Γιάννης Πολίτης : Συμβουλές καριέρας

Category: General

Στα 44 του ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης είναι γενικός διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84, παρουσιαστής της ενημερωτικής εκπομπής «Προσκήνιο» της ΝΕΤ και αρθρογράφος στα «ΝΕΑ». Ο άνθρωπος που «τέντωσε» το 24ωρο δεν σου δίνει συμβουλές καριέρας. Σου δίνει συμβουλές επιτυχίας.

ΦΙΛΟΙ από παιδιά. Σε ανταγωνιστικούς χώρους υπάρχουν μόνο επαγγελματικές παρέες. Υπάρχουν καλές κοινωνικές σχέσεις και κακές. Τις φιλίες είτε τις φέρνεις από τα παιδικά σου χρόνια, που είναι πιο αθώα, είτε δεν έχεις.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΖΩΗΣ. Ως γνώμονα στη ζωή μου έχω τις παροιμίες της μάνας μου: «Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις». Είναι σπουδαίος κανόνας ζωής αυτός. Οταν κατέχεις διοικητικές θέσεις, δεν πρέπει να αλλάζεις τη συμπεριφορά σου απέναντι σε αυτούς που κατέχουν κατώτερες θέσεις, γιατί κι εσύ από εκεί ξεκίνησες και ξέρεις. Πρέπει να είσαι πιο δίκαιος με τους χαμηλόμισθους απ’ ό,τι με τους διευθυντές σου.

ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΩΝ. Η διαχείριση του χρόνου είναι πολύ σημαντική. Εχω 18 τηλέφωνα να κάνω σήμερα και ξέρω τι ώρα πρέπει να κάνω το καθένα. Πρέπει να ξέρεις τις προτεραιότητες. Κλείνω κάθε μέρα τα θέματα για να μην τρελαίνομαι. Εχω τέτοιον προγραμματισμό, που ξέρω πού θα φάω την άλλη Τρίτη στις 2.00. Δεν βγαίνει αλλιώς. Πρέπει να έχεις τη ζωή σου τακτοποιημένη σε κουτάκια. Είναι μεγάλο το τίμημα, γι’ αυτό και δεν μπορεί να γίνει για πάντα: γιατί θα καταρρεύσεις.

ΜΑΘΕ ΝΑ ΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ. Αδιαφόρησε για τις μικρές ατυχίες της ημέρας (από ένα σπασμένο φανάρι, μέχρι το λεκέ στο πουκάμισο). Μην ασχολείσαι με πράγματα δευτερευούσης σημασίας, γιατί σου κοστίζουν 10λεπτα θυμού. Αν αθροίσεις αυτά τα 10λεπτα, χάνεις πολύ χρόνο. Σε τέτοιες δουλειές, όμως, δεν γίνεται να μην έχεις άγχος. Μέσα μου έχω μια διαρκή πάλη, γίνεται μια νευρωτική διαδικασία. Να είσαι όσο γίνεται λιγότερο εύθικτος. Δεν λέω να σε φτύνει κάποιος κι εσύ να λες ότι βρέχει.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΑΣΗ. Οταν πριν από 10 χρόνια ήμουν αρχισυντάκτης πολιτικού στο MEGA ούρλιαζα κάθε μέρα. Μεγαλώνοντας διαπίστωσα ότι αυτοί που φωνάζουν δείχνουν ανασφάλεια. Τώρα φωνάζω, αλλά το κάνω μία φορά το μήνα και είναι στημένο. Λέω ότι 11.00-11.30 θα γίνει κόλαση, θα ακουστούν οι φωνές μου απ’ έξω και θα υπάρξει ένας πανικός, που θα κρατήσει την επιχείρηση σε πανικό για 15 μέρες. Γιατί χρειάζεται, έχει χαλαρώσει. Είναι διαπιστωμένο ότι είναι αποτελεσματική μέθοδος. Δεν είναι αποτελεσματικό να φωνάζεις κάθε τρεις και λίγο για το οτιδήποτε.

ΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ. Ακούς, όμως, τους πάντες. Την επιτυχία μπορείς να τη μοιραστείς, αλλά η αποτυχία είναι μόνο δική σου. Μην αποφασίζεις με βάση συμπάθειες και αντιπάθειες. Μπορεί να δώσω το φιλέτο του προγράμματος σε κάποιον που αντιπαθώ, γιατί ξέρω ότι θα μου φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού