Τι είναι μια ασφαλής λέξη και πώς την χρησιμοποιείτε

Category: Sex

Το σεξ είναι πιο καυτό για όλους όταν όλα τα μέρη μπορούν να χαλαρώσουν γνωρίζοντας ότι θα παραμείνουν μέσα στις ζώνες άνεσής τους.

Ένας τρόπος για να εξασφαλίσετε εκ των προτέρων ότι όλοι θα πουν comfy είναι να καθιερώσετε μια λέξη ασφαλείας: μια λέξη που, όταν ειπωθεί, σηματοδοτεί τη διακοπή των σέξι δραστηριοτήτων.

“Μια ασφαλής λέξη είναι μια λέξη (ή ένα σύστημα λέξεων) που σας βοηθά να επικοινωνήσετε τα σεξουαλικά σας όρια”, λέει η σεξολόγος Marla Renee Stewart, MA, συν-συγγραφέας του βιβλίου The Ultimate Guide to Seduction & Foreplay (Ο απόλυτος οδηγός για την αποπλάνηση και τα προκαταρκτικά) και σεξολόγος για τους εραστές.

Οι ασφαλείς λέξεις χρησιμοποιούνται συχνά στο παιχνίδι BDSM, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες μορφές σεξ.

Όταν κάποιος χρησιμοποιεί μια ασφαλή λέξη, σηματοδοτεί στον/στην σύντροφό του ότι πρέπει να σταματήσει αυτό που κάνει και να ελέγξει το άτομο αυτό, σύμφωνα με τον μόνιμο σεξολόγο της Astroglide, Dr. Jess O’Reilly.

Η γνώση ότι υπάρχει αυτό το σύστημα βοηθάει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ασφαλείς εξερευνώντας kinks και φαντασιώσεις που ίσως δεν θα μπορούσαν να εξερευνήσουν διαφορετικά.

Πώς να χρησιμοποιείτε ασφαλείς λέξεις

Οι ασφαλείς λέξεις χρησιμοποιούνται συχνά σε σκηνές που αφορούν την κυριαρχία και την υποταγή, έτσι ώστε ο υποτακτικός να μπορεί να ενημερώσει τον κυρίαρχο όταν πλησιάζει τα όριά του, λέει η προπονήτρια σεξ και οικειότητας Leah Carey.

Αν μια σκηνή περιλαμβάνει πόνο, μια ασφαλής λέξη μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε φτάσει στα όριά σας για το πόσο πόνο θέλετε να βιώσετε.

Θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει ότι βιώνετε συναισθηματική δυσφορία, λέει ο ψυχοθεραπευτής Frank Thewes, για παράδειγμα, αν αισθάνεστε ότι σας προκαλεί κάτι που συμβαίνει ή απλά αισθάνεστε ότι συμβαίνει πολύ γρήγορα.

“Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ασφαλή λέξη σας οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να σταματήσετε ή να κάνετε ένα διάλειμμα”, λέει ο O’Reilly.

“Απλά προφέρετε την ασφαλή λέξη σας και το παιχνίδι θα πρέπει να σταματήσει. Στη συνέχεια μπορείτε να μιλήσετε για το πώς αισθάνεστε, τι θέλετε ή για τις αλλαγές που θα θέλατε να κάνετε προκειμένου να συνεχίσετε να παίζετε  ή να επιλέξετε να σταματήσετε να παίζετε εντελώς”.

Οι ασφαλείς λέξεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε σκηνές που περιλαμβάνουν συναινετικό παιχνίδι χωρίς συναίνεση δηλαδή, την άσκηση αντίστασης ως μέρος μιας διαστροφής ενώ, στην πραγματικότητα, συναινείτε.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το να πείτε “stop” θα μπορούσε να είναι μέρος της σκηνής, οπότε κάποιος μπορεί να θέλει μια άλλη λέξη που σημαίνει πραγματικά “stop”.

“Για παράδειγμα, σε μια κατάσταση παιχνιδιού ρόλων όπου ο ένας σύντροφος παίζει έναν κυρίαρχο δάσκαλο και ο άλλος σύντροφος παίζει έναν υποτακτικό μαθητή, ο υποτακτικός μπορεί να ενεργήσει σαν να αντιστέκεται στη συνάντηση λέγοντας: “Όχι, δεν μπορώ να το κάνω αυτό! Δεν είμαι κακό κορίτσι/αγόρι!” ως μέρος της σκηνής, ενώ η σκηνή συνεχίζεται”, εξηγεί η O’Reilly.

“Ομοίως, σε μια σκηνή που περιλαμβάνει μαστίγωμα ή μαστίγωμα, το υποκείμενο μπορεί να κλαψουρίζει, να στριφογυρίζει και να φωνάζει, αλλά ο dom ξέρει ότι το υποκείμενο το απολαμβάνει, εκτός αν χρησιμοποιήσει τη λέξη ασφαλείας”.

Αλλά οι ασφαλείς λέξεις δεν είναι μόνο για το BDSM. “Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν καθιερώσει μια ασφαλή λέξη μπορεί επίσης να τη χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού βανίλιας για να σηματοδοτήσουν ότι έχουν μια επείγουσα ανάγκη που πρέπει να αντιμετωπιστεί”, λέει η Carey – για παράδειγμα, αν νιώθετε άβολα και πρέπει να αλλάξετε θέση, αν αισθάνεστε άβολα ή αν πρέπει να πάτε στην τουαλέτα.

Παραδείγματα ασφαλών λέξεων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε

Ένα σύστημα που έχει δημιουργηθεί στην κοινότητα BDSM περιλαμβάνει τη χρήση τριών λέξεων, εξηγεί η Stewart: “Πράσινο” σημαίνει “συνεχίστε”, “κίτρινο” σημαίνει “επιβραδύνετε” και “κόκκινο” σημαίνει “σταματήστε τη σκηνή”.

Μια άλλη προσέγγιση είναι να διαλέξετε μόνο μία λέξη που σημαίνει “σταμάτα”. Μπορεί να είναι οποιαδήποτε λέξη, αλλά το κλειδί είναι ότι δεν πρόκειται για μια λέξη που θα χρησιμοποιούσατε διαφορετικά, δεν θέλετε να υπάρχει σύγχυση σχετικά με το γιατί λέτε τη λέξη.

Θα πρέπει επίσης να είναι κάτι που είναι εύκολο να θυμάστε και να λέτε ακόμα και αν το μυαλό σας είναι λίγο θολό, λέει ο Carey. Μερικά παραδείγματα, λέει, θα μπορούσαν να είναι “ανανάς” ή “ελέφαντας”.

Ο Stewart προτείνει να χρησιμοποιήσετε μια λέξη που είναι απωθητική για τους εμπλεκόμενους, ώστε να σταματήσει όλους, φέρνοντας ίσως και χιούμορ.

“Η δική μου θα ήταν κάτι όπως “όλες οι ζωές έχουν σημασία” ή “Trump smegma””, λέει. “Θα προκαλούσε κάποιο είδος αηδίας ή συναισθήματος.

Οι καλύτερες λέξεις είναι οι λέξεις που αποφασίζετε εσείς και ο εραστής σας μαζί και μπορεί να είναι εξίσου συναισθηματικές και για τους δυο σας”.

Οι ιδιαιτερότητες της λέξης δεν είναι πολύ σημαντικές, όμως. “Οποιαδήποτε λέξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αρκεί να έχει συμφωνηθεί από πριν”, λέει ο Thewes.

“Η λέξη που χρησιμοποιείται δεν έχει τόση μεγάλη σημασία όσο η λέξη που γίνεται σεβαστή”.

Πώς να καθιερώσετε μια ασφαλή λέξη

“Μπορείτε να καθιερώσετε μια ασφαλή λέξη ανά πάσα στιγμή- ωστόσο, συνήθως, οι άνθρωποι καθιερώνουν ασφαλείς λέξεις προτού συνάψουν μια σεξουαλική σχέση”, λέει η Stewart.

“Μπορείτε να τους το αναφέρετε σε ένα περιστασιακό περιβάλλον, όπως το δείπνο ή η παρακολούθηση τηλεόρασης, και να το εντάξετε στο πλαίσιο του ότι θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο”.

Για παράδειγμα, προτείνει η Stewart, μπορείτε να αναφέρετε την ιδέα να δέσετε τα μάτια του συντρόφου σας και στη συνέχεια να πείτε: “Για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε ασφαλείς, ας καθιερώσουμε μια ασφαλή λέξη σε περίπτωση που νιώθεις άβολα, ώστε να το ξέρω και να σταματήσουμε αυτό που κάνουμε. Σου φαίνεται καλό αυτό; Ποια λέξη θα ήθελες;”

Πριν πέσετε στη δράση, είναι χρήσιμο να κάνετε έναν γύρο εξάσκησης, όπου ο στόχος σας είναι να πείτε τη λέξη ασφαλείας, είτε χρειάζεται να σταματήσετε είτε όχι, λέει ο Carey.

Με αυτόν τον τρόπο, “το υποβρύχιο έχει μια αίσθηση μνήμης ότι έχει πει τη λέξη, ώστε να ξέρει ότι είναι σε θέση να το κάνει εν μέσω παιχνιδιού”, λέει. “Αυτό είναι αρκετά σημαντικό, επειδή μερικοί άνθρωποι γίνονται μη λεκτικοί όταν βρίσκονται στον χώρο του sub, οπότε αν ο sub συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να πει λεκτικά την ασφαλή λέξη, πρέπει να προσαρμόσει το σύστημά του”.

Η πραγματοποίηση μιας δοκιμαστικής λειτουργίας επιτρέπει επίσης στον dom να δει αν ο sub είναι σε θέση να επικοινωνήσει αποτελεσματικά τα όριά του, προσθέτει η Carey.

“Αν ο dom δεν εμπιστεύεται ότι το sub μπορεί να κάνει safe-word, δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανένα από τα σήματα που λαμβάνει”.

Εκτός από την καθιέρωση μιας ασφαλούς λέξης, είναι χρήσιμο να καθορίσετε τι θα ήθελε ο sub να δει να συμβαίνει αφού τη χρησιμοποιήσει.

Μερικοί υποτακτικοί, για παράδειγμα, θα εκτιμήσουν μια ρουτίνα μεταχείρισης, λέει η Carey, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει αγκαλιές, συζήτηση για τη σκηνή ή ένα ποτό ή σνακ.

Εναλλακτικές λύσεις στη χρήση μιας ασφαλούς λέξης

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου οι ασφαλείς λέξεις δεν θα είναι αποτελεσματικές, όπως όταν κάποιος είναι κωφός ή βαρήκοος, όταν κάποιος είναι φιμωμένος ή με άλλο τρόπο ανίκανος να μιλήσει ή όταν κάποιος βρίσκεται σε ψυχικό χώρο όπου δεν αισθάνεται άνετα να μιλήσει, λέει η Stewart.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε αντ’ αυτού να σκεφτείτε μια χειρονομία ασφαλείας. “Η χρήση χειρονομιών, όπως το χτύπημα, η γροθιά ή το ανοιχτό χέρι, μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μετάδοση του μηνύματος που θέλετε”, λέει η Stewart.

Μια άλλη επιλογή είναι να κρατάει το υποκείμενο ένα κουδούνι και να το χτυπάει ή να το ρίχνει αν θέλει να σταματήσει, λέει η Carey.

Όπως και με την ασφαλή λέξη, τα άτομα που εμπλέκονται στη σκηνή θα πρέπει να καθορίσουν τη χειρονομία εκ των προτέρων.

Όποια και αν είναι η ασφαλής λέξη ή χειρονομία, είναι απαραίτητο το υποκείμενο να αισθάνεται άνετα να τη χρησιμοποιήσει και ο dom να είναι ανοιχτός στο να την ακούσει ή να την δει.

“Αν ένας sub χρησιμοποιεί ασφαλείς λέξεις, ο dom δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να το εκλάβει αυτό ως προσωπική προσβολή και να απομακρυνθεί με το αίσθημα της δυσαρέσκειας”, λέει η Carey. “Είναι δική τους ευθύνη να φροντίσουν για τις ανάγκες του sub μετά το safe-wording”.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή