Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση και πως θα την αντιμετωπίσετε

Category: Sex

Η πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν ένας άνδρας φτάνει σε οργασμό και εκσπερματώνει πολύ γρήγορα και χωρίς έλεγχο. Με άλλα λόγια, η εκσπερμάτιση συμβαίνει πριν ο άνδρας θελήσει να συμβεί. Μπορεί να συμβεί πριν ή μετά την έναρξη των προκαταρκτικών παιχνιδιών ή της συνουσίας. Ορισμένοι άνδρες βιώνουν μεγάλη προσωπική δυσφορία εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Έως και ένας στους πέντε άνδρες αντιμετωπίζει δυσκολία με την ανεξέλεγκτη ή πρόωρη εκσπερμάτιση σε κάποια στιγμή της ζωής του. Όταν η πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει τόσο συχνά ώστε να παρεμβαίνει στη σεξουαλική απόλαυση ενός άνδρα ή της συντρόφου του, γίνεται ιατρικό πρόβλημα.

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην πρόωρη εκσπερμάτιση. Ψυχολογικά προβλήματα όπως για παράδειγμα το άγχος, η κατάθλιψη και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική και συναισθηματική υγεία μπορούν να επιδεινώσουν αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι βιολογικοί παράγοντες μπορούν να κάνουν ορισμένους άνδρες πιο επιρρεπείς στην πρόωρη εκσπερμάτιση.

Συμπτώματα πρόωρης εκσπερμάτισης

Τα βασικά συμπτώματα της πρόωρης εκσπερμάτισης περιλαμβάνουν:

  • Εκσπερμάτιση που συμβαίνει κυρίως με μια μικρή σεξουαλική διέγερση και με ελάχιστο έλεγχο.
  • Μειωμένη σεξουαλική ευχαρίστηση λόγω του κακού ελέγχου της εκσπερμάτισης.
  • Αισθήματα ενοχής, αμηχανίας ή απογοήτευσης

Διάγνωση πρόωρης εκσπερμάτισης

Η πρόωρη εκσπερμάτιση διαγιγνώσκεται με βάση τα τυπικά συμπτώματα. Για να κατανοήσει το πρόβλημά σας, ο γιατρός σας θα πρέπει να συζητήσει μαζί σας το σεξουαλικό σας ιστορικό. Να είστε ειλικρινής και ανοιχτός. Όσα περισσότερα γνωρίζει ο γιατρός σας, τόσο καλύτερα μπορεί να σας βοηθήσει.

Εάν το σεξουαλικό σας ιστορικό δεν αποκαλύπτει σημαντικούς ψυχικούς ή συναισθηματικούς παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόωρη εκσπερμάτιση, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να σας εξετάσει. Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει τον προστάτη σας ή να κάνει νευρολογικές εξετάσεις (εξετάσεις του νευρικού σας συστήματος) για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιο σωματικό πρόβλημα που μπορεί να προκαλεί πρόωρη εκσπερμάτιση.

Αναμενόμενη διάρκεια

Μερικές φορές, η πρόωρη εκσπερμάτιση υποχωρεί από μόνη της σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών. Η εργασία για την ανακούφιση από το άγχος ή άλλα ψυχολογικά ζητήματα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης.
Άλλοι άνδρες έχουν μόνιμες δυσκολίες με την πρόωρη εκσπερμάτιση και χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια.

Ορισμένοι άνδρες ανταποκρίνονται άμεσα στη θεραπεία, ενώ άλλοι παλεύουν με αυτό το πρόβλημα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η αποτελεσματική θεραπεία είναι διαθέσιμη.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει γνωστός τρόπος πρόληψης της πρόωρης εκσπερμάτισης. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Διατηρήστε μια υγιή στάση απέναντι στο σεξ. Εάν βιώνετε αισθήματα άγχους, ενοχής ή απογοήτευσης σχετικά με τη σεξουαλική σας ζωή, σκεφτείτε να αναζητήσετε ψυχοθεραπεία ή σεξουαλική θεραπεία.
  • Έχετε κατά νου ότι ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίσει σεξουαλικά προβλήματα. Εάν αντιμετωπίζετε πρόωρη εκσπερμάτιση, προσπαθήστε να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας ή να μην αισθάνεστε ανεπαρκείς. Προσπαθήστε να μιλήσετε ανοιχτά με τον σύντροφό σας για να αποφύγετε την παρεξήγηση.

Θεραπεία πρόωρης εκσπερμάτισης

Η συμπεριφορική θεραπεία είναι μια πιθανή προσέγγιση για τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης. Συνήθως χρησιμοποιείται η “τεχνική συμπίεσης”. Εάν ένας άνδρας αισθανθεί ότι πρόκειται να βιώσει πρόωρο οργασμό, διακόπτει τις σεξουαλικές σχέσεις. Στη συνέχεια, ο άνδρας ή η σύντροφός του συμπιέζει τον άξονα του πέους του ανάμεσα σε έναν αντίχειρα και δύο δάχτυλα. Ο άνδρας ή η σύντροφός του ασκεί ελαφριά πίεση ακριβώς κάτω από την κεφαλή του πέους για περίπου 20 δευτερόλεπτα, αφήνει και στη συνέχεια μπορούν να συνεχιστούν οι σεξουαλικές σχέσεις.

Η τεχνική μπορεί να επαναλαμβάνεται όσο συχνά χρειάζεται. Όταν αυτή η τεχνική είναι επιτυχής, επιτρέπει στον άνδρα να μάθει να καθυστερεί την εκσπερμάτιση με τη συμπίεση και τελικά να αποκτήσει τον έλεγχο της εκσπερμάτισης χωρίς τη συμπίεση. Η συμπεριφορική θεραπεία βοηθά το 60% έως 90% των ανδρών με πρόωρη εκσπερμάτιση. Ωστόσο, απαιτεί τη συνεργασία και των δύο συντρόφων. Επίσης, η πρόωρη εκσπερμάτιση συχνά επιστρέφει και μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη συμπεριφορική θεραπεία.

Μια άλλη πιθανή θεραπεία είναι η η φαρμακευτική αγωγή που βοηθά στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης. Η καθυστέρηση του οργασμού είναι μια κοινή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, ιδίως εκείνων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Αυτό επίσης ισχύει και για τους άνδρες που δεν έχουν κατάθλιψη.

Όταν αυτό το είδος φαρμάκου χορηγείται σε άνδρες που εμφανίζουν πρόωρη εκσπερμάτιση, μπορεί να βοηθήσει στην αναβολή του οργασμού για έως και αρκετά λεπτά. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον τύπο θεραπείας περιλαμβάνουν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), όπως η φλουοξετίνη (Prozac), η παροξετίνη (Paxil) ή η σερτραλίνη (Zoloft)- και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, όπως η κλομιπραμίνη (Anafranil).

Ορισμένοι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να επωφεληθούν από φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης, όπως η σιλδεναφίλη (Viagra), η βαρδεναφίλη (Levitra) και η ταδαλαφίλη (Cialis). Ένας αναστολέας της φωσφοδιεστεράσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνος του ή σε συνδυασμό με έναν SSRI. Ένα φάρμακο πρέπει να ξεκινά κάθε φορά, κατά προτίμηση σε χαμηλή δόση.

Εάν το πρόβλημα δεν είναι πολύ σοβαρό, μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποια φυτικά συμπληρώματα διατροφής τα οποία δεν χρειάζονται συνταγογράφηση, δεν έχουν παρενέργειες και η δράση τους είναι παρόμοια με τα υπόλοιπα φάρμακα. Κάποιοι γιατροι δεν τα συνιστούν, αλλά γνωρίζουμε πως έχουν ωφελήσει πολλούς άντρες.

Ορισμένοι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση επωφελούνται επίσης από τη μείωση της διέγερσης που βιώνουν κατά τη διάρκεια του σεξ. Διατίθενται διάφορες κρέμες που μπορούν να αναισθητοποιήσουν (ναρκώσουν) μερικώς το πέος και να μειώσουν τη διέγερση που οδηγεί σε οργασμό. Μια άλλη επιλογή είναι η χρήση ενός ή περισσότερων προφυλακτικών. Ωστόσο, αυτές οι τεχνικές μπορεί να επηρεάσουν την ευχαρίστηση που βιώνουν κατά τη διάρκεια του σεξ.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν εκσπερματώνετε συστηματικά πριν το θελήσετε. Να θυμάστε, μια περίπτωση πρόωρης εκσπερμάτισης δεν σημαίνει ότι έχετε μια πάθηση που απαιτεί θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε σεξουαλικό θεραπευτή εάν η πρόωρη εκσπερμάτιση προκαλεί σημαντικά προβλήματα στη σεξουαλική σας ζωή ή στις προσωπικές σας σχέσεις ή εάν θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας θεραπείας συμπεριφοράς.

Τέλος

Πολλοί άνδρες βιώνουν μια σύντομη περίοδο πρόωρης εκσπερμάτισης και στη συνέχεια βελτιώνονται από μόνοι τους. Ακόμη και για τους άνδρες που χρειάζονται ιατρική θεραπεία, οι προοπτικές είναι συνήθως καλές.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού