Aσκήσεις για κύφωση

Category: Fitness, Υγεία

Η υπερβολική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης που προκαλεί τελικά μια εμφάνιση που μοιάζει με καμπούρα στο άνω μέρος της πλάτης είναι η κύφωση. Μπορείτε να την αποτρέψετε με την άσκηση σωστής στάσης του σώματος και με ορισμένες ασκήσεις για την ενδυνάμωση της πλάτης και του αυχένα.

Η κύφωση εμφανίζεται όταν υπάρχει υπερβολική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, η οποία τελικά προκαλεί μια εμφάνιση που μοιάζει με καμπούρα στο άνω μέρος της πλάτης.

Μεταξύ 20 και 40% των ηλικιωμένων ενηλίκων εμφανίζουν κύφωση. Η μεγαλύτερη μεταβολή της θωρακικής καμπύλης εμφανίζεται στις γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 50 και 70 ετών.

Γιατί είναι σημαντική η άσκηση

Η άσκηση, σε συνδυασμό με την καλή στάση του σώματος και τη χειροπρακτική φροντίδα, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του στρογγυλεμένου άνω μέρους της πλάτης σας.

Μια έρευνα του 2019 σχετικά με τις επιδράσεις της άσκησης στην κύφωση πρότεινε ότι η άσκηση μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στη γωνία της θωρακικής κύφωσης.

Επίσης, πρότεινε ότι τόσο η ενδυνάμωση όσο και οι διατάσεις θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες, αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων.

Ασκήσεις και διατάσεις για την κύφωση

Παρακάτω αναφέρουμε πέντε ασκήσεις για την πρόληψη ή τη βελτίωση του στρογγυλεμένου άνω μέρους της πλάτης. Η συνέπεια είναι το κλειδί.

Αυτές οι ασκήσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα για να δείτε αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου.

Συμβουλευτείτε πάντα έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε μια ρουτίνα άσκησης και φροντίστε να ακούτε το σώμα σας. Εάν μια άσκηση ή μια διάταση προκαλεί αυξημένο πόνο, σταματήστε και ζητήστε βοήθεια.

1. Κατοπτρική εικόνα

Για την άσκηση αυτή, απλά κάντε την αντίθετη κίνηση από τη στάση που προσπαθείτε να διορθώσετε.

  • Σταθείτε όρθιοι, απέναντι από έναν τοίχο αν χρειαστεί.
  • Τεντώστε ελαφρά το πηγούνι και φέρτε το κεφάλι πίσω ακριβώς πάνω από τους ώμους.
  • Φέρτε τις ωμοπλάτες προς τα πίσω και προς τα κάτω. Κρατήστε τις για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό. Κάντε ένα διάλειμμα αν αρχίσετε να αισθάνεστε πόνο.

Αν είναι δύσκολο να ακουμπήσετε το κεφάλι σας στον τοίχο διατηρώντας τη θέση με το πιγούνι, βάλτε ένα μαξιλάρι πίσω σας και πιέστε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι.

2. Ανάσυρση της κεφαλής

Αυτή η άσκηση γίνεται ξαπλωμένη στο πάτωμα και είναι ιδανική για τους μύες του αυχένα που συχνά τεντώνονται και είναι αδύναμοι.

  • Τραβήξτε το πηγούνι προς το πάτωμα, σαν να προσπαθείτε να κάνετε διπλοσάγονο.
  • Κρατήστε το για 15 δευτερόλεπτα.
  • Επαναλάβετε 5 έως 10 φορές.

3. Superman

  • Ξαπλωμένοι μπρούμυτα, τεντώστε τα χέρια μπροστά από το κεφάλι.
  • Κρατώντας το κεφάλι σε ουδέτερη θέση, κοιτάζοντας προς το πάτωμα, σηκώστε και τα δύο χέρια και τα πόδια προς το ταβάνι.
  • Νιώστε σαν να απλώνετε τα χέρια και τα πόδια σας μακριά από το σώμα σας. Κρατήστε τη στάση για 3 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε 10 φορές.

4. Επέκταση της ζωής

Ο στόχος αυτής της άσκησης είναι να τεντώσει τους σφιγμένους μύες του στήθους και να ενισχύσει τους αδύναμους μύες της πλάτης.

  • Σταθείτε όρθιοι, με τα γόνατα μαλακά, τον κορμό να είναι ενεργοποιημένος, το στήθος όρθιο και τις ωμοπλάτες προς τα πίσω και κάτω.
  • Σηκώστε τα χέρια σε θέση Υ με τους αντίχειρες στραμμένους προς τα πίσω.
  • Πάρτε 2 έως 3 βαθιές αναπνοές, διατηρώντας αυτή τη στάση στην εκπνοή.

5. Κύλιση με μαξιλάρι στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης

  • Ξαπλώστε στο πάτωμα με ένα ρολό από κάτω σας, στη μέση της πλάτης σας.
  • Κυλήστε απαλά πάνω-κάτω στον αφρώδη κύλινδρο, κάνοντας μασάζ στους μύες της πλάτης και της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής σας στήλης.

Μπορείτε επίσης να το δοκιμάσετε αυτό με τα χέρια σας τεντωμένα πάνω από το κεφάλι σας. Κάντε το για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό.

Τύποι κύφωσης

Αν και η κύφωση επηρεάζει συχνότερα τους ηλικιωμένους, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε οποιασδήποτε ηλικίας. Ακολουθούν οι κυριότεροι τύποι κύφωσης:

1. Κύφωση στάσης

Συνήθως προκαλείται από συνεχή κακή στάση του σώματος ή από ασθενέστερα οστά και κατάγματα.

2. Συγγενής κύφωση

Αυτός ο τύπος εμφανίζεται στα μωρά όταν η σπονδυλική στήλη αναπτύσσεται λανθασμένα και μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση.

3. Διατροφική ή μεταβολική κύφωση

Καταστάσεις που επηρεάζουν τον σχηματισμό και την πυκνότητα των οστών μπορεί να συμβάλλουν στη μεταβολική κύφωση.

4. Κύφωση Scheuermann

Όταν οι κόμβοι του Schmorl (ένα είδος κήλης του σπονδυλικού δίσκου) παρατηρούνται παράλληλα με την κύφωση, είναι γνωστή ως κύφωση Scheuermann.

Αιτίες και θεραπεία

Τα αίτια της κύφωσης περιλαμβάνουν:

  • εκφυλιστικές αλλαγές
  • κατάγματα συμπίεσης
  • μυϊκή αδυναμία
  • αλλοιωμένη εμβιομηχανική ή πρότυπα κίνησης.

Η κύφωση συνδέετε με την κακή στάση του σώματος και τα κακά πρότυπα κίνησης. Ακόμη και μικρής διάρκειας κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει αρνητικές αλλαγές στη σπονδυλική σας στήλη.

Καθώς περνάτε χρόνο σε λυγισμένη θέση, το κεφάλι σας αρχίζει να διατηρεί μια θέση προς τα εμπρός. Αυτό προκαλεί αυξημένη πίεση και βάρος στη σπονδυλική σας στήλη και τον αυχένα σας. Το κεφάλι πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σώμα, δημιουργώντας μια ευθεία γραμμή από τους ώμους σας μέχρι τα αυτιά σας.

Εξασκώντας τη σωστή στάση του σώματος και κάνοντας ασκήσεις για την ενδυνάμωση της πλάτης και του αυχένα, μπορείτε να ελαφρύνετε το φορτίο. Αυτό θα δώσει στη σπονδυλική σας στήλη ένα διάλειμμα.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε επίσης ότι τα οφέλη της άσκησης και της προπόνησης στάσης μειώνουν την κυρτότητα που μετράται με το κυφωτόμετρο. Ένα κυφόμετρο μετρά με το χέρι την προς τα εμπρός καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης.

Δεν επέφερε, ωστόσο, σημαντικές βελτιώσεις στην κύφωση που μετράται με ακτίνες Χ, οπότε δικαιολογείται περαιτέρω έρευνα.

Συμπέρασμα

Κάνοντας μικρές αλλαγές για να φροντίσετε τη στάση του σώματός σας σήμερα και να αποτρέψετε την κύφωση, μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία σας για τα επόμενα χρόνια.

Έτσι, κάντε ένα διάλειμμα από το τηλέφωνό σας, εξασκηθείτε στην καλή στάση του σώματος και εργαστείτε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Να θυμάστε: Η συνέπεια είναι το κλειδί όταν ξεκινάτε μικρές αλλαγές για να κινείστε και να τεντώνεστε περισσότερο.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού