Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το γαλακτικό οξύ

Category: Fitness, Υγεία

Μυϊκός πόνος, κάψιμο, γρήγορη αναπνοή, ναυτία, πόνος στο στομάχι? Αν έχετε βιώσει το δυσάρεστο συναίσθημα της γαλακτικής οξέωσης, πιθανότατα το θυμάστε.

Η γαλακτική οξέωση που προκαλείται από έντονη άσκηση είναι συνήθως προσωρινή. Συμβαίνει όταν συσσωρεύεται πάρα πολύ οξύ στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Τι είναι το γαλακτικό οξύ

Το γαλακτικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγει το σώμα σας όταν τα κύτταρά σας διασπούν τους υδατάνθρακες για ενέργεια. Μπορεί να το βλέπετε να αναφέρεται ως γαλακτικό οξύ.

Τα μυϊκά κύτταρα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγουν το περισσότερο γαλακτικό οξύ, αλλά μπορεί να προέρχεται από οποιονδήποτε ιστό του σώματός σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το γαλακτικό οξύ στους μύες τους κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προπόνησης. Οι μύες σας όντως παράγουν πολύ γαλακτικό οξύ όταν γυμνάζεστε, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη δραστηριότητα που μπορεί να το δημιουργήσει.

Οτιδήποτε κάνει το σώμα σας να χρησιμοποιεί περισσότερο οξυγόνο από το συνηθισμένο μπορεί να προκαλέσει στα κύτταρά σας την παραγωγή γαλακτικού οξέος.

Μια προπόνηση, η εργασία στην αυλή ή το κουβάλημα βαριών κουτιών ενώ βοηθάτε έναν φίλο σας να μετακομίσει, όλα μπορούν να προκαλέσουν μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του γαλακτικού οξέος στο σώμα σας.

Αυτή η προσωρινή αύξηση του γαλακτικού οξέος δεν είναι επικίνδυνη και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Το συκώτι και τα νεφρά σας φιλτράρουν το γαλακτικό οξύ από το αίμα σας και το διασπούν σε γλυκόζη (σάκχαρο του αίματος).

Λειτουργία

Τι κάνει το γαλακτικό οξύ

Το σώμα σας συνήθως τροφοδοτεί τους μύες σας με οξυγόνο (αερόβια). Εάν αρχίσετε να κάνετε έντονη σωματική δραστηριότητα πιο γρήγορα από ό,τι το σώμα σας μπορεί να μεταφέρει οξυγόνο στους μύες και τους άλλους ιστούς σας, τα κύτταρά σας διασπούν τη γλυκόζη για να δημιουργήσουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να συνεχίσετε να κινείστε (αναερόβια).

Το γαλακτικό οξύ δημιουργείται όταν παράγετε ενέργεια αναερόβια κι έχει τρεις κύριες λειτουργίες, μεταξύ των οποίων:

  • Ενέργεια: Το σώμα σας παράγει γαλακτικό οξύ για να τροφοδοτήσει τα κύτταρα όταν αυτά εργάζονται πιο σκληρά από το συνηθισμένο.
  • Δημιουργία γλυκόζης (γλυκονεογένεση): Το συκώτι και τα νεφρά σας φιλτράρουν το γαλακτικό οξύ από το αίμα σας αφού δημιουργηθεί σε άλλους ιστούς. Το διασπούν και το μετατρέπουν σε νέα γλυκόζη την οποία το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει για ενέργεια στο μέλλον.
  • Μοριακή σηματοδότηση: Το γαλακτικό οξύ στο αίμα σας είναι ένα μόριο σήματος σε όλο το σώμα σας. Σκεφτείτε το σαν μια σειρά από σημαίες ή σημάδια που τοποθετεί ένα συνεργείο οικοδομών πριν αρχίσει να εργάζεται σε μια περιοχή. Το γαλακτικό οξύ προσελκύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας συστήματος για την επούλωση των πληγών και την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Το γαλακτικό οξύ κάνει τους μύες σας να καίνε

Είναι ένας κοινός μύθος ότι το γαλακτικό οξύ κάνει τους μύες σας να πονάνε ή να καίνε μετά την προπόνηση. Οι ειδικοί συνήθιζαν να πιστεύουν ότι η συσσώρευση γαλακτικού οξέος προκαλεί μέρος του πόνου που αισθάνεστε τις ημέρες μετά από έντονη δραστηριότητα.

Μελέτες όμως έχουν διαπιστώσει ότι το γαλακτικό οξύ αποβάλλεται από τους μυς σας τόσο γρήγορα που δεν βλάπτει τα κύτταρά σας και δεν προκαλεί πόνο.

Συνήθως, ο πόνος που αισθάνεστε τις ημέρες μετά από μια προπόνηση προκαλείται από μικρορωγμές (μικροσκοπικά σχισίματα στις μυϊκές ίνες σας). Αυτό μπορεί να είναι καλό καθώς η επιδιόρθωση αυτών των μικρορωγμών κάνει τους μυς να μεγαλώνουν και να δυναμώνουν.

Αν όμως βιώνετε έντονο μυϊκό πόνο, μπορεί να έχετε έναν τραυματισμό, όπως ένα τράβηγμα μυός (μυϊκό τράβηγμα).

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου στους μύες σας, κράμπες, ναυτία, αδυναμία και αίσθημα εξάντλησης. Είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει να σταματήσετε αυτό που κάνετε

Τα συμπτώματα συμβαίνουν στη στιγμή. Ο πόνος που μερικές φορές αισθάνεστε στους μύες σας μια ή δύο ημέρες μετά από μια έντονη προπόνηση δεν προέρχεται από γαλακτική οξέωση. Είναι οι μύες σας που αναρρώνουν από την προπόνηση που τους κάνατε.

Αιτίες

Έντονη άσκηση

Όταν ασκείστε, το σώμα σας χρησιμοποιεί οξυγόνο για να διασπάσει τη γλυκόζη για ενέργεια. Κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, μπορεί να μην υπάρχει αρκετό διαθέσιμο οξυγόνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, οπότε παράγεται μια ουσία που ονομάζεται γαλακτικό.

Το σώμα σας μπορεί να μετατρέψει αυτό το γαλακτικό σε ενέργεια χωρίς να χρησιμοποιήσει οξυγόνο. Αλλά αυτό το γαλακτικό ή γαλακτικό οξύ μπορεί να συσσωρευτεί στην κυκλοφορία του αίματός σας πιο γρήγορα από ό,τι μπορείτε να το κάψετε.

Το σημείο κατά το οποίο το γαλακτικό οξύ αρχίζει να συσσωρεύεται ονομάζεται “κατώφλι γαλακτικού οξέος”.

Ιατρικές παθήσεις

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν γαλακτική οξέωση, όπως:

  • Καρκίνος
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Ηπατική ανεπάρκεια
  • Ανεπάρκεια βιταμίνης Β
  • Σήψη (φλεγμονή ολόκληρου του σώματος που προκαλείται από σοβαρή λοίμωξη)
  • Σοκ.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της μετφορμίνης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη, και όλα τα φάρμακα νουκλεοσιδικών αναστολέων της αντίστροφης μεταγραφάσης (NRTI) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του HIV/AIDS μπορούν να προκαλέσουν γαλακτική οξέωση.

Εάν λαμβάνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα και έχετε συμπτώματα γαλακτικής οξέωσης, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πού βρίσκεται το γαλακτικό οξύ στο σώμα μου

Τα όργανα και οι ιστοί που παράγουν το περισσότερο γαλακτικό οξύ περιλαμβάνουν:

  • Μύες.
  • Ερυθρά αιμοσφαίρια.
  • Το δέρμα.
  • Εγκέφαλος.
  • Το γαστρεντερικό σύστημα.

Καταστάσεις και διαταραχές

Τι είναι τα υψηλά επίπεδα γαλακτικού οξέος

Οι καταστάσεις υγείας και οι λοιμώξεις που δυσκολεύουν το σώμα σας να μεταφέρει φρέσκο οξυγόνο στα κύτταρά σας μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα γαλακτικού οξέος.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γαλακτική οξέωση, ένα επικίνδυνα υψηλό επίπεδο γαλακτικού οξέος. Είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η γαλακτική οξέωση είναι συνήθως επιπλοκή άλλων καταστάσεων υγείας, όπως:

  • Νεφρική ανεπάρκεια.
  • Ηπατική ανεπάρκεια.
  • Κίρρωση.
  • Καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Λοιμώξεις και σήψη.
  • Καρκίνος.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της γαλακτικής οξέωσης περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία και έμετος.
  • Αδυναμία, ιδίως στους μύες σας.
  • Κοιλιακό άλγος.

Εάν έχετε γαλακτική οξέωση, το σώμα σας δεν μπορεί να επεξεργαστεί το γαλακτικό οξύ αρκετά γρήγορα και αρχίζει να προκαλεί βλάβες στα όργανα και τους ιστούς σας. Μπορεί να κάνετε εμετό καθώς το σώμα σας προσπαθεί να απομακρύνει το επιπλέον γαλακτικό οξύ όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Μπορείτε να αναπτύξετε γαλακτική οξέωση αν πιέσετε το σώμα σας πέρα από τα συνήθη όριά του κατά τη διάρκεια ενός αθλήματος, μιας προπόνησης ή οποιουδήποτε είδους έντονης σωματικής δραστηριότητας.

Η γυμναστική και τα αθλήματα μπορούν να δοκιμάσουν με ασφάλεια τα όρια της αντοχής σας, αλλά μην “παίζετε μέσα από τον πόνο” ή μην πιέζετε τον εαυτό σας να συνεχίσει να κινείται όταν είστε σωματικά εξαντλημένοι.

Η γαλακτική οξέωση είναι διαφορετική από την προσωρινή αύξηση των επιπέδων γαλακτικού οξέος μετά από μια προπόνηση. Συνήθως, το επίπεδο του γαλακτικού σας οξέος θα επανέλθει στο συνηθισμένο του επίπεδο μόλις σταματήσετε μια έντονη σωματική δραστηριότητα.

Το συκώτι και οι νεφροί σας αρχίζουν να διασπούν το επιπλέον γαλακτικό οξύ αμέσως πριν εμφανίσετε συμπτώματα ή επιπλοκές.

Τι είναι η εξέταση επιπέδου γαλακτικού οξέος

Η εξέταση επιπέδου γαλακτικού οξέος είναι μια εξέταση αίματος. Ένας γιατρός θα εξετάσει το επίπεδο γαλακτικού οξέος σας εάν πιστεύει ότι μπορεί να έχετε γαλακτική οξέωση και θα στείλει ένα δείγμα του αίματός σας σε ένα εργαστήριο. Το εργαστήριο θα ελέγξει πόση ποσότητα γαλακτικού οξέος υπάρχει στο αίμα σας.

Η ύπαρξη υψηλού γαλακτικού οξέος δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχετε μία από τις σοβαρές παθήσεις που προκαλούν γαλακτική οξέωση, αλλά είναι συνήθως ένα σημάδι ότι τα κύτταρά σας δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο.

Ο γιατρός σας θα σας πει τι σημαίνουν τα αποτελέσματά σας και ποιες θεραπείες θα χρειαστείτε για να μειώσετε τα επίπεδα γαλακτικού οξέος.

Πρόληψη της γαλακτικής οξέωσης

  • Ξεκινήστε κάθε άσκηση σταδιακά. Διατηρήστε το ρυθμό σας. Μην πηγαίνετε από τον καναπέ στην προσπάθεια να τρέξετε έναν μαραθώνιο μέσα σε μια εβδομάδα. Ξεκινήστε με μια αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο ή το γρήγορο περπάτημα. Μπορείτε να αυξήσετε το ρυθμό και την απόστασή σας αργά. Αυξήστε την ποσότητα της άσκησης κάθε εβδομάδα, ώστε το σώμα σας να αποκτήσει ανοχή. Αυτό θα αυξήσει το “κατώφλι γαλακτικού οξέος” σας, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να πάθετε γαλακτική οξέωση.
  • Βεβαιωθείτε ότι πίνετε πολύ νερό. Βοηθά να απαλλαγείτε από τυχόν περίσσεια οξέος.
  • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή,που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχο κρέας.
  • Κοιμηθείτε αρκετά τη νύχτα και δώστε στον εαυτό σας χρόνο να ανακάμψει μεταξύ των περιόδων άσκησης. Το πόσος χρόνος είναι αυτός εξαρτάται από το πώς αισθάνεστε.

Εάν η γαλακτική σας οξέωση προκαλείται από κάποια ασθένεια ή φαρμακευτική αγωγή, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να είστε σε θέση να κάνετε αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε το πρόβλημα.

Δοκιμές γαλακτικού κατωφλίου για αθλητές

Οι αθλητές χρησιμοποιούν τις δοκιμασίες γαλακτικού κατωφλίου για να κατανοήσουν τα ανώτερα όρια της αντοχής τους, ώστε να μπορούν να προπονούνται ή να αποδίδουν με ασφάλεια στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας γαλακτικού κατωφλίου, θα εκτελείτε όλο και πιο έντονη άσκηση ενώ ένας γιατρός παρακολουθεί το επίπεδο γαλακτικού οξέος στο αίμα σας. Θα σας πάρει δείγματα αίματος σε καθορισμένα σημεία κατά τη διάρκεια της δοκιμής για να ελέγξει το γαλακτικό οξύ στο αίμα σας σε πραγματικό χρόνο.

Ποτέ μην γυμνάζεστε σκόπιμα μέχρι να εξαντληθείτε. Τα τεστ γαλακτικού κατωφλίου πρέπει να γίνονται υπό την επίβλεψη ενός γιατρού για να βεβαιωθείτε ότι είστε ασφαλείς. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν ενδιαφέρεστε για ένα τεστ γαλακτικού κατωφλίου ως μέρος της προπόνησης ή της άσκησής σας.

Φροντίδα

Πώς μπορώ να φροντίσω τους μύες μου;

Το γαλακτικό οξύ δεν προκαλεί πόνο στους μύες σας ούτε τραυματισμούς.Σε γενικές γραμμές, φροντίστε να κάνετε διατάσεις και να προθερμαίνεστε πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε έντονη σωματική δραστηριότητα.

Η αύξηση της συνολικής σας ευλυγισίας θα βοηθήσει στην πρόληψη των μυϊκών τραυματισμών. Όσο περισσότερο γυμνάζετε τους μύες σας τεντώνοντάς τους σταδιακά, τόσο μεγαλύτερη ευελιξία και δοτικότητα έχουν όταν κινείστε.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε τα συμπτώματα της γαλακτικής οξέωσης κατά την άσκηση, αρχίστε αμέσως να ζεσταίνεστε. Αφού προθερμανθείτε, ξεκουραστείτε πριν ασκηθείτε ξανά και βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό.

Να θυμάστε να ακούτε το σώμα σας. Εάν αισθάνεστε κάψιμο και άλλα συμπτώματα γαλακτικής οξέωσης κατά την άσκηση, αυτός είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει να σταματήσετε.

Εάν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρήσουν μόλις σταματήσετε την προπόνησή σας, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού