Η γνώση ξαναχτυπά. Γιατί τα προβλήματα-του πέους- δεν τελειώνουν ποτέ. Στην προσπάθεια ενημέρωσης σου σχετικά με τα νοσήματα από τα οποία κινδυνεύει ο «κολλητός» σου μάθαμε για τρεις ακόμη περιπτώσεις που ευχόμαστε ποτέ να μην βρεθείς στην άσχημη θέση να αντιμετωπίσεις. Καλού-κακού όμως…
Τι είναι η ασθένεια του Peyronie
Θα την καταλάβεις την αχώνευτη από το στρώμα μικροβιακής «πλάκας» ή από το σκληρό σβώλο που θα δεις σχηματισμένο πάνω στο πέος σου. Συνήθως σχηματίζεται στο πάνω μέρος του, δεν είναι όμως απίθανο να τη συναντήσεις και από κάτω, στα στρώματα που περιέχουν στυτικό ιστό. Συνήθως, ξεκινάει με τη μορφή τοπικού ερεθισμού και πρηξίματος και μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σαν σκληροποιημένο τραύμα. Θα παρατηρήσεις ότι το τραύμα μειώνει την ελαστικότητα του πέους στο συγκεκριμένο σημείο.
Συνήθως εκδηλώνεται σε ήπια μορφή και φεύγει από μόνη της μέσα σε μια χρονική περίοδο 6-15 μηνών. Στην ήπια μορφή της, το πρόβλημα δεν προχωράει πέρα από την φάση της φλεγμονής. Στην πιο έντονη, μπορεί να διαρκέσει για χρόνια και αυτός ο σβώλος μειώνει την ελαστικότητα, προκαλώντας πόνο και αναγκάζοντας το πέος σε «διπλωμένες» στύσεις.
Από τι δημιουργείται: Η ακριβής αιτία παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη. Στις περιπτώσεις όπου η ασθένεια εξελίσσεται γρήγορα, διαρκεί για λίγο και φεύγει από μόνη της, η πιθανότερη αιτία είναι κάποιος τραυματισμός που προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες όπου η ασθένεια αναπτύσσεται αργά και είναι αρκετά έντονη ώστε να απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Άλλες πιθανές αιτίες μπορεί να είναι
Αγγειίτιδα
Πρόκειται για φλεγμονή των αιμοφόρων ή λεμφικών αγγείων. Θεωρητικά, μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό τραυματισμένου ιστού.
Κληρονομικότητα: Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν κάποιο συγγενή με τη συγκεκριμένη ασθένεια έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν και οι ίδιοι.
Αλλοιώσεις του συνδετικού ιστού: Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 30% όσων πάσχουν από την ασθένεια του Peyronie αναπτύσσουν αλλοιώσεις του συνδετικού ιστού και σε άλλα μέρη του σώματος τους.
Πως θεραπεύεται: Η ασθένεια θεραπεύεται και χειρουργικά και μη. Αν φτάσεις στο σημείο να χρειαστείς επέμβαση θα υποστείς μία από τις δυο μεθόδους που υπάρχουν. Με την πρώτη μέθοδο η πλάκα αφαιρείται χειρουργικά και στη θέση της τοποθετείται κομμάτι δέρματος ή τεχνητό υλικό. Με τη δεύτερη μέθοδο ο χειρουργός απομακρύνει τμήμα ιστού που βρίσκεται στην πλευρά απέναντι από το σβώλο εξουδετερώνοντας το πρόβλημα της κύρτωσης στη στύση. Η πρώτη μέθοδος ενέχει τον κίνδυνο μερικής απώλειας στυτικής λειτουργίας, δηλαδή την πολυπόθητη ακαμψία.
Η μη-χειρουργική μέθοδος περιλαμβάνει υποδόρια χορήγηση φαρμάκου ακριβώς πάνω στο σβώλο η οποία μαλακώνει τον μολυσμένο ιστό, μειώνει τον πόνο και διορθώνει την κυρτότητα του πέους.
Τι είναι η παραφίμωση
Θα καταλάβεις ότι την έχεις όταν διαπιστώσεις ότι τραβώντας προς τα πίσω το μπροστινό μέρος του δέρματος του πέους σου αυτό δεν μπορεί να επανέλθει στην αρχική του θέση. Μην το παίρνεις και τόσο αψήφιστα γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα.
Η παραφίμωση μπορεί να προκληθεί ύστερα από στύση, σεξουαλική δραστηριότητα ή ως αποτέλεσμα τραυματισμού της κεφαλής του πέους. Με την παραφίμωση το μπροστινό μέρος του δέρματος που λέγαμε μένει κολλημένο στο κάτω μέρος της κεφαλής. Αν αυτή η κατάσταση παραμείνει για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και πρόβλημα της ροής του αίματος προς το πέος. Σε ακραίες περιπτώσεις, η ελλιπής ροή αίματος μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του ιστού (γάγγραινα) και τέλος, σε ακρωτηριασμό.
Πως θεραπεύεται: Η θεραπεία της παραφίμωσης επικεντρώνει στη μείωση το πρηξίματος των αδένων και του μπροστινού μέρους του δέρματος. Η μείωση του πρηξίματος μπορεί να επιτευχθεί βάζοντας πάγο ή ασκώντας πίεση στους αδένες ώστε να προκληθεί ροή αίματος. Αν όλα αυτά αποτύχουν τότε μάλλον ήρθε η ώρα φαρμακευτικής ένεσης η οποία θα βοηθήσει στην αποστράγγιση (και άρα αποσυμφόρηση) του πέους. Σε ακραίες περιπτώσεις ο χειρουργός ίσως χρειαστεί να κάνει κάποια μικρά κοψίματα στο δέρμα. Ένας ακόμη τρόπος θεραπείας θεωρείται και η περιτομή.
Τι είναι ο καρκίνος του πέους
Μια σπάνια μορφή καρκίνου η οποία συμβαίνει όταν αφύσικα κύτταρα του πέους διασπώνται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.
Από τι προκαλείται: Η ακριβής αιτία είναι ακόμη άγνωστη, υπάρχουν όμως επικίνδυνοι παράγοντες που αν τους γνωρίζεις ελαττώνεις σημαντικά τις δυσάρεστες πιθανότητες.
Αυτοί είναι: Αποφυγή περιτομής. Όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε περιτομή έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την ασθένεια.
HPV: Το συγκεκριμένο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα περιλαμβάνει περισσότερους από 70 τύπους ιών. Ορισμένοι τύποι HPV μπορούν να προσβάλλουν τα αναπαραγωγικά όργανα και την πρωκτική περιοχή και μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.
Κάπνισμα: Το κάπνισμα εκθέτει το σώμα σου σε διαφόρων ειδών χημικά τα οποία όπως καταλαβαίνεις προσβάλλουν πολλά περισσότερα από τα πνευμόνια σου.
Σμήγμα: Αν δεν πλένεσαι σωστά στην επίμαχη περιοχή δεν θα αργήσει να σχηματιστεί σμήγμα το οποίο θα σου προκαλέσει ερεθισμό και, σταδιακά, φλεγμονή
Θεραπεία για ψωρίαση: Συνήθως η ψωρίαση αντιμετωπίζεται με συνδυασμό φαρμάκων και υπέρυθρες ακτινοβολίες, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πέους.
Ηλικία: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου συναντώνται σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών.
Πως θεραπεύεται
Ευρεία τοπική εκτομή: αφαιρείται μόνο το κομμάτι που έχει προσβληθεί και μέρος υγιούς ιστού.
Μικροχειρουργική: Όπως το λέει και η λέξη. Ο γιατρός χρησιμοποιεί ειδικό μικροσκόπιο για να εξετάσει την περιοχή και να βεβαιωθεί ότι όλα τα καρκινικά κύτταρα έχουν αφαιρεθεί.
Εφαρμογή λέιζερ: Αν δεν αντέχεις το νυστέρι. Ίσως όχι τόσο αποτελεσματική.
Περιτομή: Ακόμη και αν δεν είσαι Εβραίος, βοηθάει σημαντικά
ΣΧΟΛΙΑ
|
|||
|
|||
|
|||
|
|||
|