Αναδάσωση Τώρα

Category: General

Επιασε πυρκαγιά το κεφάλι σου και μοιάζει με κρανίου τόπο; Η μελατονίνη, η μαγική ουσία που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του jet lag, μπορεί να γίνει ο πυροσβέστης σου.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, που πιστεύουν ακόμη ότι οι άνδρες χωρίς μαλλιά είναι πολύ γοητευτικοί: οι φαλακροί και οι εγγεγραμμένοι στο φαν κλαμπ του Μπρους Γουίλις. Ολοι οι άλλοι πιστεύουν ότι το να χάσουν τα μαλλιά τους είναι από τα χειρότερα που μπορούν να τους συμβούν. Αυτό το επιβεβαιώνει το δεδομένο που προέρχεται από δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Gallup: το 40% των Ευρωπαίων ανδρών χωρίς μαλλιά έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται εντατικά με την αντιμετώπιση της φαλάκρας είναι μία ομάδα πανεπιστημιακών γιατρών από το Μιλάνο, οι οποίοι ακολούθησαν μία εντελώς ανατρεπτική οδό: εκμεταλλευτήκαν τη δράση της μελατονίνης, που βοηθάει στην αντιμετώπιση του jet lag και την αποκατάσταση του ρυθμού ύπνου. «Η μελατονίνη είναι σε θέση να αυξήσει σημαντικά την ανάπτυξη των μαλλιών» εξηγεί ο δόκτωρ Mauro Barbareschi, ερευνητής του Ινστιτούτου Δερματολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μιλάνου. Η ουσία πιστεύεται ότι είναι σε θέση να κάνει τα μαλλιά σου να ξαναβγούν.

Ο δόκτωρ Barbareschi δεν έχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό: «Τώρα πια μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για επιστημονικό δεδομένο: οι ερευνητές απέδειξαν ότι η μελατονίνη αναγεννά τους θύλακες των τριχών». Εξάλλου, εργαστηριακές έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν έδειξαν ότι η συγκεκριμένη ουσία καταφέρνει να επέμβει στον ζωτικό μηχανισμό του θύλακα της τρίχας. Το 1999, ο καθηγητής Peter Elsner, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Ιένας στη Γερμανία, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης του στην British Journal of Dermatology. Τα πειράματά του όμως είχαν διεξαχθεί σε ζώα ή σε κύτταρα που είχαν καλλιεργηθεί στο εργαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι έλειπε η επιβεβαίωση στον άνθρωπο.

The Italian Job

Η πιλοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Δερματολογικών Επιστημών του Μιλάνου σε μία ομάδα ασθενών προσβεβλημένων από ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα) έβγαλε τα εξής συμπεράσματα: «Για έξι μήνες, οι εθελοντές έπρεπε να βάζουν κάθε μέρα μία λοσιόν με βάση τη μελατονίνη. Το αποτέλεσμα; Απέκτησαν πιο πυκνά μαλλιά. Το παρασκεύασμα κατάφερε να μπλοκάρει την πτώση των μαλλιών τους» επιβεβαιώνει ο δόκτωρ Barbareschi.

Μαγικό φάρμακο

Τι ακριβώς όμως είναι η μελατονίνη; «Πρόκειται για ορμόνη που προέρχεται από τη σεροτονίνη. Παράγεται φυσικά από τον εγκέφαλό μας και για να είμαστε ακριβείς από την επίφυση, η οποία ρυθμίζει το σύστημα ελέγχου των ορμονών και δεν βρίσκεται τυχαία στο κέντρο του εγκεφάλου μας» απαντά ο Walter Pierpaoli, διευθυντής του ινστιτούτου βιοϊατρικής έρευνας Jean Choay στην Ελβετία, ο οποίος θεωρείται «πατέρας» της μελατονίνης. «Συντίθεται το βράδυ κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου (RΕΜ) και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μπορεί να βοηθήσει πολύ όποιον πάσχει από αϋπνίες» συνεχίζει ο Pierpaoli. O.K., γιατί όμως επηρεάζει και το τριχωτό μέρος της κεφαλής;

Παιχνίδι ορμονών

«Η ανδρογενετική αλωπεκία, η πιο διαδεδομένη αιτία φαλάκρας, οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία, που κάνει το δέρμα του κρανίου να γίνεται ευαίσθητο στα ανδρογόνα, τις ανδρικές ορμόνες δηλαδή» εξηγεί ο Barbareschi. Οι θύλακες (οι μικρές κοιλότητες στις οποίες δημιουργεί τις ρίζες του ο βολβός της τρίχας) δεν αντέχουν πια τη δράση αυτών των ορμονών, γι’ αυτό άλλωστε και δεν υπάρχουν φαλακρές γυναίκες: γιατί είναι οι ανδρικές ορμόνες που προκαλούν τη συγκεκριμένη αντίδραση. «Η μελατονίνη επεμβαίνει στο σήμα που στέλνουν τα ανδρογόνα κι επηρεάζει τη δράση τους» συνεχίζει ο Barbareschi. «Ετσι τα ευαίσθητα σ’ αυτές τις ορμόνες γονίδια δεν ενεργοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι ο μηχανισμός πτώσης των μαλλιών δεν ενεργοποιείται, γιατί απλώς δεν φτάνει σ’ αυτόν η εντολή να κάνει κάτι».

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή