Πως να καθαρίζετε το πέος σας μετά το σεξ, σύμφωνα με έναν ιατρικό εμπειρογνώμονα

Category: Sex

Στις ταινίες, τα ζευγάρια κάνουν σεξ και αμέσως μετά πέφτουν για ύπνο. Στον πραγματικό κόσμο, υπάρχει ένα τελετουργικό μετά τη συνουσία που κάθε άντρας πρέπει να κάνει, αλλά λίγοι μιλούν γι’ αυτό: το πλύσιμο του πέους.

Για όσο καιρό οι άνδρες βάζουν το πέος τους μέσα σε πράγματα, πειραματίζονται με διαφορετικούς τρόπους για να καθαρίζουν, με κάποιους να είναι πιο αποτελεσματικοί από άλλους. Ψάξτε στο Twitter και το Reddit για συμβουλές πλύσης του πέους από άντρες και θα βρείτε από χοντροκομμένα αστεία (“μουλιάστε το σε βενζίνη για λίγες ώρες και μετά κρεμάστε το στο σχοινί για να στεγνώσει”) μέχρι ειλικρινείς συμβουλές (χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες “τις λείες, προφανώς”).

Αυτό το νήμα στο Reddit δείχνει το εύρος των πραγματικών τρόπων με τους οποίους οι άντρες καθαρίζουν το πέος τους μετά το σεξ. Φυσικά, υπάρχει ο πιο προφανής: Το να μπαίνουν στο ντους και να ξεπλένουν κάθε γωνιά και σχισμή.

Όμως δεν θέλουν όλοι να κάνουν ντους αμέσως μετά το σεξ, αφήνοντας τον σύντροφό τους στο κρεβάτι μόνο του. Γι’ αυτό άλλοι πρότειναν τη χρήση του νεροχύτη ως πλύσιμο εξπρές (“Ξεπλένω το μόριο μου στο νεροχύτη βάζοντας νερό στο χέρι μου και ξεπλένοντας το μόριο. Πρέπει να στέκομαι στα δάχτυλα των ποδιών μου για να περάσω το μόριο μου πάνω από τον νεροχύτη”, έγραψε ένας Redditor).

Μια άλλη δημοφιλής απάντηση σε παρόμοια νήματα του Reddit αφορούσε τη χρήση μιας πετσέτας για να σκουπίσετε το πέος σας. (Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την κοινώς γνωστή “πετσέτα του σεξ”, ένα εύχρηστο εργαλείο για την κάλυψη του σημείου του σεξ σε ένα κρεβάτι, και το οποίο όποιος έχει έστω και λίγους τρόπους θα πρέπει να προσφέρει στον σύντροφο που κοιμάται στο σπίτι). Άλλοι άντρες λένε ότι χρησιμοποιούν υγρά μαντηλάκια για να τρίψουν την περιοχή.

Αν και δεν υπάρχει ένας ακριβής τρόπος για να πλύνετε σωστά το πέος σας μετά το σεξ, υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου. “Ακριβώς όπως μπορεί να γυαλίσετε ένα τρόπαιο ή να ξεσκονίσετε τα μπιχλιμπίδια στο ράφι σας, ο καθαρισμός του πέους σας είναι σημαντικός, ειδικά αφού το χρησιμοποιήσετε”, λέει ο Dr. John Zampella του NYU Langone Preston Robert Tisch Center for Men’s Health.

“Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει “σωστός” ή “λάθος” τρόπος για να καθαρίζετε το πέος σας, αλλά υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες. Το σεξ μπορεί να είναι βρώμικο, δέρμα, υγρά, λιπαντικό παντού. Έτσι, μετά το σεξ, καθαρίζοντας αυτά τα πράγματα από το εργαλείο σας, θα μπορέσετε να το βάλετε στην άκρη έτοιμο για την επόμενη χρήση”.

Ο Zampella έχει κάποιες σκέψεις σχετικά με τις στρατηγικές που αναφέρθηκαν στο Reddit. Το ντους και το πλύσιμο της βρύσης ακούγονται σαν σταθερά σχέδια, αρκεί να γίνονται σχολαστικά. Τα μωρομάντηλα ή οι υγρές πετσέτες είναι μια χαρά για να απομακρύνετε τα συντρίμμια και το επιπλέον λιπαντικό, αλλά το σαπούνι και το νερό θα είναι το καλύτερο για να σκοτώσετε τα βακτήρια και να αποτρέψετε τη μόλυνση, ειδικά μετά το πρωκτικό σεξ.

Όσο για κάποιον από τους πιο αντισυμβατικούς τρόπους για το πλύσιμο του πέους που έχει ακούσει; Ένας ασθενής καθάριζε το πέος του με υπεροξείδιο μετά το σεξ, το οποίο δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνο, αλλά μπορεί να είναι καυστικό για το δέρμα και να οδηγήσει σε πιθανό εξάνθημα ή ακόμη και πληγές (ο Zampella δεν θα το συνιστούσε).

Γιατί οι άντρες πρέπει να πλένουν το πέος τους μετά το σεξ;

Το πέος σας φιλοξενεί δύο διαφορετικά είδη δέρματος: το βλεννογόνο δέρμα και το κερατινοποιημένο δέρμα. Το βλεννογόνο δέρμα δεν έχει ένα σκληρό στρώμα νεκρού δέρματος πάνω από την επιφάνειά του, σκεφτείτε το σαν το δέρμα στο εσωτερικό των χειλιών σας. Το κερατινοποιημένο δέρμα έχει ένα σκληρό προστατευτικό στρώμα, που μοιάζει περισσότερο με το δέρμα στο εσωτερικό του χεριού σας.

Το βλεννογόνο δέρμα μπορεί να είναι ευαίσθητο και επιρρεπές σε τραυματισμούς. Ναι, ο κόλπος παράγει τη δική του λίπανση. Αλλά παράγει επίσης συγκεκριμένες όξινες εκκρίσεις για να βοηθήσει στην πρόληψη κατά της μόλυνσης, μερικές από τις οποίες μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του πέους σας.

Όταν πρόκειται για πρωκτικό σεξ, τα κακά έχουν το δικό τους σύνολο ερεθιστικών ουσιών και βακτηρίων, αυτό αυξάνει τους κινδύνους μόλυνσης και κάνει τον καθαρισμό μετά τη συνουσία πολύ πιο σημαντικό. Το στοματικό σεξ, εν τω μεταξύ, εισάγει το σάλιο στην εξίσωση.

Ο χυμός του στόματός μας περιέχει όλα τα είδη ενζύμων που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής καθώς μασάμε, και αυτά τα ίδια ένζυμα θα βρεθούν σε ένα πέος κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας του κεφαλιού.

Ο Zampella λέει ότι “δεν θα χωνέψουν το πέος σας”, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό, ειδικά γύρω από τον ουρηθρικό πόρο, δηλαδή την ουροδόχο κύστη, δηλαδή την τρύπα για τα τσίσα σας.

Για να καταπολεμήσετε όλα αυτά, ο Zampella προτείνει να ξεπλύνετε το πέος σας με ζεστό νερό για να απομακρύνετε τυχόν ερεθιστικούς παράγοντες, ως βασική προϋπόθεση για το πλύσιμο του πούτσου. Η προσθήκη ενός ήπιου σαπουνιού ή καθαριστικού στο μείγμα θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τυχόν βακτήρια ή υπολείμματα κολλητικότητας από πράγματα όπως το λιπαντικό. Συνιστά να αποφεύγετε οτιδήποτε με χρωστικές ουσίες ή αρώματα, επειδή μπορεί επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό.

“Τα ήπια σαπούνια όπως το Dove είναι εξαιρετικά”, προσθέτει ο Michael Ingber, M.D., του Garden State Urology. “Στους άνδρες που ανησυχούν για την οσμή σε αυτή την περιοχή, υπάρχουν κάποια πλυσίματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και περιέχουν άνθρακα, ειδικά σχεδιασμένα για τα αρχίδια/περινέο/πρωκτικό, τα οποία βοηθούν στην οσμή”.

Να είστε ευγενικοί όταν πλένετε το μόριο σας και να αποφεύγετε το τρίψιμο, λέει ο Ingber. “Το δέρμα σας σε αυτήν την περίπτωση είναι αρκετά λεπτό, ειδικά πάνω από τον άξονα του πέους, και η βάλανος (δηλαδή η άκρη) είναι πολύ ευαίσθητη”, λέει. Επομένως, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τρίψιμο, λούφα ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή. “Τα χέρια σας δουλεύουν τέλεια”.

Και μετά το σεξ, βεβαιωθείτε ότι κατουράτε το κατούρημα μετά το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και να διατηρήσει την ουρήθρα καθαρή. (Αυτό ισχύει για κάθε είδους τρύπα στην οποία βάζετε το πέος σας).

Μετά από όλα αυτά, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια απαλή λοσιόν ή ενυδατική κρέμα για να βοηθήσετε στην ενυδάτωση και την προστασία του δέρματος στο πέος. Απλά βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μία με τα σωστά συστατικά. “Ωστόσο, πολλές λοσιόν και σπρέι περιέχουν αλκοόλες, PEG ή γλυκερίνη, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για το δέρμα ή να ερεθίσουν περαιτέρω τα πράγματα”, προειδοποιεί ο Inbger. (Πληροφοριακά, οι γλυκερίνες είναι μια χαρά στο σαπούνι.

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα σαπούνια περιέχουν γλυκερίνη, επειδή είναι μαλακτικό και βοηθάει στο μηχανισμό καθαρισμού. Αλλά οι λοσιόν με γλυκερίνες είναι απαγορευτικές, επειδή παραμένουν στην επιφάνεια και δεν ξεπλένονται).

Περιτομημένος vs. μη περιτομημένος:

Οι άνδρες που έχουν κάνει περιτομή πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί όταν πρόκειται για καθαριότητα. Έχουν περισσότερο βλεννογόνο δέρμα, γι’ αυτό και η σάρκα κάτω από την ακροποσθία είναι πιο ροζ και μαλακή. Περισσότερο από αυτό το ευαίσθητο δέρμα σημαίνει μεγαλύτερη ευπάθεια στους ερεθισμούς.

“Για τους άνδρες που δεν έχουν κάνει περιτομή, καλό είναι να καθαρίζουν τακτικά κάτω από την ακροποσθία”, λέει ο Laurence Levine, M.D., καθηγητής ουρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο και διευθυντής της Ιατρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Promescent.

“Τραβήξτε απαλά προς τα πίσω την ακροποσθία και πλύνετε από κάτω για να αποφύγετε τη δημιουργία σμήγματος, μιας ουσίας που μοιάζει με τυρί και μερικές φορές μυρίζει άσχημα και αποτελείται από λιπαρά έλαια, αποβαλλόμενα κύτταρα του δέρματος και υγρασία που παράγεται φυσικά από το σώμα”.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού