Λαγονοψοϊτης Μυς : Τι είναι, ασκήσεις και διατάσεις

Category: Υγεία

Ο λαγονοψοϊκός μυς είναι ο κύριος καμπτήρας της άρθρωσης του ισχίου. Αποτελείται από τρεις μύες: τον λαγόνιο μυ, τον μείζονα και τον ελλάσονα ψοΐτη μυ.

Αυτοί οι μύες συνεργάζονται για την κάμψη και για τη σταθεροποίηση του ισχίου και του κάτω μέρους της πλάτης κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και το σήκωμα από μια καρέκλα.

Το σώμα σας διαθέτει δύο λαγονοψοϊκούς μύες: έναν στο αριστερό ισχίο και έναν στο δεξί ισχίο. Ο τραυματισμός του λαγονοψοΐτη μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στη πλάτη και το ισχίο και περιορισμένη κινητικότητα.

Παρακάτω αναφέρεται η ανατομία και η λειτουργία του λαγονοψοΐτη μυ και τρόποι αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων του.

Ανατομία του λαγονοψοΐτη μυός

Ο λαγονοψοΐτης αποτελείται από τρεις διαφορετικούς μύες. Συνήθως ομαδοποιούνται μαζί λόγω του κοινού σημείου πρόσδεσής τους στο μηριαίο οστό.

1. Λαγόνιος μυς (Iliacus)

Ο λαγόνιος μυς εκφύεται από το εσωτερικό μέρος της λεκάνης στα άνω δύο τρίτα του λαγονίου βόθρου και στο άνω χείλος της λαγόνιας ακρολοφίας. Αν φανταστείτε τη λεκάνη σας ως μπολ, ο λαγόνιος μυς προέρχεται από την εσωτερική επιφάνεια στη μία πλευρά του μπολ.

Στη συνέχεια, ο λαγόνιος μυς πορεύεται προς τα κάτω μέσα από τη λεκάνη σας και προσκολλάται στον ελάσσονα τροχαντήρα του μηριαίου σας οστού.

2. Μείζων ψοΐτης μυς (Psoas Major)

Αυτός ο μυς εκφύεται από τις πρόσθιες επιφάνειες των σπονδυλικών σωμάτων, των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των εγκάρσιων αποφύσεων της σπονδυλικής στήλης στο θωρακικό επίπεδο 12 έως το οσφυϊκό επίπεδο 5.

Στη συνέχεια πορεύεται προς τα κάτω μέσω της λεκάνης σας και ενώνεται με τον μείζονα ψοϊτη και τον λαγόνιο μυ για να εισέλθει στον ελάσσονα τροχαντήρα του μηριαίου οστού σας.

3. Ελλάσων ψοΐτης μυς (Psoas Minor)

Ο ελλάσων ψοΐτης μυς εκφύεται από τα σπονδυλικά σώματα και τους δίσκους του θωρακικού 12 και του οσφυϊκού επιπέδου 1.

Στη συνέχεια εισέρχεται κατά μήκος του μείζονος ψοΐτης μυ σε μια περιοχή που ονομάζεται πηχεοκνημιαία γραμμή και λαγόνια περιτονία.

Και οι τρεις μύες προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής σας στήλης και του πυελικού χείλους, αλλά και οι τρεις ενώνονται για να εισαχθούν κοντά στο εσωτερικό τμήμα του μηριαίου οστού σας κοντά στο μπροστινό μέρος του ισχίου σας.

Υπάρχει ένας θύλακας γεμάτος με υγρό που βρίσκεται κοντά στον λαγονοψοΐτη μυ, ο οποίος τον βοηθά να γλιστρά και να ολισθαίνει πάνω στο μπροστινό μέρος του ισχίου σας κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Ο λαγονοψοΐτης μυς τροφοδοτείται νευρικά από το μηριαίο νεύρο στα οσφυϊκά επίπεδα δύο, τρία και τέσσερα. Ο μείζων ψοΐτης μυς νευρώνεται από το οσφυϊκό πλέγμα στα οσφυϊκά επίπεδα δύο, τρία και τέσσερα. Ο ελλάσων ψοΐτης μυς δέχεται νευρική τροφοδοσία από το πρώτο οσφυϊκό επίπεδο.

Ο λαγονοψοΐτης μυς αιματώνεται από τη λαγόνια οσφυϊκή αρτηρία που εκφύεται από την έσω λαγόνια αρτηρία.

Ανατομικές παραλλαγές

Έχει αποδειχθεί ότι ο ελλάσων ψοΐτης μυς απουσιάζει στο 40% του πληθυσμού.

Άλλες παραλλαγές περιλαμβάνουν μύες που προέρχονται από διαφορετικά σημεία ή παραλλαγές στην τοποθέτηση των νεύρων εντός του οσφυϊκού πλέγματος (το δίκτυο των νεύρων που πηγάζουν από την οσφυϊκή περιοχή) ή του μείζονος μυός, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα παγίδευσης νεύρων, ή αλλιώς γνωστό ως τσιμπημένο νεύρο.

Λειτουργία του λαγονοψοΐτη μυός

Δεδομένου ότι ο λαγονοψοϊκός μυς πηγάζει από διαφορετικά σημεία της πυελικής περιοχής και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής σας στήλης, λειτουργεί με διαφορετικούς τρόπους. Η κύρια δράση του λαγονοψοΐτη είναι η κάμψη του ισχίου σας. Αυτό σημαίνει ότι λυγίζει το ισχίο σας προς το σώμα σας, όπως στη δράση του βαδίσματος. Θεωρείται ο κύριος καμπτήρας του ισχίου σας.

Εάν ο λαγονοψοΐτης μυς συσπάται μόνο στη μία πλευρά του σώματός σας, λειτουργεί για να βοηθήσει στην πλευρική κάμψη της κατώτερης σπονδυλικής σας στήλης. Όταν έχετε το ένα πόδι στο έδαφος και το άλλο στον αέρα, όπως συμβαίνει με το περπάτημα, ο λαγονοψοΐτης συσπάται για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της λεκάνης, του ισχίου και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής σας στήλης.

Το μείζον τμήμα του λαγονοψοΐτη κάμπτει το ισχίο σας, αλλά βοηθά επίσης τον ορθό κοιλιακό μυ στην κάμψη της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής σας στήλης. Αυτό συμβαίνει όταν είστε ξαπλωμένοι ανάσκελα και πηγαίνετε να καθίσετε. Ο μείζων ψοΐτης συσπάται και τραβά την οσφυϊκή σας μοίρα σε κάμψη για να σας βοηθήσει να σηκωθείτε.

Οι μύες του ψοΐτη βοηθούν επίσης στην κάμψη της σπονδυλικής σας στήλης προς τα πίσω σε έκταση. Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με την κάμψη, οπότε τίθεται το ερώτημα πώς ο ψοΐτης μπορεί να εκτείνει και να κάμπτει ταυτόχρονα τη σπονδυλική σας στήλη. Αυτό αναφέρεται συχνά ως το “παράδοξο του ψοΐτη”.

Γιατί με πονάει ο λαγονοψοΐτης μυς

Ο πόνος στον λαγονοψοΐτη μυ μπορεί να προκληθεί από:

  • Κάθισμα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους
  • Μυϊκή ανισορροπία λόγω σύσφιξης και αδυναμίας των γειτονικών μυών
  • Υπερβολική χρήση ή τραυματισμό σε αθλητές (ιδίως δρομείς, χορευτές και άλτες εις ύψος) και άτομα που είναι πολύ σωματικά δραστήρια).

Ο πόνος στον καμπτήρα του ισχίου ξεκινά συνήθως γύρω από το μπροστινό μέρος των ισχίων και μπορεί να ακτινοβολεί και να νιώθετε πόνο στα γόνατα και τους μηρούς. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν πόνο στους γλουτούς τους και να εμφανίζουν δυσκαμψία ή σφίξιμο τα πρωινά.

Συναφείς παθήσεις

Πολλά διαφορετικά προβλήματα μπορεί να εμπλέκουν το λαγονοψοΐτη σας. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο, αδυναμία και δυσκολία σε βασικές εργασίες, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και το σήκωμα από ξαπλωμένη θέση.

Ενώ τα προβλήματα αυτά είναι διαδεδομένα στους αθλητές, μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε. Οι παθήσεις που μπορεί να επηρεάσουν το λαγονοψοΐτη σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Τενοντίτιδα του λαγονοψοΐτη

Αυτό συμβαίνει όταν οι τένοντες που συνδέουν τον λαγονοψοΐτη με το μηριαίο σας οστό ερεθίζονται και φλεγμαίνουν. Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας του λαγονοψοΐτη μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο μπροστινό μέρος του ισχίου σας κατά την κάμψη του ισχίου σας, πόνο κατά την έκταση του ισχίου σας σε έκταση και δυσκολία στο τρέξιμο.

Η τενοντίτιδα του λαγονοψοΐτη εμφανίζεται ως αποτέλεσμα υπερβολικής χρήσης και η μυϊκή ανισορροπία ή η σύσφιξη και η αδυναμία των γειτονικών μυών μπορεί να συμβάλλουν στην πάθηση.

Θυλακίτιδα του ιγνυακού μυός

Εάν ο μικρός, γεμάτος με υγρό σάκος στο μπροστινό μέρος του λαγονοψοΐτη ερεθιστεί, μπορεί να προκληθεί θυλακίτιδα. Αυτός ο ερεθισμός του θύλακα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πόνο και δυσκολία στην κάμψη και έκταση του ισχίου σας.

Συνήθως, η θυλακίτιδα του λαγονοψοΐτη δεν πονάει όταν συστέλλετε με δύναμη το ισχίο σας. Αντίθετα, ο πόνος εμφανίζεται όταν το ισχίο σας τεντώνεται και ο λαγονοψοϊκός μυς πιέζει τον θύλακο.

Σύνδρομο σπασμένου ισχίου

Το σύνδρομο του σπασμένου ισχίου εμφανίζεται όταν υπάρχει μια αίσθηση σκάματος ή σπασίματος στο μπροστινό μέρος του ισχίου σας κατά την κίνησή του. Συνήθως είναι ανώδυνο, αλλά μπορεί να είναι μάλλον ενοχλητικό να αισθάνεστε συνεχώς μια αίσθηση σπασίματος κατά την κίνηση.

Το σπασμένο ισχίο προκαλείται συχνά από σφίξιμο του λαγονοψοϊκού μυός, που του επιτρέπει να τρίβεται και να σπάει γύρω από άλλες οστέινες ή συνδεσμικές δομές στο ισχίο σας.

Σε μια μελέτη σε επίλεκτους χορευτές μπαλέτου, οι ερευνητές βρήκαν 91% με σύνδρομο σπασμένου ισχίου και το 58% αυτών ανέφεραν πόνο από αυτό.

Αδυναμία του λαγονοψοΐτη λόγω τραυματισμού στην οσφυϊκή μοίρα

Εάν έχετε μια πάθηση στη μέση, όπως δισκοκήλη ή αρθρίτιδα, το μηριαίο νεύρο μπορεί να συμπιεστεί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο μπροστινό μέρος του μηρού σας, και ο λαγονοψοΐτης μυς σας μπορεί να γίνει αδύναμος, ακόμη και να μειωθεί σε μέγεθος ως αποτέλεσμα.

Αυτή η αδυναμία μπορεί να σας δυσκολεύει να περπατήσετε και να σηκωθείτε κανονικά από την ύπτια θέση. Εάν η αδυναμία είναι σοβαρή, μπορεί να είναι απαραίτητη η άμεση αντιμετώπιση της πίεσης από το νεύρο σας και η αποκατάσταση της φυσιολογικής νευρικής λειτουργίας του μυός.

Σπασμός του λαγονοψοΐτη

Περιστασιακά άτομα με πόνο στη μέση ή στο ισχίο εμφανίζουν σπασμό του λαγονοψοΐτη. Αυτό προκαλεί ένα σφίξιμο στο μπροστινό μέρος του ισχίου σας και δυσκολεύει την έκταση του ισχίου σας προς τα πίσω.

Ο λαγονοψοϊκός σπασμός μπορεί να προκληθεί από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση ή υπερβολική χρήση. Ο σπασμός του λαγονοψοΐτη μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα νευρικού τραυματισμού λόγω νευρολογικής πάθησης όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ενώ πολλές από τις παθήσεις που επηρεάζουν το λαγονοψοΐτη μπορεί να προκαλούν πόνο και περιορισμένη κινητικότητα, μπορεί να συντρέχουν και άλλες παθήσεις που προκαλούν πόνο στο ισχίο.

Μια ρήξη του χείλους του ισχίου μπορεί να προκαλέσει πόνο στο μπροστινό μέρος του ισχίου σας και μια πάθηση που ονομάζεται μηριαίο-ακρωμιοκοιλιακό πρόσκρουσμα μπορεί να κάνει την κάμψη και την έκταση του ισχίου σας επώδυνη. Η αρθρίτιδα του ισχίου μπορεί να προκαλέσει περιορισμένη κινητικότητα με την άρθρωση του ισχίου σας.

Αυτές οι παθήσεις μπορεί να τον επηρεάσουν ή να μην τον επηρεάσουν άμεσα.

Αποκατάσταση του λαγονοψοΐτη μυός

Αφού επισκεφθείτε το γιατρό σας για να προσδιορίσετε την αιτία του πόνου στο ισχίο και της περιορισμένης κινητικότητας, μπορεί να επωφεληθείτε από τη συνεργασία με έναν φυσικοθεραπευτή (PT) για να σας βοηθήσει να θεραπεύσετε την κατάσταση του λαγονοψοΐτη μυός σας.

Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να σας συστήσει διάφορες θεραπείες για τον λαγονοψοΐτη σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένα από τα ακόλουθα:

Ξεκούραση

Εάν αντιμετωπίζετε ερεθισμό του λαγονοψοΐτη λόγω υπερβολικής χρήσης, μπορεί να συνιστάται ξεκούραση για λίγες ημέρες. Σταματήστε κάθε δραστηριότητα που προκαλεί πόνο στο ισχίο. Συνήθως συνιστάται ξεκούραση και στη συνέχεια συνεχίστε τις ήπιες διατάσεις και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Διατάσεις

Εάν ο λαγονοψοΐτης μυς σας είναι σφιγμένος, μπορεί να χρειαστούν διατάσεις. Για να τεντώσετε τον λαγονοψοΐτη σας:

  1. Πάρτε μια ημι-γονατιστή θέση με το ένα γόνατο στο έδαφος. Το γόνατο που βρίσκεται στο έδαφος πρέπει να είναι η πλευρά που τεντώνετε.
  2. Διατηρήστε όρθια στάση και γλιστρήστε αργά προς τα εμπρός, φέρνοντας το ισχίο σας σε έκταση για να τεντώσετε τον λαγονοψοΐτη μηριαίο.
  3. Κρατήστε τη διάταση για 30 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, χαλαρώστε.
  4. Επαναλάβετε τρεις φορές.

Μπορείτε επίσης να τεντώσετε το ισχίο ενώ βρίσκεστε ξαπλωμένοι ανάσκελα σε ένα κρεβάτι ή σε ένα τραπέζι μασάζ:

  1. Γλιστρήστε στη μία άκρη του κρεβατιού και, στη συνέχεια, αφήστε το πόδι και το μηρό σας να πέσουν προς το πάτωμα. Καθώς το ισχίο σας κινείται σε έκταση, ο λαγονοψοΐτης σας θα τεντωθεί.
  2. Κρατήστε αυτή τη θέση για 30 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, χαλαρώστε.

Ενδυνάμωση

Εάν ο λαγονοψοϊκός μυς είναι αδύναμος, μπορούν να γίνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Συνιστώνται απλές ευθείες ανυψώσεις των ποδιών ανάσκελα ή καθιστό βάδισμα με αντίσταση. Η αντίσταση μπορεί να προστεθεί με βάρη  ή με ένα λάστιχο αντίστασης.

Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τον λαγονοψοΐτη σας ενώ στέκεστε όρθιοι.

  1. Χρησιμοποιήστε ένα λάστιχο αντίστασης δεμένο σε ένα σταθερό αντικείμενο.
  2. Τοποθετήστε το λάστιχο γύρω από τον αστράγαλό σας, διατηρήστε όρθια στάση και λυγίστε το ίσιο πόδι σας προς τα εμπρός.
  3. Κρατήστε τη λυγισμένη θέση για τρία δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, αφήστε την αργά.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να γίνουν για 15 έως 20 επαναλήψεις. Δύο ή τρία σετ μπορούν να γίνουν μία φορά την ημέρα. Σταματήστε εάν αισθάνεστε αυξανόμενο πόνο κατά την εκτέλεση της άσκησης.

Άσκηση χαμηλά στην πλάτη

Εάν ένα τσιμπημένο νεύρο προκαλεί αδυναμία στους λαγονοψοΐτες, μπορεί να συνιστάται η απομάκρυνση της πίεσης από το νεύρο σας. Συχνά αυτό επιτυγχάνεται με την εκτέλεση οσφυϊκών διατάσεων, όπως πιέσεις ή οσφυϊκή κάμψη σε ύπτια θέση.

Μερικές φορές, η οσφυϊκή πλευρική ολίσθηση είναι χρήσιμη. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για να καθορίσετε τη σωστή άσκηση για τη συγκεκριμένη οσφυϊκή σας πάθηση.

Θερμότητα ή πάγος

Ο πόνος στο μπροστινό μέρος του ισχίου σας λόγω τραυματισμού του λαγονοψοΐτη μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή πάγου ή θερμότητας στην πληγείσα περιοχή.

Συνήθως, ο πάγος χρησιμοποιείται κατά την αρχική οξεία φάση του τραυματισμού και εφαρμόζεται για 15 έως 20 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα. Μετά από μερικές ημέρες χρήσης πάγου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί θερμότητα για 15 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα.

Μασάζ οσφυϊκής χώρας

Υπάρχει κάποια συζήτηση στην κοινότητα της φυσικοθεραπείας σχετικά με το αν το μασάζ του ψοΐτη είναι αποτελεσματικό ή απαραίτητο. Η διαδικασία, που συχνά ονομάζεται απελευθέρωση του ψοΐτη, είναι δύσκολο να γίνει και μπορεί να είναι επώδυνη.

Το μασάζ του ψοΐτη πραγματοποιείται με το να τοποθετεί κάποιος τα χέρια του στην κάτω κοιλιακή χώρα σας και να εργάζεται αργά μέσω των επιφανειακών μυών σας προς τη βαθιά περιοχή όπου βρίσκεται ο λαγονοψοΐτης. Μόλις ψηλαφηθεί ο λαγονοψοΐτης, μπορεί να γίνει απαλό μασάζ ή στατική πίεση στον μυ. Μετά από μερικά λεπτά μασάζ, ο ψοΐτης απελευθερώνεται.

Πολλοί φυσικοθεραπευτές συζητούν ότι είναι αδύνατο να είναι κανείς σίγουρος ότι τα χέρια του θεραπευτή που κάνει το μασάζ αγγίζουν πραγματικά τον ψοΐτη. Επιπλέον, είναι επώδυνο για τον ασθενή και δεν έχει αποδειχθεί ότι παρέχει ανώτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις διατάσεις ή την ενδυνάμωση.

Συμπέρασμα

Ο λαγονοψοϊτης μυς είναι ένας σημαντικός καμπτήρας του ισχίου που βοηθά επίσης στην κίνηση της σπονδυλικής σας στήλης. Οι τρεις μύες της ομάδας, ο λαγονοψοΐτης, ο μείζων και ο ελάσσων ψοΐτης, εκφύονται από διαφορετικές περιοχές της λεκάνης και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής σας στήλης για να σχηματίσουν μια κοινή σύνδεση στο ισχίο σας.

Η γνώση της ανατομίας αυτού του μυός μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε σωστές επιλογές κατά τη φροντίδα ενός τραυματισμού του λαγονοψοΐτη.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού