Σουκραλόζη : Είναι επικίνδυνη ή όχι για την υγεία

Category: Υγεία

Η σουκραλόζη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που θεωρείται γενικά ασφαλές όταν προσλαμβάνεται με μέτρο. Ωστόσο, οι έρευνες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έχουν βγάλει ανάμεικτα αποτελέσματα.

Οι υπερβολικές ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο μεταβολισμό και τη συνολική υγεία σας. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε τεχνητά γλυκαντικά όπως η σουκραλόζη.

Ωστόσο, ενώ οι αρχές υποστηρίζουν ότι η σουκραλόζη είναι ασφαλής για κατανάλωση, ορισμένες μελέτες τη συνδέουν με προβλήματα υγείας.

Τι είναι η σουκραλόζη

Η σουκραλόζη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό με μηδενικές θερμίδες και η Splenda είναι το πιο κοινό προϊόν με βάση τη σουκραλόζη.

Παρασκευάζεται από τη ζάχαρη με μια χημική διαδικασία πολλών βημάτων κατά την οποία τρεις ομάδες υδροξυλίου αντικαθίστανται από άτομα χλωρίου.

Υποτίθεται ότι ανακαλύφθηκε το 1976, όταν ένας επιστήμονας σε ένα βρετανικό κολέγιο φέρεται να άκουσε λάθος τις οδηγίες σχετικά με τη δοκιμή μιας ουσίας. Αντ’ αυτού, τη δοκίμασε, συνειδητοποιώντας ότι ήταν ιδιαίτερα γλυκιά.

Στη συνέχεια, οι εταιρείες Tate & Lyle και Johnson & Johnson ανέπτυξαν από κοινού τα προϊόντα Splenda. Εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1998 και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκαντικά στη χώρα .

Το Splenda χρησιμοποιείται συνήθως ως υποκατάστατο της ζάχαρης τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο ψήσιμο. Προστίθεται επίσης σε χιλιάδες προϊόντα διατροφής παγκοσμίως.

Η σουκραλόζη δεν περιέχει θερμίδες, αλλά η Splenda περιέχει επίσης τους υδατάνθρακες δεξτρόζη (γλυκόζη) και μαλτοδεξτρίνη, γεγονός που ανεβάζει την περιεκτικότητα σε θερμίδες σε 3,36 θερμίδες ανά γραμμάριο (g).

Ωστόσο, οι συνολικές θερμίδες και οι υδατάνθρακες που συνεισφέρει η Splenda στη διατροφή σας είναι αμελητέες, καθώς χρειάζεστε μόνο μικροσκοπικές ποσότητες κάθε φορά.

Αυτό συμβαίνει επειδή η σουκραλόζη είναι περίπου 600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη.

Επιδράσεις στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η σουκραλόζη έχει ελάχιστες ή καθόλου επιδράσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Για παράδειγμα, μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση σουκραλόζης δεν είχε καμία επίδραση στο μεταβολισμό του σακχάρου ή στην ευαισθησία στην ινσουλίνη σε υγιείς ενήλικες.

Μια άλλη μελέτη είχε παρόμοια ευρήματα, αναφέροντας ότι η κατανάλωση σουκραλόζης με κάθε γεύμα για 12 εβδομάδες δεν είχε καμία επίδραση στην ινσουλίνη, στα επίπεδα σακχάρου ή στην αιμοσφαιρίνη A1c, έναν δείκτη μακροπρόθεσμου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, μερικές άλλες μελέτες έδειξαν αντικρουόμενα αποτελέσματα, με ορισμένες να σημειώνουν ότι η σουκραλόζη θα μπορούσε να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Επομένως, εξακολουθούν να απαιτούνται περισσότερες έρευνες υψηλής ποιότητας σχετικά με τις επιδράσεις της σουκραλόζης στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Το ψήσιμο με σουκραλόζη μπορεί να είναι επιβλαβές

Η Splenda θεωρείται ανθεκτική στη θερμότητα και καλή για το μαγείρεμα και το ψήσιμο. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες το αμφισβήτησαν αυτό.

Φαίνεται ότι σε υψηλές θερμοκρασίες, η Splenda αρχίζει να διασπάται και να αλληλεπιδρά με άλλα συστατικά.

Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι η θέρμανση της σουκραλόζης με γλυκερόλη, μια ένωση που βρίσκεται σε μόρια λίπους, παρήγαγε επιβλαβείς ουσίες που ονομάζονται χλωροπροπανόλες. Οι ουσίες αυτές ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Από την άλλη πλευρά, μια πιο πρόσφατη μελέτη ανέφερε ότι η σουκραλόζη δεν σχηματίζει αυτές τις ενώσεις όταν θερμαίνεται και είναι ασφαλής για το μαγείρεμα και το ψήσιμο. Ωστόσο, σημειώστε ότι η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από την Tate & Lyle, την εταιρεία παραγωγής της Splenda.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, εν τω μεταξύ, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να προτιμούν να χρησιμοποιούν άλλες γλυκαντικές ουσίες όταν ψήνουν σε θερμοκρασίες άνω των 175°C.

Η σουκραλόζη επηρεάζει την υγεία του εντέρου

Τα φιλικά βακτήρια στο έντερό σας είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη συνολική σας υγεία. Μπορούν να βελτιώσουν την πέψη, να ωφελήσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε μια μελέτη 2 εβδομάδων διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση του 20% της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης σουκραλόζης ανά ημέρα δεν είχε καμία επίδραση στα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση υψηλών δόσεων σουκραλόζης για 7 ημέρες δεν άλλαξε το μικροβίωμα του εντέρου.

Ωστόσο, αν και οι μελέτες αυτές υποδηλώνουν ότι η βραχυπρόθεσμη κατανάλωση σουκραλόζης είναι απίθανο να επηρεάσει την υγεία του εντέρου, μελέτες σε ζώα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πρόσληψη σουκραλόζης έχουν διαπιστώσει ότι θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι 6 μήνες κατανάλωσης σουκραλόζης διατάραξαν την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου και αύξησαν τη φλεγμονή.

Επομένως, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σουκραλόζης στην υγεία του εντέρου στους ανθρώπους.

Σας κάνει η σουκραλόζη να παίρνετε ή να χάνετε βάρος

Τα προϊόντα που περιέχουν γλυκαντικά χωρίς θερμίδες συχνά προωθούνται στην αγορά ως καλά για την απώλεια βάρους.

Μια έρευνα 56 μελετών διαπίστωσε ότι τα μη θρεπτικά γλυκαντικά θα μπορούσαν να έχουν μια μικρή ευεργετική επίδραση στο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι οι περισσότερες από τις μελέτες ήταν χαμηλής ποιότητας.

Από την άλλη πλευρά, ένα ερευνητικό άρθρο του 2014 δεν διαπίστωσε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών ουσιών και του σωματικού βάρους ή της μάζας λίπους, αλλά ανέφερε μια μικρή αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το άρθρο, μελέτες δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μειώνουν το σωματικό βάρος κατά περίπου 1,7 κιλά (0,8 κιλά) κατά μέσο όρο.

Είναι η σουκραλόζη ασφαλής

Όπως και άλλα τεχνητά γλυκαντικά, η σουκραλόζη είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είναι εντελώς ακίνδυνη, αλλά τα στοιχεία σχετικά με την ασφάλειά της και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία είναι αντικρουόμενα.

Για παράδειγμα, αν και οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι είναι απίθανο να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα ή τα επίπεδα ινσουλίνης, άλλες μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Επιπλέον, ενώ βραχυπρόθεσμες μελέτες σε ανθρώπους έχουν διαπιστώσει ότι δεν έχει καμία επίδραση στην υγεία του εντέρου, μακροχρόνιες μελέτες σε ζώα έχουν βγάλει αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Η ασφάλεια της σουκραλόζης σε υψηλές θερμοκρασίες έχει επίσης αμφισβητηθεί. Έτσι, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να επιλέξουν άλλα γλυκαντικά όταν μαγειρεύουν ή ψήνουν.

Επομένως, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία είναι ακόμη ασαφείς, αλλά οι υγειονομικές αρχές, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τη θεωρούν ασφαλή.

Συνοψίζοντας

Εάν σας αρέσει η γεύση της σουκραλόζης και ο οργανισμός σας την αντιμετωπίζει καλά, είναι πιθανότατα καλό να τη χρησιμοποιείτε με μέτρο. Σίγουρα δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να προτιμούν να επιλέγουν άλλα γλυκαντικά όταν μαγειρεύουν ή ψήνουν, καθώς η σταθερότητά της σε υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι σαφής.

Αν επιλέξετε να αποφύγετε τη σουκραλόζη ή τα τεχνητά γλυκαντικά γενικά, υπάρχουν πολλές εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού