Η αγαύη είναι πιο υγιεινή από τη ζάχαρη; Ρωτήσαμε διατροφολόγους

Category: Διατροφή

Η αγαύη έχει γίνει πρόσφατα μια λέξη-κλειδί στο χώρο των τροφίμων. Οι άνθρωποι βάζουν σιρόπι αγαύης σε smoothies, το χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο της ζάχαρης για γλυκά, ακόμα και για τηγανίτες και πλιγούρι βρώμης όπως το σιρόπι σφενδάμου.

Αλλά τι είναι αυτό, από πού προέρχεται, και είναι πραγματικά τόσο υγιεινό για εσάς σε σύγκριση με άλλα γλυκαντικά εκεί έξω; Η σύντομη απάντηση: Είναι λίγο πιο περίπλοκο από ένα απλό “ναι” ή “όχι”. Μιλήσαμε με έναν διατροφολόγο για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το μοντέρνο συστατικό.

Τι είναι η αγαύη

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι λένε τη λέξη αγαύη, στην πραγματικότητα μιλούν για το σιρόπι αγαύης – το οποίο είναι αυτό το γλυκό πράγμα που οι άνθρωποι φαίνεται να μην χορταίνουν. Το σιρόπι αγαύης (που μερικές φορές ονομάζεται λανθασμένα νέκταρ αγαύης) είναι ένα γλυκαντικό που προέρχεται από το φυτό αγαύη, ένα αγκαθωτό χυμώδες φυτό που προέρχεται από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Ανοίξτε ένα φυτό αγαύης και θα βρείτε αρκετό χυμό. Αυτός ο χυμός μπορεί να συλλεχθεί και να μετατραπεί σε σιρόπι αγαύης ή τεκίλα, ανάλογα με τον τρόπο χειρισμού του. (Ναι, το σιρόπι αγαύης και η τεκίλα προέρχονται από το ίδιο φυτό!)

Για τη δημιουργία σιροπιού αγαύης που θα χρησιμοποιούσατε ως γλυκαντικό, ο χυμός θερμαίνεται μέχρι να συμπυκνωθούν τα σάκχαρά του και η υφή του να γίνει πολύ πιο ρευστή. (Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ να βάλετε αγαύη στις τηγανίτες σας, ξέρετε ότι βγαίνει πολύ πιο γρήγορα από το σιρόπι σφενδάμου).

Οφέλη διατροφής αγαύης

Το κύριο πλεονέκτημα της αγαύης είναι ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ), ιδίως σε σύγκριση με άλλα κοινά γλυκαντικά. “Ο γλυκαιμικός δείκτης κατατάσσει τους υδατάνθρακες σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, με βάση το πόσο γρήγορα και πόσο ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση”, λέει ο Uma Naidoo, MD, διατροφική ψυχίατρος και συγγραφέας.

Ενδεικτικά, η επιτραπέζια ζάχαρη έχει ΓΔ περίπου 63, το μέλι έχει ΓΔ 58 και το σιρόπι σφενδάμου έχει ΓΔ 54. Το σιρόπι αγαύης, από την άλλη πλευρά, έχει ΓΔ μεταξύ 10-27. Όπως διαπιστώνετε, ο γλυκαιμικός δείκτης του σιροπιού αγαύης είναι πολύ χαμηλότερος συγκριτικά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να επηρεάσει λιγότερο το σάκχαρο στο αίμα σας από ό,τι οι άλλες ζαχαρούχες ουσίες που αναφέρονται εδώ.

“Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, χωνεύονται γρήγορα και προκαλούν σημαντικές διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος”, εξηγεί ο Δρ Naidoo. “Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως η ολική βρώμη, χωνεύονται πιο αργά, προκαλώντας μια πιο σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα”. Έτσι, οι τροφές με υψηλότερο Δείκτη Γλυκόζης (αυτές που πλησιάζουν το 100) ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα σας περισσότερο από ό,τι οι τροφές με χαμηλό Δείκτη Γλυκόζης (αυτές που πλησιάζουν το 0).

Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει πόσο υψηλός είναι ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων

Πρώτον, αυτή η μέτρηση μπορεί να είναι απίστευτα σημαντική για τα άτομα με διαβήτη. (Διαβήτης είναι μια κατάσταση υγείας που χαρακτηρίζεται από υπερβολικά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε απαιτεί σχεδόν συνεχή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.) Δεδομένου αυτού, είναι λογικό κάποιος με διαβήτη να ενδιαφέρεται για το πώς ορισμένα τρόφιμα επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του.

Αλλά ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος για όλους. Όταν τρώμε, το σώμα μας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη. Αυτή η ορμόνη λειτουργεί για τη μετατροπή της γλυκόζης (ένας τύπος σακχάρου που βρίσκεται στα τρόφιμα) σε ενέργεια. Οποιαδήποτε περίσσεια γλυκόζης, δηλαδή η γλυκόζη που δεν μετατρέπεται αμέσως σε ενέργεια, αποθηκεύεται σε κλήσεις λίπους για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια αργότερα.

“Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε γλυκόζη, τόσο περισσότερο ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα”, λέει ο Δρ Naidoo, οπότε τα τρόφιμα που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη τείνουν να έχουν υψηλότερους ΔΓ. Προσθέτει ότι οι τροφές με υψηλή γλυκόζη μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να τις επεξεργαστεί το σώμα μας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να φθείρει την ικανότητα του σώματός μας να επεξεργάζεται τη γλυκόζη εξ αρχής, να οδηγήσει σε επιθυμία για ζάχαρη και εξάρτηση, να επηρεάσει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας και πολλά άλλα. “Η συνεχής κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να εξαντλήσει την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει τη γλυκόζη με ινσουλίνη”, λέει ο Δρ Naidoo. “Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχει συσχετιστεί με διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις – μεταξύ άλλων παθήσεων”.

Διαβάστε Επίσης : Κρεατίνη

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της αγαύης

Ενώ η αγαύη έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη – ένα διαφορετικό είδος ζάχαρης. Τα τρόφιμα αποτελούνται συνήθως από τρία είδη ζάχαρης: γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Η γλυκόζη είναι ένα απλό σάκχαρο που συνθέτει τους υδατάνθρακες, οπότε συχνά θα τη βρείτε σε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί και τα δημητριακά). Η φρουκτόζη είναι ένα απλό σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα και τα φυτά (όπως η αγαύη) και η σακχαρόζη αποτελείται τόσο από γλυκόζη όσο και από φρουκτόζη.

“Η γλυκόζη είναι η πιο σημαντική μορφή σακχάρου για το σώμα μας”, λέει ο Δρ Naidoo. “Η δομή της την καθιστά εύκολη να διασπαστεί και να μεταβολιστεί για καύσιμα”. Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη είναι το πρώτο σάκχαρο στο οποίο στρέφεται το σώμα μας όταν χρειάζεται ενέργεια. (Αλλά, όπως αναφέρθηκε, υπάρχει και η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης).

Η φρουκτόζη, ένα διαφορετικό είδος ζάχαρης, δεν μεταβολίζεται τόσο εύκολα. Πρέπει να σταλεί στο συκώτι, όπου θα μετατραπεί σε γλυκόζη – η οποία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια. Επειδή αυτή η διαδικασία διαρκεί λίγο περισσότερο, η φρουκτόζη είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσει το σάκχαρο στο αίμα σας από ό,τι η γλυκόζη.

Ενώ αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (όπως η αγαύη) τείνουν να έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πιο υγιεινά.

“Είναι αλήθεια ότι η φρουκτόζη έχει μικρότερο αντίκτυπο στο άμεσο σάκχαρο του αίματος, επειδή το σώμα δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αμέσως”, λέει ο Δρ Naidoo. “Όμως μπορεί να γίνει απίστευτα επιβαρυντική για το συκώτι. Και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αποθήκευση λίπους, η οποία γνωρίζουμε ότι είναι ανθυγιεινή”. Η υπερβολική πρόσληψη φρουκτόζης έχει επίσης συνδεθεί με μεταβολικά νοσήματα, γαστρεντερικές παθήσεις, αντίσταση στην ινσουλίνη και προβλήματα υγείας.

Με άλλα λόγια, η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης μπορεί να είναι κακό πράγμα, αλλά και η υπερβολική ποσότητα φρουκτόζης είναι επίσης κακό πράγμα. “Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είτε καταναλώνετε φρουκτόζη είτε γλυκόζη, εξακολουθείτε να καταναλώνετε ζάχαρη”, επισημαίνει ο Δρ Naidoo.

Συνοψίζοντας: Είναι αγαύη καλύτερη από τη ζάχαρη

Αν αναζητάτε οφέλη στην υγεία, μάλλον θα απογοητευτείτε. “Παρά το γεγονός ότι έχει χαμηλή τιμή ΓΔ, η αγαύη πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπίζατε οποιαδήποτε άλλη ζάχαρη – με μέτρο”, λέει ο Nicole Avena, PhD, ειδικός σε θέματα διατροφής και συγγραφέας. Η πολλή ζάχαρη δεν είναι καλό πράγμα – και αυτό ισχύει είτε ο τύπος της ζάχαρης που καταναλώνετε είναι πλούσιος σε γλυκόζη είτε σε φρουκτόζη.

“Εάν η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας είναι μια κύρια ανησυχία για εσάς, ωστόσο, η χρήση αγαύης ως γλυκαντικό (όπως στον καφέ σας, για παράδειγμα) θα μπορούσε να είναι μια λογική εναλλακτική λύση στην κανονική ζάχαρη”, προσθέτει η Avena. Απλώς να θυμάστε ότι ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης δεν καθιστά την αγαύη εκ των πραγμάτων μια υγιεινή επιλογή. Είναι επιρρεπής στις ίδιες αδυναμίες με κάθε άλλο τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού