Σαπούνι στο στόμα

Category: Υγεία

Η καθημερινή διαδικασία περιποίησης των δοντιών (βούρτσισμα, στοματικό διάλυμα, νήμα) αποτελεί καλή βάση για υγιές στόμα.

Ωστόσο κάποια σημεία χρειάζονται περισσότερη φροντίδα από άλλα. Μάθε αυτές τις προβληματικές περιοχές-στόχους και προστάτευσε όχι μόνο το χαμόγελό σου αλλά και τη ζωή σου.

Κουφάλες
Προβληματικό σημείο:
Μεταξύ των δύο τελευταίων πίσω δοντιών – πάνω και κάτω.
Αιτία: Στα σημεία αυτά πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της μάσησης.
Γρήγορη λύση: Οταν χρησιμοποιείς νήμα για τον καθαρισμό αυτών των δοντιών, αντί να ακολουθείς κίνηση πάνω-κάτω, τύλιξε το νήμα γύρω από το κάθε δόντι, τοποθέτησέ το ακριβώς κάτω από το ούλο και στη συνέχεια κάνε το νήμα να γλιστρήσει προς τα πάνω. Καθάρισε με το νήμα τα δόντια, με τις κινήσεις που θα χρησιμοποιούσες για να γυαλίσεις ένα παπούτσι με πανί, λέει ο Κρεγκ Βαλεντάιν από την Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής.

Ούλα που υποχωρούν
Προβληματικό σημείο:
Το ούλο γύρω από τον κυνόδοντά σου και τον προγόμφιο πίσω του.
Αιτία: Οι κυνόδοντες είναι τα πιο προβεβλημένα δόντια σου, γεγονός που σημαίνει ότι ταλαιπωρούνται περισσότερο από το βούρτσισμα (οι δεξιόχειρες προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη στο αριστερό δόντι).
Γρήγορη λύση: Βούρτσιζε απαλά τα δόντια σου και μόνο προς μία κατεύθυνση – από το ούλο προς την άκρη του δοντιού.

Αφτρες στο στόμα
Προβληματικό σημείο:
Το εσωτερικό μέρος του κάτω χείλους σου.
Αιτία: Οταν δαγκώνεις νευρικά τα χείλη σου μπορείς να προκαλέσεις αφθώδη στοματίτιδα, ωστόσο η βαθύτερη αιτία είναι κάποιος ιός.
Γρήγορη λύση: Χρησιμοποίησε ένα προϊόν με βενζοκαΐνη, το οποίο προτείνει η Αμερικανική Ενωση Φαρμακοποιών.

Καρκίνος του στόματος
Προβληματικό σημείο:
Η γλώσσα σου.
Αιτία: Η θέση της την κάνει πιο ευάλωτη στις τοξίνες, όπως αυτές του καπνού του τσιγάρου.
Γρήγορη λύση: Κόψε το κάπνισμα και φάε περισσότερα αβοκάντο. Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανακάλυψαν ότι χημικά στοιχεία που περιέχει το αβοκάντο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος.

Πλάκα
Προβληματικό σημείο:
Τα δύο δόντια της κάτω σιαγόνας, που βρίσκονται μπροστά και στο κέντρο.
Αιτία: Βρίσκονται πιο κοντά στους σιελογόνους αδένες και μία πρωτεΐνη του σάλιου έχει βρεθεί ότι προάγει τη δημιουργία πλάκας.
Γρήγορη λύση: Φάε σταφίδες. Περιέχουν φυτοχημικά, τα οποία δεν επιτρέπουν στην πλάκα να κυριεύσει τα δόντια σου, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού