Πολλά Bαρύς και Nαι

Category: Best Life

Κάνει κακό ο καφές; Οχι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πέντε λόγοι για να μην τον κόψεις.

Γιατί πάντα αυτό που μας αρέσει είναι ακριβώς αυτό που μας βλάπτει; Για κάθε πράξη, που μας δίνει ευχαρίστηση, υπάρχουν και οι άσχημες συνέπειες: καπνίζεις και τα πνευμόνια σου μαυρίζουν, πίνεις πολλές βότκες και το συκώτι σου γίνεται ζελές, κάνεις μία αρπαχτή και σε χωρίζει η γυναίκα σου.

Όμως, ο καφές είναι «κακή» συνήθεια, που μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας. Μήπως απλά θεωρείται κακή συνήθεια, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι; Για να σιγουρευτούμε, ερευνήσαμε το θέμα και ανακαλύψαμε τι τελικά μπορεί να κάνει ο καφές και τι όχι.

Η αλήθεια είναι ότι ο καφές έχει αποκτήσει κακή φήμη. Πριν από μερικά χρόνια κάποιες έρευνες είχαν δείξει ότι η κατανάλωσή του μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι αυτό ίσχυε για καφέ που φτιάχνεται χωρίς φίλτρο, ενώ η κατανάλωση με φίλτρο δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ο καφές περιέχει κάποιες ουσίες, που μπορεί να αυξήσουν τη χοληστερόλη. Οταν φιλτράρεται ο καφές, αυτές οι ουσίες αφαιρούνται. Αν, λοιπόν, πίνεις πολλούς ελληνικούς ή στιγμιαίους καφέδες, ίσως είναι καλό να αλλάξεις σε φιλτραρισμένο.

Αν υποθέσουμε ότι πίνεις φιλτραρισμένο καφέ, τότε είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί κάποιο άλλο ενοχοποιητικό στοιχείο. Ο καφές μπορεί να αυξήσει τους χτύπους της καρδιάς, σε μερικά άτομα που έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη, γι’ αυτό και συνιστάται να αποφεύγεται από άτομα που έχουν αρρυθμίες. Ωστόσο, στον υπόλοιπο πληθυσμό, ο καφές μπορεί να ανεβάσει τους παλμούς προσωρινά, όπως θα έχεις διαπιστώσει κι εσύ όταν πίνεις κάνα δυο καφέδες με άδειο στομάχι.

Πολλές έρευνες έχουν, επίσης, πραγματοποιηθεί για την επίδραση του καφέ στην πίεση. Κι εδώ πάλι δεν υπάρχουν στοιχεία, που να δείχνουν ότι καφές μπορεί να δημιουργήσει υπέρταση. Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ο καφές μπορεί να ανεβάσει ελάχιστα την πίεση, αλλά δεν παίζει κανένα ρόλο στη δημιουργία της υπέρτασης. Ενα κακό που έχει ο καφές είναι το γεγονός ότι δημιουργεί σωματική εξάρτηση. Οσοι πίνουν καφέ καθημερινά, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, θα παρουσιάσουν πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και κούραση αν τον κόψουν απότομα.

Ακόμα και μία νύχτα χωρίς καφέ είναι αρκετή να δημιουργήσει ελαφρύ πονοκέφαλο, ωστόσο οι περισσότεροι θα αρχίσουν να αισθάνονται άσχημα μετά από 18 ώρες χωρίς καφεΐνη. Και δεν έχει σημασία πόσο καφέ πίνεις την ημέρα (έναν, τρεις, πέντε). Μπορεί να εθιστείς. Ομως, γιατί να τον κόψεις αν αναλογιστείς τα πολλά πλεονεκτήματα που έχει;

ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΝΤΟΧΗ

Η καφεΐνη ενισχύει την αντοχή σου αναβάλλοντας την κόπωση. Ερευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ, μία ώρα πριν από έναν αγώνα (περίπου 3 φλιτζάνια καφέ), είχε αποτέλεσμα οι αθλητές να τρέξουν ή να κάνουν ποδήλατο 20 λεπτά περισσότερο από τους αθλητές που δεν κατανάλωσαν καφέ. Για να το πετύχεις αυτό, αν πίνεις καφέ καθημερινά, κόψε τους φραπέδες 4 ημέρες πριν από τον αγώνα. Ετσι, ο οργανισμός θα ξεσυνηθίσει.

Οταν αρχίσεις πάλι να πίνεις θα έχει ευαισθητοποιηθεί στην καφεΐνη και θα δεις πραγματικά αποτελέσματα. Ομως, ακόμα και αν δεν κόψεις τον καφέ τελείως, ένα φλιτζάνι πριν από την άσκηση μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, η καφεΐνη δεν είναι αποτελεσματική στην άσκηση με βάρη.

ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εντάξει, ίσως να το έχεις ήδη ανακαλύψει, αλλά ο καφές βοηθά στην ενεργοποίηση του εντέρου. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί αθλητές αντοχής πίνουν καφέ πριν από έναν αγώνα – για να ξαλαφρώσουν πριν αρχίσουν να τρέχουν ή να κάνουν ποδηλασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και, όντως, ο καφές το καταφέρνει. Οσο για τη διουρητική δράση του καφέ, συνιστάται σε όλους τους αθλητές να πίνουν νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αναπληρώνουν τα χαμένα υγρά (είτε πίνουν καφέ είτε όχι).

ΘΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Ο καφές ήταν στάνταρ στο λύκειο, όταν διάβαζες για τις εξετάσεις, αλλά δεν σε κρατούσε μόνο ξύπνιο. Ερευνες έχουν δείξει ότι ο καφές βελτιώνει τη μακροχρόνια μνήμη. Επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο καφές διευκολύνει την ικανότητα αποθήκευσης μακροχρόνιων στοιχείων. Ο ακριβής μηχανισμός της δράσης του καφέ είναι ακόμη άγνωστος, ωστόσο φαίνεται ότι μας βοηθά να θυμόμαστε καλύτερα.

ΘΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Αν έχεις περιστασιακά αναπνευστικά προβλήματα, πήγαινε για έναν καφέ. Σύμφωνα με το δρα Μάρσαλ Πλοτ, υπεύθυνο του τμήματος Αλλεργικών Μηχανισμών στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών των Η.Π.Α., η καφεΐνη δρα σαν ένας ήπιος βρογχοδιαστολέας ηρεμώντας τους σπασμούς στους βρόγχους των πνευμόνων. Προσοχή, όμως: ο καφές δεν είναι φάρμακο και δεν μπορεί να θεραπεύσει παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος (όπως το άσθμα).

ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΑ ΝΕΦΡΑ

Είναι γνωστό ότι ο καφές είναι διουρητικό. Πίνοντας έναν καφέ τώρα σημαίνει ότι μετά από μία ώρα θα τρέχεις στην τουαλέτα. Αυτή η δράση του καφέ μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις τις πέτρες στα νεφρά. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά κατά 10%. Παρεμπιπτόντως, το ίδιο συμβαίνει και με την μπίρα.

Τέλος…

Νέες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να κρατήσει μακριά το διαβήτη. Φινλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι άτομα που έπιναν 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν γνωρίζουν ακόμη τους μηχανισμούς της προστατευτικής δράσης του καφέ. Πιστεύουν ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο καφές περιέχει πολλές ουσίες, όπως μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και φυτοοιστρογόνα, οι οποίες παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Ο καφές ίσως μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο Πάρκινσον. Ερευνα που είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια έδειξε ότι άντρες που δεν έπιναν καφέ είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο Πάρκινσον σε σχέση με άντρες που έπιναν 4-5 ποτήρια καφέ την ημέρα.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού