Τι είναι η ανοργασμία

Category: Sex
Ανοργασμία

Ο οργασμός αντιπροσωπεύει την υπέροχη κορύφωση μεταξύ της σεξουαλικής έντασης και της απελευθέρωσης, οπότε μπορεί να είναι απογοητευτικό αν δεν έχετε καταφέρει ποτέ να φτάσετε εκεί, ή αν μπορείτε να φτάσετε εκεί μόνο σε ορισμένα σενάρια, αλλά όχι σε όλα. Αν δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε τα πράγματα στην κρεβατοκάμαρα, μπορεί να έχετε ανοργασμία.

Η ανοργασμία, ή σύνδρομο Coughlan, είναι η αδυναμία να έχετε οργασμό, ή να έχετε μη ικανοποιητικούς ή επώδυνους οργασμούς. Ορισμένοι ειδικοί επεκτείνουν τον ορισμό για να συμπεριλάβουν και τους καθυστερημένους οργασμούς, όταν χρειάζεται περισσότερος χρόνος από το συνηθισμένο σας για να φτάσετε στην κορύφωση.

Η ανοργασμία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για όποιον απολαμβάνει το σεξ, καθώς οι άνθρωποι συχνά βλέπουν την κορύφωση ως βασικό μέρος της σεξουαλικής τους ικανοποίησης, λέει η φυσικοθεραπεύτρια του πυελικού εδάφους Uchenna Ossai. Φυσικά, οι οργασμοί δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός στόχος μιας σεξουαλικής εμπειρίας, αλλά μπορεί να κάνει το σεξ ακόμα πιο διασκεδαστικό αν μπορούμε να τους έχουμε.

Ο ανδρικός οργασμός επέρχεται μέσω ενός μείγματος τεστοστερόνης, διέγερσης και μυϊκών συσπάσεων του πέους και της γύρω περιοχής.

Αν κάτι ψυχολογικό ή σωματικό μπει εμπόδιο στη διαδικασία αυτή, μπορεί να προκαλέσει ανοργασμία ή καθυστερημένο οργασμό, ο οποίος εκτιμάται ότι επηρεάζει το 8% των ανδρών, σύμφωνα με το VeryWellHealth.

(Πληροφοριακά, ο ανοργασμισμός δεν είναι το ίδιο με τη στυτική δυσλειτουργία, η οποία είναι η δυσκολία στην επίτευξη ή τη διατήρηση της στύσης).

Η ανοργασμία δεν σημαίνει ότι η σεξουαλική σας ζωή έχει τελειώσει, λέει ο Ossai. Ο οργασμός δεν είναι το μόνο καλό μέρος μιας σεξουαλικής συνεδρίας- είναι απλώς μια παρενέργεια μιας συνολικής ευχάριστης εμπειρίας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον ανοργασμισμό σε ? Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα συμπτώματα, τη θεραπεία και πολλά άλλα.

Ποιοι είναι οι τύποι ανοργασμίας;

Υπάρχουν δύο τύποι ανοργασμίας, λέει ο Ossai: η πρωτογενής ανοργασμία και η δευτερογενής ανοργασμία.

Πρωτογενής ανοργασμισμός

Η πρωτογενής ανοργασμία είναι όταν δεν μπορείτε να έρθετε σε οργασμό (ή σε ικανοποιητικό οργασμό) σε οποιαδήποτε σεξουαλική κατάσταση και είναι συνήθως μια κατάσταση που συνεχίζεται από την εφηβεία.

Δευτερογενής ανοργασμία

Δευτερογενής ανοργασμία είναι όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες οργασμού σε ορισμένες σεξουαλικές καταστάσεις: για παράδειγμα, μόνο κατά τη διάρκεια του σεξ με σύντροφο, αλλά όχι κατά τον αυνανισμό.

Η δευτερογενής ανοργασμία αναφέρεται επίσης σε άτομα που χάνουν την ικανότητα οργασμού αργότερα στη ζωή τους, σε σχέση με άτομα που δεν ήταν ποτέ σε θέση να το κάνουν.

Ανεξάρτητα από τον τύπο ανοργασμίας που έχετε, η πάθηση αξίζει να εξεταστεί εάν αισθάνεστε ότι το σεξ δεν είναι πλέον ευχάριστο.

Ποιες είναι οι αιτίες της ανοργασμίας στους άνδρες;

Υπάρχουν δύο γενικές αιτίες του ανοργασμού στους άνδρες: σωματικές αιτίες και ψυχολογικές αιτίες. “Η απουσία οργασμού σημαίνει ότι υπάρχουν άλλα προβλήματα σε εξέλιξη “, λέει ο Ossai.

Τα σωματικά αίτια της ανοργασμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Τραυματισμός
  • Δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους
  • Υποκείμενη ασθένεια

Η πρώτη ερώτηση του Ossai για έναν ασθενή που αντιμετωπίζει ανοργασμία είναι: “Τι φάρμακα παίρνετε;” Ορισμένα φάρμακα, όπως οι SSRI, έχουν ως πιθανή παρενέργεια τον ανοργασμισμό. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να αλλάξει τη δοσολογία του φαρμάκου σας ή να σας μεταφέρει σε ένα εντελώς διαφορετικό φάρμακο που μπορεί να ανακουφίσει τον ανοργασμισμό σας.

Η ανοργασμία μπορεί επίσης να σχετίζεται με οποιαδήποτε υποκείμενη ασθένεια, λέει ο Ossai. Ο διαβήτης και ορισμένες καρδιαγγειακές παθήσεις, για παράδειγμα, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να κορυφώνεται.

Ένας πρόσφατος τραυματισμός μπορεί επίσης να ευνοήσει τον ανοργασμισμό. Το σπάσιμο του ισχίου, του μηριαίου οστού ή άλλων οστών στο τμήμα γύρω από τα αναπαραγωγικά όργανα μπορεί να κάνει το σεξ επώδυνο ή άβολο.

Η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους είναι μια συχνά παραγνωρισμένη αιτία ανοργασμίας, προσθέτει ο Ossai.

“Αν το πυελικό σας έδαφος είναι πραγματικά σφιχτό ή αν το πυελικό σας έδαφος δεν είναι πραγματικά συντονισμένο, αυτό μπορεί πραγματικά να δυσκολέψει τους ανθρώπους να έχουν έναν ωραίο, ικανοποιητικό σεξουαλικό ή οργασμό”, λέει ο Ossai.

Τα ψυχολογικά αίτια της ανοργασμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Άγχος
  • Στρες
  • Τραύμα

Το άγχος απόδοσης είναι ένας κοινός παράγοντας που συμβάλλει στον ανοργασμισμό, λέει ο Ossai. Το δύσκολο είναι ότι όσο πιο πολύ έχετε εμμονή με το αν θα μπορέσετε ή όχι να έρθετε σε οργασμό, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να φτάσετε σε κορύφωση.

“Λέω συνέχεια στους ανθρώπους ότι είναι σχεδόν σαν να κυνηγάς έναν σκύλο”, λέει ο Ossai. “Όσο πιο πολύ κυνηγάς και αν αμφισβητείς τον εαυτό σου, αυτός ο σκύλος θα τρέξει πιο γρήγορα, επειδή νομίζει ότι είναι παιχνίδι”.

Ο ανοργασμισμός σας μπορεί επίσης να συνδέεται με το άγχος, για την εργασία, την οικογένεια, τις σχέσεις, τα οικονομικά κ.λπ. ή με κάποιο άλλο θέμα ψυχικής υγείας για το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε έναν θεραπευτή.

Ο ανοργασμισμός μπορεί επίσης να συνδέεται με τραύματα του παρελθόντος, μια υποκείμενη πηγή στρες που μπορεί να κάνει το σεξ άβολο, επώδυνο ή συναισθηματικά φορτισμένο. Αν ο ανοργασμισμός σας φαίνεται ξαφνικός ή αν αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών επαφών μετά από μια τραυματική εμπειρία, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν θεραπευτή ή άλλο επαγγελματία.

Πώς μοιάζει η θεραπεία για τον ανοργασμισμό;

Ανάλογα με την αιτία του ανοργασμισμού σας, ο Ossai λέει ότι η θεραπεία θα ποικίλλει.

Η θεραπεία στο σπίτι θα μπορούσε να σημαίνει ασκήσεις πυελικού εδάφους ή αυτό που η Ossai αποκαλεί “κατευθυνόμενο αυνανισμό και ενσυνειδητότητα”, που σημαίνει να δίνετε μεγάλη προσοχή στο σώμα σας και στο τι σας κάνει καλό κατά τη διάρκεια του σόλο παιχνιδιού.

Χαλαρώστε τυχόν σφιγμένους μύες και δοκιμάστε μια νέα στάση. Για παράδειγμα, αν αυνανίζεστε ενώ στέκεστε όρθιοι στο ντους, ο Ossai προτείνει να δοκιμάσετε να ξαπλώσετε αντ’ αυτού για να χαλαρώσετε το πυελικό σας έδαφος και να βελτιώσετε τη ροή του αίματος στο πέος.

Οι άνδρες που έρχονται σε οργασμό κατά τη διάρκεια της κολπικής επαφής χρειάζονται γενικά 5-6 λεπτά για να φτάσουν στην κορύφωση, σύμφωνα με έρευνα στο The Journal of Sexual Medicine.

Αλλά ο Ossai λέει ότι δεν πρέπει να χρονομετρήσετε τον εαυτό σας με βάση το τι αναφέρουν οι άλλοι άνθρωποι- είτε σας παίρνει 10 λεπτά είτε μια ώρα, επικεντρωθείτε στο να κάνετε κάθε σεξουαλική συνεδρία μια ευχάριστη εμπειρία για εσάς.

“Πάντα λέω να μην βάζετε χρονικό όριο στον οργασμό”, λέει. “Να εστιάζετε πάντα στην ίδια τη σεξουαλική εμπειρία και ο οργασμός θα έρθει όταν θέλει να έρθει”.

Και αν σκέφτεστε να πάρετε βιάγκρα για να λύσετε το πρόβλημα, μην κάνετε τον κόπο. Σύμφωνα με το VeryWellHealth, το Viagra (και η γενική του ονομασία Sildenafil) συμβάλλει στη βελτίωση της ροής του αίματος στο πέος, ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε και να διατηρήσετε στύση. Ωστόσο, δεν θα σας βοηθήσει να επιτύχετε οργασμό.

Δεδομένου ότι η ανοργασμία μπορεί να συνδέεται με σοβαρές υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις, είναι πάντα καλή ιδέα να μιλήσετε στο γιατρό σας όταν παρατηρήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού