Μύες στο μάξιμουμ

Category: Fitness

Διάβασε τις συμβουλές του πρωταθλητή του Freestyle windsurf, Σταμάτη Προμπονά, μέλος της ομάδας Rip Curl, και πήγαινε το σώμα σου στα όριά του.

Θέλεις να ασχοληθείς με κάτι που θα γυμνάσει όλο το σώμα σου, αλλά δεν θέλεις να κλειστείς ακόμη σε γυμναστήριο. Μία καλή επιλογή είναι το windsurf. «Με το windsurf μπορείς να δεις σημαντικές αλλαγές στο σώμα σου» υποστηρίζει ο Σταμάτης Προμπονάς, πρωταθλητής του Freestyle windsurf. «Επιπλέον, σου δίνει πολλά και στο ψυχολογικό κομμάτι. Η θάλασσα και ο ήλιος σε ξεκουράζουν και σε ταξιδεύουν μακριά από την πόλη και το γραφείο. Με αυτόν τον τρόπο γεμίζεις τις μπαταρίες σου και είσαι έτοιμος να ριχτείς πάλι στην καθημερινότητα» συνεχίζει. Ο Σταμάτης μπορεί να είναι επαγγελματίας windsurfer, αλλά συγχρόνως εργάζεται σε εταιρεία που τοποθετεί ανελκυστήρες. «Αν την προηγούμενη μέρα έχω κάνει windsurf, παρ’ όλη τη σωματική κούραση υπάρχει μεγαλύτερη όρεξη για δουλειά και σαφώς καλύτερη απόδοση».

Γυμναστική Για Ολο Το Σώμα
Διάβασε το πρόγραμμα προπόνησης, που σου προτείνει ο Προμπονάς, μέλος της ομάδας Rip Curl.

Εκτέλεσε το πρόγραμμα 3 εβδομάδων σε κυκλική μορφή. Κάνε τις ασκήσεις με τη σειρά που σου δίνεται, χωρίς ξεκούραση μεταξύ τους. Στο τέλος κάθε κύκλου, ξεκουράσου 2 λεπτά. Κάνε 3-4 κύκλους. Προπονήσου τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα. Στην αρχή κάθε προγράμματος, εκτέλεσε 5 σετ των 50 κοιλιακών και 3 σετ των 30 ραχιαίων.

1η Εβδομάδα

Ασκηση Επαναλήψεις Επιβάρυνση
Ελξεις 10 ελεύθερες
Κωπηλατική 12 70%
Κάμψεις μηριαίων 12 75%
Πιέσεις ώμων 12 70%
Πιέσεις στήθους 12 70%
Εκτάσεις ποδιών 12 75%
Βυθίσεις τρικέφαλων  10 ελεύθερες

2η Εβδομάδα

Ασκηση Επαναλήψεις Επιβάρυνση
Ελξεις 12 ελεύθερες
Ορθια κωπηλατική 10 80%
Πλάγιες εκτάσεις ώμων  10 80%
Εμπρόσθιες εκτάσεις ώμων 10 80%
Πιέσεις τετρακέφαλων  12 85%
Κάμψεις  20 ελεύθερες

3η Εβδομάδα

Ασκηση Επαναλήψεις Επιβάρυνση
Ελξεις 8 με αλτήρα 10 κιλών
Κάμψεις με τα πόδια σε πάγκο 10 ελεύθερες
Βυθίσεις τρικέφαλων 8 με αλτήρα 10 κιλών
Αρσεις θανάτου  8 85%
Προβολές 8 με αλτήρες 10 κιλών
Καθίσματα 8 με μπάρα στο 80%

* Το ποσοστό της επιβάρυνσης είναι επί της μέγιστης επίδοσης

Προετοιμάσου Δυνατά
Η επιβάρυνση που δέχεται ένας αθλητής του windsurf είναι τεράστια και γι’ αυτό πρέπει να έχει προετοιμάσει το σώμα του με τέτοιον τρόπο, ώστε να αντέχει στην πίεση και να αποφεύγει τους τραυματισμούς. Το χειμώνα, λόγω του κρύου, δεν προπονείται στη θάλασσα, αλλά στο γυμναστήριο. Το βασικό πρόγραμμά του έχει στόχο την αντοχή στη δύναμη, επειδή όταν είσαι πάνω στη σανίδα, όλοι οι μύες σου δουλεύουν στο μάξιμουμ, για να διατηρήσουν την ισορροπία, να κατευθύνουν τη σανίδα και να κρατάνε το πανί. Γι’ αυτόν το λόγο, οι αθλητές εκτελούν και ασκήσεις, για να δυναμώσουν και τον κορμό τους, αλλά και να αντέχουν σε ισομετρικές πιέσεις. Το καλοκαίρι, όλοι οι αθλητές της Rip Curl λαμβάνουν μέρος σε πανελλήνια και διεθνή πρωταθλήματα. Εχουν σχεδόν κάθε εβδομάδα αγώνες. Ενας λόγος παραπάνω που η προπόνηση του χειμώνα έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, διότι είναι αυτή που θα τους διατηρήσει σε καλό φυσικό επίπεδο όλο το καλοκαίρι. Οι παραλίες που έχουν εξοπλισμό για windsurf είναι στον Σχινιά, στην Ανάβυσσο, στον Αγιο Κοσμά και στη Λούτσα. Αν είσαι αρχάριος, τότε πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον προπονητή, που υπάρχει στις παραπάνω παραλίες. Για να φτάσεις σε επίπεδο να εκτελείς βασικές φιγούρες χρειάζεται επίμονη προπόνηση 2 χρόνων.

Τροφές Για Μεγάλες Επιδόσεις
Ο Σταμάτης προσέχει ιδιαιτέρως τη διατροφή του, διότι επηρεάζει άμεσα την επίδοσή του. Αν πάρει βάρος κι ανεβάσει το ποσοστό λίπους, τότε θα είναι πιο δύσκολο για εκείνον να εκτελεί σωστά κι εντυπωσιακά τις φιγούρες που χρειάζεται για να κερδίζει τους αγώνες. Στο διαιτολόγιό του δεν υπάρχουν καθόλου τηγανητά και γλυκά, για να καταφέρνει να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το σωματικό λίπος του. Επίσης, το μενού περιλαμβάνει πολλούς υδατάνθρακες το μεσημέρι και στεγνό κρέας με σαλάτα το βράδυ.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού