Το Tribulus λειτουργεί πραγματικά; Μια τεκμηριωμένη ματιά

Category: Υγεία

Η έρευνα δείχνει ότι το Tribulus terrestris μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Πολλά από τα σημερινά δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής προέρχονται από φυτά που χρησιμοποιούνται ιατρικά από την αρχαιότητα.

Ένα από αυτά είναι το Tribulus terrestris, το οποίο φέρεται να έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο σάκχαρο και χοληστερόλη στο αίμα, μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών, αυξημένη σεξουαλική λειτουργία και λίμπιντο.

Τι είναι το Tribulus Terrestris;

Το Tribulus terrestris είναι ένα μικρό φυλλώδες φυτό. Είναι επίσης γνωστό ως αμπέλι διάτρησης, Gokshura, caltrop και κεφάλι κατσίκας.

Αναπτύσσεται σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Τόσο η ρίζα όσο και ο καρπός του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί φαρμακευτικά στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και στην ινδική ιατρική Ayurveda.

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το φυτό για μια ποικιλία πιθανών επιδράσεων, όπως για την ενίσχυση της λίμπιντο, τη διατήρηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος και τη μείωση του πρηξίματος.

Σήμερα, το Tribulus terrestris χρησιμοποιείται ευρέως ως γενικό συμπλήρωμα υγείας, καθώς και σε συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς και το σάκχαρο του αίματος

Αν και οι άνθρωποι συχνά παίρνουν το Tribulus terrestris για τις πιθανές επιδράσεις του στη σεξουαλική λειτουργία και την τεστοστερόνη, έχει μελετηθεί και για άλλες σημαντικές επιδράσεις.

Μια μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα της λήψης 1.000 mg Tribulus terrestris την ημέρα σε 98 γυναίκες με διαβήτη τύπου 2.

Μετά από τρεις μήνες, οι γυναίκες που έλαβαν το συμπλήρωμα παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μελέτες σε ζώα έχουν επίσης δείξει ότι το Tribulus terrestris μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να βοηθήσει στην προστασία από βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της χοληστερόλης στο αίμα (6, 7Εμπιστευμένη Πηγή).

Ενώ τα ευρήματα αυτά φαίνονται πολλά υποσχόμενα, χρειάζονται περισσότερες έρευνες προτού το φυτό αυτό να μπορεί να συστηθεί για αυτά τα οφέλη για την υγεία.

Δεν ενισχύει την τεστοστερόνη στους ανθρώπους

Μια γρήγορη διαδικτυακή αναζήτηση για τα συμπληρώματα Tribulus terrestris δείχνει ότι πολλά προϊόντα που παρασκευάζονται με το φυτό επικεντρώνονται στην ενίσχυση της τεστοστερόνης.

Μια έρευνα ανέλυσε τα αποτελέσματα από 12 μεγάλες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του φυτού σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 14-60 ετών. Οι μελέτες διήρκεσαν από 2-90 ημέρες και οι συμμετέχοντες περιλάμβαναν υγιή άτομα και άτομα που αντιμετώπιζαν σεξουαλικά προβλήματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το συμπλήρωμα δεν αύξησε την τεστοστερόνη.

Άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Tribulus terrestris μπορεί να αυξήσει την τεστοστερόνη σε ορισμένες μελέτες σε ζώα, αλλά ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν παρατηρείται συνήθως στους ανθρώπους.

Το Tribulus Terrestris μπορεί να ενισχύσει τη λίμπιντο

Παρόλο που αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να μην αυξάνει την τεστοστερόνη, μπορεί να ενισχύσει τη λίμπιντο.

Ορισμένοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν άνδρες με μειωμένη σεξουαλική ορμή κατανάλωναν 750-1.500 mg Tribulus terrestris καθημερινά για δύο μήνες, η σεξουαλική τους επιθυμία αυξήθηκε κατά 79%.

Επίσης, το 67% των γυναικών με πολύ χαμηλή λίμπιντο παρουσίασαν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία αφού έλαβαν συμπληρώματα 500-1.500 mg για 90 ημέρες.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης αναφέρει ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν το βότανο αύξησαν τη σεξουαλική επιθυμία, τη διέγερση και την ικανοποίηση σε γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο.

Ωστόσο, οι μελέτες σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία έχουν δώσει μικτά αποτελέσματα.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη 800 mg αυτού του συμπληρώματος ημερησίως μπορεί να μην αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη στυτική δυσλειτουργία.

Ωστόσο, άλλες αναφορές έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στις στύσεις και τη σεξουαλική ικανοποίηση με δόση 1.500 mg την ημέρα.

Ενώ φαίνεται ότι το Tribulus terrestris μπορεί να βελτιώσει τη λίμπιντο σε γυναίκες και άνδρες, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποσαφηνιστεί η έκταση των σεξουαλικών επιδράσεων αυτού του συμπληρώματος.

Δεν βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος ή την απόδοση της άσκησης

Τα δραστήρια άτομα λαμβάνουν συχνά συμπληρώματα Tribulus terrestris για να βελτιώσουν τη σύνθεση του σώματός τους αυξάνοντας τους μυς ή μειώνοντας το λίπος.

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη φήμη του βοτάνου ως ενισχυτή τεστοστερόνης, αν και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μην ανταποκρίνεται πραγματικά σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα είναι επίσης πολύ περιορισμένη σχετικά με το αν το φυτό βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος ή την απόδοση σε ενεργά άτομα και αθλητές.

Μια μελέτη εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο τα συμπληρώματα Tribulus terrestris επηρέασαν την απόδοση των επίλεκτων ανδρών παικτών ράγκμπι.

Οι άνδρες έλαβαν τα συμπληρώματα κατά τη διάρκεια πέντε εβδομάδων προπόνησης με βάρη. Ωστόσο, μέχρι το τέλος της μελέτης, δεν υπήρχαν διαφορές στη βελτίωση της δύναμης ή της σύστασης του σώματος μεταξύ των ομάδων των συμπληρωμάτων και του εικονικού φαρμάκου.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οκτώ εβδομάδες λήψης αυτού του συμπληρώματος με ένα πρόγραμμα άσκησης δεν βελτίωσαν τη σύνθεση του σώματος, τη δύναμη ή τη μυϊκή αντοχή περισσότερο από το εικονικό φάρμακο.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν διαθέσιμες έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις του Tribulus terrestris σε γυναίκες που ασκούνται. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι αυτά τα συμπληρώματα θα ήταν επίσης αναποτελεσματικά σε αυτόν τον πληθυσμό.

Άλλες πιθανές επιδράσεις

Εκτός από τις πιθανές επιδράσεις στην υγεία που έχουν ήδη συζητηθεί, το Tribulus terrestris μπορεί να έχει πολλές άλλες επιδράσεις στο σώμα:

  • Ισορροπία υγρών: Αυτό το φυτό μπορεί να δράσει ως διουρητικό και να αυξήσει την παραγωγή ούρων.
  • Ανοσοποιητικό σύστημα: Έχει αποδειχθεί ότι η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος σε αρουραίους έχει αυξηθεί όταν τους χορηγείται αυτό το συμπλήρωμα.
  • Εγκέφαλος: Ως μέρος ενός συμπληρώματος πολλαπλών συστατικών, το Tribulus terrestris μπορεί να έχει αντικαταθλιπτική δράση σε ποντίκια.
  • Φλεγμονή: Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε πιθανές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις.
  • Ανακούφιση από τον πόνο: Υψηλές δόσεις αυτού του συμπληρώματος μπορεί να παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο.
  • Καρκίνος: Έρευνα σε δοκιμαστικό σωλήνα έχει δείξει μια πιθανή αντικαρκινική δράση του Tribulus terrestris.

Ωστόσο, σχεδόν όλες αυτές οι επιδράσεις έχουν μελετηθεί μόνο σε ζώα ή σε δοκιμαστικούς σωλήνες, και ακόμη και τότε, τα στοιχεία είναι πολύ περιορισμένα.

Χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, για να διαπιστωθεί εάν το Tribulus terrestris έχει αυτά τα αποτελέσματα.

Δοσολογία, ασφάλεια και παρενέργειες

Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει μια μεγάλη ποικιλία δόσεων για να αξιολογήσουν τις επιδράσεις του Tribulus terrestris.

Μελέτες που διερευνούσαν την πιθανή επίδραση μείωσης του σακχάρου στο αίμα χρησιμοποίησαν 1.000 mg ημερησίως, ενώ έρευνες που εξέταζαν την ενίσχυση της λίμπιντο χρησιμοποίησαν δόσεις από 250-1.500 mg ημερησίως.

Άλλες μελέτες προέβλεπαν δοσολογίες σε σχέση με το σωματικό βάρος. Για παράδειγμα, αρκετές μελέτες χρησιμοποίησαν δόσεις 4,5-9 mg ανά 10-20 kg σωματικού βάρους.

Έτσι, εάν ζυγίζατε περίπου 70 kg, θα μπορούσατε να πάρετε μια δόση 700-1.400 mg την ημέρα.

Σαπωνίνες στο Tribulus Terrestris

Οι σαπωνίνες είναι χημικές ενώσεις στο Tribulus terrestris και θεωρούνται υπεύθυνες για τα οφέλη του στην υγεία.

Πολλά συμπληρώματα αναγράφουν τη δόση μαζί με το ποσοστό των σαπωνινών, το οποίο αναφέρεται στην ποσότητα του συμπληρώματος που αποτελείται από αυτές τις ενώσεις.

Είναι σύνηθες τα συμπληρώματα Tribulus terrestris να περιέχουν 45-60% σαπωνίνες. Είναι σημαντικό ότι ένα υψηλότερο ποσοστό σαπωνινών σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείται χαμηλότερη δόση, καθώς το συμπλήρωμα είναι πιο συμπυκνωμένο.

Ελάχιστες παρενέργειες

Αρκετές μελέτες που χρησιμοποίησαν ποικίλες δοσολογίες ανέφεραν ελάχιστες παρενέργειες και καμία ανησυχία για την ασφάλεια.

Οι ασυνήθιστες παρενέργειες περιλαμβάνουν μικρές κράμπες στο στομάχι ή παλινδρόμηση.

Ωστόσο, μια μελέτη σε αρουραίους έθεσε την ανησυχία για πιθανή βλάβη των νεφρών. Επίσης, μία περίπτωση τοξικότητας που σχετίζεται με το Tribulus terrestris αναφέρθηκε σε έναν άνδρα που το πήρε για να αποτρέψει τις πέτρες στα νεφρά.

Συνολικά, η πλειονότητα των μελετών δεν δείχνει ότι αυτό το συμπλήρωμα έχει επιβλαβείς παρενέργειες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι και τα οφέλη.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Tribulus terrestris, βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει την κατάλληλη δόση με τον γιατρό σας.

Συνιψίζοντας

Το Tribulus terrestris είναι ένα μικρό φυλλώδες φυτό που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική εδώ και πολλά χρόνια.

Ενώ έχει έναν μακρύ κατάλογο πιθανών οφελών για την υγεία, πολλά από αυτά έχουν μελετηθεί μόνο σε ζώα.

Στους ανθρώπους, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Και παρόλο που δεν αυξάνει την τεστοστερόνη, το Tribulus terrestris μπορεί να βελτιώσει τη λίμπιντο σε άνδρες και γυναίκες.

Ωστόσο, δεν θα βελτιώσει τη σύνθεση του σώματος ή την απόδοση κατά την άσκηση.

Ενώ οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι αυτό το συμπλήρωμα είναι ασφαλές και προκαλεί μόνο μικρές παρενέργειες, υπήρξαν μεμονωμένες αναφορές τοξικότητας.

Όπως συμβαίνει με όλα τα συμπληρώματα, θα πρέπει να εξετάσετε τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους πριν πάρετε το Tribulus terrestris.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού