια σας πάνω από τα γόνατά σας.
  • Τραβήξτε προς τα πίσω με την πετσέτα έτσι ώστε το πόδι σας να τεντωθεί προς το μέρος σας.
  • Κρατήστε τη θέση για τουλάχιστον 15 έως 30 δευτερόλεπτα.
  • Επαναλάβετε 2 έως 4 φορές την άσκηση.

Διάταση γάμπας (πίσω γόνατο ίσιο)

  • Σταθείτε απέναντι από έναν τοίχο με τα χέρια σας στον τοίχο στο ύψος περίπου των ματιών. Μπορείτε επίσης να το κάνετε αυτό με τα χέρια σας στην πλάτη μιας καρέκλας, ενός πάγκου ή ενός δέντρου.
  • Βάλτε το ένα πόδι περίπου ένα βήμα πίσω από το άλλο πόδι σας, με τα δάχτυλα των ποδιών σας να δείχνουν προς τα εμπρός.
  • Κρατώντας το πίσω πόδι σας ίσιο και την πίσω φτέρνα σας στο πάτωμα, λυγίστε το μπροστινό γόνατο και φέρτε απαλά το ισχίο και το στήθος σας προς τον τοίχο, μέχρι να νιώσετε ένα τέντωμα στη γάμπα του πίσω ποδιού σας.
  • Κρατήστε τη διάταση για 15 έως 30 δευτερόλεπτα.
  • Επαναλάβετε 2 έως 4 φορές για κάθε πόδι.

Διάταση της πελματιαίας περιτονίας και της γάμπας

Οι διατάσεις της πελματιαίας περιτονίας και των μυών της γάμπας μπορούν να αυξήσουν την ευελιξία και να μειώσουν τον πόνο στη φτέρνα. Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση αρκετές φορές κάθε μέρα και πριν και μετά τη δραστηριότητα.

  • Σταθείτε σε ένα σκαλοπάτι όπως φαίνεται παραπάνω. Φροντίστε να κρατηθείτε από το κάγκελο.
  • Αφήστε αργά τις φτέρνες σας να κατέβουν πάνω από την άκρη του σκαλοπατιού καθώς χαλαρώνετε τους μυς της γάμπας σας. Θα πρέπει να αισθανθείτε ένα απαλό τέντωμα στο κάτω μέρος του ποδιού σας και στο πίσω μέρος του ποδιού σας μέχρι το γόνατο.
  • Κρατήστε τη διάταση περίπου 15 έως 30 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, σφίξτε λίγο τους μυς της γάμπας σας για να επαναφέρετε τη φτέρνα σας στο επίπεδο του σκαλοπατιού.
  • Επαναλάβετε 2 έως 4 φορές.

Στριφογυρίσματα με πετσέτα

Κάντε αυτή την άσκηση πιο δύσκολη τοποθετώντας ένα βαρύ αντικείμενο, όπως ένα κουτάκι σούπας, στην άλλη άκρη της πετσέτας.

  • Ενώ κάθεστε, τοποθετήστε το πόδι σας σε μια πετσέτα στο πάτωμα και τσαλακώστε την πετσέτα προς το μέρος σας με τα δάχτυλα των ποδιών σας.
  • Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας επίσης τα δάχτυλα των ποδιών σας, σπρώξτε την πετσέτα μακριά σας.

Πιάσιμο αντικειμένων

  • Βάλτε μπίλιες στο πάτωμα δίπλα σε ένα κύπελλο.
  • Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα των ποδιών σας, προσπαθήστε να σηκώσετε τις μπίλιες από το πάτωμα και να τις βάλετε στο κύπελλο.

Συμπέρασμα

Η συστηματική φροντίδα αποτελεί βασικό μέρος της θεραπείας και της ασφάλειάς σας. Φροντίστε να κλείνετε και να πηγαίνετε σε όλα τα ραντεβού και καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε προβλήματα.

Είναι επίσης καλή ιδέα να γνωρίζετε τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας και να κρατάτε μια λίστα με τα φάρμακα που παίρνετε.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού