Το παράσημο που ήδη έχεις

Category: Υγεία

m_herpes-8732358Ναι, σε σένα απευθυνόμαστε. Το 90% από εμάς κουβαλάει κάποια μορφή έρπητα. Σταμάτα να ψάχνεις από πού σου ήρθε και μάθε πώς θα καταφέρεις να ζήσεις αρμονικά με τον εχθρό σου.

Yπάρχουν ιοί πρώτης γραμμής (ο ιός του Δυτικού Νείλου ή ο ιός Εμπολα). Εάν κάποιος από αυτούς αποφασίσει να ξεσπάσει, τα πράγματα είναι σκούρα έως μαύρα. Από την άλλη, ο έρπης θεωρείται ότι ανήκει στους δευτεροκλασάτους ιούς, οι οποίοι όμως σιωπηλά μολύνουν το ανθρώπινο γένος. Ακόμα όμως κι αν του λείπει η τρομερή ικανότητα να σκοτώνει, ο ύπουλος αυτός ιός μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά.

Τα αμερικανικά κέντρα για τον έλεγχο των ασθενειών στην Ατλάντα εκτιμούν ότι, μόνο στις Η.Π.Α. τουλάχιστον 45 εκατομμύρια ενήλικοι φέρουν το στέλεχος του ιού, που προσβάλλει τα γεννητικά όργανα. Συγχρόνως υπολογίζεται ότι το 65% του πληθυσμού φέρει το στέλεχος του επιχείλιου έρπητα (εάν έχεις εμφανίσει έλκη στην περιοχή των χειλιών, ίσως έχεις πλέον μέσα σου το συγκεκριμένο τύπο του ιού. Ετσι συνήθως εκφράζεται. Απαξ και σε επισκεφθεί, μένει για πάντα μαζί σου και κατά καιρούς εκδηλώνεται).

Ο έρπης πλήττει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ενώ η μετάδοση του ιού δεν έχει γυρισμό. Εάν κολλήσεις έρπητα, πρέπει να μάθεις να ζεις μαζί του. Μην απελπίζεσαι όμως. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση σου έχουμε έτοιμο πλάνο, έτσι ώστε να είσαι εσύ αυτός που θα ξεγελάσει τον ιό μη αφήνοντάς τον να εκδηλωθεί. Με αυτόν τον τρόπο τον κρατάς σε χειμερία νάρκη και τον αποτρέπεις από το να μετατρέψει την αγαπημένη σου σε αντικείμενο της μόλυνσής σου.

Οταν η αγάπη εγκυμονεί κινδύνους

Aν δεν είχες άλλη επιλογή, ώστε να αποφύγεις τους ιούς του έρπητα, θα επέλεγες σίγουρα τον ΗSV-1 (Herpes simplex virus 1, επιχείλιος έρπης) κι αυτό διότι το χειρότερο που μπορεί να σου προκαλέσει είναι αυτές οι -αντιαισθητικές και σχετικά επώδυνες είναι η αλήθεια- φουσκάλες στην περιοχή των χειλιών. Ο ΗSV-2 (Herpes simplex virus 2, έρπης των γεννητικών οργάνων), από την άλλη, συνδέεται με κνησμό κι αίσθημα καύσου στα γεννητικά όργανα, τους γλουτούς και το πάνω μέρος των μηρών, επώδυνες «επισκέψεις» στην τουαλέτα και συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Και για τα δύο αυτά στελέχη δεν υπάρχει θεραπεία, που να έχει 100% επιτυχία.

Νόμιζες ότι τα δυσοίωνα τελείωσαν; Διάβασε τώρα τα χειρότερα: ο επιχείλιος έρπης μπορεί να «μετακομίσει» στα γεννητικά σου όργανα. Με ποιον τρόπο; Σκέψου το ακόλουθο σενάριο: η ερωτική σου σύντροφος έχει στα χείλη της τη γνωστή φουσκάλα, που μαρτυρεί την ύπαρξη έρπητα -ίσως να μην έχει καν τα σημάδια του έρπητα ακόμη πάνω της- και σου κάνει στοματικό σεξ. Είναι από τις περιπτώσεις που ισχύει το «μοιραζόμαστε τα πάντα», γιατί ο έρπης της έγινε τώρα και δικός σου. Και όχι μόνο αυτό: μεταφέρθηκε σε πολύ χειρότερο σημείο.

«Παρατηρούμε αύξηση της εμφάνισης έρπητα των γεννητικών οργάνων, ο οποίος έχει προκληθεί από τον τύπο HSV-1 μετά από σεξουαλική πράξη – συγκεκριμένα έπειτα από στοματικό έρωτα» λέει ο Ρίτσαρντ Γουίτλεϊ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμας στο Μπέρμιγχαμ. Μπορεί η μόλυνση να είναι πιο ήπια σε σύγκριση με το αν είχε προκληθεί από τον HSV-2 , δεν είναι όμως και παιχνιδάκι η αντιμετώπισή της. (Εχε στο νου σου και το τελευταίο σενάριο όμως: μπορείς να αποκτήσεις έρπητα των γεννητικών οργάνων στο στόμα – σε περίπτωση που κάνεις στοματικό έρωτα σε γυναίκα με έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ευτυχώς, η περίπτωση αυτή είναι πολύ σπάνια).

Προλαμβάνοντας το ξέσπασμα

Η λέξη-κλειδί και στην περίπτωση του έρπητα (όπως και όλες τις καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία) είναι η πρόληψη παρά η θεραπεία. Στην περίπτωση του έρπητα, μάλιστα, η πρόληψη είναι ακόμα πιο σημαντική, δεδομένου ότι ο ιός παίζει «κρυφτούλι» με όλα τα φάρμακα που έχουν δημιουργηθεί εναντίον του και βγαίνει νικητής. «Ο ιός ταξιδεύει μέσα από τα μονοπάτια του νευρικού συστήματος και καταλήγει σε μία δεύσμη νεύρων στη βάση της σπονδυλικής στήλης» λέει ο δρ Γουίτλεϊ. Πολλοί από τους πάσχοντες έχουν βέβαια τις δικές τους θεωρίες σχετικά με το τι κάνει κατά καιρούς τον έρπητα να βγαίνει από την «κρυψώνα» του και να εκδηλώνεται (οι μεγάλες βόλτες με το ποδήλατο, η μεγάλη στενοχώρια ή, αντιθέτως, η πολύ μεγάλη χαρά. Ωστόσο, οι ειδικοί επισήμως «δείχνουν» τρεις κύριους ενόχους:

Ηλιακό φως: Ερευνα που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Αmerican Journal of Sports Medicine έδειξε σύνδεση των ξεσπασμάτων του επιχείλιου έρπητα στους σκιερ με το επίπεδο έκθεσής τους στο φως του ήλιου, ιδιαιτέρως στις υπεριώδεις ακτίνες Β.
Πώς θα βγεις εσύ νικητής της αναμέτρησης: Κάλυψε το στόμα σου. «Τα ειδικά αντηλιακά προϊόντα είναι αποτελεσματικά – σε ό,τι αφορά τη μείωση της επίπτωσης της υπεριώδους ακτινοβολίας στα δερματικά έλκη στην περιοχή του στόματος» αναφέρει η Ρόντα Ασλεϊ Μόροου, διευθύντρια του Ιολογικού Τμήματος του Παιδιατρικού Νοσοκομείου και του Τοπικού Ιατρικού Κέντρου στο Σιάτλ.

Στρες: Ολες οι καταστάσεις στρες της καθημερινότητας -από το πρώτο ραντεβού έως την πρώτη μέρα στη δουλειά- αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο δράσης στον έρπητα. Το ίδιο συμβαίνει όταν έχουμε κρυολογήσει.
Πώς θα βγεις εσύ νικητής της αναμέτρησης: Εάν νιώθεις πολύ στρεσαρισμένος, συνόδευσε το δείπνο σου με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Το κόκκινο κρασί όχι μόνο θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το στρες, αλλά θα εξαπολύσει και… προληπτική επίθεση στον επιχείλιο έρπητα. Ερευνα που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Αntiviral Research έδειξε ότι η τοπική εφαρμογή κόκκινου κρασιού στην περιοχή των χειλιών βάζει φρένο στην ανάπτυξη του επιχείλιου έρπητα χάρη σε ένα συστατικό του: τη ρεσβερατρόλη.

Οδοντιατρικές εργασίες: «Μία ένεση στο στόμα από τον οδοντίατρο μπορεί να οδηγήσει στην ενεργοποίηση του ιού στην περιοχή του τραύματος» εξηγεί ο Μάικλ Σίγκελ, πρόεδρος του Τμήματος Διαγνωστικών Επιστημών στο Κολέγιο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Nova Southeastern.
Πώς θα βγεις εσύ νικητής της αναμέτρησης: Ζήτησε από τον οδοντίατρό σου να σου συνταγογραφήσει ένα αντιικό φάρμακο όπως η ακυκλοβίρη (Zovirax) ή η βαλακυκλοβίρη (Valtrex). Λάβε δόση ενός γραμμαρίου με τα πρώτα σημάδια εμφάνισης έλκους και ίδια δόση μετά από 12 ώρες. Αυτό θα σε βοηθήσει να βρεθείς ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Να ξέρεις επίσης ότι τα φάρμακα αυτά συστήνονται γενικώς ως προληπτικές θεραπείες σε άτομα που έχουν πάνω από τέσσερα ξεσπάσματα έρπητα ετησίως. \

Δεν πρόλαβες το ξέσπασμα

Πρέπει τουλάχιστον να το αντιμετωπίσεις. Υπάρχει περίπτωση να κάνεις όλα όσα σου είπαμε μέχρι τώρα και, παρ’ όλα αυτά, ο έρπης να μη θέλει να σε αφήσει σε ησυχία, γι’ αυτό πρέπει να δημιουργήσεις το ειδικό κουτί πρώτων βοηθειών για την κατάσταση. Τι θα πρέπει να περιέχει; Πάντως, όχι ιώδιο και γάζες.

Μπίρα: Στο πρώτο καμπανάκι, που δείχνει ότι ο έρπης θα κάνει την εμφάνισή του, πήγαινε κατευθείαν στο ψυγείο. Βρες ένα παγωμένο κουτάκι μπίρα και τύλιξέ το με μία πετσέτα. Τώρα πίεσέ το πάνω στη φουσκάλα -που αρχίζει να σχηματίζεται για δεκαπέντε δευτερόλεπτα- και στη συνέχεια απομάκρυνέ το για άλλα δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Επανάλαβε τη διαδικασία για πέντε λεπτά. Περίμενε ένα τέταρτο (και πάλι από την αρχή). Και όταν τελειώσεις, πιες την μπίρα. «Το κρύο ποτό μπορεί να παγώσει στην κυριολεξία τον ιό και να αποτρέψει το σχηματισμό του έλκους» λέει ο Τζερόμ Λιτ, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve. Βέβαια, όλα αυτά ισχύουν για τον επιχείλιο έρπητα. Μην το δοκιμάσεις στην περίπτωση του έρπητα των γεννητικών οργάνων. Για ευνόητους λόγους…

Σκόρδο: Μαγείρεψε μία ωραία μακαρονάδα και φρόντισε στη σάλτσα να βάλεις πολύ σκόρδο. Σύμφωνα με τον Τζέιμς Ντιουκ, συγγραφέα του βιβλίου The Green Pharmacy, το σκόρδο αποτελεί «δολοφόνο» των ιών. Μάλιστα, από πειράματα στο εργαστήριο έχει φανεί ότι το σκόρδο μπορεί να σκοτώσει τόσο τον επιχείλιο έρπητα όσο κι εκείνον των γεννητικών οργάνων. Φοβάσαι μήπως η αγαπημένη σου δυσανασχετήσει -ή μάλλον λιποθυμήσει- μόλις ανοίξεις το στόμα σου, αφού έχεις απολαύσει τη μακαρονάδα; Εχε στο συρτάρι σου ένα κουτί με συμπλήρωμα σκόρδου. Δύο ταμπλέτες σου δίνουν τη δόση που χρειάζεσαι χωρίς τα παρελκόμενα. Παίρνε δύο ταμπλέτες, τρεις φορές την ημέρα, μέχρι να υποχωρήσει το ξέσπασμα.

Εχινάκεα: Είναι ένα από τα πιο διάσημα φαρμακευτικά φυτά και φημίζεται για την ενίσχυση που προσφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πειράματα στο εργαστήριο, που διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οτάβα, έδειξαν ότι, όταν τοποθετήθηκε εκχύλισμα εχινάκεας πάνω στον επιχείλιο έρπητα, ο ιός εξοντώθηκε. «Η εφαρμογή βάμματος εχινάκεας πάνω στο έλκος είναι πιθανό να έχει τα ίδια αποτελέσματα και στον άνθρωπο» λέει ο επικεφαλής των ερευνητών Τζον Αρνασον. Κυκλοφορούν αρκετά σκευάσματα εχινάκεας. Βάλε μικρή ποσότητα σε λίγο βαμβάκι και τοποθέτησέ το πάνω στη φουσκάλα – μία ή δύο φορές την ημέρα.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού