Η κατακράτηση σπέρματος δημιουργεί προβλήματα;

Category: Sex
katakratisi spermatos

Κάποτε ορκίστηκα στον εαυτό μου ότι δεν θα εκσπερμάτιζα για 60 ημέρες, αλλά δεν συνέβη αυτό. Κάπου γύρω στην 37η ημέρα, είχα μια τόσο ισχυρή νυχτερινή επιθυμία που με ξύπνησε και ξαφνικά θυμήθηκα πόσο μαγική ήταν η αίσθηση της εκσπερμάτισης. Την επόμενη μέρα, όλα τελείωσαν: Αυνανίστηκα τρεις φορές και στη συνέχεια επέστρεψα στην καθημερινή εκτόξευση του φορτίου μου.

Είχα δοκιμάσει την κατακράτηση σπέρματος, την πρακτική της μη εκσπερμάτωσης για ημέρες, αν όχι εβδομάδες σε μια στιγμή, αφού σκόνταψα σε ένα νήμα Reddit που ισχυριζόταν ότι ήταν πανάκεια. Υπήρχαν πολλές αναφορές ανδρών που δήλωναν ότι βοήθησε στην ανακούφιση του άγχους, της κατάθλιψης, της κακής μνήμης, της γενικής κόπωσης και άλλων παθήσεων. Από τότε δεν έχουν αλλάξει πολλά: Οι άνδρες εξακολουθούν να ορκίζονται ότι η κατακράτηση σπέρματος έχει αλλάξει τη ζωή τους με σχεδόν ασύλληπτους τρόπους.

Ένας χρήστης του Reddit έγραψε πρόσφατα: “Φαίνεται ότι όλα τα όργανα αρχίζουν να αποτυγχάνουν όταν εκσπερματώνετε υπερβολικά. Είναι τρομακτικό να το βλέπεις”. Έχοντας να εκσπερματώσει για τρία χρόνια, ο εν λόγω χρήστης ισχυρίζεται ότι όλα τα συμπτώματά του, τα οποία περιλάμβαναν γαστρεντερικά προβλήματα, φούσκωμα, ευαισθησία στο φως, αδυναμία να είναι παραγωγικός, έντονη κόπωση, έλλειψη φιλοδοξίας, κατάθλιψη, εκρήξεις θυμού και περίπου δώδεκα άλλα, έχουν πλέον εξαφανιστεί.

Ωστόσο, στις τριάντα και πλέον ημέρες που αγνοούσα την εκσπερμάτωση μπορώ να πω μόνο ότι υπήρχε ένα πράγμα στο οποίο βοήθησε η κατακράτηση σπέρματος: η κόπωση. Αυτό ήταν κάπως αναμενόμενο. Η εκσπερμάτιση απελευθερώνει προλακτίνη, μια ορμόνη που σας κάνει να νυστάζετε, οπότε περίμενα να έχω περισσότερη ενέργεια. Και υποθέτω ότι το έκανα, αλλά όχι αρκετά ώστε να δικαιολογείται η συνέχιση της αποχής μου από τον αυνανισμό. Όσο για το άγχος μου, τη διάθεση ή οτιδήποτε άλλο; Τίποτα δεν συνέβη, εκτός από το ότι ήμουν καυλωμένος όλη την ώρα και θα έπαιρνα τυχαίες στύσεις σαν να ήμουν πάλι στο γυμνάσιο.

Τίθεται το ερώτημα: Πού πήραν οι άνδρες την ιδέα ότι η κατακράτηση σπέρματος μπορεί να τους κάνει καλό; Τουλάχιστον ένα μέρος της απάντησης μπορεί να έχει τις ρίζες του στην κινεζική ερωτική τέχνη του 17ου αιώνα, η οποία υποστήριζε ότι το σπέρμα συνδέεται με την πηγή της ζωής σας. Για παράδειγμα, στο The Carnal Prayer Mat, ένα από τα μεγάλα κλασικά έργα, ένας από τους χαρακτήρες πεθαίνει πραγματικά από εκσπερμάτιση. (Δεν είναι και τόσο κακός τρόπος για να πεθάνεις, ειλικρινά.)

Τι λέει όμως η πραγματική έρευνα για την κατακράτηση σπέρματος;

Λοιπόν, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές από αυτές. Οι περισσότερες από τις μελέτες που διερευνούν την κατακράτηση σπέρματος επικεντρώνονται στην εγκυμοσύνη. Υπάρχει κάποια έρευνα που δείχνει ότι ο μη αυνανισμός βοηθά στην κινητικότητα του σπέρματος (που σημαίνει την ικανότητα αυτών των μικρών κορόιδων να κολυμπούν μόνα τους), αλλά μέχρι εκεί.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέγεται στους ασθενείς να μην αυνανίζονται κατά τις τέσσερις ή πέντε ημέρες που οδηγούν στη συλλογή σπέρματος για τις διαδικασίες IUI (ενδομήτριας σπερματέγχυσης) και IVF (εξωσωματικής γονιμοποίησης)”, λέει ο Christopher Carrubba, MD, ιατρός με έδρα το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα και σύμβουλος ιατρικής εκπαίδευσης. “Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε, θα μπορούσε σίγουρα να υπάρχει όφελος από την κατακράτηση σπέρματος που οδηγεί σε επαφή”.

Αλλά υπάρχουν ακόμη και στοιχεία εναντίον αυτού. Όταν μίλησα με τον Sandip Prasad, MD, ουρολόγο-ογκολόγο στο Garden State Urology, μοιράστηκε μαζί μου μια μελέτη 800 ανδρών σε μια κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία διαπίστωσε ότι η αποχή από την εκσπερμάτιση (ή αλλιώς η κατακράτηση σπέρματος) για περισσότερες από τέσσερις ημέρες έχει επιζήμια επίδραση εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Στην πραγματικότητα, μία ημέρα αποχής από την εκσπερμάτιση έτεινε να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα εγκυμοσύνης, και στη συνέχεια απλά έπεφτε από εκεί και πέρα.

Όταν ρώτησα τον Carrubba για όλα τα άλλα υποτιθέμενα οφέλη, δεδομένου ότι εγώ, τουλάχιστον, δεν προσπαθώ να αποκτήσω παιδί, μου απάντησε: “Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία έρευνα που να τεκμηριώνει οποιοδήποτε ψυχολογικό όφελος από τη διατήρηση του σπέρματος. Ως εκ τούτου, τα όποια αναφερόμενα οφέλη είναι καθαρά ανεπίσημα και θα μπορούσαν επίσης να είναι αποτέλεσμα του φαινομένου placebo”.

Παρ’ όλα αυτά, καμία έρευνα υπέρ δεν σημαίνει και καμία έρευνα κατά. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που ονομάζεται μεροληψία δημοσίευσης ή “φαινόμενο συρτάρι αρχείου”. Δεδομένου ότι δημοσιεύονται μόνο οι μελέτες με σημαντικά αποτελέσματα και οι υπόλοιπες μπαίνουν στο “συρτάρι του αρχείου” θα μπορούσαν, θεωρητικά, να έχουν υπάρξει μελέτες που να δείχνουν ότι η κατακράτηση σπέρματος δεν κάνει τίποτα νοητικά. Απλώς δεν θα είχαν δημοσιευτεί.

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα από όλα αυτά; Εν ολίγοις, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι η κατακράτηση σπέρματος είναι καλή για εσάς, αλλά αν θέλετε να το διαπιστώσετε μόνοι σας, οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι. “Δεν υπάρχουν πραγματικά σημαντικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατακράτηση σπέρματος”, λέει ο Carrubba. “Ως εκ τούτου, η θέση μου θα ήταν ότι αν πιστεύετε ότι υπάρχει όφελος, τότε κάντε το”.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού