Sapiosexual τι είναι και πως θα τους αναγνωρίσεις

Category: General, Best Life

Είναι ένας τύπος σεξουαλικότητας που περιλαμβάνει την προσέλκυση περισσότερο από την εγκεφαλική διέγερση παρά από την εμφάνιση ενός ατόμου.

Προκειμένου να νιώσει σεξουαλική έλξη για ένα άλλο άτομο, ένα “sapiosexual” άτομο πρέπει πρώτα να νιώσει διανοητική διέγερση. Αυτό σημαίνει ότι η νοημοσύνη είναι συχνά η πρώτη ιδιότητα που παρατηρεί ένα άτομο σε έναν πιθανό σύντροφο.

Η λέξη sapiosexual προήλθε από τη λατινική ρίζα “sapien”, που σημαίνει σοφός, και “sexualis”, που σημαίνει σεξουαλικός. Η λέξη Sapiosexual είναι ακόμα μια αρκετά νέα λέξη, καθώς η πρώτη γνωστή χρήση της λέξης έγινε το 2004.

Σύμφωνα με έρευνες, μεταξύ 1% και 8% των ατόμων ηλικίας 18 έως 35 ετών μπορεί να χαρακτηρίζονται ως “sapiosexual”. Οποιοσδήποτε μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί ως “sapiosexual”. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι στρέιτ, γκέι, ασεξουαλικοί ή με άλλη ταυτότητα.

Κατανόηση της ευφυοσεξουαλικότητας

Για τα άτομα που είναι “sapiosexual”, ο τρόπος που σκέφτεται ένα άλλο άτομο είναι μια ιδιαίτερα ελκυστική ιδιότητα. Είναι η διάνοια που διεγείρει τη σεξουαλική έλξη. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι σημαίνει ακριβώς.

Ξεκινά με τον εγκέφαλο

Επειδή η έλξη επικεντρώνεται στη διάνοια ή στο πώς λειτουργεί το μυαλό ενός ατόμου, οι άνθρωποι που είναι “sapiosexual” δεν αισθάνονται έλξη μέχρι το μυαλό τους να νιώσει ότι διεγείρεται από έναν πιθανό σύντροφο.

Δεν υπάρχει πόθος, συμπάθεια, επιθυμία ή σεξουαλική ικανοποίηση αν δεν έχει διεγερθεί πρώτα ο εγκέφαλος σε διανοητικό επίπεδο.

Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι “sapiosexual”

Σε αντίθεση με τους περιορισμούς που αφορούν το φύλο, η ευφυοσεξουαλικότητα δεν έχει περιορισμούς. Μπορείτε να έλκεστε από άνδρες, γυναίκες, τρανς άτομα, ομοφυλόφιλα άτομα ή οποιοδήποτε άτομο οποιουδήποτε φύλου ή σεξουαλικής ταυτότητας.

Οι “sapiosexual” άνθρωποι έλκονται και εστιάζουν στην εσωτερική λειτουργία του μυαλού ενός ατόμου περισσότερο από την εξωτερική εμφάνιση του άλλου ατόμου.

Η σεξουαλικότητα γίνεται λιγότερο οντότητα

Όταν οι “sapiosexual” αναζητούν σύντροφο, εστιάζουν περισσότερο στην ευφυΐα του πιθανού συντρόφου τους αντί για την εμφάνισή του. Αυτό σημαίνει ότι οι επιφανειακές ιδιότητες όπως το σχήμα του σώματος, το μέγεθος ή τα χαρακτηριστικά του προσώπου περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Κριτικές

Η ευφυοσεξουαλικότητα είναι ένας σχετικά νέος όρος και δεν είναι χωρίς αντιπαραθέσεις. Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται για νόμιμο προσανατολισμό αλλά για ένα είδος έλξης.

Οι άνθρωποι που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως “sapiosexual”, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι η ευφυΐα είναι κάτι περισσότερο από μια ιδιότητα που εκτιμούν σε έναν σύντροφο, είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που οδηγεί τη σεξουαλική τους έλξη, όπως ακριβώς κάποιοι μπορεί να έλκονται από ένα ελκυστικό σώμα ή ένα όμορφο πρόσωπο.

Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι ευφυοσεξουαλικότητα είναι τόσο επιτηδευμένη όσο και διακριτική. Ο όρος έχει επικριθεί ως ευρωκεντρικός.

Η εστίαση στη νοημοσύνη υπονοεί ότι οι άνθρωποι βασίζουν την έλξη τους στις γνωστικές ικανότητες και υποτιμά όσους μπορεί να είναι ανάπηροι, νευροδιαφοροποιημένοι ή έχουν λιγότερη πρόσβαση στην επίσημη εκπαίδευση.

Επικεντρώνεται επίσης σε δυτικοκεντρικά μέτρα νοημοσύνης χωρίς να αναγνωρίζει άλλες μορφές νοημοσύνης και πνευματικής περιέργειας.

Σημάδια ευφυοσεξουαλικότητας

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά της ευφυοσεξουαλικότητας. Αν βρίσκεστε να συμφωνείτε με την πλειοψηφία των παρακάτω δηλώσεων, υπάρχει πιθανότητα να είστε “sapiosexual”.

Προτιμάτε τις βαθιές συζητήσεις

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για εσάς από το να συμμετέχετε σε μια σύνθετη, διεγερτική συζήτηση. Αυτό συχνά σημαίνει ότι θα βρείτε τον εαυτό σας να έλκεται από άλλους που μπορούν να εκφραστούν αποτελεσματικά και με σαφήνεια και μπορούν να σας ακούσουν να κάνετε το ίδιο.

Πιστεύετε ότι η εξυπνάδα είναι πιο σέξι από ένα σώμα στην παραλία

Οι “sapiosexual” εκτιμούν το έξυπνο μυαλό πάνω από ένα σωματικά ελκυστικό σώμα. Έτσι, αν σας ενδιαφέρει περισσότερο ποιες είναι οι πεποιθήσεις ενός ατόμου, τι πρεσβεύει και είστε ενθουσιασμένοι να μάθετε για τα ήθη, τις αξίες, τα ενδιαφέροντά του, τότε ίσως είστε “sapiosexual”.

Το ιδανικό σας πρώτο ραντεβού είναι ένα άνετο βιβλιοπωλείο

Αν προτιμάτε ήσυχα ραντεβού χωρίς περισπασμούς ή διακοπές, ώστε να μπορείτε να εμπλακείτε σε μια συναρπαστική συζήτηση με έναν πιθανό σύντροφο, ίσως είστε “sapiosexual”. Παρομοίως, αυτά τα άτομα θα προτιμήσουν πιθανότατα ένα μικρότερο οικείο περιβάλλον για ένα πρώτο ραντεβού από ένα μπαρ ή ένα σαλόνι.

Καλύτερα μέρη για να συναντήσετε τους “sapiosexual”

Αν και δεν είναι δύσκολο να προσδιορίσετε αν είστε “sapiosexual”, το να βρείτε άτομα με παρόμοιες ιδέες δεν είναι πάντα τόσο εύκολο.

Για τους περισσότερους, τα κλαμπ, τα μπαρ, οι συναυλίες και οι αθλητικές εκδηλώσεις είναι βασικά μέρη για να συναντήσετε ελεύθερους ανθρώπους, αλλά αν σας ενδιαφέρει να βρείτε ανθρώπους που μοιράζονται την αγάπη σας για βαθιές συζητήσεις, γνώση και μάθηση, συνεχίστε να διαβάζετε για μερικές προτάσεις τοποθεσίας.

Στη βιβλιοθήκη

Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να συναντήσετε ένα άτομο που διεγείρει το μυαλό σας από ό,τι σε μια βιβλιοθήκη. Εσείς οι δύο μπορείτε να διαλέξετε μερικά βιβλία, να βρείτε μια ωραία γωνιά και να γνωριστείτε καλύτερα. Και το καλύτερο μέρος; Είναι δωρεάν!

Online

Το διαδίκτυο προσφέρει πληθώρα ευκαιριών για να γνωρίσετε ανθρώπους. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε online dating, να συνδεθείτε με νέους ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να δοκιμάσετε να παρακολουθήσετε online μαθήματα (δημιουργικής γραφής, μαγειρικής, φωτογραφίας κ.λπ.).

Επίσης, υπάρχουν ομάδες συνάντησης για να κάνετε δραστηριότητες με άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα, ενώ υπάρχουν ακόμη και φόρουμ που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για άτομα με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα. Οι δυνατότητες στο διαδίκτυο είναι ατελείωτες!

Μέσω ενός φίλου ενός φίλου

Αυτή η παλιάς σχολής πτυχή μπορεί ακόμα να λειτουργήσει υπέρ σας. Οι “sapiosexual” άνθρωποι συνήθως δυσκολεύονται να βρουν συμβατούς συντρόφους, αλλά οι φίλοι μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές πηγές.

Μπορεί να έχετε έναν φίλο που γνωρίζει έναν φίλο που είναι το τέλειο ταίρι για εσάς. Επομένως, υπολογίστε τους φίλους σας, το να τους έχετε βοηθούς στην ερωτική σας ζωή μπορεί να είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Στο αγαπημένο σας εστιατόριο

Έχετε βγάλει ποτέ τον εαυτό σας σε ραντεβού; Αν δεν το έχετε κάνει, να γιατί είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Πρώτον, δεν υπάρχει αναμονή, και δεύτερον, οι άνθρωποι έλκονται από άλλους που έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση για να βγάλουν τον εαυτό τους σε ραντεβού.

Αν πάτε μόνοι σας σε ένα από τα αγαπημένα σας εστιατόρια, μπορεί να συναντήσετε έναν άλλο ελεύθερο άνθρωπο που επίσης αγαπάει αυτό το εστιατόριο. Τότε, μπορείτε και οι δύο να καθίσετε και να μιλήσετε για το γιατί το αγαπάτε τόσο πολύ. Είναι πάντα διασκεδαστικό να συνδέεστε μέσω μιας κοινής αγάπης για το φαγητό.

Κάντε την αγαπημένη σας ασχολία

Το να συναντάτε ανθρώπους ενώ ασχολείστε με τα πάθη σας και τις αγαπημένες σας ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσετε ομοϊδεάτες. Ό,τι κάνει την ντοπαμίνη να ρέει απλόχερα είναι εκεί που πρέπει να πάτε για να συναντήσετε το ιδανικό σας ταίρι.

Στους ανθρώπους που ταυτίζονται ως “sapiosexual” συχνά αρέσει η απομόνωση και η περιποίηση, οπότε μέρη όπως το σπα, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα νυχιών, τα στούντιο γιόγκα, τα μουσεία, οι γκαλερί τέχνης, τα θεατρικά έργα και οι χώροι ζωντανής μουσικής είναι ιδανικά μέρη για να αναζητήσετε άλλους singles αν είστε στην αναζήτηση για έναν νέο σύντροφο.

Πώς διαφέρει ο “sapiosexual” από τον “demisexual”

Πώς διαφέρει λοιπόν το να είσαι “sapiosexual” από τον “demisexual“; Εκεί που η ευφυοσεξουαλικότητα επικεντρώνεται στην πνευματική έλξη, η ημισεξουαλικότητα έχει να κάνει με την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας συναισθηματικός δεσμός με κάποιον πριν νιώσει σεξουαλική ή ρομαντική έλξη προς αυτόν.

Ένα άτομο που είναι “sapiosexual” μπορεί να νιώσει έλξη για ένα άτομο αμέσως αν νιώσει ότι διεγείρεται διανοητικά από τις σκέψεις, τις ιδέες ή τη συζήτηση αυτού του ατόμου. Ένα άτομο που είναι “demisexual”, από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να γνωρίσει καλύτερα το άτομο και να δημιουργήσει μια συναισθηματική σύνδεση πριν αρχίσει να νιώθει έλξη.

Πώς επηρεάζει το να είσαι “sapiosexual” τις σχέσεις

Αν εσείς ή ο σύντροφός σας είστε “sapiosexual”, μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες από τις παρακάτω επιπτώσεις στον τρόπο που σχετίζεστε μεταξύ σας στη σχέση σας:

  • Μπορεί να επικοινωνείτε διαφορετικά: Επειδή η έλξη βασίζεται στο αίσθημα της διανοητικής διέγερσης, η συμμετοχή σε διανοητικά ελκυστικές δραστηριότητες θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της σχέσης σας.
  • Μπορεί να ασκήσετε πίεση στον σύντροφό σας: Αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στο άλλο άτομο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας.

Περίληψη

Αν έχετε διαπιστώσει ότι είστε “sapiosexual”, τότε είστε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του εαυτού σας και στον προσδιορισμό του τι θέλετε από έναν πιθανό σύντροφο. Όταν ξέρετε ποιος είστε και τι θέλετε από μια σχέση, πιθανότατα θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία στις γνωριμίες σας.

Αν δυσκολεύεστε να συμβιβαστείτε με την ταυτότητά σας, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού