Μέχρι ποια ηλικία έχουν ορμές οι γυναίκες

Category: Sex

Μέχρι πότε είναι δυνατόν να έχετε σεξουαλικές σχέσεις; Η απάντηση είναι απλή, δεν υπάρχει όριο ηλικίας, διότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η σεξουαλική ζωή κάποιου είναι ένα πολύ ιδιωτικό και προσωπικό θέμα.

Για τις γυναίκες, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η εμμηνόπαυση αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής τους.

Η έναρξη της εμμηνόπαυσης είναι περίπου στα 50 με 55 έτη, ενώ το μέσο προσδόκιμο ζωής για μια γυναίκα μπορεί να είναι τα 85 έτη.

Υπάρχουν ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, για παράδειγμα, παρατηρείται μείωση των οιστρογόνων, μιας ορμόνης που διεγείρει τη σεξουαλική επιθυμία και εξασφαλίζει ότι τα γεννητικά όργανα βρίσκονται σε βέλτιστη κατάσταση.

Προφανώς, αυτό παίζει ρόλο στην επιθυμία και στη φύση των σεξουαλικών σχέσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής τους.

Τι είναι η σεξουαλική ορμή

Φαίνεται απλή ερώτηση, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην μπορούν να συμφωνήσουν στο τι ακριβώς αποτελεί τη σεξουαλική ορμή ή πώς να τη μετρήσουν στους άνδρες ή στις γυναίκες.

Ενώ οι ορμόνες παίζουν ρόλο, δεν είναι πάντα σαφές πόσο μεγάλη είναι η διαφορά που κάνουν.

Άλλοι παράγοντες, όπως είναι οι ψυχολογικοί, οι κοινωνικοί και οι φυσικοί, συνεργάζονται επίσης για να δημιουργήσουν τη λίμπιντό σας.

Η δεκαετία των 20

Είναι πιθανό οι γυναίκες να είναι πιο γόνιμες από την εφηβεία έως τα τέλη της δεκαετίας των 20 απ’ ό,τι τα επόμενα χρόνια.

Αυτό μπορεί να τις κάνει πιο επιλεκτικές ως προς το αν και πότε θα κάνουν σεξ, αν και δεν είναι σαφές γιατί ακριβώς.

Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γυναικεία επιθυμία μπορεί να αυξάνεται ακριβώς όταν η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται προς το τέλος της δεκαετίας των 20.

Η δεκαετία των 30 και αρχές των 40

Αυτή η περίοδος της ζωής των γυναικών μπορεί να είναι η περίοδος που η σεξουαλική τους ορμή είναι ισχυρότερη.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες μεταξύ 27 και 45 ετών είχαν πιο συχνές και πιο έντονες σεξουαλικές φαντασιώσεις από τις νεότερες ή μεγαλύτερες γυναίκες. Επίσης, έκαναν περισσότερο σεξ και ήταν πιο πιθανό να το κάνουν νωρίτερα σε μια σχέση.

Εγκυμοσύνη και παιδιά

Σε οποιαδήποτε ηλικία, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή των γυναικών.

Το σώμα και οι ορμόνες αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να σημαίνει ενίσχυση της λίμπιντο κάποιες φορές, ειδικά κατά το δεύτερο τρίμηνο, και έλλειψη επιθυμίας κάποιες άλλες φορές.

Μπορεί επίσης να υπάρχει ανησυχία για το αν είναι ασφαλές να κάνετε σεξ όσο είστε έγκυος. (Συνήθως είναι, αλλά ρωτήστε το γιατρό σας αν δεν είστε σίγουρη.)

Ο θηλασμός, η ανατροφή των παιδιών και άλλες εργασίες μπορεί επίσης να επηρεάσουν το χρόνο, την ενέργεια και το ενδιαφέρον που έχετε για το σεξ.

Δεκαετία των 50

Γύρω στην ηλικία των 50 ετών, η λιγότερη ανησυχία για την εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει ορισμένες γυναίκες να ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ.

Καθώς οδεύετε προς την εμμηνόπαυση, όμως, τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, γεγονός που μπορεί να μειώσει λίγο τη λίμπιντό σας και να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα.

Οι εξάψεις, το άγχος, η αύξηση του βάρους και τα προβλήματα ύπνου μπορεί επίσης να σας κάνουν να έχετε λιγότερη διάθεση.

Ρωτήστε το γιατρό σας για φάρμακα, ορμόνες, λίπανση και άλλες θεραπείες.

65 ετών και μετά

Επομένως, η ηλικία στην οποία οι γυναίκες σταματούν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις είναι προσαρμόσιμη: κάθε γυναίκα θα προσαρμοστεί στην κατάσταση ανάλογα με το είδος του συντρόφου που έχει, με τα δικά της ενδιαφέροντα, με την ορμονική φάση στην οποία βρίσκεται και με το αν λαμβάνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν οργανικά προβλήματα: καρκίνος του μαστού ή άλλου είδους όγκοι, ακράτεια… και αυτοί οι οργανικοί παράγοντες παίζουν συνήθως μεγάλο ρόλο στην ποιότητα των σεξουαλικών σχέσεων.

Εκτός από τους ορμονικούς και οργανικούς παράγοντες, υπάρχουν ψυχολογικά στοιχεία που εμπλέκονται στη σεξουαλική επιθυμία, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Δεν είναι το ίδιο να ζει κανείς με το ίδιο άτομο για 40 ή 50 χρόνια με το να είναι με κάποιον καινούργιο.

Μιλήστε με τον γιατρό σας

Η λύση που προσφέρουν οι επαγγελματίες σε ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι συχνά η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Υπάρχουν διάφορες μορφές χορήγησης, από το στόμα έως τον κόλπο, και μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ζητημάτων όπως η χαμηλή σεξουαλική ορμή και η κολπική ξηρότητα.

Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην αισθητική χειρουργική της οικειότητας, από την οποία ορισμένες ασθενείς επωφελούνται σωματικά και ψυχολογικά.

Εν ολίγοις, δεν υπάρχει καθορισμένο ανώτατο όριο για τις σεξουαλικές σχέσεις, αρκεί οι άνθρωποι να αισθάνονται καλά και να έχουν την επιθυμία γι’ αυτό. Είναι όμως γεγονός ότι με το πέρασμα των χρόνων τείνουν να δημιουργούνται προβλήματα που μπορεί να δυσχεράνουν την ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Γι’ αυτό υπάρχουν οι γιατροί για να βοηθούν στην εξεύρεση λύσεων.

Μιλήστε γι’ αυτό

Ρωτήστε το σύντροφό σας για τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και μιλήστε και για τις δικές σας. Μη φοβάστε να δοκιμάσετε νέα πράγματα καθώς το σώμα σας εξελίσσεται και το στάδιο της ζωής σας αλλάζει.

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε εσάς και τον σύντροφό σας σε ενδιαφέρον για το σεξ. Να είστε ειλικρινείς σχετικά με τη σωματική και συναισθηματική σας ικανοποίηση. Ίσως μάλιστα να είναι καλή ιδέα να ορίσετε συγκεκριμένες ώρες για να είστε κοντά.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού
Wishlist 0
Continue Shopping
Κλείσιμο
Κατηγορίες προϊόντων
Τιμή