Χτύπησε Διάνα!

Category: Sport
toxovolia

Στην αρχή ήταν ο Οδυσσέας και ο Γουλιέλμος Τέλος. Μετά ήρθε ο Λέγκολας. Τώρα είναι η σειρά σου. Ακολούθησε αυτά τα βήματα και γίνε ο νέος θρύλος της τοξοβολίας.

Η τοξοβολία είναι το πιο αρχαίο άθλημα του κόσμου. Οι αρχαίοι τη θεωρούσαν τέχνη, από την οποία ξεπήδησαν μεγάλοι βιρτουόζοι. Πάρε παράδειγμα τον Οδυσσέα: γύρισε στην Ιθάκη, βρήκε το σπιτικό γεμάτο από μνηστήρες και τους εκμηδένισε σε έναν αγώνα τοξοβολίας. Σήμερα δεν χρειάζεται να γίνεις σταρ στην Ιλιάδα για να ρίξεις τα βέλη σου και να στοχεύσεις κέντρο. Είναι πιο απλό απ’ όσο φαντάζεσαι.

Στο πεδίο βολής

Ο στόχος απέχει μερικά μέτρα μακριά μου και με το τόξο ανά χείρας ρίχνω μία αδέξια βολή. Δεν διαφέρω από τους διπλανούς «νεοσύλλεκτους», που δοκιμάζουν την τύχη τους στην τοξοβολία – άλλωστε είναι άθλημα συνώνυμο της εξέλιξης, κάτι που μας τονίζουν οι τοξότες γύρω μας. «Είναι σημαντικό να ανεβάζεις σταδιακά τους στόχους σου στην προπόνηση, γιατί κάνεις μετρήσιμα βήματα, που πρέπει να τα ακολουθήσεις στην πορεία σου» ξεκαθαρίζει ο Βασίλης Πρωτοπαπάς, αρχηγός της ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων. Μυήθηκε στο άθλημα στα 43, κάτι που αποδεικνύει κι άλλο ένα ατού του σπορ: η τοξοβολία δεν έχει ηλικία, δεν έχει περιορισμούς. Θα σου ταιριάξει όμως καλύτερα αν σου αρέσει να βάζεις στόχους, να τους αναγνωρίζεις και να τους πετυχαίνεις. Και κάτι ακόμα: δεν έχει πολλά έξοδα. Όταν ξεκινάς, συνήθως πηγαίνεις σε κάποιον σύλλογο και πληρώνεις μία συνδρομή, ώστε να αποκτήσεις την κάρτα του αθλούμενου. Την πρώτη γεύση μπορείς να την πάρεις κι από τις εταιρείες υπαίθριων δραστηριοτήτων (Trekking Hellas, τηλ.: 210-3310323, Ευ Ζην, τηλ.: 210-6754300) που περιλαμβάνουν την τοξοβολία στο πρόγραμμά τους.

Ένα από τα ατού του αθλήματος είναι ότι δεν κοστίζει. Αν θελήσεις να ασχοληθείς αθλητικά, ο εξοπλισμός κοστίζει περίπου 150 ευρώ, ενώ σε επίπεδο πρωταθλητισμού φτάνει έως τα 2.000 ευρώ. Τέλος, οι προπονήσεις είναι δωρεάν. Στην αρχή της εκπαίδευσης μαθαίνεις να ανοίγεις το τόξο και να ρίχνεις. Τόσο απλά! Σταδιακά αποκτάς τη βασική φόρμα, μαθαίνεις να στήνεσαι σωστά, να αφήνεις τη χορδή και σταδιακά εξελίσσεσαι σε τοξότη.

Ο πλέον αρμόδιος που θα σε πληροφορήσει για τους συλλόγους είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας (τηλ.: 210-6400109, 210-6200186, toxovolia.org) όπως επίσης και τα sites toxovolia.gr, toxosport.gr, archery.gr.

Bγάλε πείσμα

Με την πρώτη ματιά, το τόξο φαίνεται ασήκωτο, αλλά τα φαινόμενα απατούν. Παρατηρώντας τους τοξότες βλέπεις κάθε είδους «σουλούπι». Ωστόσο υπάρχει ένα μαγικό DNA που χτίζει τον καλό αθλητή: «Ο ιδανικός σωματότυπος είναι λεπτός, χωρίς ιδιαίτερη μυϊκή δύναμη, δηλαδή ογκώδης, νευρώδης με μακριά χέρια» τονίζει ο Βασίλης. Καθώς όλα γίνονται σε συνθήκες σιωπής, η εύλογη απορία μας είναι τι άλλα όπλα πρέπει να κουβαλάει στη φαρέτρα του κανείς: «Πείσμα γιατί έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητο σε κάθε άθλημα. Επίσης χαλαρότητα και μεθοδικότητα» προσθέτει ο Βασίλης. Η μυωπία επηρεάζει τις επιδόσεις; Κανένα πρόβλημα, εκτός κι αν φοράς γυαλιά όταν βρέχει, οπότε επιστράτευσε τους φακούς επαφής!

Το know how

Υπάρχουν διάφορα είδη τοξοβολίας: το ολυμπιακό τόξο, το σύνθετο, που στις ΗΠΑ το βλέπεις στο κυνήγι, το field όπου κινείσαι σε προκαθορισμένη διαδρομή και βρίσκεις τους στόχους, από τους οποίους άλλοι είναι σε γνωστή απόσταση κι άλλοι σε τυχαία θέση, που εσύ πρέπει να εκτιμήσεις. «Σε όλα τα είδη, οι διαδικασίες να ρίξεις είναι ίδιες. Η διαφορά είναι ότι το σύνθετο δεν συμμετέχει στις Ολυμπιάδες. Το καλοκαίρι γίνονται ρίψεις εξωτερικού χώρου από τα 30-90 μ. και το χειμώνα σε σταθερή απόσταση 18 μ.» λέει ο Βασίλης.

Κι αν σου φαίνονται όλα αυτά τεμπέλικα, αρκεί να μάθεις ότι σε έναν μέσο αγώνα, όπου μπορεί να ρίξεις 72 βέλη, θα πηγαινοέρχεσαι στο στόχο πάνω από δέκα φορές! Από την αρχή καταλαβαίνεις ότι όλο το σώμα σου γυμνάζεται, οπότε ξεχνάς την αναπόφευκτη ορθοστασία. Τα μυστικά για να είσαι σε φόρμα είναι η αεροβική άσκηση, ώστε να διατηρήσεις έναν καλό καρδιακό ρυθμό. «Το δυναμικό περπάτημα (power walking) βοηθά, ενώ ως προς την ενδυνάμωση, πρέπει να κάνεις βάρη με ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα. Επίσης επιβάλλεται και το στρέτσινγκ, εξαιτίας των πολλών τάσεων που επιβαρύνουν τους μυς κι αυτό γιατί το βάρος του τόξου όταν το τεντώνουμε πάει στην πλάτη, η οποία μαζί με τους ώμους τραβάει ζόρι» προσθέτει ο Βασίλης.

Η τοξοβολία είναι ασφαλής αρκεί να μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου, πράγμα που ισχύει για όλα τα σπορ. Για παράδειγμα, αν πάρεις ένα τόξο πιο βαρύ από αυτό που μπορείς να χειριστείς, υπάρχει κίνδυνος να υποστείς θλάσεις, τενοντίτιδες ή, το χειρότερο, ρίξεις σε τένοντες ή ώμους. Ποιο είναι το μυστικό; «Να ρίχνεις με τόξο που έχει την κατάλληλη αντίσταση για τις δυνατότητές σου» προτείνει ο Βασίλης. Γενικά σημείωσε ότι οι αντιστάσεις ξεκινούν από τα 7 κιλά όταν είσαι αρχάριος και φτάνουν σε μεγαλύτερα μεγέθη, π.χ. 23 κιλά. Αυτό καθορίζει και το βαθμό δυσκολίας: όσο πιο μακριά θέλεις να ρίξεις τόσο μεγαλύτερη αντίσταση χρειάζεσαι.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού