Χαμηλή λίμπιντο: Όταν ο άνδρας δεν έχει όρεξη

Category: Sex

Είναι φυσικό να χάνετε μερικές φορές το ενδιαφέρον σας για το σεξ, αλλά η μακροχρόνια χαμηλή λίμπιντο μπορεί να έχει κάποια υποκείμενη αιτία.

Μπορεί να προέρχεται από χαμηλή τεστοστερόνη, έλλειψη ύπνου, κατάθλιψη ή άγχος, χρήση ουσιών και πολλά άλλα. Εάν οι αλλαγές στη σεξουαλική σας ορμή σας ανησυχούν, ένας γιατρός μπορεί να σας προσφέρει περισσότερη καθοδήγηση.

Η χαμηλή λίμπιντο περιλαμβάνει μειωμένο ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα.

Είναι σύνηθες να χάνετε το ενδιαφέρον για το σεξ από καιρό σε καιρό και τα επίπεδα λίμπιντο ποικίλλουν κατά τη διάρκεια της ζωής. Είναι επίσης φυσιολογικό το ενδιαφέρον σας να μην ταιριάζει με αυτό του συντρόφου σας κατά καιρούς.

Ωστόσο, η χαμηλή λίμπιντο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους ανθρώπους. Μπορεί μερικές φορές να αποτελεί ένδειξη μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας.

Ακολουθούν μερικές πιθανές αιτίες της χαμηλής λίμπιντο στους άνδρες.

Χαμηλή τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι μια σημαντική ανδρική ορμόνη. Στους άνδρες, παράγεται κυρίως στους όρχεις. Είναι υπεύθυνη για το χτίσιμο των μυών και της οστικής μάζας και για τη διέγερση της παραγωγής σπέρματος. Τα επίπεδα τεστοστερόνης σας επηρεάζουν επίσης τη σεξουαλική σας ορμή.

Τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης ποικίλλουν. Ωστόσο, οι ενήλικες άνδρες θεωρείται ότι έχουν χαμηλή τεστοστερόνη ή χαμηλή Τ, όταν τα επίπεδά τους πέφτουν κάτω από 300 νανογραμμάρια ανά δεκάγραμμο (ng/dL), σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας (AUA).

Όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας μειώνονται, μειώνεται και η επιθυμία σας για σεξ. Η μείωση της είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Ωστόσο, μια δραστική πτώση της τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λίμπιντο.

Μιλήστε με το γιατρό σας αν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για εσάς. Μπορεί να είστε σε θέση να πάρετε συμπληρώματα για να αυξήσετε τα επίπεδα τεστοστερόνης σας.

Φάρμακα

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή λίμπιντο.

Για παράδειγμα, τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως οι οι β-αναστολείς, μπορεί να εμποδίζουν τη στύση και την εκσπερμάτιση.

Άλλα φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης περιλαμβάνουν:

 • χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για καρκίνο
 • ορμόνες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη
 • κορτικοστεροειδή
 • οπιοειδή αναλγητικά, όπως η μορφίνη (MorphaBond, MS Contin) και η οξυκωδόνη (OxyContin, Percocet)
 • ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο που ονομάζεται κετοκοναζόλη
 • σιμετιδίνη (Tagamet), η οποία χρησιμοποιείται για την καούρα και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
 • αναβολικά στεροειδή, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούνται από αθλητές για την αύξηση της μυϊκής μάζας
 • ορισμένα αντικαταθλιπτικά

Εάν αντιμετωπίζετε τις επιπτώσεις της χαμηλής τεστοστερόνης, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας συμβουλεύσει να αλλάξετε φάρμακα.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS)

Ο σύνδρομος ανήσυχων ποδιών (RLS) είναι η ανεξέλεγκτη επιθυμία να κουνήσετε τα πόδια σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες με RLS διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στυτική δυσλειτουργία (ED) από ό,τι εκείνοι χωρίς RLS.

Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται όταν ένας άνδρας δεν μπορεί να έχει ή να διατηρήσει στύση. Στη μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνδρες που είχαν περιστατικά RLS τουλάχιστον πέντε φορές το μήνα είχαν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ED από ό,τι οι άνδρες χωρίς RLS.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη αλλάζει όλα τα μέρη της ζωής ενός ατόμου. Τα άτομα με κατάθλιψη βιώνουν μειωμένο ή πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε θεωρούσαν ευχάριστες, συμπεριλαμβανομένου του σεξ.

Η χαμηλή λίμπιντο είναι επίσης παρενέργεια ορισμένων αντικαταθλιπτικών, συμπεριλαμβανομένων:

 • αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης (SNRI), όπως η ντουλοξετίνη (Cymbalta)
 • εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), όπως η φλουοξετίνη (Prozac) και η σερτραλίνη (Zoloft)

Ωστόσο, ο αναστολέας επαναπρόσληψης της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης (NRDI) βουπροπιόνη (Wellbutrin SR, Wellbutrin XL) δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη λίμπιντο.

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά και έχετε χαμηλή λίμπιντο. Μπορεί να αντιμετωπίσει τις παρενέργειές σας προσαρμόζοντας τη δόση σας ή να σας αλλάξει φάρμακο.

Χρόνια ασθένεια

Όταν δεν αισθάνεστε καλά λόγω των επιπτώσεων μιας χρόνιας πάθησης της υγείας σας, όπως ο χρόνιος πόνος, το σεξ είναι πιθανό να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας.

Ορισμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, μπορούν επίσης να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σας.

Άλλες χρόνιες ασθένειες που μπορεί να επιβαρύνουν τη λίμπιντό σας:

 • διαβήτης τύπου 2
 • παχυσαρκία
 • υψηλή αρτηριακή πίεση
 • υψηλή χοληστερόλη
 • χρόνια πνευμονική, καρδιακή, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια.

Προβλήματα ύπνου

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι μη παχύσαρκοι άνδρες με αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Με τη σειρά του, αυτό οδηγεί σε μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα και λίμπιντο.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ανδρών που είχαν σοβαρή υπνική άπνοια είχαν επίσης μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη σε νέους, υγιείς άνδρες, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώθηκαν κατά 10 έως 15% μετά από μια εβδομάδα περιορισμού του ύπνου σε πέντε ώρες τη νύχτα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιπτώσεις του περιορισμού του ύπνου στα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν ιδιαίτερα εμφανείς μεταξύ 2:00 μ.μ. και 10:00 μ.μ. της επόμενης ημέρας.

Γήρανση

Τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία συνδέονται με τη λίμπιντο, βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους όταν οι άνδρες βρίσκονται στα τέλη της εφηβείας τους.

Σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να έχετε οργασμό, να εκσπερματώσετε και να διεγείρεστε. Οι στύσεις σας μπορεί να μην είναι τόσο σκληρές και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να έρθετε σε πλήρη στύση.

Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Στρες

Εάν σας αποσπούν την προσοχή καταστάσεις ή περίοδοι υψηλής πίεσης, η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να μειωθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή το στρες μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών σας.

Οι αρτηρίες σας μπορεί να στενεύουν σε περιόδους στρες. Αυτή η στένωση περιορίζει τη ροή του αίματος και δυνητικά προκαλεί στυτική δυσλειτουργία.

Μια μελέτη υποστήριξε την άποψη ότι το άγχος έχει άμεση επίδραση στα σεξουαλικά προβλήματα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Μια άλλη μελέτη βετεράνων με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) διαπίστωσε ότι η διαταραχή του στρες αύξησε τον κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας τους περισσότερο από τρεις φορές.

Το άγχος είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Τα προβλήματα σχέσεων, το διαζύγιο, η αντιμετώπιση του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου, οι οικονομικές ανησυχίες, ένα νεογέννητο μωρό ή ένα πολυάσχολο εργασιακό περιβάλλον είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα της ζωής που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την επιθυμία για σεξ.

Οι τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως οι ασκήσεις αναπνοής, ο διαλογισμός και η συζήτηση με έναν θεραπευτή, μπορεί να βοηθήσουν.

Σε μια μελέτη, για παράδειγμα, οι άνδρες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με στυτική δυσλειτουργία παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στις βαθμολογίες της στυτικής λειτουργίας μετά τη συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης του στρες διάρκειας 8 εβδομάδων.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση ορίζεται ως η γενική γνώμη που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η κακή εικόνα του σώματός μπορεί να επιβαρύνουν τη συναισθηματική υγεία και ευεξία.

Αν αισθάνεστε ότι δεν είστε ελκυστικοί ή ανεπιθύμητοι, αυτό πιθανότατα θα επηρεάσει αρνητικά τις σεξουαλικές σας επαφές. Το να μην σας αρέσει αυτό που βλέπετε στον καθρέφτη μπορεί να σας κάνει ακόμη και να θέλετε να αποφύγετε εντελώς το σεξ.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος σχετικά με τη σεξουαλική απόδοση, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την στύση σας και τη μειωμένη σεξουαλική σας επιθυμία.

Με την πάροδο του χρόνου, τα ζητήματα αυτοεκτίμησης μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ, όλα αυτά έχουν συνδεθεί με χαμηλή λίμπιντο.

Πολύ λίγη (ή υπερβολική) άσκηση

Η πολύ λίγη ή υπερβολική άσκηση μπορεί επίσης να ευθύνεται για τη χαμηλή σεξουαλική ορμή στους άνδρες.

Η πολύ λίγη άσκηση (ή καθόλου) μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση.

Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης τύπου 2, οι οποίες σχετίζονται με χαμηλή λίμπιντο.

Η μέτρια άσκηση είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης τη νύχτα και μειώνει το άγχος, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της σεξουαλικής ορμής.

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική άσκηση έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία. Σε μια μελέτη, τα υψηλότερα επίπεδα χρόνιας έντονης και μακράς διάρκειας προπόνησης αντοχής σε τακτική βάση συνδέθηκαν στενά με μειωμένες βαθμολογίες λίμπιντο στους άνδρες.

Αλκοόλ

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ, ή περισσότερα από 14 ανάμεικτα ποτά σε μια εβδομάδα, έχει επίσης συνδεθεί με μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική σας ορμή.

Συνιστάται στους άνδρες που καταναλώνουν τακτικά περισσότερα από τρία ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πίνουν λιγότερο.

Ένας μέσος ενήλικας άνδρας θα πρέπει να καταναλώνει δύο ή λιγότερα αλκοολούχα ποτά ημερησίως, οποιαδήποτε μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη επιδείνωση της υγείας.

Χρήση ναρκωτικών

Εκτός από το αλκοόλ, η χρήση καπνού, μαριχουάνας και παράνομων ναρκωτικών όπως τα οπιούχα έχει επίσης συνδεθεί με μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.

Το κάπνισμα έχει επίσης διαπιστωθεί ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή σπέρματος και στην κίνηση του σπέρματος.

Σωματικές και συναισθηματικές παρενέργειες της χαμηλής λίμπιντο

Η μειωμένη σεξουαλική ορμή μπορεί να είναι πολύ ανησυχητική για τους άνδρες. Η χαμηλή λίμπιντο μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο σωματικών και συναισθηματικών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της στυτικής δυσλειτουργίας.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει στον άνδρα άγχος γύρω από το σεξ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ αυτού και της συντρόφου του, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερες σεξουαλικές επαφές και περισσότερα προβλήματα στη σχέση.

Η αποτυχία απόδοσης λόγω στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα κατάθλιψης, προβλήματα αυτοεκτίμησης και κακή εικόνα του σώματος.

Συνοψίζοντας

Η αντιμετώπιση της χαμηλής λίμπιντο συχνά εξαρτάται από τη θεραπεία του υποκείμενου προβλήματος.

Εάν η χαμηλή λίμπιντο προκαλείται από μια υποκείμενη κατάσταση υγείας, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε φάρμακα. Εάν η χαμηλή σας λίμπιντο έχει ψυχολογικά αίτια, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν θεραπευτή.

Μπορείτε επίσης να λάβετε μέτρα για να ενισχύσετε τη λίμπιντό σας από μόνοι σας. Οι παρακάτω ενέργειες έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη λίμπιντό σας:

 • υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής
 • κάνοντας αρκετό ύπνο
 • εξάσκηση στη διαχείριση του στρες
 • ακουλουθώντας μια πιο υγιεινή διατροφή.

Share:

Δείτε Επίσης:

Μενού