9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις φερομόνες

Category: Υγεία

Οι φερομόνες είναι μια συναρπαστική σειρά χημικών ουσιών που παράγονται από μια ολόκληρη ποικιλία ζώων και φυτών.

Ορισμένοι λένε ότι μπορούν να βρεθούν ακόμη και στους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, μπορεί να έχετε συναντήσει αρώματα φερομόνης που ισχυρίζονται ότι κάνουν όλων των ειδών τα πράγματα.

Τι είναι οι φερομόνες

Επίσημη ονομασία το 1959, οι φερομόνες είναι χημικές ουσίες που εκκρίνονται έξω από το σώμα σε υγρά όπως τα ούρα και ο ιδρώτας.

Ουσιαστικά, οι φερομόνες είναι μια κρυφή μορφή επικοινωνίας.

Στέλνουν σήματα από ένα άτομο σε ένα άλλο του ίδιου είδους. Αυτό πυροδοτεί μια αντίδραση στο άτομο που λαμβάνει αυτά τα σήματα, όπως μια ορμονική αλλαγή ή μια συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Όλοι έχουν φερομόνες

Ενώ οι φερομόνες έχουν βρεθεί σε είδη ζώων, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι αν υπάρχουν στους ανθρώπους.

Μελέτες στη δεκαετία του 1970 δημοσίευσαν όντως ευρήματα ότι οι λεγόμενες φερομόνες εμπλέκονται στον “συγχρονισμό της περιόδου”, την ιδέα ότι οι άνθρωποι που ζουν μαζί ή περνούν πολύ χρόνο μαζί αρχίζουν να έχουν έμμηνο ρύση την ίδια στιγμή.

Έκτοτε, η έρευνα έχει επικεντρωθεί κυρίως στο κατά πόσον οι φερομόνες έχουν επίδραση στην ανθρώπινη έλξη και αναπαραγωγή, αλλά πολλές από αυτές τις μελέτες έχουν αμφισβητηθεί και έχουν χαρακτηριστεί ως “αδύναμες” από ορισμένους ερευνητές.

Παρόλα αυτά, πολλοί πιστεύουν ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να έχουν φερομόνες. Ορισμένοι όμως πιστεύουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην ανταποκρίνονται πλέον σε αυτές με τον ίδιο τρόπο όπως τα ζώα.

Χρειάζονται πιο ισχυρά στοιχεία προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Ωστόσο, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν φερομόνες στους ανθρώπους, είναι πιθανό ότι κάθε άνθρωπος θα τις έχει σε εκκρίσεις όπως τα ούρα, ο ιδρώτας, το σπέρμα και το μητρικό γάλα, όπως κάθε μέλος άλλων ζωικών ειδών.

Έχουν κι άλλα θηλαστικά φερομόνες

Φερομόνες υπάρχουν σε διάφορα είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων των θηλαστικών και των εντόμων.

Έχουν συνδεθεί με λειτουργίες όπως η προσέλκυση συντρόφων, η σήμανση της επικράτειας, ακόμη και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ενός ζώου που γεννάει και των απογόνων του.

Στην πραγματικότητα, η πρώτη φερομόνη ανακαλύφθηκε σε ένα είδος σκόρου. Μεταγενέστερες έρευνες βρήκαν αυτά τα χημικά σήματα σε ποντίκια, χοίρους και κατσίκες.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φερομονών

Μέχρι στιγμής, οι φερομόνες έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τέσσερις τύπους:

  • Απελευθερωτές
  • Σηματοδότες
  • Διαμορφωτές
  • Εκκινητές

Οι φερομόνες απελευθέρωσης βραχείας δράσης τείνουν να προκαλούν μια άμεση και συγκεκριμένη συμπεριφορική απόκριση, όπως η προσέλκυση σε έναν πιθανό σύντροφο.

Οι φερομόνες σηματοδοτών είναι περισσότερο κοινωνικής φύσης, στέλνοντας πληροφορίες για ένα ζώο, όπως η γενική του υγεία, η πρόσφατη διατροφή του και η θέση του σε μια ιεραρχία.

Οι ρυθμιστικές φερομόνες είναι ακόμη πιο λεπτές, επηρεάζοντας τη διάθεση και τα συναισθήματα.

Τέλος, οι φερομόνες εκκινητές επηρεάζουν τα αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά συστήματα, όπως η εφηβεία και η έμμηνος ρύση.

Πώς λειτουργούν οι φερομόνες

Τα θηλαστικά (εκτός από τον άνθρωπο) μαζί με τα ερπετά και τα αμφίβια έχουν έναν ιστό που μπορεί να ανιχνεύει φερομόνες, αυτό ονομάζεται εμεροναζικό όργανο (VNO).

Οι άνθρωποι έχουν επίσης ένα VNO, αλλά δεν θεωρείται ότι είναι λειτουργικό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται στις φερομόνες, καθώς άλλα ζώα, όπως τα κουνέλια και τα πρόβατα, χρησιμοποιούν το κύριο οσφρητικό τους σύστημα για να το κάνουν.

Δεν υπάρχουν ακόμα αδιάσειστα στοιχεία ότι οι άνθρωποι έχουν φερομόνες.

Μελέτες έχουν προτείνει κάποιες πιθανές ανθρώπινες φερομόνες, όπως η ανδροσταδιενόνη (AND), η οποία βρίσκεται στον ανδρικό ιδρώτα, και η εστρατετραενόλη, η οποία βρίσκεται στα γυναικεία ούρα.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η πιο πιθανή υποψήφια ανθρώπινη φερομόνη θα βρεθεί στις εκκρίσεις της θηλής ενός γονέα που θηλάζει, οι οποίες πυροδοτούν μια αντίδραση θηλασμού στα μωρά.

Εάν υπάρχουν στον άνθρωπο, ο τρόπος λειτουργίας τους παραμένει μυστήριο. Εξάλλου, οι άνθρωποι είναι περίπλοκοι.

Αυτό που γνωρίζουν οι ειδικοί από άλλα ζώα είναι ότι οι αντιδράσεις στις φερομόνες είναι συχνά έμφυτες και μη μαθημένες, αλλά ορισμένα πλαίσια και εμπειρίες, όπως το αν ένα ζώο έχει ζευγαρώσει πρόσφατα, μπορούν να επηρεάσουν την απόκριση.

Οι φερομόνες παίζουν ρόλο στην έλξη

Δύο στενά συγγενικά στεροειδή, η ανδροστενόνη και η ανδροσταδιενόνη, αποτέλεσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε αυτόν τον τομέα.

Πιστεύεται ότι έχουν φερομονικές επιδράσεις, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές.

Και οι δύο έχουν βρεθεί ότι επηρεάζουν θετικά τη διάθεση μιας γυναίκας. Η ανδροσταδιενόνη μπορεί επίσης να ενισχύσει τη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία και διέγερση σε ορισμένα πλαίσια, όπως όταν είναι παρών ένας άνδρας.

Και πάλι, οι μελέτες αυτές έχουν αντιμετωπίσει κριτική, και συγκεκριμένα επειδή η ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά είναι πολύπλοκη.

Περαιτέρω έρευνες έχουν μάλιστα παράξει αντικρουόμενα ευρήματα που υποδηλώνουν ότι τα εν λόγω στεροειδή δεν έχουν καμία επίδραση στην ανθρώπινη έλξη.

Τα αρώματα φερομόνης λειτουργούν πραγματικά

Παρά τις αδύναμες αποδείξεις, ορισμένες εταιρείες αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τις λεγόμενες ανθρώπινες φερομόνες, προσθέτοντάς τες σε φόρμουλες αρωμάτων και ισχυριζόμενες ότι μπορούν να ενισχύσουν τα πάντα, από τη σεξουαλική έλξη μέχρι τη λίμπιντο.

Οι εκκρίσεις που συνδέονται με τη συμπεριφορά ζευγαρώματος σε άλλα είδη, όπως η προαναφερθείσα ανδροστενόνη, εμφανίζονται συχνά.

Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτά τα προϊόντα κάνουν αυτό που ισχυρίζονται. Στην πραγματικότητα, τυχόν αποτελέσματα που εμφανίζονται θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι τυχαία.

Φερομόνες υπάρχουν και σε άλλα προϊόντα που απευθύνονται σε ζώα όπως σκύλοι και γάτες.  Για παράδειγμα, οι διαχύτες και τα περιλαίμια περιέχουν φερομόνη κατευνασμού σκύλων, η οποία εκκρίνεται από σκύλους που θηλάζουν και λέγεται ότι έχει ηρεμιστική, καθησυχαστική επίδραση σε άλλους σκύλους.

Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις φερομόνες σας

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές συμβουλές για την ενίσχυση των επιπέδων φερομόνης, από την τακτική άσκηση για την παραγωγή ιδρώτα μέχρι τη λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων για την αύξηση της τεστοστερόνης.

Δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι οι άνθρωποι έχουν φερομόνες, τίποτα από τα παραπάνω δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη.

Εν ολίγοις, πιθανότατα δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τα επίπεδα φερομόνης σας.

Συνοψίζοντας

Οι φερομόνες είναι ένας απίστευτα ενδιαφέρων τομέας. Αυτή τη στιγμή, τα στοιχεία είναι πολύ αδύναμα για να δηλώσουμε ότι οι άνθρωποι τις έχουν.

Ακόμη και αν εκκρίνονται από τους ανθρώπους, τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα των άλλων ζώων.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η επιστήμη μπορεί να αποκαλύψει αν όντως υπάρχουν στους ανθρώπους και ποια είναι η λειτουργία τους.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού