Στην Πούδρα

Category: Best Life

Δηλαδή στο απάτητο λεπτό στρώμα χιονιού, που λατρεύουν οι snowboarders. Εκεί θα δοκιμαστείς αυτό το μήνα. Μην πας απροετοίμαστος.

Όταν οι πιο ασυμβίβαστοι από τους σκιέρ βαρέθηκαν την πειθαρχία και την αυστηρή τεχνική, που απαιτεί το σκι, πέταξαν τα πέδιλά τους και μετέτρεψαν τις πίστες σε εναλλακτικές παιδικές χαρές και το σκι σε εντυπωσιακή τσουλήθρα. Αυτό, όμως, που ξεκίνησε έτσι αιρετικά εξελίχθηκε με τα χρόνια σε ολυμπιακό άθλημα, με δική του φιλοσοφία και πιστούς οπαδούς. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το ποσοστό πλέον σκιέρ και snowboarders είναι 50-50, με το δεύτερο νούμερο να αυξάνεται συνεχώς.

Και στην Ευρώπη. Και στην Ελλάδα. Δεν είναι, όμως, παράξενο. Το lifestyle που το συνοδεύει έχει να κάνει με μια χαλαρότητα κι αίσθηση ελευθερίας, που είναι δύσκολο να μη σε κερδίσει.  Και μην ξεχνάς. Είναι πολύ πιο fun από το σκι αλλά και πιο εύκολο και απλό σε τεχνική. Η πρώτη μέρα στο snowboard μπορεί να είναι πιο δύσκολη και εκνευριστική από την πρώτη μέρα στο σκι, αλλά μέσα σε μία εβδομάδα θα έχεις μάθει να κατεβαίνεις όλες τις πίστες.  Για να τις κατεβαίνεις, όμως, σωστά ακολούθησε τις συμβουλές (όχι τα άλματα) του Δημήτρη Λιόση, ενός από τους πιο παλιούς κι έμπειρους ρέκτες του snowboard, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να κάνεις πιο ασφαλείς «πτήσεις».

Προετοιμάσου Σωστά

Στο snowboard τα γερά γόνατα, τα δυνατά χέρια (ειδικά καρποί και αγκώνες, που ταλαιπωρούνται από πεσίματα) αλλά και οι ώμοι (που με πόνο θα διαπιστώσεις ότι βγαίνουν συχνά) είναι ζωτικής σημασίας. Γι’ αυτό θεωρείται απαραίτητο το stretching στα πόδια και τη μέση προτού ξεκινήσεις κάθε φορά. Οσον αφορά τα γόνατα, πολλοί γνώστες του είδους κάνουν mountain bike, που απ’ ό,τι λένε βοηθάει σημαντικά.

Ενα ελαφρύ τρέξιμο για βελτίωση της αλτικότητας θα σου κάνει καλό. Μην το παρακάνεις, όμως, γιατί έτσι τα γόνατά σου επιβαρύνονται. Πολύ καλό επίσης θεωρείται, από τους πιο spiritual φανατικούς, και το Tai Chi, αφού βοηθάει στην ενδυνάμωση αλλά και στο να φύγουν πιο εύκολα και γρήγορα τυχόν τραυματισμοί.

Βασικός εξοπλισμός:  Το snowboard -όπως και το σκι- είναι σχετικά δαπανηρή υπόθεση, αφού τόσο ο εξοπλισμός όσο και ο ρουχισμός κοστίζουν αρκετά. Αν αποφασίσεις, πάντως, να ασχοληθείς θα πρέπει να εφοδιαστείς με: 

Ρουχισμός: Εδώ πρέπει να δώσεις προσοχή και να μην τσιγκουνευτείς, γιατί τα ρούχα -και ειδικά τα παντελόνια- πρέπει να είναι ανθεκτικά και με ενίσχυση στα σημεία που βρέχονται και μουσκεύουν περισσότερο από τις πτώσεις.

Γάντια: Φρόντισε να πάρεις ένα καλό ζευγάρι. Τα χέρια σου θα σε ευγνωμονούν. Μάσκα/Σκούφος: Δεν χρειάζεται να δώσεις μια περιουσία, αλλά εξίσου απαραίτητα.

Σανίδα: Εδώ οι τιμές κυμαίνονται από 300-800 , αλλά για τις πρώτες φορές μπορείς να νοικιάσεις εξοπλισμό. Στο συνιστούμε.

Δέστρες: Οι τιμές εδώ κυμαίνονται από 150-300 , επειδή όμως παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, η ποιότητα δεν είναι πολυτέλεια.Μπότες: Ενα καλό ζευγάρι κυμαίνεται περίπου στα 300 .

ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ 

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού: Το καλύτερο και πιο οργανωμένο στην Ελλάδα, με καλά snowparks για τους φανατικούς του είδους.

Καλάβρυτα: Από τα κοντινά στην Αθήνα χιονοδρομικά κέντρα με κάποια rails.

Καρπενήσι: Δυνατό σημείο του οι πολύ καλές πλαγιές για snowboard. 

Πήλιο: Θα το προτιμήσεις γιατί είναι από τα ομορφότερα βουνά με ωραία ατμόσφαιρα, είτε για σκι είτε για snowboard.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας (Πίνδος): Το καλύτερο, εκτός Παρνασσού, με snowpark, chalet, που διοργανώνουν runs για snowboarders με την ανάλογη ατμόσφαιρα. 

ΜΙΚΡΟ ΛΕΞΙΚΟ  Θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ένας μικρός τόμος με λέξεις κι εκφράσεις του συγκεκριμένου μικρόκοσμου. Εδώ σου παραθέτουμε τη βασική αλφάβητο με τις πιο συνηθισμένες λέξεις που θα ακούσεις.

Rails: Η αγγλική λέξη για τις μπάρες που υπάρχουν στις σκάλες. Εδώ χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τη χρήση παρόμοιων κατασκευών, πάνω στις οποίες πραγματοποιούνται άλματα και φιγούρες.

Snowpark: Τα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα που σέβονται τον εαυτό τους οφείλουν να έχουν τέτοια. Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένες πίστες, οι οποίες περιλαμβάνουν διαφόρων ειδών «παιχνίδια» για snowboard, όπως rails, halfpipes κατασκευές για άλματα κ.ά.

Halfpipe: Εχεις δει τις πίστες που μοιάζουν με σωλήνα κομμένο στη μέση, όπου μεγαλουργούν όσοι κάνουν skate; Φαντάσου το αντίστοιχο με χιόνι.

Alpine: Σαν το slalom στο σκι, μόνο που γίνεται με τη σανίδα του snowboard. Το ποσοστό, όμως, που το ασκεί είναι πολύ μικρό.
Freestyle: Το snowboard που ξέρεις κι έχεις δει και είναι το πιο δημοφιλές.

Freeride: Εχεις δει τύπους να κάνουν snowboard όπου να ΄ναι, μέσα από δέντρα, να πηδούν βράχια κι άλλα τέτοια ριψοκίνδυνα; Ε, αυτό είναι το freeride.

Gibbers: Βαθιά επηρεασμένοι από το skate, γι’ αυτούς το snowboard σημαίνει μόνο rails. Γι’ αυτό και οι σανίδες τους είναι πιο μικρές και με όχι και τόσο σκληρές λάμες.

Boardslide: Η φιγούρα κατά την οποία έχεις το rail ανάμεσα στα πόδια σου.

Grabs: Τα πιασίματα της σανίδας στον αέρα. Γίνονται για μεγαλύτερη σταθερότητα και για στυλ. Υπάρχουν πολλών ειδών, όπως chicken salad, roastbeef, nosegrab. 

TIPS 

-Προτού επιχειρήσεις οποιοδήποτε άλμα, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να το εκτελέσεις σωστά.  -Το βάρος σου πρέπει να πέφτει πάντα μπροστά. Τα πόδια σου να είναι ελαφρώς λυγισμένα, πάντα με λίγη έμφαση στο μπροστινό.  -Αν κάνεις boardslide φρόντισε να μη στηρίζεις το βάρος σου στις μύτες των ποδιών (για να μην πέσεις μπροστά). Το μυστικό είναι να γλιστράς με τις φτέρνες και να σηκώνεις ελαφρά τα δάχτυλα των ποδιών. 

-Μην υπερεκτιμάς τις ικανότητές σου για να μην «πληγωθείς».

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού